Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Ne maksaa kellä niitä on. Oma ja ainoa laina on asuntolaina, joka on pitkän matkaa alle 1000€/kk. Vielä jäisi yli 1000€/vko :man_shrugging:

Kai se riippuu millaisia kertoimia sun on kyseisen firman riski/tuottopotentiaalin kanssa mukava holdailla, ja kuinka paljon se noussut kurssi sisältää asioita joyka ei ole vielä tapahtunut. Eli esim Orocossa suositun analyyyikon Mariuszin roadmap oli 3cadia kun tulee porausluvat ja se oli 3,5cad ennenkun ne oli varmistettu niin olihan se vaikeampi holdata kun ei ne Meksikossa mitään kirkossa kuulutettua ole. Ns normi osakkeessa sitten hinta sisältää vaikka seuraavan hyvän kvartaalin/uutisen tai se on jo hinnoitellut ne kurssiin joten sulla on salkunhoidollisesti isompi riski holdata kuin jo “varmistuneita” tuottoja. Eli näkisin että puhtaasti salkun suojelemisen kannalta eroja ainakin.

Ja jos sulla on tällä suorittamisella hinta x osakkeelle joka se mielestäsi pitäisi olla niin onhan se vaikeampi kalliin pörssin aikaan holdata sitä kuin että se nousisi samaa tahtia kun uutisvirta.

Edit. @Junkbondking palaan tohon teoriaan hetken päästä paremmalla ajalla👍🏼.

4 tykkäystä

Jos sun target price on 3CAD, niin mikset myy jos menee sen yli? :smiley: Arvostan teikäläistä ja pahvimukia sijoittajina helvetisti, mut tätä en ihan ymmärrä.

2 tykkäystä

Sanoin tuon ehkä vähän huonosti muotoillen ja tarkoitin kärjistäen. Tarkoitus oli vaan ilmaista että perheellisellä ko. summan käyttö vaatii enempi tarkkuutta, kun yksielävä voi aika leppoisasti humputella menemään ja tehdä enemmän suunnittelemttomia hankintoja. Tarkoitus ei ollut ilmaista etteikö ko. summalla perhettä elättäisi ja pakollisia menoja hoitaisi.

2 tykkäystä

No sanoisin että nettona tuolla elää ihan hyvin :slightly_smiling_face: Samalla koetin vain herättää keskustelua, että mihin ihmisillä sitä rahaa yleensä sitten menee.

2 tykkäystä

Muistin vasta itsekin mutta täällähän on pääomatuloilla elämisestä oma ketju. Kannattanee jatkaa siellä jos haluaa enemmän keskustella mm. mikä on riittävä määrä pääomatuloja jotta niillä pystyy elämään yms. Tämä on kyllä kiinnostava aihe.

3 tykkäystä

Siis mitä. Saisit heti miljoonan ja ottaisit sen sijaan 5k eu/kk eli 60 k /vuosi siinähän menisi vajaa 20 vuotta päästä tuohon miljoonaan, vaikka ei olisi mitään kuluja tai veroja…?

Mitä ihmettä.

5 tykkäystä

Moni firettäjä käyttää 4% sääntöä, ja jos sillä menee, niin millistä irtoaa vain 40 000 vuodessa vs 60 000.

Toki voi ostaa ison osinko% papereita mutta sitten veroaste on luokkaa 25%, pitää olla melkoiset osingot että pääsee 60 000 vuodessa käteen .

Jos on säännöllistä tuloa, niin pankkien kanssa lainahommelit on helpommat.

Ajallinen hajautus myös yksi näkökohta.

Puolensa molemmissa mutta ymmärrän 5 tonnin porukkaakin hyvin.

5 tykkäystä

Jotenkin luvattoman vaikea nyt muodostaa ajatukseni lauseiksi, mutta yritetään😅.

Eli ensinnäkin Orocolla en itsekkään pidä ennakkoa niin pahana asiana. Jos exittinä on huutokauppa tai edes selkeästi korkeampi hinta poraustulosten jälkeen niin ei ole väliä mitä kurssi tässä vaiheessa on. Toki ennakkonousu vaikeuttaa sitä että lisäisit tasaisesti tarinan edetessä ja riskien vähetessä jos muut markkinoilla vetää isommalla riskillä. On muuten salkkuni riskikkäin lappu.

Mutta sitten ns normilapuissa voin ottaa esimerkin kun en muuten pysty asiaa selkeästi ilmaisemaan.
Eli ostit 50€ kpl hintaan lafkaa x. Olet seurannut tarinan etenemistä ja nyt firman ollessa 100€ olet sitä mieltä että firman tekeminen on edennyt sinulle sopivissa kertoimissa osakkeen hinnan kanssa. Noh sitten se pomppaa yhtäkkiä ilman uutisia 130euroon. Mitä siitä mietit? Mielestäsi tämä edellyttää jo asioita joita firma ei ole vielä osoittanut. Eli sellainen oisko Buffett mainen teoria että et halua maksaa liikaa tulevaisuudesta. Noh samaan aikaan pidät firmasta ja haluat omistaa sitä. Muut sijoittajat ovat kuitenkin valmiimpia maksamaan tulevaisuuden odotuksista enemmän kuin sinä. Jos se 130€ olisi ollut tiskissä 6-12kk myöhemmin tarinan jatkettua kurssillaan niin olisit paljon tyytyväisempi omistaja mutta ei mikään takaa että se etukeno katoaisi jatkossakaan mihinkään ja vieläpä saat kritiikkiä kun käytit riskienhallintaa nonnerona paperikätenä vaikka kaikki tietää että kurssit vaan nousee. Sitten joko istut käteisen päällä tai siedät isompaa riskiä kuin haluaisit.

