Osakesijoittaminen

Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Näyttäisi hieman tavallista isommalta keittiöremontilta.

27 tykkäystä

Ei nuo mitään osakemyyntejä ole.

Instrumenttityyppi: VIERAAN PÄÄOMAN EHTOINEN INSTRUMENTTI
ISIN: USX9518SAB44
Liiketoimen luonne: PANTTAUKSEN LAKKAAMINEN

18 tykkäystä

Melkein kyökkipsykologisena asiantuntijana sanoisin, että markkina ei halua uskoa inflaatioon ennen kuin on pakko.

3 tykkäystä

Juu, eivät tietysti. Sehän vasta uutinen olisikin jos Nalle miljardilla osakkeita myisi :smiley:

5 tykkäystä

Kertokaahan enemmän Tukholmalaisiin listautumisiin sijoittaneet, että mistä kannattaa listautumisesitteen ja yhtiön omien sivujen lisäksi yrittää löytää analyysiä yms. yrityksistä?

Vaikuttaa mielenkiintoiselta puljulta kasvavalla alalla, mutta tosiaan googlettelemalla ei hirveästi analyysia listautumiseen liittyen löytynyt. Löytyyköhän tälläista vai olenko vaan tottunut liian hyvään inderesin analyyseissä? :grinning_face_with_smiling_eyes:

2 tykkäystä

En ole osallistunut yhteenkään antiin tänä vuonna. Olisi tullut kalliiksi pitää välillä isompiakin potteja kiinni hilujen perässä. En todellakaan sylje satasen perään, mutta kun salkku on tehnyt sen +50% YTD ja kaikki mitä on irronnut on siellä sisässä, niin helposti voin todeta tehdä tehneeni oikean ratkaisun, etten ole tuolta irrottanut mitään tai palkasta säästettyjä roposia sitonut näihin anteihin.

Jos on kokoajan irtokäteistä, niin sitten tilanne on tietenkin eri.

Samoin tietenkin, jos ei ole pelkästään pikavoiton perässä!

11 tykkäystä

On kiva rikastua, mutta on myös tosi kurjaa jos muutkin rikastuu. Silloin liian monilla on varaa maksaa mitä vain ja hinnat nousevat. Juuri niin nyt näyttää käyvän.

1 tykkäys

Itse olen pyrkinyt estämään makuuttamista sillä, että laitan rahat kiinni vasta viimeisenä mahdollisena päivänä ennen listautumisannin mahdollisesta ylimerkinnästä aiheutuvaa sulkeutumista. Esim Spinnovaan ja Puuiloon aion kyllä osallistua, mutta vasta vähän myöhemmin.

Oma sijoitussalkku on vielä sen verran pieni että nuo 100-200€ pikavoitot muutamalla klikkauksella tuntuvat vielä ihan tekemisen arvoisilta. Muutenkin jos kiinnitetty pääoma on luokkaa <1000€ niin aika hyvä tuotto-odotus lyhytaikaiselle sijoitukselle noissa. Yli minimimerkintää en yleensä tee, koska silloin kiinnitetyn pääoman ja odotettujen tuottojen suhde kärsii, kun lappuja jää käteen niin vähän.

13 tykkäystä

Kuulostaa varsin toimivalta.

Tietty sillä varauksella, että välttää pahat pommit. Nythän tuntuu melkein kaikki ottavan aika hyvin ensi alkuun nousua.

Samalla linjalla. Puuiloon ajattelin itse koittaa laitella ihan huolella, mutta vasta viimeisenä päivänä.

3 tykkäystä

Joo en nyt ihan vielä uskalla julistaa tätä ikiliikkujaksi jossain jokainen halukas voi poimia satasen kaksi jokaisesta iposta vuoden aikana, vaikka melkoinen listautumisbuumi onkin menossa. Jossain annissa tuli itse talvella lähinnä harmitus päälle. Jäin muistaakseni jonkun 50€ kulujen jälkeen voitolle, venailin sitä rahaa takaisin viikon (olisi pitänyt laittaa pelkkä minimi), ja sitten siinä välillä oli joku ehdottoman loistava ostopaikka johon rahat olisin mieluummin laittanut.

Tosta myös tulee vähän tollanen pelailun maku mistä en diggaa. En sitten tiedä miksi mulla on parempi mieli kun katselen dippejä Panoroon ja tankkereihin🙄, mutta joka tapauksessa tuntuu enemmän sijoittamiselta ja pienemmältä säädöltä lykätä rahat noihin longi positioihin eikä kärkkyä popparien kanssa listautumisaamua.

Edit. Sen verran kasinoilla käynyt että on tosiaan tuomitse pelailua, en treidailua, en hypejunia. Itsellä vaan joku IPO kyllästyminen menossa.

4 tykkäystä

Juu se vaihtoehtoiskustannus voi ollakin kohta aika iso jos missaa pienen IPO-peli takia jotain muuta.

Se on pieni määrä päiviä kun isot liikkeet tapahtuu, itse haluan että minulla on silloin rahat kiinni yhtiöissä joihin uskon pitkällä aikavälillä.

Mutta eipä tässä ole oikeaa eikä väärää tapaa. Kaikki lasketaan :slight_smile:

8 tykkäystä

Tämä on mielestäni erittäin hyvä ja tärkeä kommentti yleensäkin sijoittamisessa. Minä lopetin veivailut kokonaan, kun useamman kerran olin irti osakkeesta, kun tuli isoja uutisia ja liikkeitä.

