Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Nokian kurssia on painettu väkisin alas päin. En ole saanut itselleni selvitettyä uskotaanko enemmän Nokian painuvan alas Q4 tulosten jälkeen vai pyritäänkä ennen sitä tankkaamaan osakkeita halvemmalla. Varmaan molempia ryhmiä liikkeellä.

10 tykkäystä

Ilman fundaa “stonks sometimes go up sometimes go down”. Ei pidä panikoida liikaa lyhyen aikavälin heilunnasta. Tässä oli pari päivää kun vihersi kuin mikä ilman muuta syytä kuin hype. Tottakai heiluri heilahtaa toiseen suuntaan ja jälleen lyö yli. Tässä voi korkeintaan yrittää tähdätä sopivaa ostopaikkaa kun tipahtaa “liian alas” tai sitten rauhassa antaa laineiden tyyntyä. Ja jos ei ole luottoa firmaan niin ei pidä pitää yli osarin :smiley:

6 tykkäystä

Kyl ku kattoo millasella vaihdolla Nokia nous ni usko on kovaan nousuun. Sit rajotettiin tavantallaajien ostoja ja shorttarit yms manipuloijat pääs pelamaan kurssin alas.

Toivottavast osaripäivänä viimestään poistuu ostorajotukset maailmalla. On se nyt jumalauta ihme jos ihmisiä ei anneta ostaa sen firman osakkeita mihin ne uskoo. Ihan päivän selvää et se ei sopinu shorttareiden ja pankkien kuvioihin et piensijoittajat rupes ostaa Nokiaa.

Eihän suurimmalla osalla maailmalla ollu hölkäsenpöläystäkään tietoa edes mitä Nokia tekee tai on olemassa. Nyt se tuli ainaki miljoonien ihmisten tietoon et Nokia on 5G aallonharjalla…

20 tykkäystä

Ehkä tämä Nokian osakkeen ostokielto olisi pitänyt asettaa jo vuosia sitten ainakin tänne Helsingin päähän, niin monella olisi asiat paremmin ainakin sijoitus mielessä :grin:

40 tykkäystä

Juu, lähinnä itse olen pähkäillyt pitäiskö tauon jälkeen lähteä ostowarranteilla pelleilemään.

1 tykkäys

Laitetaan nyt linkki tännekin puolelle…
Sisältää tulosennusteen…

4 tykkäystä

Onko sinusta Nokian ostaminen tässä tilanteessa alle neljän euron kaikissa tapauksissa perusteeton sijoitus?

Ehkä olikin. Mun sijoitustoiminnan aikajänne on, että salkkua rakennetaan suunnilleen 2040-luvun puoliväliin. Kyllä mulla on aikaa odotella.

8 tykkäystä

image

Nokian slicing ominaisuus kaipaisi vielä enemmän huomiota ja nostetta, sillä tärkeä ominaisuus ja edellä muita.

9 tykkäystä

Tässä tilanteessa Nokia käy sijoituskohteeksi treidaajalle ja pitkäjänteiselle sijoittajalle. Kylmiä hermoja on tarvittu jo pari-kolme vuotta. Erityisesti treidaus on saattanut olla viimeisen viikon aikana poikkeuksellisen kannattavaa.

Omasta mielestä pitkäjänteisen sijoittajan kannattaa kuitenkin välttää viime viikon kaltaisia tilanteita, joissa kurssi on noussut fundamenteista irronneena ja volatiliteetti on voimakasta – treidaajalle tilanne on täysin päinvastainen.

Itse odottelin -alunperin- sijoitustavoitteeni realisoitumista joskus vuoden 2023 tienoilla. Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun ensimmäiset erät ostin, mutta onhan tässä edelleen ihan kohtuulliset mahdollisuudet, että vuonna 2023 ollaan tukevasti voitolla. Sijoitushorisonttisi on omasta näkövinkkelistäni pitkä. Tarkoitukseni on nauttia vielä Nokiankin tuomista voitoista ollessani elossa. :slight_smile:

14 tykkäystä

image

Uusia, kylläkin melko ilmeisiä, käyttökohteita 5G verkolle. Tästä se alkaa lähtemään. Hienoa Elisa!

14 tykkäystä

image

Väliaikaisesti huuma lienee ohi, kun tämäkin wsb kasvo on myynyt mm. Nokian omistuksen. Mihin se “don’t sell” hävisi? Lienee arvioivat etteivät pienvälittäjien rajoitteet tule poistumaan.

Silmänlumetta vai meinaavatko oikeasti puuttua tilanteeseen?