Eli ehkä lyhyesti sanottuna ennakoitu nousu kiristää kertoimia ja ongelma on siinä että sun on vaikea omistaa haluamiasi firmoja omien turvaraamiesi sisällä. Markkinat on sellaiset että ihan jokainen uutinen on bulli ja kaikki myynnit lapussa kuin lapussa on tyhmää koska let the profits run. Puhutaan myös että varma raha tilille kuukausittain olisi auttamattoman tyhmä ratkaisu mistään näkökulmasta koska isolla könttäsummalla saa varmasti rahaa. Kaikkihan sen vähintään tuplaisi vuodessa. Oma usko ihmisten riskienhallintaan (myös omaani), kuin markkinoiden ikuiseen nousuun posari osareista toiseen ei ole ehkä ihan samalla tasolla. Olen myös melko varma että kaikki ei todellakaan hallitse 1miljoonan euron salkun hallintaa ja se kyyti voi olla aika kovaakin kun markkinoiden sentimentti kääntyy. En myöskään usko että itse erottaisin mikä on pitkän hitaan karhumarkkinan alku vs buy the dip.

Edit. Palstalla myös usein suurimpana virheenä nähdään lappujen myyminen vain koska kurssi on noussut hetkessä taivaisiin. Tavallaan toi on toki totta, mutta pitää muistaa millaiset markkinat nyt on jo jonkun aikaa ollut. Hype aikana hämärtyy kuinka isoista lyhyen aikavälin nousuista puhutaan. Joku 30% kuukauteen on ihan ok koska firmalla menee ihan hyvin ja markkinat katsoo viiden vuoden päähän? Noustaanko me siihen asti nätisti tätä bulli markkinaa jolloin hinta on oikeutettu? Markkinat on tehokkaat ja syö alihinnoittelun kuin salamasta ja tämä ja tämä firma ansaitsee isot kertoimensa? Kuinka moni edes tietää mikä on omille omistuksille hyvä hinta? Jos mietitään viime syksyä niin jos sulla tuli yksi yleinen vety uutinen niin tottkai jokainen vetylappu ansaitsee +20% koska vety välittämättä miten se liittyy firmaan. Jenkeissä jopa analyytikot lätkäisee sen tavoitteen myötäilemään kurssia. Kuinka moni piensijoittaja siis tykkää osakkeesta x koska se nousee? No milloin se on noussut sopivasti meneillään olevaan buugiin? Onko kertoimet suhteutettuna nykyisiin ties kuinka väljiin lukuihin vaikka öljy porhaltaa kohti 100dollaria, kämpät kallistunut monessa maassa kuin raketti, jokainen raaka-aine maksaa omaisuuden, Suomessa tainnut sähkön spotti tuplaantua vuodessa jos kuulin radiosta oikein. Puhutaan oikeasti aika kovasta inflaatio paineesta konttirateista lähtien mutta stonks only go up forever ja kaikki siirretään tuotteiden hintaan että all good for firms.

En ikinä pilkkaa kenenkään sijoituspäätöksiä oli ne aivan mitä tahansa ja jos tekee rahaa niin se on aina onnistunut sijoitus mutta silti mietin että kuinka monen piensijoittajan, etenkin inderesin ulkopuolella, ainoa tieto vaikka Tecnotreestä ( toim.huom. TT:llä oikein maltilliset kertoimet, en yritä yhdistää sitä mihinkään jenkkihypelappuihin ) on että se on kappalehinnalta halpa, se nousee eikä laske ja ajurina on jatkuvasti sivuilla kasvavat avoimet työpaikat vaikkei tiedettäisi edes mitä firma tekee.

Sitten on tietysti harvioita jonka bisneksen tietää kaikki ja joka pamauttaa kellon tarkasti posareita. Toivotaan että jatkaa hamaan tulevaisuuteen ja aika vaikea lappu olisi esim omalla kohdallani myydä vaikka tapahtuisi mitä.

Ei ollut tarkoitus kritisoida mitään sijoituksia, nauttikaa profiteista, olen itsekkin aika isolla painolla markkinoilla, mutta tässä oli kutakuinkin epäselvästi esitetty junkbondille miksi itse en pidä etenkään tämän hetkisessä markkinassa jos firmani ottaa liikaa etukenoa. Älkää kuitenkaan kysykö minkään lafkan tavoitehintaa multa. En minä tiedä. Onneksi om inderesin analyytikot jotka sanoo paljonko tässä markkinatilanteessa kannattaa täatä ja tästä maksaa.

