Inderesin kahvihuone (Osa 3)

No, aloitin sijoittamisen perjantaina.

Tein teknistä änälyysiäkin:

34 tykkäystä

SP500

44 tykkäystä

Tänään siis FOMOtellaan

4 tykkäystä

Nyt hiukan puututtava tähän @Telemaster myynteihin/ostoihin(omasta mielestäni), ymmärtääkseni kukaan foorumilla ei ole vastuussa tai velvollinen kirjoittamaan omia myyntejä tai ostoja riippumatta statuksesta tai foorumin kontribuutiosta. Te possut kun tykkäätte joka ketjussa nykyään viljellä omia mielipiteitä sekä muiden sijoittajien sitaatteja, niin miten olis vaikka “Jokainen tekee omat sijoituspäätöksensä riippumatta muiden sanomisista/tekemisistä, koska silloin voi kohdistaa kritiikin ainoastaan itseensä ja näin ollen kehittyä sijoittajana ymmärtämällä tekemänsä päätöksen”. En edes ole aivan varma mikä teidän tietämys koko pörssimaailman suhteen on, kun monessa eri ketjussa tulette “saarnaamaan” ideologiaanne, vaikka vaikuttaa siltä, että itse yhtiöön ette ole edes perehtynyt. Puhun teistä röhnijöistä monikossa, koska babe-possu tuntuu peesaavan kaiken mitä isä-karju tuntuu sanovan.

Haluan korostaa, että tämä ei ole hyökkäys tai loukkausyritys ketään kohtaan, vaan ohjeistava mielipide palstalle, joka sisältää sijoittamiseen liittyvää sisältöä, josta voi halutessaan oppia.

45 tykkäystä

@Mr.XO

Tekisi mieli kommentoida jotain mutta en voi sillä bännäsin jo elokuun loppupuolella itseni kaikesta mikä liittyy Haarumiin :see_no_evil:

4 tykkäystä

Tokmannin osakkeenomistajana olen erittäin pettynyt, vaikka en koko juttua näekään. Työvoimapulasta itkeminen jossain perustyössä kertoo minusta palkanmaksuhaluttomuudesta ynnä muista ongelmista. Työpaikka täytyy olla monella mittarilla surkea jos ihminen oikeasti joutuu miettimään, että kannattaako jäädä kotiin kituuttelemaan jollain kytysellä työttömyyskorvauksella. Tämä ei tietenkään yllätä kun kauppa-alalla esimerkiksi työkokeilutkin (=työttömyyskorvauksella työskentely) ovat arkipäivää.

Alkaa olla ilmeisesti tukien leikkaukset lähellä kun tällaisia juttuja ilmestyy. Heti juolahti mieleen se marjatilakeissi koronan alkuajoilta kun yrittäjät valittavat, ettei saa tuoda työvoimaa ulkomailta, eikä suomalaisille marjatyöt kelpaa ja töillä olisi hirveä kiire. Siitä innostuneena suomalaiset laittoivat työhakemuksia marjapaikkoihin huomattavasti enemmän kuin paikkoja oli auki ja vakava työvoimapula katosi kuin pieru saharaan. Marjayrittäjät tuumasivatkin, että odotetaan nyt kuitenkin vielä rauhassa josko niitä puoli-ilmaisia ja kaikkeen suostuvia ulkomaalaisia poimijoita saisi tuoda maahan jossain vaiheessa.

19 tykkäystä

Minusta on typerä asenne edes ajatella, että jos kotona olemalla saa saman tai lähes saman rahan kuin töissä, niin kannattaa jäädä kotiin. Töissä käydessä sentään pysyy aktiivisena mieli sekä keho jonka seurauksena törmää uusiin kontakteihin, tilanteisiin ja mahdollisuuksiin, eikä kotona ollessa myöskään CV täyty, päinvastoin tulee tyhjiä pätkiä joita kaikki työnantajat eivät ilman perusteita välttämättä arvosta…

16 tykkäystä

Luin tuon, asiaa valiteltiin Etelä-Suomessa ja Joensuussa. Onko sitten niin, että Tokmannin varastolla on suhteessa sen verran huonommat palkat, ettei Tokmanni houkuttele jo alalla työskenteleviä?