5 tykkäystä

Joo, ne käyttää aina tota hokemaansa dont sell omiin tarkoituksiinsa, saavat muut idiootit siihen mukaan että sais maksimoitua omat voittonsa. Mutta kummasti niillä heti sormi hakeutuu ostonapille kun mennäänkin väärään suuntaan. Tommoset wsb:t pitäisi kieltää lailla, pilaavat vaan hyvät markkinat kokonaan.

1 tykkäys

Telia ja Nokia päivän hesarissa. Ei sinänsä mitään uutta (eli Nokiaa käyttävät Suomessa).

10 tykkäystä

Näitä on ihan hauska pohtia. USA:ssakin live-striimausta on paljon. Pelastajien toimintaa seurataan livenä ja tottakai uutisia. Tällä hetkellä aina, kun jossain päin on jotain uutishässäkkää paikalle saapuu tusina pakettiautoja, joiden katolla on massiivinen lautasantenni. Se ei voi olla kovin halpaa hupia. Kaupunkialueilla satellittien käytöllä on omat hankaluutensa ja 5G:n (ja Slicing-ominaisuuden) yleistyessä veikkaan, että niistä luovutaan.

Tänä vuonna tullaan varmasti näkemään 5G.n käytön leviämistä uusille alueille. Erityisesti odotan Standalone-verkkojen tuloa ja niiden vaikutusta verkkojen käyttökohteisiin. Lopulliseen läpimurtoon niidenkin osalta menee varmasti vuosia, mutta ensimakua on luvassa nopeasti.

7 tykkäystä

OP nosti tänään Ericssonin targettia 120 kruunuun, aiemmasta 109 kruunusta. Lisää -suositus ennallaan.

Perustelut: Hyvä tuloskunto ja matkalla kohti 14-15 %:n EBIT -marginaalia. 2020 liikevoittoprosentiksi muodostui 12,5.

Tämä ennustemuutos on linjassa tuloksen ja aiemman tavoitehinnan kanssa. Tässä välissä Kiina -riski on kasvanut kohtuullisesti, ja lieneekö Börjen hehkutus vaikuttanut asiaan, mutta raportissa tämän käsittely on hyvin pienessä sivuroolissa.

3 tykkäystä

En oikein saanut otetta omistakaan ajatuksista huomista koskien, joten kirjasin pari ylätason teemaa huomiselle ylös. Eli jotain tällaista, yksityiskohtiin menemättä, itse odotan huomiselta.

  • Nokia Software ja Global services nousevat Q3:n kuopasta ja yllättävät positiivisesti. Erityisesti Software-yksikön heikko suoriutuminen edellisellä kvartaalilla pänni Pekkaa, mutta uskon Nokian julkaisemien uutistenkin valossa, että suunta muuttuu nyt selvästi.

  • Mobile access jatkaa yleisestä pessimismistä huolimatta Pekan “underlying progress”:ksi kutsuman parantamisen vetämänä pienellä myynnin kasvulla (pl. Kiina). Ei yllätyksiä vaan tasaista suorittamista.

  • Ei ole syytä epäillä, etteikö myös Fixed access ja Optical networks olisi hyvässä iskussa. Myynti oli jo paranemassa molemmissa ja teknologiauutisia on tullut tiuhaan viimeisten kuukausien aikana. FP4-piirisarjan tuotteet ovat vähitellen muodostumassa todelliseksi lypsylehmäksi ja pysynevät sellaisena vielä pitkään. Kunpa Reefshark olisikin samalla tasolla kilpailussa…

  • Technologies-yksikön tilanteessa ei ole tapahtunut muutoksia.

Itse en odota mitään mega-yllätystä suuntaan enkä toiseen. Nokia on suorittanut varsin tasaisesti viimeiset kvartaalit enkä usko sen muuttuvan. Nokia tarkentaa näkymiään maaliskuun CMD:n yhteydessä ja itse pidänkin sitä huomista selvästi mielenkiintoisempana tapahtumana.

Optimistina odotan markkinoiden odotusten ylittyvän huomenna kainosti. Osa analyytikoista on käsitellyt Nokiaa minä tahansa käänneyhtiönä tai käänneyhtiötarinana, mikä on mielestäni virhe. Nokian markkinaosuus nousee ja laskee hitaasti. Installed base on valtava ja se takaa yhtiön vakaan etenemisen organisaatiomuutoksen läpi. Tuotekehityksen lisäpanostukset on aloitettu jo toista vuotta sitten, joten niiden on syytä näkyä jo tänä vuonna, vaikka vuodesta on tuloksellisesti odotettavissa vaisu – Nokian itsensäkin mukaan. Ja… tuotekehityspanostuksia on tehty taas merkittävissä määrin Suomeen, minkä uskon olevan erittäin hyvä päätös tulevaisuutta ajatellen.