33 tykkäystä

Etelä-Afrikassa on kroonisesti vähän villimpi meno, mutta viime aikoina tilanne on kiristynyt. Liipaisuna on toiminut pressan tuomitseminen vankilaan, mutta taustalla on hyvin mutkikas ja sekava tilanne.

Ks. looting south africa - Google-søk

Nämähän ei nyt paljoa pörssiä heiluttele, koska sielä on ammuskeltu viimeiset muutama kymmenen vuotta, mutta mielenkiintoinen sivuhuomio.

2 tykkäystä

Tuo perustuu ainoastaan kassavirtaan, eikä huomioi lainkaan omaisuutta. Karrikoiden ensimmäisessä tapauksessa omistaa miljoonan arvosta omaisuutta ja saa siitä kassavirtaa, jälkimmäisessä tapauksessa saisi hieman enemmän kassavirtaa, muttei olisi lainkaan omaisuutta.

5 tykkäystä

Usein tulee luettua että osingot olisi muka matalammin verotettuja kun myyntivoitot. Tämä ei pidä siis koskaan paikkaansa. Osingoista maksetaan 85% pääomaveroista ja myyntivoittojen maksimi on 80% pääomaverosta(20% hankintameno-olettama).

1 tykkäys

Tuo lienee totta ainoastaan pitkässä holdissa tai rakettinousussa. Esim 1998 ostamani UPM osakkeet eivät ole vielä nousseet senverran että hankintameno-olettama alentaisi veroa ( tai sitten unohdan jonkun splitin ).

HMO pätee koko hintaan eikä voittoon - 20% vaatii 5x arvonnousun että se alentaisi veroa. 40% 2,5x.

7 tykkäystä

Siksi sanoinkin maksimissaan. Kaikissa todennäköisissä tilantessa verojen osuus on huomattavasti alempi ja 10 vuoden päästä maksimi tippuu 60% pääomaverosta.
Miljoona indeksiin ja arvonnousua vuodessa 7%. Myyt vuoden päästä 60 000 eurolla ja maksat veroja hulppeat ~2% eli 1177euroa.

5 tykkäystä

Juu, meinasin juuri tuota samaa kirjoitella. Ekana vuonna riittääkin vain n. 6.1xx % tuotto jotta saa sen 5000€ nettona 30/34 % verotuksella. Tuottovaade tietenkin kasvaa pikkuhiljaa ja on teoriassa lopulta se n. 8.9 % kun myytävän osuuden hankintahinnan osuus lähestyy nollaa.
Osingoilla eläessä vaaditaan edelleen yli 8% tuotto, olettaen että alkuperäistä pääomaa ei syödä.

Tuottovaade tietenkin pienenee edelleen jos aletaan syömään alkuperäistä miljoonaa, ja lasketaan että lopulta pääomatkin on syöty.

3 tykkäystä

Tässä pitää siis muistaa hankintameno-olettaman antama perälauta. Hankintahinnan osuus voi tippua minimissään 20% ja yli 10 vuoden omistuksista 40%.
Omassa FIRE suunnitelmassa olen laskenut verot tuolla 10 vuoden hankintameno-olettaman mukaan eli 0.6 * 30% = 18%. Eli myynnit 50k bruttona vuosi(41k nettona) mikä tekee 3416 euroa käteen kuussa minimissään.

2 tykkäystä

No eikös tämä tarkota sitä että pitää olla 2milj vähintään että pystyy ”elelee normaalisti”? Eli pistää sen miltsi vaan punaselle ja kattoo osuuko :raised_hands: jos ei jatkaa normi elämää.

20 tykkäystä

Itselläni on noin 500kk elämää jäljellä jos sattuisi elämään isovanhempien lukemiin. 4000€/netto/kk tarkoittaisi juurikin tuota tasalukua. Eläkekertymä tulee toki mukaan tuossa noin puolivälissä.

3 tykkäystä

Voisikohan tuon saada vielä firman tilille, niin verot olisi 20% vuodessa. Toki vähän pitää maksaa veroa palkasta tai osingosta.

Mitenkähän menee jos antaa lainaa omalle yhtiölleen

2 tykkäystä

@Telemaster Näitä kun oikein hieroo, pitäisi huomioida vielä ne laadukkaat ja aktiiviset vuodet. 50-60v voi vielä mennä oikein kivasti, osalla jopa 70v. Mutta jossain vaiheessa alkaa harrastuskulut laskea, kun ei enää yksinkertaisesti jaksa tehdä kaikkea sitä mitä ennen.

Tuo on ihan loputon työmaa järkeillä mikä on fiksuinta. Itse katselin eilen autolainaa läpi. JOS maksaisin normitahtia, todellinen vuosikorko on yli 4%. Jos maksan kokonaan pois, kun paska osuu tuulettimeen rahastoon ei jää kuin luottokortti eikä sekään huvita. Käytännössä koroksi jäänee 2% kun maksutahti on nopeampi, mutta tässä tulee taas maksettua extraa siitä turvallisuuden tunteesta, ettei tarvi niin kytätä että koska se palkka tulikaan.

3 tykkäystä