Inderesin kahvihuone (Osa 2)

The Outsiders on ihan huikea, jos kiinnostaa lyhyehköt kuvaukset kahdeksasta eri toimitusjohtajasta ja heidän johtamistaan yhtiöistä. Yhteisenä teemana on kyseisten toimareiden uskomaton osakkeen tuotto pestinsä aikana, erityisesti johtuen oikeista valinnoista pääoman allokoinnin suhteen. Muitakin yhdistäviä tekijöitä kirjoittaja William Thorndike oli löytänyt.

Kirja on nautinnollista ja ajatuksia kutkuttavaa luettavaa. Löytyy omasta hyllystä ja olen kolmeen kertaan tuon jo lukenut.

Tuore William Greenin “Richer, Wiser, Happier” oli myös kevyttä, mutta kiinnostavaa luettavaa. Green on haastatellut toimittajan työssään pitkän ajan saatossa monia maailman parhaina pidetyistä sijoittajista. Kirja oli täynnä hauskoja anekdootteja näistä kohtaamisista sekä synteesin tynkää kunkin sijoitusfilosofiasta. Erittäin onnistunut kokonaisuus.

Olisihan näitä vaikka kuinka, mutta tuossa pari mielestäni myös lomalukemiseksi sopivaa.

10 tykkäystä

Nihkeää tää EU:n ALV-vatkaus. Ennen oli niin helppo ostaa CD-levyjä Amazonista, mutta nyt pitää joka ikisestä levystä tarkistaa, että mistähän maasta se oikeasti lähtee liikenteeseen. Huomannut, että aika moni on Sveitsistä, EU:n ulkopuolisesta brittialueesta (Jersey, Englanti, jne) tai vastaavasta. Eikä myyjien “toiminimi” auta asiaa, kun on paljon tyyliin “25music UK”, jonka bisnes on kuitenkin Saksassa (Hannover tuossa tapauksessa).

Tuntuu, että Amazonin valikoma Euroopassa on tän EU-muutoksen myötä leikkaantunut jotain 60 % ainakin CD-levyjen osalta. Ja sitten kun juuri näitä CD-levyjä ei oikein muualla myydä (harvinaisempia ja vanhoja), niin vähän on kusetettu fiilis :smiley:

4 tykkäystä

Olin tuossa pari päivää sitten tilaamassa innoissani Bergansin Spinnova-anorakkia, kunnes tajusin että sehän lähetetään tietysti Norjasta. Jäi sijoittajatutkimus tekemättä.

2 tykkäystä

Tullaus on kyllä aika helppoa noin oikeasti kun sen on pari kertaa tehnyt, mutta onhan siinä 1-click shopping aika kaukana.

1 tykkäys

En tiedä miten tämä on nyt toteutettu tulevaisuutta ajatellen, mutta jos mennään vanhalla mallilla niin jää ostokset tekemättä sen sijaan että alkaisin tullaamaan jokaista nippeliä ja nappelia.

3 tykkäystä

Timontti on hyvä haastaja mutta kyllä ekan mörnivä leijona-takki vie ykköspaikan tässä skabassa vielä kun tietää paljonko takille on tullut hintaa. :joy:
https://twitter.com/PohjolanEka/status/1401929742761304065

14 tykkäystä

Oispa Inderesin pipo tai edes tarra-arkki, löytyy vaan heijastinta ja kangaskassia. :smirk:
Ehkä sitten joskus saa reaaliosinkoja kun Mikael saa firman pörssiin.

4 tykkäystä

Niinpä. Harmi kun Nordnetin kautta Premiumin tilanneet ei saa noita tuotteita.

4 tykkäystä

Onpas kahvihuone täyttynyt laadukkaasta ja mielenkiintosesta keskustelusta viime aikoina! Motivoivaa ja opettavaista lukea ihmisten erilaisista taustoista, sekä minkälaisia askelia matkalle on mahtunut.

