Osakesijoittaminen

Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Voi olla pankkikohtaista, usein tuota pitää osata nimenomaisesti kysyä.

Joo, onhan hänellä varmasti varaa muutenkin hajauttaa. Toin lähinnä näkökulman tähän myyntiin — ei se aina meinaa automaattisesti case Lehtoa tai Stockmannia.

Paljon olen Inderesin analyytikkoja ja muita Inden tyyppejä kehunut sekä kiitoksia antanut heille. Harvemmin on tullut annettua kiitosta foorumin keskustelijoille, niin monelle voisin kiitokset esittää, mutta nyt haluan kiittää kolmea kaveria (nämä tuli ekana mieleen, kiitettäviä olisi loputtomasti):

@Pohjolan_Eka jakaa täällä valtavasti tietoa selkokielellä sekä vastaa ystävällisesti erilaisiin kysymyksiin. Huumoria ja itsekritiikkiäkin löytyy vähintäänkin tarpeeksi! :cowboy_hat_face:

@timontti jaksaa valtavasti tuottaa tietoa ja analyysia foorumille. Olen varmaan alussa luullut häntä jonkinlaiseksi analyytikoksi, jota hän tavallaan onkin. Esimerkiksi mun olisi todella vaikea ymmärtää ja päästä kärryille Smart Eyestä, mutta Timontin keräämien matskujen sekä selitysten avulla jopa minä olen ymmärtänyt vähän, mistä on kyse. Se on iso saavutus! :slightly_smiling_face:

@jaska1 , jos jonkun kautta olen tutustunut ulkomaisiin yhtiöihin, niin se on tämän kaverin juttujen avulla. Tykkään Jaskan tavasta kirjoittaa ja jakaa tietoa! :sunglasses:

Toki palstalla on valtavasti hyviä muitakin tietoa tuovia kirjoittajia, mutta nämä herrat tulivat ekana mieleeni. Valitettavasti kaikkia vaan ei pysty erikseen kiittämään, joten kiitän tässä yhteydessä muitakin foorumilaisia. Enpä kirjojen ja median avulla olisi pystynyt millään ymmärtämään kaikkea ja löytämään kaikkea sitä infoa, mitä tänne on jaettu. Kiitos kaikille ja mukavaa alkanutta viikkoa! :slightly_smiling_face:

98 tykkäystä

Itsekin tulin tästä tietoiseksi vasta hetki sitten, niin toin asian esille. Tosiaan tarkoitus ei ollut olla jälkiviisas, vaan jakaa tietoa. :hugs:

On selvää, että 10-vuotiaana mennään miten muut asiat hoitavat! :sweat_smile:

Itse kanssa tässä vastikään laskeskelin että omassa muutaman tonnin opintolainassa ilmoitettu korko on 0.45%, mutta todellinen vuosikorko on noin 1.2% kun koron päälle tulee käsittelymaksu ja kuukausittainen pankkipalvelumaksu.

Pitääpä tutkia tuota ennakkolyhennyksen mahdollisuutta itsekin.

2 tykkäystä

Siinä lukee ‘Marttiini’ ja se tulee terä edellä alaspäin. :drum: :drum: :drum:

Kyseessä siis sanonta, eikä mikään tarkka määritelmä. Täällä lisää: Sijoittajan yleisimmät virheet - Sijoittaja.fi : Ole Oma Salkunhoitajasi

Mikä pankki?Loppuviestillä merkit täyteen.

OP. Kk-maksu tulee siis kun opintolaina on eri pankissa kuin nykyinen ja kahdessa pankissa ei voi olla omistaja-asiakkaana, jolloin kk-maksua ei tarvitse maksaa. Lainan siirtäminen pääpankkiin oli myös huomattavan kallista, joten maksan tuon sitten kokonaisuudessaan pois jossain kohtaa.

2 tykkäystä

Done :white_check_mark: :smiley:

1 tykkäys

Ehkä tänne mieluummin, ellei jopa “sijoitusstrategiasi”-osioon…

Osin allekirjoitan näkemyksesi. Itse silti uskon että ketju täyttyy pääosin “pelisalkkujen” liikkeistä , mitä jotkut pitävät ylituoton ja mielenkiinnon vuoksi. Jokunen treidaaja toki myös löytyy.

9 tykkäystä

Meinasin itsekkin ohjata kahvihuoneeseen mutten jaksanut. Olen myös sitä mieltä että sijoitustyylejä on samanverran kuin sijoittajia ja jos viivan alle jää voittoa niin silloin tyyli on selkeästi toimiva. Ehkä sijoitus sanan voisi korvata treidaus sanalla, mutta toikin on aika pilkun viilausta. Jos joku on tehnyt tuottoja millä tahansa shortsqueezeilla, erilaisilla anomalioilla kuten vaikka nousulla isommalle markkinapaikalle Nasdaqiin tms tai spliteillä, jotka ei vaikuta fundaan mutta toimii tässä markkinaympäristössä niin sehän on hatun noston paikka. Hyvä sijoittaja voi myös yhdistellä eri tyylejä tai sijoittaa vaikka yksittäisen firman fundan sijaan jonkun sektorin sen hetkisellä boogiella ja se on mielestäni oikein hienoa jos siinä onnistuu. Johan tossa on vuoteen toinen vety kierros menossa, mahdollisesti toinen spacci kierros alkamassa, on akkuja ja biolääkelafkoja, toinen reddit wsb kierros alkanee olla huipuissaan, raaka-aineet tms. Hienoa tilanteenlukua jotka näissä kaikissa onnistuivat vaikkei se nyt ihan perinteistä sijoittamista ole.

