Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Qt:ssa saattaa olla mukana myös puoli tölkkiä FOMOa ja reilu kourallinen hypeä.

11 tykkäystä

Noh noh, eihän tässä nyt vielä edes olla hypekertoimissa ja tosin kuin monet hypefirmat, tällä on jopa valmis tuote, track recordia ja pentele jopa tekee voittoa (puolivahingossa) samalla kuin kasvaa kohisten.

No, ehkä vähän hypeä. Mutta sanoisin silti että hintaa on ajanut ylös pääasiassa isommat ulkomaiset toimijat, NONnerot pääasiassa päätä puistellen yrittäneet perustella miksi ei keventäisi…

7 tykkäystä

Muistan hyvin, miten ilmeiseltä näytti sokeasta Reetastakin, että subprime-lainat ja niiden paketointi “sijoitustuotteiksi” olivat järjetön pommi, jota rakennettiin tietäen hyvin, mitä rakennettiin. Uutiset kertoivat suoraan, mitä oli tapahtumassa: maksukyvyttömille myytiin aktiivisesti lainoja, joita he eivät kykenisi maksamaan, ymmärtämättömille myytiin asuntoja lainarahalla ja lupauksilla, että nousevat asuntohinnat tekevät asunnosta ja lainasta pomminvarman sijoituksen, jolla köyhä pääsee köyhyydestään. Myyjät vetivät provikkapalkkaa, heitä palkittiin vain siitä, että rahaa sai menemään velallisille, maksukyvystä ei tarvinnut välittää mitään. Oli löydetty uusi markkina: USA:sta löytyi huikea määrä köyhiä ihmisiä, joiden taskuihin raha ei ikinä ollut pyrkinyt kerääntymään ja joille ei ollut ikinä myönnetty lainoja, koska olivat maksukyvyttömiä. Nyt vain ummistettiin altiivisesti silmät tältä maksukyvyttömyydeltä ja vedottiin asuntohintojen ikuiseen ja reipastahtiseen nousuun, muuta heidän ei tarvinnut ymmärtää kuin että aika hoitaisi lainat, ja asuntojen hinnannousu tekisi heistä varakkaita. Ja finanssitavarataloissa nämä lainat pakattiin sijoitustuotteiksi, joita myytiin sijoittajille: normaalia korkeampaa korkotuottoa asuntomarkkinoilta, lainoilla reaalivakuudet, parasta A-luokkaa olevia, varmoja ja tuottavia sijoituksia.

Katsoin touhua kroonisesti hyperventiloiden, en kerta kaikkiaan ymmärtänyt, miten maailman mahtavimman ja taloudellisesti menestyneimmän maan valvontakoneisto ei puuttunut asiaan. Maa, jossa on maailman parhaat talousosaajat, parhaat yliopistot, akateemiset talousosaajat, käytännön bisnesosaajat, rahallisesti ankarimmat rötösvastuut - miksi markkinavalvojat eivät puuttuneet asiaan, joka oli päivänselvä pommi, äärimmäisen välinpitämättömällä ahneudella rakennettava himmeli, joka ei missään nimessä kestäisi, ja jonka räjähdyksen vaikutukset eivät olisi kaunista katsottavaa? En kerta kaikkiaan ymmärtänyt, enkä ymmärrä edelleenkään, miksei USA:n taloudellinen valvontakoneisto puuttunut asiaan. Tuon episodin jälkeen minun onollut hyvin vaikea uskoa enää minkään keskuspankin tai finanssivalvonnantodelliseen kykyyn tai haluun nähdä metsä puilta ja puuttua ongelmiin oikea-aikaisesti ja valistuneesti, nykyään lähinnä ihmettelen, kun joskus onnistuvat, että eihän siellä ihan kaikki taidakaan olla moraalisesti läpimätää.

Minusta tuon subprimehimmelin romahdus ei todellakaan johtunut siitä, että sijoittajilta loppui usko, vaan siitä, että sen primäärirakenne oli umpilaho, eikä se olisi voinut millään uskolla tai ulkopuolisella hellittelyllä pysyä kasassa, se oli rakennettu varmistamattomaksi, räjähdysherkäksi pommiksi ja kärrätty kipinävarastoon. Nykyinen pörssin tilanne on ihan eri: arvostustasoja on kyllä pumpattu katteettomalla rahalla, mutta pääsääntöisesti pörssiyhtiöt takovat tulosta, poislukien pahimmin arvostuskuplaantuneet muotialojen firmat, mutta sellaiset kuplat ovat osa ihan normaalia pörssitoimintaa, eivät kerro pörssin perusrakenteen lahoudesta.

Kertokaa, viisaammat, miksi subprime-pommin haluttiin antaa syntyä, miksi valvovat viranomaiset eivät puuttuneet peliin?

