Inderesin kahvihuone (Osa 2)

@Aijonpoika kiitos vinkistä, kaveripiirissä oltiin heti kiinnostuneita kun vinkkasin eteenpäin :+1:

@stainlesssteel kuulostaa hyvältä, itsensä kehittäminen on aina positiivista. Ja välillä saattaa käydä niin, että se uusi vie mennessään :sweat_smile:

hei laitan tämän nyt tänne kun en tiedä mihin ketjuun tämä nyt olisi paras laittaa! eli miten nuo fortumin vesi tilanne vaikuttaa esim jos ohijuoksutuksia joudutaan tekmäään, positiivinen vai negatiivinen vaikutus fortumiin. no toivottavasti tästä saa jotain selvää!

1 tykkäys

Vettä(energiaa) Joudutaan ajamaan ohitse koneen, joten periaatteessa menetetään tuotantoa, mutta toisaalta koneet huutavat täysiä. Tasainen veden tulo olisi parempi kuin kerrasta paljon ja sen jälkeen veden määrä tyrehtyy.

Huoltotöiden vuoksi erittäin huono on se, että juuri nyt olisi paljon vettä tarjolla. Tämä on ilmaista energiaa, joka joudutaan tuottamaan nyt jollain muulla ja sehän aiheuttaa kuluja. Siihen en osaa sanoa onko tällä merkittävää vaikutusta. Jatkuvasti tälläisiä tilanteita energia-alalla.

Ohijuoksutukset ei suoraan vaikuta positiivinen/negatiivinen akselilla. Jos vettä sataa kokoajan paljon ja koneet käy täysiä+ohijuoksutetaan niin positiivistahan se on. Sitten taas jos ohijuoksutetaan vaikka kaikki sulamisvedet ja keväällä ei sadakkaan niin sittenhän tuo on aika paha tilanne. Onko marginaalista sitten kuitenkin?

Haitko tätä takaa?

2 tykkäystä

FiVaa ei paljon avoin kurssimanipulaatio kiinnosta (viitaten mm. Nokia-ketjun robo-keskusteluihin), mutta Inderesin foorumin meemeilijät voivat kohta olla tähtäimessä?

Hei Liston Avingstone,

Postasit Inderesin keskustelupalstan Qt-ketjuun animoidun GIF-kuvan junailevista Minioneista ja sanat Tsuku tsuku tsuu. Onko sinulla jotain sanottavaa ennen kuin laitamme sinut linnaan ja joudut maksamaan meille miljoonan?

Terveisin, Fifa

Finanssivalvonta pitää huolestuttavana sitä, että sosiaalisen median keskusteluissa pyritään manipulaativisesti vaikuttamaan osakekursseihin, Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen sanoo.

https://demokraatti.fi/henkilo-voi-itse-syyllistya-rikokseen-finanssivalvonta-varoittaa-haksahtamasta-somessa-kurssimanipulaatioon/

20 tykkäystä

Vaikea nähdä, että avoin tapani jakaa täällä tietoa olisi vastoin FIVA:n sääntöjä. Tätähän ammattilaiset vieläpä moderoivat päivittäin täällä. Olen kirjoittanut reilusti yli 7 tuhatta viestiä. Deletoituja viestejä ei lienee älyttömän montaa. Liputettuja joitakin (lähinnä huumorimeemit jne väärässä paikassa).

Pitäisikö minun huolestua? Täytyy sitten jatkaa sijoittamista omin tiedoin jakamatta mitään :slight_smile:

Jos näin on, niin näkemiin kuulemiin.

Vai pitäiskö olla enemmän huolissaan WSB-ilmiöstä? Muistaako kukaan mitä olen aiheesta kommentoinut täälläkin?

