Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Yleensäkin näissä kannattaa muistaa että rahavirrat ovat aina nettona 0, joku aina ostaa yhtä isolla rahalla kuin joku myy.

Eli tänään joku myy 1 sammon osakkeen ja ostaa yhden krypton, jonka jälkeen krypto kymmenen kertaistuu päivässä.

Huomenna joku toinen myy 10 sampoa ja ostaa tuon krypton yhden sammon myyjältä. Joka taas ostaa 10 sampoa.

Raha meni sampoon, mutta niin se meni myös sieltä pois.

Pois lukien osakeannit/kryptonlouhinta tms.

2 tykkäystä

Talouselämässä asiantuntija arvioi kuinka suurta määrää yksisarvisia eli yli miljardin dollarin arvoista yhtiötä Suomeen voisi odottaa lähivuosina. Eikös tämä riipu myös aika pitkälti siitä paljonko keskuspankit pumppaa uutta rahaa markkinoille lähivuosina?

Jos rahanpumppaus jatkuu samanlaisena kuin viime vuodet niin eikö voisi laskea että nyt noin puolen miljardin arvoiset yhtiöt olisi yli miljardin arvoisia lähivuosina jo ihan pelkästään rahanpainamisen vuoksi.

1 tykkäys
Kuinka monta postausta “avauspossa patientsky” tms. ostin/myin -ketjuun maanantaina?
  • 0-10
  • 11-20
  • 21-30
  • Yli 30

0 voters

6 tykkäystä

OP:n analyytikko Antti Saari suhtautuu varauksellisesti kotoilubuumin osakkeisiin. “Kun ihmiset ovat pandemiaeristyksessä laittaneet kotinsa ja kesämökkinsä mukaviksi, heillä ei ole tarvetta tehdä sitä heti uudelleen”.

Entä jos kaikki ihmiset eivät ole vielä laittaneet kesämökkiänsä ja kotiansa kuntoon tai toinen on vielä laittamatta kuntoon? No ehkä OP:ssa tiedetään että näin ei ole asian laita…

4 tykkäystä

Eka ei osta, eli peesausefektistä putosi puolet pois :sweat_smile:

19 tykkäystä

Itseäni vaivaa sama ongelma, varauksella suhtautuminen kotoiluosakkeisiin.

Itse luulen että näiden yhtiöiden tulokset ovat kuplassa ja kohta tullaan isommalla (tai pienemmällä) vivulla tonttiin, mutta eipä nuo halpoja ole nuo “kotoilubuumin päättymis osakkeetkaan”. Esim noho/finnair.

Jos ennen koronaa odotuksissa oli että myynti kasvaisi lähivuodet n.5%, esim. 100->105 → 110,25 jne. niin nyt korona hyötyjen jälkeen odotetaan kasvua esim. 10% jo kohonneesta tasosta, esim: 150 → 165 → 181,5.

Eli “normaali” vuosi olisikin 110 myynnin sijaan 181 rahaa (65% nousu on aika paljon, varsinkin kun on "kannibalisoitu jo tulevaisuudesta), jollekkin toistuvalaskutteiselle firmalle tämä saattaisi olla ihan realistista, mutta useat kotoilubuumi osakkeet myyvät vain bulkkia, ja joka vuoden “kumulatiivinen myynti” lähtee nollasta, kun vanhoilta asiakkailta ei juuri tule mitään.

Tämän takia olen ollut vähän skeptinen, mikä on tietenkin tähän asti ollut täysin väärä näkemys.

Miksi itse näet että myynti jatkuisi entistä kovempana?

5 tykkäystä

Mielenkiintoinen hallituspeli käynnissä. Poliitikot kertovat, että nyt otetaan yhteen - jopa puoli kahteen. :grin:

5 tykkäystä

Arkiviihteestä pitää huolen pörssi, mutta nyt kyllä viikonloppunakin tahtoo popparikippo tyhjentyä. No, voimia vaan sinne säätytalolle!

1 tykkäys

Alkaa oleen kyllä taas kaikennäköistä “Sell in May” ja kuplaantumisuutista ties missä mediassa. Toisessa lehdessä uutisoidaan tyyliin “Yhtiö X:n arvo on viisinkertaistunut viimeisen 12kk aikana”. Eiköhän näillä uutisoinnilla saada taas lisää uusia (tietämättömiä) sijoittajia markkinoille.