Onkohan tästä isojen liikkeiden määrästä olemassa jotain tutkimusta/arvioita. Itse arvioisin, että kun omistaisi jotain osaketta 10:nä parhaana kasvupäivänä vuoden aikana, tekisi varmasti yli puolet koko osakkeen vuotuisesta kasvusta. Sehän tässä haastavaa onkin, kun ne uutiset ja hyvät nousupäivät tulevat usein silloin kun vähiten odottaa.

5 tykkäystä

Perustuneeko tuo IPO-pikavoittojen keräily siihen, että pikavoittosijoittajat vievät pitkäjänteisemmiltä sijoittajilta laput, jotka he joutuvat sitten keräämään pikavoittosijoittajilta markkinan avauduttua, tosin listautumishintaa kalliimmalla? Viittaan siis siihen, että monesti avauksessa kurssi tuntuu nousevan merkittävästi ja hiipuu vasta myöhemmin. Jos kaikki olisivat pikavoittoja kotiuttamassa, kurssi romahtaisi heti avauksessa.

Joskus kymmenen vuotta sitten muistaakseni luin, että jenkeissä vuoden kolme parasta pörssipäivää keskimäärin tuottaa enemmän kuin koko vuoden holdaus.

Se on juurikin näin.

Olen tallentanut joskus tällaisen kuvan:


Lähde on valitettavasti unohtunut.

12 tykkäystä

Nämä eivät ole ihan näin yksinkertaisia.

Jos markkina näkee että IPO-hinta on alle firman käyvän arvon, se tulee pomppaamaan kaupankäynnin alkaessa. “Hyvin” hinnoitellut IPOt yleensä pyrkivät tähän jotta laput taatusti menevät kaupaksi - ostajia riittää jos hinta on sopiva ja firma saa myös positiivista pöhinää markkinalla.

Pikavoittosijoittajat pyrkivät yksinkertaisesti hyötymään tästä hintaerosta (antihinta vs. “markkinahinta”) eikä heitä juuri kiinnosta lapun hintakehitys tämän jälkeen. Toisaalta markkinalla on myös treidaajia jotka voivat katsoa että lähdön pompun jälkeen hinta on vieläkin halpa ja he ovat usein vastapuolena pikavoittodumppaajille. Pikavoittomies saa oman tuottonsa ja treidaaja kerää lappua toivoen myyvänsä sen myöhemmin vielä kalliimmalla.

Kurssiliike ensimmäisinä päivinä on firman lapun todellisen markkina-arvon hakemista. Spekulantteja, IPO-pikavoittomiehiä, ikiholdareita ja vaikka mitä…

Pitää muistaa että yksityisten pikkusiivujen pikavoittodumppaajien lisäksi markkinalla on myös IPOsta isompia potteja keränneitä institutionaalisia sijoittajia jotka voivat painaa hintaa alkuhärdellin jälkeen jos toteavat että tuotto riitti heille vs. IPO-hinta ja jos heitä on enemmän kuin pidempään pitoon markkinahinnalla kerääviä (yksityis- ja instituutiosijoittajia) niin hinta laskee kunnes markkina katsoo että hinta on taas niin herkullinen että tuotto-odotus tuo ostajia enemmän kuin myyjiä. Ja koska näkemyksiä käyvästä arvosta on niin monta kuin markkinoilla toimijoita niin sitten heilutaan.

5 tykkäystä

Marimekon historian havinaa kevyen tuuliseen kesäiseen Perjantai-iltapäivään luettavaksi. Nuo vanhat kuvat on kyllä tyylikkäitä, tuo Nostalgiaa Marimekko-metsässä ja Marimekko-muotia vuodelta 1964 on kyllä komeita otoksia.

Ampparit on kätevä sivusto, tulee bongattua jos minkälaisia otsikoita, joista päätyy lukemaan mm. Seuraa :slightly_smiling_face:

3 tykkäystä

Tuon tähän vielä yhden IPOihin liittyvän riskin, jonka sisäistämiseen meni itseltäkin pari vuotta. Se liittyy allokaatio-eroihin suosittujen (“alihintaisten”) ja epäsuosittujen IPOjen välillä. Suosituissa IPOissa sinulle allokoidaan osakkeina n. 1-15% siitä summasta, johon sitouduit merkinnässä. Näin ollen tuotto jää muutamiin satasiin, vaikka kurssi raketoisikin 20% heti ekana päivänä. Jos taas eksyt ei-niin-suosittuun IPOon ja merkkaat tätäkin reilummalla kädellä, niin sinulla on hyvät mahdollisuudet saada jopa yli 50% merkkaamastasi summasta, mikä tarkoittaa että kurssin tippuessa samat 20% ekana päivänä, oletkin tehnyt viisinkertaisen tappion suositun IPOn voittoihin verrattuna. Tämän esimerkin perusteella voikin arvioida, että jäädäksesi voitolle IPO-pelissä, pitää sinun olla oikeassa vähintään 80% kerroista.

19 tykkäystä

Näinhän tuo tuppaa olemaan. Joka IPOon sokkona merkkaava polttaa näppinsä ennen pitkää. Jonkinlainen analyysinpuolikas IPOn suosiosta ja odotettavissa olevasta markkinahinnasta olisi hyvä olla plakkarissa…

8 tykkäystä