Avataan vähän omaakin taustaa sillä oletuksella että muitakin kiinnostaa kuulla erilaisia polkuja :blush:

Mä oon 26 vuotias, alempi korkeakoulututkinto plakkarissa, kohtalaisesti palkattu ja ennenkaikkea miellyttävä vakityö jossa mukavasti vapaa-aikaa. Myös ylempi tutkinto kiikarissa ja sen voin näillä näkymin opiskella työn ohella, which is great. Vapaa-aika on tullut hyödynnettyä rakkaissa harrastuksissa, puolison ja ystävien kanssa sekä hiljattain aloitetussa sivutoimessa omalla toiminimellä. Sivutoimessa tuotto/panos suhde mielestäni kohdallaan ja toimiala liittyy yhteen rakkaista harrastuksistani!

Omia menoja oon seurannut ja pyrkinyt kohtuullistamaan suunnilleen siitä asti kun löysin sijoitusharrastuksen ja sittemmin tän foorumin (noin 1,5v sitten). Oon kuitenkin jo nuorella iällä totuttanut itseni sellaiseen elintasoon, että vielä kulukuria enemmän olen keskittynyt tulotason asteittaiseen nostamiseen. Elämästä nauttiminen on mulla kuitenkin prioriteettilistalla ihan kärjessä. Matkan varrella on tullut hahmoteltua omia tavoitteita ja sijoitussuunnitelmaa, kerätty ahnaasti tietoa sekä tehtyä monia alottelijamokia, tottakai. Tiedon kerääminen jatkuu päivittäin ja siinä taas foorumi on ollut korvaamaton :nerd_face:

Nyt ollaan tilanteessa jossa nettovarallisuutta jonkin verran yli 50 kiloeuroa, josta noin puolet salkussa. Salkussa käytössä myös pientä vipua ja mielestäni kohtalaista riskiä ja sitämyötä tuottopotentiaalia. Aika on tässä iässä vielä ystävä ja taloudelliset tavoitteet on asetettu vuosikymmenten päähän. Sillä ajatuksella pyrin koko ajan kasvattamaan malttia ja pienentämään salkun kiertonopeutta. Kyllä se tästä, taivas on rajana ja elämä edessä.

21 tykkäystä

Olen ihan äärimmäisen iloinen, kun pääsee lukemaan, miten nuoret ovat alkaneet Suomessa sijoittamaan fiksusti ja rohkeasti, pieniin ja kasvaviin yrityksiin, niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Muutaman kymmenen vuoden päästä, kun EU-karttoja katsellaan, tuolla kauempana kovasti ihmetellään, mitä täällä oikein ollaan tehty oikein, kun ihmisten henkilökohtainen varallisuus ja uusien kasvuyritysten määrä on moninkertaistunut.

Aika on meidän paras ystävä. :heart:

kuva

37 tykkäystä

Mikäs se Harvian Miljardin euron raja on kurssin osalta?

4 tykkäystä

53,5€ jos taskulaskimella oikein laskin, tiedä vaikka menisi rikki jo Q2 tulospäivänä. :harviaraketti:

18 tykkäystä

Onko jo posaripäivä kalenterissa? 23/7 vai 30/7, pe iltana klo 19 :joy: Taitaa mennä jo silloin jos näin käy. Muuramessa kuhisee, sen voin sanoa jo nyt paikallisin silmin :+1:

33 tykkäystä

Taloushistoria kiinnostaa, joten jonkin verran on tullut luettua pörssin historiasta ja henkilöistä.

Henrik Kuningas (1951-2019) on esillä muiden muistelmissa ja muissa yhteyksissä. Kuningas itse antoi harvoin haastatteluja ja piti matalaa profiilia. Viime vuosina oli esillä säätiönsä lääketieteelliseen koulutukseen tekemien lahjoitusten kautta.