Kaikki ei ole Oksaharjuja ja Buffetteja, mutta kaikki eivät sitä haluakkaan ja suotakoon se heille. Itse katselen mielelläni mitä jengi treidaa. Ja onhan tossa jopa fundamiehiä kuten @Johannes_Sippola joilla taitaa olla ajoittain swing treidausta normisijoittamisen kyljessä, kun aliarvostus purkautuu odotettua nopeammin.

19 tykkäystä

No joo ymmärrän, vaikka tuo minun oli aika ryppyotsainen viesti kenenkään kahvituntia sulostuttamaan :wink:

1 tykkäys

Agree to disagree? :slight_smile:

Väitän että isot varallisuudet luodaan melkein poikkeuksetta tuolla 5 / 10 / 85 -systeemillä ja nuo mainitsemasi vaihtoehtoiset lähestymistavat sopii vain joillekin harvoille joilla on tuontyyppiseen poikkeuksellinen erityislahjakkuus.

3 tykkäystä

Varmasti on paljon uusia sijoittajia, jotka käyvät tiuhaan kauppaa ja ehkä vielä etsivät sitä omaa sijoitussuunnitelmaansa. Monella foorumilla (myös täällä) ja yleisesti sosiaalisessa mediassa, kun ihmiset linkkaavat +1000% YTD tuottoja, niin vähemmästäkin porukalle tulee FOMO ja yrittävät juosta “helppojen” tuottojen perässä kukasta kukkaan. Toisaalta varmasti myös moni pitkäjänteinenkin sijoittaja on voinut hairahtua suunnitelmastaan, koska viimeinen vuosi markkinoilla on ollut hullua. Olen myös huomannut, että markkinoille on tullut paljon väkeä joille on tärkeämpää tarina kuin fundamentit. Tällainen porukka ostaa ja myy todella herkästi ihan vain päivittäisten uutisten ja otsikkojen takia.

Itse lasken sen myös enemmän spekulaatioksi kuin sijoittamiseksi jos vaihtaa ratsua päivittäin, viikottain tai jopa kuukausittain.

Mutta jokainen tietenkin tyylillään.

7 tykkäystä

Joo olen jopa jossain määrin kanssasi samaa mieltä. Etenkin kun rahaa alkaa olemaan enemmän niin kyllähän siitä “väkisin” valtaosa siirtyy long salkkuun. Ehkä toi ostin/myin ketju hämää siinä mielessä että monella sinnekkin kirjoittajalla on erikseen se sijoitussalkku ja sitten treidausta varten 50-5% salkusta.

1 tykkäys

Noinhan se on, hullu markkina, psykologisesti vaikea kenelle tahansa.

Ongelma on se että vaikka olisi kuinka fiksu, jos luulee olevansa vielä hitusen fiksumpi, korkoa korolle rankaisee armotta sijoittajataipaleen loppuun asti siitä kun aikojen saatossa joitakin kertoja häviää hieman turhan paljon rahaa.

Totta. Äärimmäisen pintapuolisen tarkastelun perusteella kirjoitin joten en osannut ottaa tuota huomioon.

Tuskimpa sitä nuorille sijoittajille voi liikaa painottaa pitkäjenteisyyttä ja fiksua osakepoimintaa. Itsekkin tiedän live-elämästä useita helmikuun “hypedropissa” rahansa menettäneitä. Toisaalta nuorena on Suomessa varaa tehdä monta “konkurssia” ja ottaa opikseen. Tai sitten rikastua satumaisesti dogecoineilla jos osaa luopua ajoissa😅.

1 tykkäys

Vähän raflaten elämästä 85% voisi olla jonkin odottamista ja 10% spekuloi jälkikäteen, miten sen merkityksellisen 5% meni käyttämään.

Itsellä ei vielä taidot riitä, mutta arvostan niitä ketkä koettaa sijoittaessakin uhmata mediaaneja ja pyrkivät riskilläkin olemaan muita viisaampia etu- eikä jälkikäteen. Spekulaatio on kuitenkin päättelyä jos on oikeasti havainnut signaalin kohinasta ja hyödyntänyt kausaliteetin. Jos se toistuu, olisi kateutta sanoa sitä tuuriksi.

Fomoissa se voi olla psykologiaa enemmän kuin luonnontieteitä, mutta yhtä kaikki jos tulosta tulee pakko arvostaa. Koron korkoja ja vuosien valumista ennen kyllä varmaan lompakko kurittaa jos ei tulosta tule. :grin:

Jos 80-85% salkusta seisoo melkeinpä ikiholdissa - ehkä yksi tai kaksi kauppaa kuussa koskien näihin, yleensä lisäystä - niin se että sillä loppusalkulla pulailee edestakaisin osittain viihteen vuoksi ei tarkoita että vaihdan jatkuvasti ratsua…

Sama lienee monella veivailijalla - ne veivaukset tehdään pienellä pelipinolla / pelisalkulla pitkäjänteisemmän sijoittamisen ohessa, ei sitä korvaten. Tähän mennessä niistä on jäänyt mukavasti lisätienestejä (ja verokarhulle purtavaa jotta on pääomatuloja mistä vähentää sijoitustoiminnan kuluja) mutta vaikka tuo pelipino menisi nollaan niin ei se vaikuta varsinaiseen sijoituspääomaan juuri mitenkään.

10 tykkäystä