Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Se pitää kyllä niin paikkansa, että kurssilaskut ahistaa enemmän, kuin nousut ilahduttaa. :thinking:

Salkku kun nousee +1%, niin ohimennen näyttää vaimolle, että “Katsos. Taas tuli uusi ath.”
Sitten kun salkku laskee -1%, niin fiilis on sama, kuin rusakolla ajovaloissa. :sweat_smile:
No ehkä näihin joskus vielä tottuu. :see_no_evil:

“Winter is coming.”

(Edit. Muokattu järkevämmäksi toi alku)

27 tykkäystä

Hmm, cargoteckiä sais jo vähän päälle 43e, pistää mietityttää. :thinking:

Tämä oli varmaan kärjistetty kommentti, mutta ehkä kannattaisi pohtia vaikka osakepainon suuruutta, jos tuollaiset liikkeet aiheuttavat ahdistusta :thinking:

Varmaan olen karhuuntumassa, koska itseäni taas jatkuva nousu on alkanut taas mietityttämään. Tämän lyhyen sijoitusurani aikana olen kyllä ollut joka kerta väärässä, kun tuota olen epäillyt.

4 tykkäystä

Ei hätää.
Olet normaali ihminen, etkä ole yksin tunteidesi kanssa.

Tappioiden karttaminen (loss aversion) on erittäin merkittävä ilmiö käyttäytymistaloustieteessä (behavioral economics) ja paljon tutkittu aihe.

Loss aversion in behavioral economics refers to a phenomenon where a real or potential loss is perceived by individuals as psychologically or emotionally more severe than an equivalent gain. For instance, the pain of losing $100 is often far greater than the joy gained in finding the same amount.

Why do losses loom larger than gains?
There are several possible explanations for loss aversion. Psychologists point to how our brains are wired and that over the course of our evolutionary history, protecting against losses has been more advantageous for survival than seeking gains. Sociologists point to the fact that we are socially conditioned to fear losing, in everything from monetary losses but also in competitive activities like sports and games to being rejected by a date.

Kannattaa tutustua sijoittamisen psykologiaan kattavasti (esim. confirmation bias, information bias, bandwagon effect, anchoring bias ym.), että kun alkaa markkinoilla kunnolla rytisemään niin pystyy pitämään sijoitususuunnitelmastaan kiinni.

EDIT:
Sitten täytyy tietenkin muistaa miten prosentit toimivat.
Esimerkki:
100e sijoitus nousee 10%, niin päivän päätteeksi salkun arvo on 110e.
Seuraavana päivänä 110e salkun arvo laskee 10%, niin päivän päätteeksi sinulla on 99e.

11 tykkäystä

Cuomi osakkeissa pulkkamäki harmittaa enemmän kuin jenkeissä missä kannibalismi hoitaa alamäen harmitusta. toivottavasti cuomisijoittajat eivät vihaisi omien osakkeiden ostoja niin paljon.

Hyvin toimii. Nytkö se romahdus alkoi?

Edit: Ei toimi enää :smiley:

5 tykkäystä

“Bad gateway” ja Cloudflaren “mainos”. Sama oli pari päivää sitten.

5 tykkäystä

https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-2/12665/9711?u=lupiini
Kaatui.

@Yu_Gong1 Siellä on joku bugi.

“503 Service Temporarily Unavailable
cloudflare-nginx”

4 tykkäystä

Onko meitä liian monta…?:thinking::smile:

Joko Inderes halajaa Kamuxia mallisalkkuun lisää? Osta-suositus on päivitetty juuri, mukavasti yli 20% tuotto-odotus seuraavaksi 12 kuukaudeksi (ja miksi ei myös siitä eteenpäin), ostokielto on juuri eilen sopivasti päättynyt ja salkun rivit pysyisivät tiiviinä edelleen. :thinking:

2 tykkäystä

Noniin! Nytkö se alko. Älkää ostako heti hyvää laskua kiinni. Tätä on nimittäin odotettu. Hyvänä muistisääntönä voi pitää osakesijoittamisessa:

“Kannattaa ostaa mielummin halvalla kuin kalliilla”

Toivottavasti jatkuu vielä ensi viikollakin punnerrus. Silloin voi alkaa cäshi jo polttelemaan taskun pohjia.