Tässä pari teosta ja lyhyet lainaukset maistiaisiksi. Aurinkoista lomaa :sunny: @OlaviX ja muut lukijat.:sunglasses:

Meklari: julkihuudosta algoritmikauppaan: 30 vuotta pörssimeklarin työtä. Otava 2014
Pörssimeklarit-yhdistyksen historiikki sisältää Kuninkaan ja muiden meklareiden muistelmia. Otteita kirjasta löytyy myös Arvopaperi-lehdestä: Henrik Kuningas antoi haastattelun –" Minulla on ehdotus, josta hän ei voi kieltäytyä" | Arvopaperi

Kuningas muisteli meklariuransa alkua näin:

“Aloitin työt Erik Selinin pörssiavustajana, aluksi ilman palkkaa. Raimo Ilaskivi oli tuolloin pörssin johtajana. Kauppaa käytiin pörssisalissa arvokkaasti ja rauhallisesti, eivätkä osakkeiden kurssit paljoa heilahdelleet.”

80-luvulla perusti pörssivälittäjä Oy H. Kuningas & Co Ab:n. Sitä aikaa muisteli näin:

“En voi väittää, että olisin kyennyt ennakoimaan tuon vuosikymmenen huikean pörssikaupan kasvun ja kurssien nousun, mutta ei se mitään tikanheittoakaan ollut.”

Markku Kuisma - Teemu Keskisarja: Erehtymättömät. Tarina suuresta pankkisodasta ja liikepankeista Suomen kohtaloissa. WSOY 2012.
Kuisman ja Keskisarjan teos käy läpi ajanjaksoa 1862-2012. Kuninkaasta he kirjoittavat näin:

“Handelshögskolanista tullut Henrik Kuningas oli hiukan toista maata. Esikuvia löytyi maailmalta, mutta pörssihauet olivat jossain määrin oma lajinsa. […] Monet pörssihauet eivät piilotelleet kaislikossa vaan paistattelivat julkisuudessa melkein Miljardi-Mikan ja Tosi-on-Jaskan tahtia. Kokeneemmat sijoittajat pankkiirit ja pörssivälittäjät yleensä eivät leveilleet voitoillaan ja toteennäytetyllä osaamisellaan.”

City-lehden arkistosta löytyy vanha lehtijuttu vuodelta 1988: Henrik Kuningas: Kuningashai

[…]… pörssin kuuluisimman, mutta tuntemattomimman meklarin ja pankkiiriliiikkeen omistajan Henrik Kuninkaan, 37, tapaa toimia. Hän ei itse generoi suuria tilanteita, mutta on aina mukana kun jotakin merkittävää tapahtuu. Hänellä on valtava verkko henkilökohtaisia kontakteja, joiden kautta hän pitää itsensä kaikessa hiljaisuudessa ajan tasalla…"

Jorma Vuoksenmaa muisteli Nordnetin blogissa omaa sijoitushistoriaansa. Jorma Vuoksenmaan historia osakesijoittajana ja treidaajana | Nordnet

“Legendaksi jo tuolloin nousemassa olleesta Henrik Kuninkaasta paistoi energia ja karisma. Moni muukin meklari oli tuolloin hahmo, lähes rocktähti, ja heidän liikkeitään seurattiin kuin näytelmää.”

Kuningas oli myös mukana SYP:n palkkaamana neuvottelijana Kouri-kaupoissa. Tuosta aiheesta:

  • Hesari kirjoitti 1990-luvun alussa näin: https://www.hs.fi/talous/art-2000003102015.html
    “Kuningasta on käytetty välittäjänä suurissa osakekaupoissa suurelta osalta sen takia, että hän osaa pitää suunsa kiinni.”
  • Pentti Kouri: Suomen omistaja ja elämäni muut roolit. Otava 1996.
  • Jaakko Lassila: Markka ja ääni: suomalaisen pääoman palveluksessa. Kirjayhtymä 1993.
  • Harri Saukkomaa: Kuka tarvitsi Pentti Kouria? kertomus vallasta, rahasta ja pankin moraalista. Otava 1991.
14 tykkäystä

Olen aina tykännyt historiasta, mutta viime aikoina vähän eri tavalla kuin aiemmin. Ennen luin perinteisiä historiaopuksia, joissa tapahtumat on jälkikäteen laitettu siistiin ja loogiseen pakettiin, mikä antaa lukijalle vaarallisen tunteen, että hän olisi tapahtumien keskellä osannut päätellä miten ne tulevat etenemään.