Kuitenkin tuosta huolimatta pitäisi työelämän alussa ymmärtää se, kuinka tärkeää on hankkia työkokemusta. Se on ihan sama vaikka olisit tuotantotalouden maisteri, jos kokemus ei riitä ymmärtämään kassajärjestelmän haasteita, työvuorokiertoa yms perusasioita joita oppii siellä kesätöissä. Miten edes voisi kehittää asioita, joiden toiminnasta ei ole kokemusta?

Sarasvuo puhuu samaa asiaa fiksummin maksumuurin takaa:

1 tykkäys

Pääkaupunkiseudun Tokmannissa, opiskellessani, olin töissä 9kk ja se oli kyllä hirvein työkokemukseni ikinä.

Muutama syy tälle:

  1. Tavarat jotka olivat alessa niissä ale-lehdissä olivat aina loppu ja tästä sitten asiakkaat tietenkin kassalla suoraan sanottuna v*ttuilevat kassalle, kun eivät saa niitä ale lihamestarin hernekeittoja.
  2. Alipalkkaus, itselläni oli palkkaus TES -15%, koska myymäläpäällikön mukaan “kaupan alalla maksetaan aina ennen ensimmäistä vuotta TES -15%” Tämä oli käytännössä muistaakseni jotain 9,60€/h joka oli aivan naurettava.
  3. Tunnit. Tunteja sai tehdä n. 25-30h viikko vaikka olisi halunnutkin tehdä enemmän, ja kaupassa oli usein vain 2-3 ihmistä samaan aikaan töissä vaikka olisi voinut hyvin olla tuplat, koska tavaraa ei nimenomaan saatu hyllyille tarpeeksi nopeasti. Kassalla joitui aina olemaan yksin → helkkarin pitkät jonot, josta sitten taas asiakkailta tuli valituksia.

Tähän kun vertaa silloisen naisystäväni, joka oli S-ryhmällä, kokemuksia niin tuo Tokmannin palkkaus ja työn hektisyys yms ovat ihan eri luokkaa. Tokmannilla asiakas olettaa, että myyjät tietää kaiken autoista, vaatteista, rakennustarvikkeista, grilleistä, maalista yms… kun normaalissa kaupassa korkeintaan tullaan kassalta kysymään, että missä on ruokakerma.

Noh tässä hieman omia mietteitäni tokmannista…

31 tykkäystä

Tässä parin päivän aikana on tullut vastaan muutama juttu SaaS-firmoista, ihan yleisluonteisia artikkeleita ja raapaisevat vain pintaa. Eivät käsittele mitään tiettyjä firmoja, SaaS-firmoista monet ovat viime aikoina dippidappailleet oikein huolella. :slightly_smiling_face:

Henri Blomster on kirjoittanut tällaisen artikkelin:

Ja Ilkka Jauhiainen tällaisen parissa minuutissa luettavan artikkelin:

2 tykkäystä

Edellinen puhuja on oikeassa. Lisäksi jos TA ei sitoudu vakaaseen tuntitarjoomaan vaan heitot tuottaa satasien vaihteluita kk-palkkaan niin esim. yleisen asumistuen yhdistäminen työssäkäyntiin alkaa äkkiä tuottaa tappiota.

Kaupan TES ei ole hyväksi työnantajabrändille, jos enimmäiskorvaukset ja maksimimäärä vapaita viikonloppuja katsotaan sen taulukoista. Niin makaa kuin petaa

3 tykkäystä

Tuo oli ensimmäinen kerta koskaan kun kritisoin jotain toista käyttäjää, ja emmin pitkään että haluanko nytkään sitä tehdä. Yritin tuossa avata miten asian ajattelen, siitä voi olla perustellusti toista mieltä ja otan kritiikkisi siitä vastaan. En siihen enää millään tavalla jatkossa palaa.

