Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Jos kyse on kasvuyhtiöstä, niin kiinnitän huomion kolmeen asiaan:

  1. Kasvunäkymän muutos
  2. Liikevoiton muutos
  3. Velkaisuusasteen muutos.

Ennen osaria kannattaa viimeistään selvittää noiden nykytila ja osarin jälkeen voi rauhassa kaivella uudet tiedot. Kyse on lopulta siitä, miksi olen kyseiseen yhtiöön sijoittanut ja säilyvätkö perusteet.

10 tykkäystä

Rautsalle ehkä piti vastaus suunnata, mutta ehkä pitäisi tietää mistä yhtiöistä olisi kysymys, jotta vastaus voisi olla relevantimpi?

1 tykkäys

No tottahan toki. Kuten @El_Nila sanoi niin kannattaa yrityksen tarinaa tiirailla ja katsoa omaa salkkua. Tämä nut näin lounas olusilla tuli päälimmäisenä mieleen.

Edit. Laitoin väärän mestarin äsken

3 tykkäystä

Kysymys taisi olla ihan liian ympäripyöreä, pahoittelut :grin: Hyviä pointteja kuitenkin, ei kai Harviaa ja Fortumia voi yritää samalla kaavalla ymmärtää. Osakkeiden tunnusluvut ja niiden vertailu on vielä vähän hepreaa, joten taidan antaa suurimman painon sille, miten uskon yrityksen tarinan edenneen ja mihin suuntaan se voisi jatkaa. Ja tietenkin luen foorumin yhtiökohtaisia ketjuja ja nyökyttelen muiden analyyseille :face_with_monocle:

1 tykkäys

Nokian viime viikko ja tämä viikko tiivistettynä kahteen minuuttiin, löytä KL-puolelta.
Tässä on draaman ainesosat kohdallaan, onnellista loppua unohtamatta!

https://v.ylilauta.org/a/z/i/azim5.mp4

29 tykkäystä

Tämä tuli kyllä yllätyksenä meikäläisellä. Saapi nähä miten Andy pärjää Amazonilla. Amazonin kohdalla Bezos on varmasti monen sijoittajan mielessä osa syy miksi edes on sijoittanut Amazoniin, sillä onhan hän kiistelemättä maailman yksi tunnetuimmista ja parhaista yritysjohtajista. Samaan aikaan tulee mieleen, esim. Jos Elon Musk tekisi samalla tavalla, menisi monella usko Teslaan ja näkyisi varmasti kurssissa

Joten summa summarum saapi nähdä miten pörssi reagoi uutiseen (vissiin pientä punotusta afterhour)

4 tykkäystä

Kyllä kaikista tehdään ennakkokommentti. Se voi tosiaan vaihdella, kuinka paljon ennen tulosta se julkaistaan. Esim. konsensuksien kerääminen toisinaan venyy, mikä vaikuttaa siihen koska ennakon voi julkaista.

2 tykkäystä

Kiinnostavaa nähdä johtaako tämä siihen että Bezos siirtyy pistämään enemmän paukkuja Blue Originin kanssa joka lähestyy kriittistä vaihetta ison kantorakettinsa kehityksen kanssa. Jos moinen insinööripainotteinen homma kiinnostaa enemmän niin delegoi Amazonin “päiväduunin” muille.

Tänään on Inderesin foorumilla ollut porukalla huumori herkässä. Listaan päivän top 3 letkautukset:

  1. käyttäjä @88888

  1. käyttäjä @Hereford_Picnic

  1. käyttäjä @panda

Päivän humoristit palkittiin yhdellä sydämmellä/ henkilö.

ps. Olen huomaavinani, että foorumin taso on lähtenyt taas nousuun WSB dipistä :smiley:

63 tykkäystä

Tulevien päivien nimi jota kuulutetaan ja ylistetään joka puolella. :finland:

1 tykkäys

:smiley: Petri tossa avasikin jo, eli kyllä ennakot tulee ennen tulosta.
Alla juuri painosta tullut Vincit ennakko.

3 tykkäystä

EV/Sales on varmaan paras ja jos se ei miellytä niin EV/TAM (TAM = total addressable market). Molemmat hyviä nopeasti kasvavissa teknofirmoissa jos halua katsoa sitä ns. isoa kuvaa.

Huumoripuolella olen nähnyt osinko ”yieldin” sijaan puhuttavan ”sales yieldistä”. :sweat_smile:

3 tykkäystä

Kielinatsina nousi oksennus kurkkuun, kun silmään osui Amazon-ketjun otsikko :nauseated_face:

Käykää joku hyvä ihminen muokkaamassa Joulusta joulu ja kun-sanasta kuin.

2 tykkäystä

Fiksattu. Näyttää huomattavasti paremmalta näin :slight_smile:

2 tykkäystä

Kiitos vastauksesta Viljo. On kyllä perusajatus selvillä, mutta esim. EV/salesin tulkinta vähän hankalampi juttu. Jo EV/sales korkea → isot odotukset tai ylihinnoiteltu, jos taas matala → yhtiö voi olla alihinnoiteltu tai tulevaisuuden näkymät huonot.

EV/TAM :+1: Tältä pohjalta esim. Smart Eye:tä tunnutaan hinnoiteltavan. Tämän hahmottaa “helposti”.

Sales yield on ajatuksena hauska. Kasvuyhtiöt monesti saattaa olla tasepohjaisesti ihan jiirissä (riippuen kasvu vaiheesta), taseesta ei kyllä vaan arvostuksen takia saa ikinä mitään “perälautaa”, jos Sales yield alkaa ns. yskimää. :grinning:

Tuntuu lähes magialta näihin yhtiöihin sijoittaminen, kun ei osaa itse hahmottamaan yhtiöiden fair valueta.

7 tykkäystä

Ensimmäinen kerta kun näen jonkun käyttävän termiä “fair value” vuonna 2021! :smiley:

EV/TAM on vähän läppä, mutta oikeasti alkuvaiheen kasvufirmoissa ihan käypä jos vain TAMin pystyy hahmottamaan. Esim. Admicomissa pelataan enemmän TAM-peliä: yhtiö nurkkaa X vuodessa osuuden Y sen koko TAMista. Tai Qt. siinäkin voi katsoa TAMia, mutta sen hahmottaminen on vielä hähmäisempää.

Lisäys: tosin pakko itse myöntää, että 11 vuoden sijoittelijauran aikana olen siirtynyt ketterän evolutiivisesti käyttämään eri tunnuslukuja

P/B → P/TBV → P/E → FORWARD P/E → EV/SALES → EV/TAM :smiley:

P/B:n ja P/E:n käyttö ollut kyllä kallis virhe. :smiley:

29 tykkäystä

Inderes-efekti on kyllä vahva näissä pienivaihtoisissa firmoissa. Ei kai tässä mitään muuta perustetta ole, että Solteq kiitää +15 % nousussa tänään.

3 tykkäystä

Etkö ole kuullut, että 12 kk tavoitehinnat ovat nykymarkkinassa muutettu 12 min tavoitehinnoiksi ja hienosti Solteq tämän tavoittikin tänään :smiley:

45 tykkäystä

Ja tässä varmaan tarkemmin EV per 10 years forward TAM :wink:

1 tykkäys