12 tykkäystä

Ensimmäiset mediat ehti jo huutamaan pörssiromahdus eli romahdus toistaiseksi peruttu.

35 tykkäystä

Pääsin juuri kotiin Ovaron tulosjulkkarista, pakko syödä lounas ensin mutta alan sitten editoimaan mitä tuli Joonaksen kanssa aiemmin kuvattua. :smiley: Toivotaan että matsku on julkaisukelpoinen ja palvelee sijoittajia. :smiley:

13 tykkäystä

Euromääräisesti ylivoimaisesti suurimmat miinukset ja muutokset mitä salkussa on ollut yhtenä päivänä.
Korkoa korolle toimii tämänkin suhteen kyllä hienosti että syksyllä kun saatiin ekat uutiset rokotteesta ja salkku raketoi sen 5% niin muutos oli euromääräisesti paljon pienempi kuin tänään kun salkku näyttää -3%. :smiley:
Raikas kesäsade ja katsotaan että koska Fedin aiheuttama paniikki helpottaa ja jatketaan taas kohti uusia huippuja. :smiley:
Tää kannattaa kerrata tänään jos liikaa vääntää vatsanpohjassa, harmittavasti kyseinen wikipediasivu on poistettu. :sob:
https://open.spotify.com/episode/0Zu7bNasOeyCoriXB9rrS0

12 tykkäystä

Tällaisina kunnon ryminäpäivinä on psykologisesti kivempi katsella salkun tuottokäyrää vähän pidemmältä aikaväliltä kuin päivänsisäisesti. Ei tunnu niin pahalta, plus muistaa, että kyllä se miinus siinä tuottoprosentin edessä on aika monena päivänä positiivinenkin ollut.

image

36 tykkäystä

Piti nähdä tämmöinenkin päivä, että monta tuntia salkun ainut vihreä rivi oli Kahoot! Nyt näkyy sentään Next Games tulleen seuraksi :grin:

1 tykkäys

https://www.nordnet.fi/asetukset/tilaukset
“Inderes Premium
Osakeanalyysejä yli 100 listatusta yhtiöstä
Kuukausimaksu: Maksuton”

Maksuton? Onko tämä bugi Nordnetin puolella? Vai ilmaiskuukausi?

EDIT: Vanhan Nordnetin puolelta löytyikin:
Hinta: 20 eur/kk (Private Banking-, Active Trader- ja Taso 1-hinnoittelun piirissä oleville asiakkaille palvelu on maksuton.)

Taitaa kuulua joillekkin asiakastasoille Nordnetissa.

1 tykkäys

alkaako tää sijoittaminen mennä taas haastavammaksi. Inhottavia miinuspäiviä jatkuvasti, meneekö tää ohi kun salkunhoitajat palaa elokuun lomilta vai pitääkö tässä ihan oikeasti alkaa tutustumaan yhtiöiden fundaan oikein huolella ja olla varovainen ?

Ps. pitkään jo vähän ahdistanut ja markkinalta tuntunut paras puhti poistuneen (terveisin kireät kasvuosakkeet).

Mutta postiiviesti ajatellen, kohtahan näistä on höylätty se 20% hinnasta pois, niin sittenhän ne ie ole enää niin kalliita, mutta loistavia yhtiöitä.

27 tykkäystä

Nordnet on ulkomaisissa osakkeissa sikamaisen kallis välittäjä. Asema on muodostunut selvästi liian vahvaksi.
Mukaan tulivat valuutan vaihtopalkkiot ja prosentuaaliset palkion osat kiinteiden tilalle. Esim. Ruotsin osakkeissa välityshinnat melkein 2-kertaistuivat. Saksa maksaa eurosta riippumatta lähes saman. USA ihan omassa luokassaan.
Degiroon siirtyminen harkinnassa, mutta en ole toistaiseksi saanut aikaiseksi.
Veroja lankeaisi jne…

8 tykkäystä