Nykyään olen paljon kiinnostuneempi lukemaan, miten aikalaiset ajattelivat historiallisten tapahtumien keskellä. Niinpä lueskelin Foorumin Kahvihuone- ja Ostin ja myin juuri äsken -ketjuja maaliskuulta 2020, ajalta jolloin en vielä lueskellut foorumia lainkaan. Epäuskoisia kommentteja, miten laatuyhtiöt voivat mennä niin poskettoman halvoiksi suhteessa ihan konkreettiseen reaaliomaisuuteensa, taistelua sitä pelkoa vastaan että huomenna taas -8%. Oikeita ja vääriä ennusteita tulevaisuudesta. Kertaakaan en naureskellut millekään väärälle ennusteelle, koska muistan miten sumuiselta tilanne näytti. Pikemminkin minussa heräsi paljon myötätuntoa noita menneisyyden vaimeita ääniä kohtaan, taistelijoita ruudinsavun keskellä ostamassa hämmentyneenä Fortumia 15 eurolla vain nähdäkseen että seuraavana päivänä se on 14e, vilkaisten välillä lompakosta puolison kuvaa ja lohduttaen pahimpia salkkuvaurioita kärsineitä kanssasijoittajia sillä, miten yö on pimeimmillään juuri ennen aamunkoittoa.

42 tykkäystä

Jos kaipaat mökkilukemista kesäksi niin tähän sopii loistavasti Ken Folletin maailmansota trilogia. Fiktiiviset päähenkilöt sijoitettuna historiallisesti tarkkaan viitekehykseen. Juurikin tuo aikalaisten suhtautuminen eri käänteisiin ja odotuksiin tulevaisuudesta on hyvin mielenkiintoista.

Olen itsekkin jokusen inderes ketjun lukenut joko käänneyhtiöistä tai sitten syystä tai toisesta romahtaneista lafkoista ja katsellut sitä yleisen sentimentin muutosta. Samaten uhreiluforumeilla on mukava lukea fiiliksiä jossain eeppinen comeback matseista, ottelun edetessä.

5 tykkäystä

Tuli nyt itsekin kaiveltua tämän innoittamana ja eipähän tarvitse pohtia kumminpäin tämä Timontin mutuilu osui. :joy:
Itse toki laskettelin laskun myymättä mitään ja ostot tuli aloitettua tietenkin liian aikaisin, ehkä ensi kerralla sen suhteen osaankin toimia sitten viisaammin. :face_with_monocle:

9 tykkäystä

Hän onnistui ajoittamisessaan erinomaisesti, mutta kannattaa muistaa, että markkinoilta poistuminen on nuorelle sijoittajalle kovinta mahdollista uhkapeliä ison velkavivun jälkeen. Itse olen tällä hetkellä aika pelokas karhuilija kun markkina on monella mittarilla historian kallein ja muitakin historiallisesti pelottavia tunnusmerkkejä on ilmassa, mutta olen laittanut sellaisen peräseinän, että omaisuudestani ei voi koskaan olla alle 50% osakkeissa. Näin suojelen itseäni liian pahoilta vaurioilta (eli menetetyiltä tuotoilta), jos markkina jatkaakin hyvää kehitystään tulevina vuosina.

5 tykkäystä

Lomille on mukava lähteä kun salkku ATH ja vipu alle 5%. Toivottavasti ei seuraavaan neljään viikkoon tapahdu mitään dramaattista.

5 tykkäystä

Itse katsoin tässä vähän peruutuspeiliin että entäs jos olisi vetänyt “sell in may and go away”. No, olisi tullut tauluun menetettyinä tuottoina jo yli 10% vähän yli kuukaudessa…

Ihan pienistä heilahduksista tai “iik ATH”-vinkunoista ei kannata hetkahtaa vaan pitää katse isommassa kuvassa.

8 tykkäystä