Jottei elämä ja sijoittaminen olisi liian vakavaa, niin itse myönnä kuplaantumisen / markkinan hulluuden siinä vaiheessa, kun Ostin/myin ketjussa @Pohjolan_Eka ostaa QT:ta ja @Verneri_Pulkkinen PLUG Poweria. Hyvä merkki siirtyä katsomoon!

18 tykkäystä

Kotoilubuumi ja “koronaosakkeet” kai jossain määrin voi sivuta megatrendendejä jolloin ne voi tehdä hirviötulosta. Mut sit kuinka paljon on kotoilua ja kuin paljon väistämättömiä mullistuksia kuten kaupungistuminen ikuisena prosessina, sen pienemmän tilan ja elinpiirin tehokkaampi käyttö hyvinvoinnissa ja sosiaaliset kulutushumpat.

Esim. tollasen povauksen teemoja monet kotoilusta menestyvät lafkat sivuavat. Ei riitä kompetenssi arvioimaan trendien paikkansapitävyyttä, mutta vaikka sauna- tai spabisnes olisi helppo nähdä hyötyjinä sellaisessa maailmanmenon muutoksessa mitä esimerkkikuvassa povataan.

1 tykkäys

Artikkelissa todetaan “En usko, että ”sell in may” kannattaa tänä vuonna verotuksellisista syistä.”, jos vaihdosta jää voitolle niin eikö se veroista huolimatta ole kannattavaa?
(En siis ole tämän asiantuntija, kysyn koska en tiedä onko tosiaan näin ja miksi)

Kuten KalleH vastauksessaan korjasi, ei välttämättä kannata. :pray:

3 tykkäystä

Eli hyvä tsäänssi ostaa ei-mörnijää.

5 tykkäystä

Pitäisi jäädä väliä verojen verran. Jos nyt myisin QT:t aot:ilta pitäsi maksaa 24% veroja(20% hankintameno-olettama) Eli 100e myynti ja veroja 24e per osake. Eli pitäisi saada alle 76e takaisin jotta riittää rahat myös veroihin. Tästä saisi verovelkaa samalla pienemmäksi mutta se on aika pieni hyöty ja samalla pitäisi olla varma näkemys että kurssi romahtaa ainakin 24%. Qt tilalle voi vaihtaa Harvian tai minkä tahansa paljon nousseen osakkeen. OST voi tietenkin myydä tyhjäksi ja makuuttaa käteistä koko kesän tyhjänpanttina tai jossain osinko bondissa.

1 tykkäys

Osaako joku kertoa miten Nelesin hankintahinta määräytyy kun ne tuli Metsosta irtoamisen yhteydessä?

Neles: Metson osakkeiden hankintahinta x 0,3407
Metso-Outotec: hankintahinta x 0,6593/4,3

8 tykkäystä

Kiitos! Vero.fi ja oman välittäjän 9A laskelma avasivat tätä kuviota. :clinking_glasses:
(Hetken säikähdin laskiessani vaihtoja ilman hankintamenon huomioonottamista, kun siirryin taannoin OST → AOT valuuttatilin perässä… olisi ollut pelottava verotaakka edessä :sweat_smile:)

3 tykkäystä

Kiitos! Pitää perehtyä tuohon.

Onhan tämä nyt aivan sairasta tämä peesauskulttuuri! @timontti vääntää maailmanluokan ketjuavauksen yhtiöstä ja jengiä sen sijaan pingaa nimimerkkien mielipidettä. Varsinkin kun allekirjoittaneella on tapana ostaa kaikenmaailman mörnijöitä salkun täyteen ja karhuilla voittajia, samalla kun @timontti löytää ne Evot, Kuutit ja Smart Eyet :smiley:

41 tykkäystä

@Visukinttu mua muistutteli, että PSKY palasi asemalle. Kiitokset hänelle. Minä vaan koostin juttua… Vielähän emme tiedä millaiset turskat tuolla tehdään. Aika näyttää :man_shrugging:

20 tykkäystä

Tämä on kyllä surullista, kun esimerkiksi Harvian kohdalla hölötys alkoi jo viime syksynä (aiemminkin) ja tuulipuku myi lappusensa veks 15€ kun rotaatio ja kaikki. Ja Quuttilaiset tietävät, että siitähän samaa tarinaa on lässyttetty ties kuinka kauan. Siis hyvä periaatteessa, että kansan parissa riskit tiedostetaan, mutta kun seuraavana aamuna uutisesta on OP:lla laita täynnä tavaraa ja taas ne rikkaat rikastuivat.

7 tykkäystä