42 tykkäystä

En tiedä FIVAn asennetta meemeihin mutta menisi aika paksuksi jos niihin puututtaisiin. Täällä on välillä ihan aitoja yrityksiä (tosin yleensä melko yksinkertaisia) vaikuttaa kurssiin hypettämällä, levittämällä väärää tietoa yms. mutta tuollaiset käyttäjät on poistettu nopeasti. :slight_smile:

43 tykkäystä

Vaikka asiasta nyt puhutaankin pilke silmäkulmassa ja huumorilla niin tästä aiheesta oli alkuvuodesta juttua kahvihuoneessa ja ennen kuin jotkut pelästyvät ja jättävät foorumi-kirjoittelut kokonaan pois niin kannattaa lukea alle linkattu artikkeli:

Kun pörssissä on puhuria, pörssipuhekin porisee voimakkaana niin netin keskustelupalstoilla, sijoittamista käsittelevillä sivuilla, mediassa kuin tuotekauppiaiden – nykyisin usein virtuaalisilla – palvelutiskeillä.

Sijoitusasioista kuka tahansa ei kuitenkaan saa sanoa ihan mitä tahansa, sillä sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa.

Se, mitä sijoitusneuvonta teoriassa ja käytännössä tarkoittaa, onkin monimutkaisempi juttu. Eikä sijoitusneuvonta suinkaan ole ainut ongelmakohta. Viime aikoina on puhuttu esimerkiksi “pumppaa ja dumppaa” -toiminnasta, jossa pyritään vedättämään osakekurssia.

Keksin muutaman tapausesimerkin ja pyysin Finanssivalvontaa arvioimaan, mitä seikkoja niihin voisi liittyä lainsäädännön näkökulmasta. Finanssivalvonnan johtava lakimies Pia Ovaska otti tehtävän vastaan.

https://www.taloustaito.fi/Rahat/luvanvaraista-sijoitusneuvontaa-luvatonta-vedatysta…-porssista-ei-saa-puhua-ihan-mita-tahansa/

5 tykkäystä

Tuosta HS:n jutusta jää se kuva, että FIVAssa ei oo ehkä hahmotettu somealustojen erilaisuutta, moninaisuutta ja runsautta - tokihan joku yksittäinen kellokas voi saada massat liikkeelle monessakin paikassa, mut kai ainakin kotimainen kirjoittelu pysyy korkeintaan peeloilun tasolla.

Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä nämä FiVa:n, jutussa mainitut, “sijoituskeskusteluun liitetyt yhteydenotot” ovat olleet. :slight_smile:

Ihan vakavasti… Jos FiVa avaa tällaisen keskustelun Suomessa, voisi varoittelun sijaan ohjeistaa, eikä levittää epämääräistä tietoa tai aiheettomia varoituksia.

8 tykkäystä

Eiköhän talvella esim. tapaus tulikivi ole itsestään selvä yhteydenottojen osalta.

Mutta että Aston

47 tykkäystä

Liian kova repeileminen mutta tuli niin elävästi joku jäykkä virkamies mieleen. Huomenta kaikille! :upside_down_face:

8 tykkäystä

Tämä keskustelu “sijoitussuosituksista” ja “kurssimanipulaatiosta” tuntuu täällä parin kuukauden välein leimahtavan. Mielestäni tuo @Sisu1 linkkaama juttu taloustaidosta kannattaa lukea jos nämä asiat mietityttävät. :+1:

ja oma TLDR-tulkinta niille, jotka eivät jaksa:
Kynnys sille, että toiminta tulkittaisiin sijoitussuositusten antamiseksi tai kurssimanipulaatioksi on melkoisen korkea eikä se “vahingossa” ylity (varsinkaan tällaisella anonyymilla foorumilla) enkä itse ole nähnyt sen parin vuoden aikana mitä olen Inderesin foorumilla pyörinyt kertaakaan tällaiseen toimintaan törmännyt (mitä ei olisi heti moderoitu pois kuten Verneri totesi).