44 tykkäystä

Kauppalehden pääkirjoituksesta tänään 11.8: “Kiina lisäsi hiilivoimakapasiteettiaan viime vuonna 38 400 megawatilla, kun muu maailma vähensi omaansa. Samalla Kiinassa lisätään edelleen hiilivoimaloiden määrää myös tänä ja ensi vuonna. Näin siis siitä huolimatta, että Kiina ilmoittaa virallisesti olevansa ilmastotoimissaan oikealla tiellä ja maa aloitti virallisesti hiilidioksidin päästökaupankin nyt heinäkuussa.”
Kiinalla tuntuu olevan viehtymystä vapaamatkustamiseen ilmastoponnistelujen saralla. Edellämainittu on ilmeinen peruste siihen että valveutunut kuluttaja voisi alkaa katsoa tarkemmin kulutustuotteiden valmistusmaata?
Nykytilanne tarjoaa yrityksille mahdollisuuden tarkastella omaa toimintaansa kriittisemmin (ts. eritoten Kiinassa valmistetut tuotteet ja niiden valmistajien ilmastomoraali) ja hakea kuluttajien suuntaan kilpailuetua vastuullisten tuotteiden tarjoomalla. Ainakin Tokmannin, Fiskarsin, Verkkokauppa.com vastuunkantajien on nyt syytä katsoa peiliin, näkyykö omissa silmissä ainoastaan euroahneuden kiiltoa vai olisiko katseessa vastuullisen toimijan jämäkkyyttä? Samaan peiliin vilkaisuun tulee ryhtyä myös osakesijoittajan. Mitä siellä peilissä näkyy?

15 tykkäystä

En ole viisaampi, mutta vastaus löytyy mielestäni ihan vaan psykologiasta. Näitä ilmiöitähän on tutkittu todella paljon ja lopputulos on aina sama. Löytyy aina erilaisia ihmisiä, mutta yleensä erinäisistä syistä johtuen ihmiset ovat mieluummin joukolla väärässä, kuin yksin oikeassa. Lisäksi on oman työuran kannalta turvallisempaa kulkea muiden mukana, koska palkinto siitä, että olit ainoana oikeassa, ei välttämättä ole edes hirvittävän suuri ja siitä ei tule rangaistusta, jos on kaikkien mukana väärässä. Jos taas on yksin väärässä, niin se on sitten pahempi juttu, ja näin voi usein käydä, vaikka lopulta olisi oikeassa, mutta vähän liian aikaisin.

Lisäksi organisaatioissa luotetaan ihan hirvittävästi siihen, että: “Kyllä ne muut katsovat tämän”. Eli jos vaikka joku paperi tai päätös menee monen ihmisen ja portaan läpi, niin todella moni lukaisee homman hyvin pintapuoleisesti, tai ei lainkaan, luottaen siihen, että: “Ei tämä olisi tullut minulle asti kaikkien noiden aiempien seulojen läpi, jos tämä ei olisi kunnossa”. Toisinaan se menee joka ikisen tarkastajan läpi samalla logiikalla. Valvova elin on voinut esim. ajatella, että: “Ei ne siellä pankeissa ihan tolloja ole. Kyllä ne katsovat, että kelle lainaavat, koska ei se ole heillekään hyvää bisnestä tehdä luottotappioita” ja taas pankeissa on voitu ajatella, että: “Jos valvojat kerta siunaavat tämän, niin pakkohan sen on toimia. Ne on fiksua ja tarkkaa porukkaa siellä!”

Ja mitä pidemmälle tällainen pääsee, niin sen kovempi kynnys kenenkään on puhaltaa pilliin, koska seuraukset kasvavat koko ajan. Tämä johtaa siihen, että väärässä oleva kivitetään kovempaa ja vaikkei olisi väärässä, niin melkoista vastustusta saa. “Yritätkö sinä ihan tosissasi sanoa, että pankit, valvova elin ja sijoittajat ovat tehneet ihan helvetin typeriä päätöksiä monta vuotta putkeen? Tajuatko, kuinka fiksua porukkaa siellä on?” Sitten tulee vielä kolmaskin psykologinen vinouma, että jos johonkin hommaan on investoitu jo paljon, niin se halutaan viedä loppuun asti, koska siihen on laitettu jo niin paljon resursseja. Tässä ei ole ihan sama tilanne, mutta homman virheellisyyden myöntäminen tarkoittaisi samalla, että myönnetään, että omat kontrollit, säännöt, valvonta ja ties mikä on pettänyt järjestelmällisesti monta vuotta. Se on aika kova paikka myöntää ja ihmiselle on helpompi vain olla tekemättä mitään ja toivoa parasta.