Sitten tämä. Onpa hyvä että teit tuon lopun disclaimerin että tarkoituksesi ei ole loukata ketään, koska hetken jo ajattelin, että tässä nimenomaan on.

No se siitä, yritän kolmatta kertaa viimeisten kuukausien aikana ottaa vähän pidemmän loman kirjoittamisesta, ans kattoo kuinka onnistuu. Aiemmin jäi aina muutamaan päivään ja sitten tuli taas jokin plagiaattiajatus mieleen joka piti saada kopioida tänne.

48 tykkäystä

Jos oikein muistan, niin salkku % ketjussa telemaster ehkä kertoi käteisen kasvattamisesta. Luette vaan kaikki ketjut…

6 tykkäystä

Nämä ei yllätä yhtään. Monet eivät saa eri nimillä kulkevien ilmaistöiden ajalta mitään palkkaa. Kaupan alalla on jo ihan normaalia, että perehdytysjakso nimetään joksikin kuukausia kestäväksi työkokeiluksi.

”Ihmiset laskevat, putoavatko tuet, jos menen ansiotyöhön”

Tämäkin särähtää pahasti korvaan. Kuinka surkeat tunnit ja palkat pitää oikeasti olla, että joudut miettimään PUTOAAKO tuet? :smiley: Minun mielestä pitäisi olla päivänselvää, että kun otat ansiotyötä vastaan niin tuet lähtee eikä putoa. Eri asia jos esimerkiksi opiskelija haluaa ottaa muutamia tunteja viikossa. Muussa tapauksessa on ihan käsittämätöntä jos pitää ottaa laskin kouraan selvittääkseen, että jääkö tästä käteen enemmän kuin työttömänä. Ja ei, kyse ei ole siitä, että tuet olis liian korkeita. Tämä alipalkkaustrendi paikallisine sopimuksineen on todella huolestuttavan kuuloista.

10 tykkäystä

Älkää nyt foorumin laatupossut @Kale1 ja @musa_2 ainakaan lopettako kirjoittamista yhden kuukausi sitten foorumille liittyneen henkilön (passiivis)aggressiivisen viestin perusteella. Kirjoitustyylinne ovat mielenkiintoisia ja näkökulmanne sopivasti erilaisia. Kalen @Telemaster koskeva viesti oli nähdäkseni asiallinen varoitus peesailun vaaroista, eikä niinkään hyökkäys jälkimmäistä käyttäjää kohtaan (jota myös suuresti arvostan).

99 tykkäystä

Ei se palkkaus ihan tuulesta temmattu ollut mutta en kyllä itse ole saanut enkä kuullut että kukaan tuttukaan olisi saanut tuota alennettua liksaa.

image

Nuo esim. 30 h/viikko tai jopa 0 tuntisopparit on ihan normijuttu mutta muuttuu ajan kuluttua yleensä täysiksi tunneiksi ns. ikäjärjestyksessä.

Lähde: 4. Palkkaus - PAM työehtosopimukset

3 tykkäystä

Itseä ihmetyttää miksei Suomessa toimi markkinoiden perusperiaate: Kysyntä vs. tarjonta.

Jos on työntekijäpulaa, niin normaalisti nostetaan palkkatasoa, kunnes tulee tekijöitä. Ja jos liikaa tunkua niin vähennetään paikkoja.

Suomessa monella alalla, asiantuntijatöitä myöten, ei tuo ensimmäinen eli palkkatason korotus toteudu. Sitten ihmetellään kun ei löydy varastotekijöitä, hoitajat vaihtavat alaa tai menevät Norjaan, ja softadevaajat lähtevät Saksaan.