Keep calm ja jatketaan keskustelua ja sijoittamista :+1:

22 tykkäystä

Vaikea paikka Fivalle. Taitaa työkalut loppua, kun “kurssimanipulaatiot” yms suoritetaan läpällä ja rakettiemoteilla “tarkoittamatta mitään”. Samalla kuitenkin ollaan pöyristyneinä käsi ojossa valvontaviranomaisen suuntaan sitten kun ne näpit palaa. Hyvä että valvovat ja hyvä että se syyttämiskynnys on korkealla!

Osakepoiminta GTA:ssa taisi muuten olla aika helppoa, laittoi kaikki rahat lentoyhtiöön X ja pommitti kaikkien muiden kilpailijoiden koneet. Eli sijoittajana piti vain ymmärtää mitä voisi sabotoida, ja ostaa sitten kilpailevaa lafkaa. Funda-analyysia parhaimmillaan. :smiley:

11 tykkäystä

Ensin kerrotaan tietoja yhtiostä x ja perusteita sille, että miksi nähdään yhtiö hyvänä kohteena. Sitten loppuun on kuitenkin pakko laittaa vastuunvapauslauseke, tämä ei ole mikään sijoitussuositus.

Tästä tulee mieleen ysärin hokema ei mitään henkilökohtaista. Tosin silloin vielä oletettiin, että jokainen kantaa vastuun päätöksistään ilman pakollisia lausekkeitakin. Tämä oli pelkkää nurinaa nykymenosta, kuinka ennen lähes kaikki oli paremmin…

1 tykkäys

Ihan hyvä neuvo.

Olen hieman yllättynyt, kuinka nopeasti vitsailu meemeistä kääntyi vakavaksi keskusteluksi. :slight_smile: Asia kiinnostaa selvästi asianosaisia ja Inderesin omaakin henkilökuntaa ja miksipä ei kiinnostaisi, jos FiVa antaa tällaisia epämääräisiä varoituksia lehdistön kautta.

4 tykkäystä

IMG-20210225-WA0003

17 tykkäystä

Minusta tuo Fivan avaus on ihan hyvä ja ajan henkeen sopiva.

Tämän voisi minusta kääntää ihan Inderes foorumin vahvuudeksi.
Tarkkaan moderoitu yhteisö, jossa ei pump & dumpia suvaita.

Inderes voisi tehdä jopa yhteistyötä Fivan kanssa (tai itsenäisesti) ja kirjoittaa jonkun ohjenuoran, että millaiset tapaukset menevät yli rajan.

Ja tässä nimenomaan voi korostaa sitä, että huumori, meemit yms täällä käytävä keskustelu on hyvän maun mukaista ja suositeltavaa.

Valeväittämät, sijoitussuosituset, pump&dump, tulikivi vaikuttajaviestit yms…totaalinen no go!

(Esim. jos vertaan vaikka Voxtur ketjuun linkattuun CEO.ca sivuun, josta käyn tsekkailemassa yrityksen päivityksiä. Siellä on seassa härskiä pumppaus stooria, joka ei varmasti menisi täällä läpi)

Ps. Tämä ei siis ollut kannanotto, että täällä tarvitsisi vetää tiukempaa linjaa, vaan että foorumin ilmapiiri on paljon hygieenisempi kun monessa internetin pimeässä kolkassa.

6 tykkäystä

Tää on mielenkiintoinen ilmiö. Jatkumoa laajemmalle sananvapauskeskustelulle, jota sosiaalisen median takia on nyt käyty jo vuosia. Yleinen tulkinta taitaa nykyään olla, että läpälläkin kirjoitettu tappouhkaus on tappouhkaus. Kai tämä sama logiikka laajenee muihinkin oikeasti ihmisten elämään vaikuttaviin postauksiin. Aiheuttaa ainakin viihdearvoltaan loistavia tapauksia, kun jähmeä virkamieskoneisto ottaa kantaa rakettiemoteihin, hypetraineihin, kiakkomiähiin ja milloin mihinkin.

1 tykkäys