Edit. Ei viedä tätä politiikkaan liikaa, mutta hyvä esimerkki voisi tulla keskuspankkipolitiikasta tällä hetkellä. Minulla ei ole kompetenssia sanoa, että mitä olisi pitänyt tehdä tai mitä pitäisi nyt tehdä, joten en ala julkisesti siihen asiaan ottamaan kantaa. Mutta nyt tätä keskuspankkipolitiikkaa on jatkettu monien viisaiden ihmisten siunauksella yli vuosikymmenen ajan. Konsensus on, että sillä on vältetty jo kaksi erittäin pahaa lamaa.

Monet arvostelevat nykyistä keskuspankkipolitiikkaa ihan perustellusti, mutta miettikää, millaisessa tilanteessa kesuspankit tai vastaavat päättävät tahot ovat? Ne voivat vastata väitteisiin omilla perusteluillaan ja jatkaa valitsemallaan linjalla, johon koko konsensus vaikutaa luottavan. Tai sitten ne voivat todeta hieman kärjistäen, että: “Enemmistö on väärässä ja me olemme olleet väärässä jo vuosikymmenen. Olemme tehneet ihan käsittämättömän typeriä päätöksiä ja kaikki kontrollimme, valvontamme ja päätöksemme ovat olleet kuralla jo vuosia. Se, mistä meille ja meidän parhaille asiantuntijoillemme on maksettu kovaa palkkaa vuosikausia, on mennyt ihan hukkaan. Me emme oikeastaan osaa tehdä lainkaan sitä, mitä meidän pitäisi osata tehdä”.

Ymmärrän ihan hyvin, että tuollaista päätöstä tai lausuntoa kukaan ei halua tehdä. Jos on vaikka 80 % varma, että näin on ja 20 % todennäköisyys sille, että ollaankin tehty oikeita juttuja ja tästä voidaan selvitä jotenkin kuivilla, niin ihan varmasti tartutaan siihen. Veikkaan, että vaikka prosentit olisivat 99/1, niin näin tehtäisiin. Ja siis tämä siinä tilanteessa, että joku päättävässä asemassa oleva olisi sitä mieltä, että on toimittu väärin. Hyvin todennäköisesti siellä ollaan sitä mieltä, että ollaan toimittu oikein. Ja minä en siis ota kantaa tässä siihen, että onko toimittu oikein vai väärin, eikä se mielestäni ole tämän pointin kohdalla millään tapaa oleellista.

22 tykkäystä

Kannattaa harkiten miettiä mitä tekee verovelkojen osuudella, jottei tarvitse OSTtä kokonaan tyhjentää mahdollisen laskumarkkinan iskiessä , jos ei ole jo mietitty.

10 tykkäystä

No niin… “Kamux Oyj julkistaa puolivuosikatsauksen tammi-kesäkuulta 13.8.2021 noin kello 9.00. Eli siis perjantaina.

Ja ei tarvitse olla mikään auto-guru kun ennustaa, että käytettyjen myyntiluvut ovat taas ihan tapissa ja cursus uudessa ATH:ssa klo 10.00 :slight_smile:

Loistavaa, mutta: Nyt setä on vähän burn-outissa pitkästä Lapin reissusta eikä jaksais millään lähteä taas P. Kajaanin torille. Eli voisko @timontti vetää ne 20 eetun ylitystrallat tällä kertaa omatoimisesti ja setä seurailis tätä juhlaa vain näin etänä? :laughing: :champagne: :champagne: :laughing:

Masse-setä, FA, Ne kairanäijien kalliin bensan komphensaatioporotkin on edelleen auton takarontissa odottamassa lihoiks laittoa… Tässä rytäkässä etupuskuri meni sedän käytetyssä aika huonoon happeen, mutta Kamuxiltahan näitä pelejä saa lissää :star_struck:

51 tykkäystä

Paketteja piisaa! Liekö mr. market mitä mieltä
Paketti on tarkoitus rahoittaa enimmäkseen rikkaisiin ja yrityksiin kohdistuvilla veronkorotuksilla. Myös maahan tuotavien hiiliperäisten polttoaineiden verotus kiristyy. Republikaanien mukaan esityksessä tuhlataan rahaa ja vahingoitetaan Yhdysvaltojen taloutta.

11 tykkäystä

Vaikka tämä onkin jo pari päivää vanha viesti, mikä kahvihuoneella vastaa kahta vuotta normaalielämässä, niin minä kysyisin samaa asiaa hieman toisinpäin.
Kuinka moni analytiikoista oli 2000-luvun kuplan tai edes 2008-finanssikriisin aikana vielä analyytikkona? Kyseessä on kuitenkin alan urapolulla kuitenkin melko nuorten (miesten) duuni, josta sitten vanhempana siirrytään usein keskimäärin ekonomisteiksi tai vähän vähemmän hektisiin hommiin salkunhoitajiksi johonkin isomman rahan päälle istumaan. Pahoittelut jos joku pahoittaa luonnehdinnasta mielensä syystä tai toisesta.