28 tykkäystä

Muistaakeni tuloraja oli minulla ~12k € ennen kuin opintotuet olisi poistuneet. Tuota ei sillä 960€ kuukauden bruttopalkalla tietenkään tullut ylitettyä joten sain täyttä opintotukea samalla, kun tokmannilla työskentelin. Opintotuki taisi olla 225€ netto per kk.

Asumistuki kylläkin lähti, mutta laskin voittavani kuitenkin monta sataa sillä, että tein töitä. Ymmärrän kyllä hyvin, ettei monet halua ottaa vastaan tokmannilta työtä, kun palkkaus on mitä on, varsinkin ensimmäiseltä vuodelta. Melkein saman verran saa kyllä fyrkkaa täysin lorvimalla kotona.

Siinä talossa, jossa olin töissä, oli 4 vakkaria jotka saivat tehdä 37,5 tuntista viikkoa ja loput meitä nopeammin kiertävää porukkaa jotka tekivät 20-30h (meitä oli noin 8 yhteensä), itse tein keskimäärin 25h/vko ja otin kaikki vuorot vastaan mitä tuli. Usein olin 5h per päivä 5x viikkoon.

Suuri arvostus kyllä heitä kohtaan, jotka tuolla jaksavat töissä olla noin huonolla palkalla. Asiakkaat ovat aivan hirveitä työntekijöitä kohtaan, kun suurin osa työntekijöistä ei tiedä tuotteista tai osaa neuvoa asiakkaita.

6 tykkäystä

Herätelläänpä taas keskustelua ostin/myin-ketjusta, johan siitä taitaa olla aikaa lähes vuosi(tai ainakin puoli), kun tätä viimeksi käsiteltiin🙂. Liittyy vähän tähän @Telemaster vs possuenergia(@Kale1 ja @musa_2 ) - keskusteluun. Pitäisi ehdottomasti olla erilliset ketjut pitkäaikaisille sijoittajille ja toisaalta niille, jotka kokevat tarpeelliseksi ilmoitella pelisalkkunsa ostoksista tai lyhytaikaista treideistä, tämä jälkimmäinen ketju palvelisi myös niitä, jotka mielellään peesaavat.

Miettikääpä tilannetta, uudenkarhea, siloposkinen sijoittajanalku tuli eilen Foorumille ensimmäistä kertaa ja miettii mikä olisi hyvä ostos salkun ensimmäiseksi osakkeeksi: “No, selaillaanpa ostin/myin-ketjua, oho, moni ostaa sellaista osaketta kuin Voxtur, ostanpa minäkin, koska täällä on varmasti kokeneempia sijoittajia kuin minä ja varmaan hyvä sijoitus”. En nyt tässä missään nimessä ota kantaa siihen, onko kyseinen osake hyvä sijoitus vai ei.

Yritän tässä vain kertoa sItä, että nykymuodossaan ostin/myin-ketju ei välttämättä palvele yhteisöä ja varsinkaan sen uusia jäseniä parhaalla mahdollisella tavalla. Pitkäaikaissijoittajien ketjussa voisi olla myös lisävivahteena toivomus perustella se, miksi ostetaan pitkään salkkuun.

Koska tämä ketjujen eriyttäminen ei ole useista yrityksistä huolimatta saanut tulta alleen, vaikka siihen useammallakin suulla on tarvetta esitetty, niin heitän pallon tällä kertaa sinulle @Verneri_Pulkkinen. Jotenkin kuvittelisin, että ylläpidonkin intresseissä on palvella mahdollisimman hyvin myös uusien sijoittajien tarpeita ja ennaltaehkäistä heidän ajautumistaan virran mukana vietäväksi tuntemattomille vesille.

39 tykkäystä

Jep. Tämä on juurikin se palkkaus mihin vedottiin siellä tokmannilla missä olin töissä. Samaan aikaan tosiaan naisystävä sai 4 euroa enemmän per tunti S-ryhmältä, joten kyllä se hieman ärsytti siellä tokmannilla istua kassalla.

5 tykkäystä