Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Olipas kiva ja ytimekäs pörssikatsaus TV1:llä juuri äsken, kiitos @Marianne_Palmu : Pörssit kuumenevat, eletäänkö jo kuplassa? | 8 minuuttia | Yle Areena

Hyvää juhannusta kaikille!

27 tykkäystä

Screenshot 2021-06-24 19.21.21

81 tykkäystä

Tähän palatakseni:


En sitten raskinnut ostaa jauhelihaa, minkä kilohinta oli yli 7 euroa, joten päädyin ostamaan tätä vähärasvaista kananjauhelihaa, jonka kilohinta oli Lidlissä 5,70 euroa. Ostin tuota sitten 1,4kg, niin riittää pitkälti yli juhannukseksi.


Onneksi jenkkimarkkinat ovat huomenna auki, niin on jotain seuraamista ja tekemistä juhannukseksi. Toivon kyllä, että foorumi pysyy elävänä juhannuksenkin aikana ihan itsekkäistä syistä. :cowboy_hat_face:

Mukavaa juhannusta ihan kaikille! :sunglasses:

30 tykkäystä

Kiitos ja ihanaa juhannusta koko foorumille! :clinking_glasses::tulip:

92 tykkäystä

Hah hah, ihan oikea aikainen tuplaus ja ihan pikkuisen väljemmällä stopilla oltais jo melkein omillaan, mutta jätin alkuperäisen… Nyt pitäs osata hypätä nousevaan kurssiin, jos niikseen on että jatkaa… Tai sitten tyydyn positioon, joka on pieni.

2 tykkäystä

Valitettavasti pitää nostaa käsi pystyyn. Vaikka käytössä on 4 eri palvelua niin silti saatavilla on alle puolet kiinnostavasta leffa- ja sarjasisällöstä. Saatikka että sisältö olisi saatavilla 4k:na, vaikkei se nyt läheskään aina välttämättömyys olekaan.

4 tykkäystä

Mielenkiintoista, miten köyhä keskimääräinen suomalainen on:

Kaukana ollaan Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Ranskasta ym.

Ja koomista, että Suomi joutuu maksamaan Italialle ja Espanjalle miljardeja, vaikka keskimääräinen suomalainen on huomattavasti köyhempi kuin keskiverto italialainen tai espanjalainen.

Mutta onhan meillä varaa ja muita pitää auttaa… :smile:

Kotitalouden mediaanivarallisuus taas on Suomessa 104 000€ mikä tuntuu ainakin omaan korvaan käsittämättönän pieneltä.

47 tykkäystä

Toisaalta isoissa kaupungeissa yli puolet asuu vuokralla ja monella omaisuus on kymppitonni tilillä ja 10v vanha auto. Siihen nähden 104 tonnia on ihan ok mediaani.

1 tykkäys

No vertaa nyt vaikka ruotsiin, niin sijoittamisessa ollaan älyttömällä takamatkalla. Täällä on aina hoettu että säästä, osta asunto ja maksa se nopeasti pois.

Sitten yleisesti verotus on aivan älytöntä ja kaikki on kallista, eikä suunta tunnu mihinkään muuttuvan.

Varainsiirtovero on oikein mukava. Jos satut ostamaan elämäsi aikana useamman kuin yhden asunnon, niin se on 2-4% hinnan päälle verottajan käteen.

Sitten jos joku on onnistunut jotain säästämään, tulee vielä viimeinen vero nimeltään perintövero, joka pitää huolen että valtio saa vielä kerran rokottaa välistä jo moneen kertaan verotettuja varoja.

Terveisin myöhäisherännäinen säästäjä, jolla jää loppuvuoden ajan bruttopalkasta käteen 58 prosenttia :roll_eyes:.

23 tykkäystä

Niin, keskimääräisen suomalaisen auton hinta oli muistaakseni hieman reilu 3000€.

Kuitenkin, kun Suomessa ka kuukausipalkka on +3500€/kk, niin johonkin ne suomalaisten rahat katoavat. Jos ajatellaan, että keskimääräinen suomalainen on kuitenkin työelämässä +40v, niin voisi ajatella että nettovarallisuus olisi enemmän kuin 104ke per kotitalous (52ke per hlö?).

Ehkä tämä suomalaisten köyhyys voisi perustua osittain ainakin sillä, että vaurastumista/rikastumista pidetään hyväksyttävämpänä lottovoitolla kuin sijoittamalla kerätty omaisuus…

4 tykkäystä

toiset juhlii juhannust, niin me vaan täällä vaurastutaan… :smiley:

21 tykkäystä

Emäntä töissä juhannuksen ja itse lapsenvahtina. Normaali viikonloppu siis :grin:

3 tykkäystä

Olen samaa mieltä Suomen verotuksesta. Mutta kai jollain se hyvinvointiyhteiskunta on pyöritettävä - mutta ainakin omasta mielestäni miljardien ja miljardien eurojen avustuksien jakelemisen voisi lopettaa ulkomaille, ja keskittää ne mielummin vaikka Suomen kehittämiseen tai antamalla avustuksina Suomen kansalaisille. Leipäjonoissa ihan ihan oikeasti pitkät jonot, ja jonoissa olevat ovat kantasuomalaisia. Esimerkiksi tämän vuoden ulkoministeriön kehitysyhteistyön budjetti on 1,3mrd euroa. Eikö tälle löydy parempaa käyttöä Suomessa - puhumattakaan EU:n tukipaketeista - jotka nyt ilmeisesti eivät olleetkaan kertaluontoisia vaan ns. jatkuvia?