27 tykkäystä

Hyviä ajatuksia. Oikeastaan ainoana tulee mieleen, että…

Technologies -yksiköllä voisi kenties olla mahdollisuus lievään myönteiseen yllätykseen, sillä Pekka sanoi joulukuussa että ovat tehneet uuden patenttisopimuksen. Tietämättä kenen kanssa ja mihin liittyen (kenties autoteollisuuteen), sieltä voisi tulla maksuun myös kertaerää. Lisäksi puhelinmyynnissä (patentti- ja lisensointitulot) on luultavasti tapahtunut piristystä. (+ erä)

Tulosta voi myös hieman liikuttaa se että kuinka paljon tuotekehityskuluja allokoidaan jo q4 periodille. Kenties tässä halutaan ottaa etunojaa jonkin verran. (- erä)

10 tykkäystä

https://www.telia.fi/telia-yrityksena/medialle/epress?articleId=facab99a-aa7c-44f5-a6bc-57aa15f09ab1

image

Privapuoli taitaa ottaa kierroksia myös Suomessa.

Telia, Digita ja Nokia ovat sopineet yhteistyöstä yksityis- eli privaattiverkkojen tarjoamiseksi yrityksille ja julkishallinnon toimijoille. Kotimaisten toimijoiden yhteistyön myötä suomalaisyritykset voivat rakentaa kilpailuetua uusimpien teknologisten ratkaisujen, kuten 5G:n avulla.

”Yhdessä kotimaisten kumppaniemme Digitan ja Nokian kanssa voimme tarjota maailman johtavimmat, tietoturvalliset privaattiverkkopalvelut suomalaisille yrityksille ja julkishallinnolle. Digitan kanssa verkkomme ulottuvat kattavasti aina Hangosta Utjsoelle, joten palvelumme voidaan räätälöidä hyvin paikallisiin tarpeisiin ja erilaisille toimialoille”, sanoo Telian yritysliiketoiminnan verkottamis- ja viestintäpalveluista vastaava johtaja Kaisa Pajari .

14 tykkäystä

Juttua kun lukee saa mielikuvan että Nokia ja Ericsson tulisivat kärsimään näistä ajatuksista/toimista. Mutta ei tämä suurta muutosta tuo asiaan.

Kaikki tietävät että ORAN on tavoitetila, joka hiljakseltaan kasvaa. Saksan mahdolliset investoinnit (kuitenkin aika pienet sellaiset) eivät mielestäni juurikaan muuta kokonaiskuvaa. Ja tähän ainakin Nokia on jo varautunut. Paras vastaisku asiaan on teknologiajohtajuus.

The German draft proposal includes over €300 million of investment in Open RAN technology, €237 million for a 6G research hub and €250 million to boost demand and expand 5G networks.

The draft also earmarked €550 million of German public investment in Europe’s microchip market through a joint project, announced Tuesday, between the government, the EU and local industry players.

The draft proposal was first reported by Handelsblatt.

The adoption of Open RAN could mean a blow for Ericsson and Nokia, which have benefited from the pushback against Huawei. But the concept is heavily favored by telecoms operators, who use the equipment and complain that they are too reliant on gear from the two European suppliers.

6 tykkäystä

Tuo saksalaisten touhu jaksaa ärsyttää. Tuollaiset rahat ovat taskurahoja siihen nähden, mitä Eurooppalaisetkin laitevalmistajat laittavat tuotekehitykseen. Pitäisivät vain huolen siitä, että tukisivat Eurooppalaista teknologian kehitystä tukemalla Eurooppalaisia valmistajia kiinalaisten sijaan ja tarjoamalla taajuuksia halvalla operaattoreille. Tai voisivat edes rajoittaa Kiinalaisten markkinaosuuden samoille tasoille, kuin Eurooppalaisilla on Kiinassa. Eikös sillä Huaweilla ollut muuten yli 50% markkinaosuus Saksassa. Anyway – höpöhommia. Tukekaa tätä teollisuutta, kuten omaa autonvalmistustanne, sanoo Oldfeki.

Chippivalmistajien tukeminen on enemmän kuin paikallaan. Taiwan on potentiaalinen leimahduspiste tulevaisuudessa monellakin tapaa ja siellä on valtaosa kehityksestä (Korean lisäksi).

17 tykkäystä