Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Toisaalta Inderesin perusajatushan kai on kannustaa porukkaa pitkän tähtäimen fundamenttisijoittamiseen, ei pelailuun. Siinä mielessä, kun lukee ostin/myin-ketjua, niin se tuntuu lähinnä irvikuvalle tästä jalosta ajatuksesta :slight_smile:

14 tykkäystä

Eikös toimeentulotuella elävillä pitäisi jäädä kaikkien perusmenojen (vuokra, vesi- ja sähkölasku, lääkkeet ym) jälkeen ~510€ ns. käyttörahaa? Jos ajatellaan, että vuokra ja muut kiinteät menot ovat 700€/kk, saa hän tukia keskimäärin noin 1200€/kk nettona. Tilastokeskuksen mukaan v. 2015 työttömien mediaanituet olivat hieman reilu 1100€ verojen jälkeen, eli nettona.

1200€ nettotuet toimeentulo- ja asumistukina vastaavat siis noin 1400€/kk bruttopalkkaa palkkatöistä. Käytännössä kuitenkin töissäkäymisestä tulee paljonkin pakollisia kuluja, kuten eväät ja matkakulut autolla tai julkisilla. Helposti ainakin +250€/kk.

Näin ollen en yhtään ihmettelekään, miksi halukkaita ei löydy ~1700€/kk bruttopalkalla töihin ja käyttämään 38h/vk vapaa-aikaansa siihen, kun nettona ja työssäkäynnin kulujen jälkeen tästä jää rahaa yhtä paljon, kuin mitä tukiaisina saisi. Todellinen tuntipalkka siis käytännössä 0€/h. En varmaan itsekään lähtisi myymään vapaa-aikaani 38h/vk jos saisin saman rahan “ilmaiseksikin”.

Jotenkin tätä tukijärjestelmää pitäisi uudistaa, tai vaihtoehtoisesti nostaa matalapalkka-alojen palkkatasoa niin, että se työ kannattaa ottaa vastaan.

34 tykkäystä

Varastosta saattaisi löytyä useampikin kaveri, jotka pystyisivät 30% tehokkaampaan työhön. He varmaan tekisivätkin työnsä tehokkaammin, jos saisivat 30% enemmän rahallista vastinetta. Yritykselle tämä maksaa noin 42% enemmän joten sen korkeamman palkan maksaminen tehokkuuden maksimoimiseksi ei kannata. Tasavero poistaisi tämän ongelman. Oletusarvona noin 12€ /h brutto peruspalkkana.

1 tykkäys

Viimeaikaisessa sijoitusympäristössä “pitkäaikaisen sijoituksen” käsitettä on ainakin itselläni hämärtänyt myös nopea kurssinousu. Jos osti vaikka alkuvuodesta Harviaa, oli ihan realistista että “pitkähköllä pidolla” (1v+) voitaisiin päästä tavoitelukuihin eli 40-50€ summiin. Nuo lukemat vaan tulivatkin vastaan jo huomattavasti odotettua aiemmin. Sama koskee myös mm. Qt:tä, Tecnotreetä ja muita alkuvuoden raketteja.

Muutenkin “pitkä pito” on aika subjektiivinen käsite. Nykyisessä markkinaympäristössä osa pitää 1v sijoitusaikaa pitkänä pitona, osa taas istuu tai aikoo istua lappujen päällä jopa vuosia tai vuosikymmeniä. Missä menee pitkän pidon raja?

Osta ja myy -ketjussa parasta sisältöä ovat mielestäni postaukset, joissa kerrotaan edes muutamalla ranskalaisella viivalla, miksi sijoitus on tehty. Oli se sitten jotain niinkin yksinkertaista kuin “markkinareaktio oli liian raju, odotan swingiä takaisin” tai jotain syvällisempää. Ymmärrän kuitenkin hyvin miksi kaikki eivät jaksa tai ehdi pidempiä tekstejä kirjoittaa, kuten en itsekään aina. Varsinkaan silloin, kun oma ostos on tehty puhtaasti peesissä (esim. taannoinen case Stockmann).

11 tykkäystä

Samat eväskulut päivän aikana kai on, oli töissä tai kotona. Pk-seudulla (jota aina esimerkkinä sen kalleuden vuoksi käytetään) maksaa kahden vierekkäisen alueen julkisten kulkuneuvojen kuukausilippu reilut 60 €. Sen verran nyt ainakin niitä pakollisia kuluja sitten.