4 tykkäystä

Eikös se oo tämän parin viime vuoden todistettu kaava nytkin:

New all time high of corona cases - Priced in!
New quantitative easing package announced - Markets celebrate!
New all time high of corona deaths - Priced in!
New worse corona variant discovered - Priced in!
Second quantitative package announced - Markets celebrate!
New corona lockdowns - Priced in!
Interest rates increase - Priced in!
More helicopter money - Markets celebrate!
Inflation climbs higher - Priced in!
Electronic component shortages - Priced in!
New infrastructure bill passes - Markets celebrate!

13 tykkäystä

Tuo on ihan välittäjästä ja henkilökohtaisista kuluista kiinni. Nordealla on 1% kulukatto, joten kyllä kannattaa ostaa ja veivata ainakin palkkioiden puolesta. Jos on Nordnetissä 3e minimikaupat niin eipä nekään estä mitenkään yli 200e kauppoja.

14 tykkäystä

Juuri näin. Itse aloitin OP:n AOT:lla missä oli sama 1% kulukatto. Jotain ulkomaisia lottolappuja olen ostanut NN OST:ille ja olen tietoisesti maksanut suhteessa isot kulut koska olen halunnut pitää kyseisen lapun pääoman maltillisena (jopa 5-6%). Pikavoiton onnistuessa voitto on iso jolloin kululla ei ole enää niin väliä. Jos lappu tulee kynsille, siinä ärsytyksessä ei välityspalkkion prosentit enää tunnu missään :grin:

13 tykkäystä

Eipä tuossa Osto ja myyntiketjun viestissä ollut kerrottu montako kpl oli ostettu ja näytti tuote olevan Mini L Kambi.
Nordnetissä markets tuotteista ei mene välityspalkkiota jos loppusumma ylittää 100€.

4 tykkäystä

En varmasti täytä kriteerejä, mutta kyllähän jenkkien finanssivalvonta on maineeltaan hyvinkin korruptoitunut. Raja yksityisen ja viraston eli valvojien ja valvottavien välillä on matala, ja sieltä siirrytään ketterästi puolelta toisille. Yksityisellä puolella kyllä palkitaan “meritoituneet” viranomaiset. Toimii heikommin kuin lehdistön itsevalvonta julkisen sanan neuvoston muodossa. Saa tästä olla eri mieltäkin. Michael Lewisin kirja Flashboys on karua luettavaa.

4 tykkäystä

Tämä on hyvinkin mielenkiintoinen uutinen ajatellen laajemminkin inflaatio paineita jne. Tuo otsikko nostaa vain yhden monista asioista esiin koskien öljyä.

White House to call on OPEC to boost oil production as gas prices rise (cnbc.com)

Mielenkiintoista peilata sitä vasten mitä Kiinassa on jo kesän aikana nähty.

1 tykkäys

Arocellin keskihinta 7,2 kruunua. Alun perin 4 prosentin painolla salkussa, nykyään noin 1.5 prosenttia :slight_smile: Tulipahan kokeiltua ensimmäistä kertaa foorumin peesailua. Noh aika paikkaa haavat…Ehkä…Onkohan kenelläkään korkeampaa keskihintaa? :slight_smile: Itse Arocellin keissihän on vielä ihan auki

14 tykkäystä

Ameriikassa taas kaikki hyvin ja koneet jatkaa kuumenemistaan…

7 tykkäystä

Nuo 5 kpl Remedyä meni OST:lle jossa ennestään 90 kpl. Kuten kirjoitin, ostin vain lopuilla mitä sattui tilillä olemaan. Tili Nordeassa, kulut 1%, ei tosiaan noilla mitään veivaamista, tavoite saada 100 täyteen :man_shrugging:

Nordnetissä on erikseen “pelisalkku” TSX ventures lapuille ja vipu-Petteri-hommille kuten nämä Kambin longit

13 tykkäystä

Juu noi oli hyvät muuvit ja tosiaan Nordeassa hienoa kun pystyy pienemmilläkin summilla ostamaan. Tuo kysymys oli mielestäni vähän outo… mutta moni tuntuu pelkäävän noita kuluja. :person_shrugging:t3:

7 tykkäystä

Liekö oletusharha, mutta samalla kun itse ajaa sormet ristissä 99% osakepainolla kohti loppuviikon 4 osaria, joissa on kiinni puolet salkun arvosta tuntuu että kaikilla muilla on käteiskassaa joilla kauhotaan dipeistä tavaraa salkkuun :sweat_smile:

28 tykkäystä