Mutta toisaalta - maksetaanhan se oma virkamiehen palkkanikin suoraan THL:n kassasta… :smile:

Tässä hyvä havainnolistava kuva verotuksesta todellisista ansiotuloista:

Ja tähän kun lisätään verot siitä, mitä maksat esimerkiksi polttoaineissa, ruuasta jne, niin ei ihan kauheasti nettona jää käteen.

29 tykkäystä

Töissähän tämä juhannus menee, täällä on aikaa mietiskellä :smile:

4 tykkäystä

Varallisuuskartta kertoo karua kieltä. Kerro tämä kuudelle Suomen suurimmalle puolueelle.

Jos EU:ssa ei osaa tingata, iltalypsää, uhkailla ja pelotella, niin maksajan paikka on, mitä saa. Tuttua joo.

Liian kohteliaita on suomalaiset aina olleet. Nyt kyynärpäät ylös ja sanelemaan, millä kriteereillä maksut lasketaan tai me… perhele

Hyvää Juhannusta!

10 tykkäystä

Siinähän se ongelma onkin. Mallioppilaana ollaan jakamassa rahaa kaikille ja sitten kun kysytään mistä, kääntyy katse aina keskiluokkaan :sleeping:

3 tykkäystä

Ai jaa, no eihän se sitten meitä alempaa yläluokkaa eikä ylempää alaluokkaa sitten koskekaan. :smile: Huh huh, meinas jo tulla nega-ajatus mieleen kesken Jussin vieton, mutta…

Jatketaan myöhemmin, mutta Suomessa suurin ongelma asian rationaaliselle tarkastelulle on asian yks-oikoinen politisointi.

1 tykkäys

Kerro hyvä ihminen mitä tällä etelään rahanjakamisen kanssa on tekemistä politisoinnin kanssa? Tai siis tehdäänhän tällä politiikkaa, mutta ei tämä kyllä huvita tietäen minkälainen meno esim. välimeren maissa on. Pidennetään eläkeikiä ja verojen välttely on kansallisvelvollisuus

Onneksi tiedämme maksumiehet :thinking:

1 tykkäys

Tätä väitettähän tuosta taulukosta ei voi päätellä. Taulukossa on käytetty keskiarvoa eikä mediaania, joka vääristää suhteessa mediaaniin luultavasti kaikkien muiden maiden lukemia enemmän ylöspäin kuin suhteellisen tasapalkkaisen Suomen etenkin kun Suomessa on superrikkaitakin hyvin vähänlaisesti.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ilmaisine laadukkaine koulutuksineen ja tukiverkkoineen taas puolestaan nostaa keskivertosuomalaisen (=mediaanisuomalaisen) elintason reilusti espanjalais- tai italialaisveljien edelle, jos ei se sitä ole muutenkin.

Tällaisessa maiden vertailussa tulisi ajatella muutenkin logaritmisella skaalalla eikä katsella vain lineaarisesti. Silloinkin suomalaisten tilanne näyttää paremmalta. Ruotsalaiset ovat keskiarvoltaan tuplasti suomalaisia rikkaampia. Toisaalta suomalaiset ovat keskiarvoltaan kuusi kertaa rikkaampia kuin vaikkapa venäläiset. Mutta kyllähän tuosta näkee että kansankapitalismin juurruttamisessa Suomeen vielä tekemistä on.

11 tykkäystä

Keskituloisia on eniten, niin mikä yllätys tämä nyt oli?

Kun tulot menevät tietyn pisteen yli, verotusta on helpompi optimoida. Katselin tuosta verokoneesta, niin 200ke jälkeen yhä useamman veroprosentti tuntuu pyörivän siinä 32-36 välillä. Eli veroja maksetaan 64-72ke. Tuosta kun mennään alaspäin, niin veroprosentti näkyy NOUSEVAN ja tulee yhä enemmän vastaan lukuja 42-46%. Toisin sanoen tulojen noustessa kallistutaan yhä useammin pääomatulojen puolelle.

Lisäksi huomioi myös suhteellisuus. Polttoaineen hintaa nostetaan euron litra, enemmän se näkyy siellä 50ke bruttona saavan lompakossa kuin 100ke bruttona saavan. Toki vielä enemmän pienituloisella, jotka ovat käsittääkseni muutenkin nettosaajia eivätkä maksajia.

En väheksy eläkeläisiä, matalapalkkaisia tai kovatuloisia siitä, minkä verran he veroja maksavat tai mitä he työkseen tekevät. Kyllä jokainen työ on tärkeää. Puhuin yksinkertaisesti siitä mikä osa väestöstä tätä hommaa massana eniten rahoittaa. Toki voit heittää tähän ne Supercellin kaverit jotka eivät pyri optimoimaan verotusta, suurin osa sen kyllä optimoi. Niin teen itse keskituloisena nytkin ja tekisin myös kovempituloisena yhtä lailla.

7 tykkäystä