Näen tämän asian edelleen mustavalkoisena. Töissä käydessä vaikkakin sillä ±0 erotuksella tukiin nähden, kasvatat mahdollisuuksiasi tulevaisuutta ajetellen huomattavasti, kotona ollessa et juuri yhtään. Lisäksi elätät itsesi, eikä muiden tarvitse tehdä sitä puolestasi, eli olet yhteiskunnalle hyödyllinen jäsen. Sen päivän aikana kun olet töissä, ehdit tehdä myös vapaa-ajalla ne samat työllistymistä edistävät vapaa-ajan jutut mitä haluat, mutta pelkästään kotona ollessa jää kaikki säännöllisestä työelämästä saatavat hyödyt saamatta. Vain lyhytnäköinen ja/tai asenneongelmainen henkilö jättää sen mahdollisuuden käyttämättä.

4 tykkäystä

Tämä huvitti sen verran, että pakko kommentoida. Kuten jo todettua niin ongelmana ei ole niinkään TES:n mukainen (=niin vähän kuin laillisesti pystyy maksamaan) palkka vaan työtuntien vähyys. Näissä jutuissa ei ole toki tarkoituskaan haastaa haastateltavaa, mutta olisi ollut mielenkiintoista tietää kuinka moni Tokmannilla vakituisessa työsuhteessa oleva (tai sellaiseen hakeva), 10-20h/vko työskentelevä ihminen on innoissaan kun kuulee, että lyhennetyn työpäivän tekeminen on mahdollista.

1 tykkäys

Niin, tuo työkykyprojekti liittyy kai lähinnä vajaatyökykyisiin, joille monelle lyhennetty työpäivä on helpotus.

Lisäys: Kun ei viitsi suoraan lainata tai kopioida koko artikkelia, niin käytettävissä olevan ajan puitteissa, voi jäädä helposti joku vivahde huomioimatta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että täysin vapaaehtoista on noiden maksumuurin takana olevien artikkelien referoiminen.

Monessa työpaikassa käydään lähes säännönmukaisesti lounaalla ulkona, mikä maksaa sen 7-9€. Tähän päälle aamusta tai iltapäivästä kahvit ja munkit. Pk-seudulla toki pääsee julkisilla hyvin kulkemaan, mutta valtaosassa Suomea ei, ja auto on pakollinen hankinta, ellei se työpaikka satu olemaan kohtuu lähellä. Itse en esimerkiksi julkisilla pääsisi työhöni mitenkään, ja matkaakin on niin paljon, ettei polkupyörälläkään viitsisi sotkea vajaata paria tuntia päivässä.

1 tykkäys

Tähän varmasti vaikuttaa kaupan alalla se, että tehokkuus on melko helppo tarkastaa kassasta. Paljonko kyseinen henkilö myy keskimäärin. Kun palkan nostaminen järkevällä hyötysuhteella on tehty vaikeaksi jää yhdeksi vaihtoehdoksi antaa täydet tunnit niille keiden kassa kilisee. loput täytetään innokkailla opiskelijoilla, jotka eivät edes halua tehdä enempää.

Tuollaiset ateriakulut ovat täysin oma valinta, joten niitä on turha yrittää sovittaa pakollisiin menoihin. Autopointti hyväksytään :+1:

Joissain provikkatyöpaikoissa (Gigantti, Kamux jne) tuo toimii jo nyt niin kuin pitääkin, mutta eihän kaupan kassatyöntekijällä (Tokmanni, Prisma jne) ole mitään vaikutusta siihen mitä kassaan kilisee. Ei niissä voi kilinän perusteella nostaa palkkaa tai työtunteja.

10 tykkäystä

Näinhän se on, että itse tekemällä pääsee halvemmalla. Mutta ainakin omasta puolesta voin sanoa, että en kävisi toimistolla jos siellä ei voisi käydä lounasravintoloissa. Ainakin omasta mielestä se on sellainen “nautinto”, mistä en halua pihistellä.

5 tykkäystä

Joo tää on vähän kaksipiippuinen juttu. Toisaalta puhutaan mahdollisesti sellaisesta ~100€ säästöstä kuussa, mutta sitten taas toisaalta vaihtelu ruokavalioon/sosiaalinen tilanne työyhteisössä on monelle helposti sen arvoista. No itse en myöskään ole sellainen firettäjä että säästäisin kaikesta vaan sijoitan mielelläni asioihin jotka parantavat henkistä hyvinvointiani. Tähän voi vaikka laskea sen että kaupungilla käyn mielelläni kahviloissa tai kesällä terassilla vaikka on sinällään hölmöä maksaa 8€ siideristä ja 5€ kahvista.

11 tykkäystä

Juurikin näin. Omassa tapauksessa vaihtoehdot on että käy niillä ~45min lounailla työkavereiden kanssa vaihtelevissa ravintoloissa ja tekee kotona ruokaa joka toinen päivä, tai sitten syö yksin ~15min ajan mikroruokaa ja tekee kotona ruokaa joka päivä. Samalla kaupassakin pitäisi ravata useammin.

Tilanne ei toki ole kaikilla tämä, esim. joillain työpaikoilla omat eväät ovat suositumpia ja näin siltäkin saralta löytyy ruokaseuraa. Tai sitten joku tilaa työlounaat vaikka Fodelialta ja säästää hieman tätä kautta.

Tiedostan että tässä voisi säästää ihan hyvin rahaa, mutta minulle se ei olisi vaivan arvoista.

EDIT: @Toomas_Rahula näinhän se on, itse vain yleisemmin kommentoin työpaikkaruokailua vs. omia eväitä

2 tykkäystä

Nyt mennään vähän mutulla mutta on hieman sellainen mielikuva että työpaikoissa joissa joutuu miettimään että kannattaisiko palkan puolesta olla ennemmin kotona (mikä tämän koko keskustelun lähtökohta oli), niin tuskin on suurta lounasravintolakulttuuria joko työn asiakaspalvelupainotteisuuden, yleisen matalan ansiotason tai sitten taukojen pituuden vuoksi. Itselläni läpi työntekohistoriani on ollut useimmiten yhdistelmä noita kaikkia. Saakeli jos olisi aikaa ja varaa niin mikäs sen hienompaa olisikaan kuin käydä päivittäin keskustan kivoissa lounaspaikoissa.

Edit: @Hurde joo taisin sekoittaa vähän teidän omat kuviot tähän työssä käynnin kannattavuuskeskusteluun :raised_hand:

3 tykkäystä

Minkälainen mielikuva sinulla on Gigantista provikkatyöpaikkana?

Miksi ei voi antaa täysiä työtunteja niille, joiden kassa kilisee. Tiedän useamman työntekijän joilla on täydet tunnit kyseisissä kioskeissa. Palkan nostaminen kilinän perusteella on toki mahdollista, mutta niinkuin mainitsin, työntekijän saama hyöty ei ole mielestäni kyllin kannustavaa.

Edit: Etkö ole koskaan ollut kaupan kassalla ja todennut, että toi toinen jono liikkuu huomattavasti nopeammin vaikka ostoskärryt näyttävät yhtä täysiltä.

Edit 2 : Mäkkärissä tehokkaimman myyjän keskituntimyynti saattoi helposti olla 30% suurempi kuin alimpana vertailussa olevan. Pitäisin osakkeenomistajan kannalta erikoisena, jollei johto antaisi näille työntekijöille enemmän työtunteja.

2 tykkäystä

Oma kokemus perustui liikaa sellaiseen Tokmanniin, jossa on yksi kassa. Täällä on vain tuurin kauppaa kenen vuorolle sattuu ne kilinät. Toki jos on kyseessä kiireisempi Tokmanni niin kassatyöntekijän taidoilla on enemmän merkitystä kilinän määrään. Tämä jäi mulla huomioimatta.

En tiedä onko tämä koko firmalla käytössä, mutta ainakin eräässä Gigantin toimipisteessä on käytössä peruspalkka + provikka ja tiedän, että parhaat myyjät pystyy siellä huomattavasti parempiin tienesteihin kuin huonommat myyjät. En vertaa sitä kuitenkaan Tokmanniin, koska vaikutus kassan kilinään on Gigantissa ihan eri luokkaa. Provikkapalkan haittapuolena tulee se, että niitä virusturvia, oheiskrääsiä, osamaksuja ja supertakuita tyrkytetään kahenkympin mikroaaltouuniin.

4 tykkäystä

Katsoin Vernerin Vartin. @Verneri_Pulkkinen Siellä oli hyviä tipsejä mitä tehdä kun markkina dippaa ja rahat on loppu:

Kosketelkaa itseänne ja katsokaa peiliin.

Eli halpaa huvia tilanteessa jossa ei ole rahaa osallistua parempiin menoihin.

Kai se jotenkin noin meni, aluksi ymmärsin että “kosketelkaa itseänne ja ottakaa kuppia”. Sekin kuulosti ihan järkevältä, mutta toimii ehkä paremmin nousussa?-D

38 tykkäystä

Hups taisin ladata väärän videon.

72 tykkäystä