Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Kysymys on mielestäni enemmän siitä, että millä teorioilla tarkastelee tai käsittelee asiaa. Näissä on hyvä huomioida, että viestintuojaa ei kannata ampua. Näissä Pipsa Possujen jutuissa on parhaimmillaan erinomaista akateemista pohdintaa, jossa erilaisilla teorioilla pohditaan eri näkökulmista asioita. Maailma tai osakemarkkinat harvoin ovat mustavalkoisia yhden totuuden asioita, vaan asioita voi tulkita monilla eri teorioilla ja niistä käsin vastaukset sitten saavat eri tuloksia, joista tulee se kokonaisuus.

10 tykkäystä

Marimekon ja Kamuxin posarit ovat toki positiivisia kun riskit negatiivisiin yllätyksiin vähenevät. Silti molemmat olivat jo analyytikoiden ennusteissa. Inderes ennusti Kamuxille jo 900M liikevaihtoa kun posarissa sen arvoitiin olevan 850-900M. Nämä vaikuttavat olleen myös markkinoiden ennusteissa, koska vaikutukset molempien firmojen kursseihin oli hyvin lievät. Lisäksi nämä mielestäni vähentävät joksikin aikaa varsinaisten jymypaukku-posareiden mahdollisuuksia eli niitä kunnon yllätyksiä.

13 tykkäystä

Olet oikeassa ja itsekin yritän lukea kaikki seuraamieni ketjujen viestit oppiakseni. Itse vain en vielä osaa perustellusti erottaa, onko joku viesti hyvää sovellettavaa teoriaa, tai voiko se joskus olla hypoteettista knoppitietoa mikä löyhästi liitetään johonkin yritykseen.

5 tykkäystä

Tuli puhelinkysely toimeksiantajana joku pankki:

Uskotko että pörssi laskee/nousee seuraavan viiden vuoden kuluessa?
Jos pankki antaisi talletukselle 6% tuoton olisitko valmis laittamaan 1 / 5 / 10 vuodeksi talletuksen?

Näin puhelun jälkeen jäin miettimään että oliko lopulta vuosituotto vai mieltämäni kokonaistuotto?
Sinänsä ihan mielenkiintoista, tarjoaako joku pankki kohta näin?

4 tykkäystä

6% vuosituotto kertoo joko hyvin riskialttiista sijoituksesta tai tahosta joka uskoo korkojen räjähtävän käsiin lähiaikoina, joten pitkä talletus noin korkealla korolla muuttuu hyväksi diiliksi koron maksajalle.

Kyllähän Evergrandekin kiinassa maksoi sentään 7%, ja se oli tuossa vaiheessa jo todella huonossa hapessa vaikka kulisseja pidettiin pystyssä…

3 tykkäystä

Ymmärrän tosi hyvin jos oot turhautunut tyyliini.

Olen arvostavaan sävyyn sanonut useaan otteeseen että täällä on paljon hyvää kommentointia yhtiöistä. Olen todennut että itselläni on harvoin ja vähän lisäarvoa siihen annettavana.

Ajattelen että minulla on oma ekologinen lokeroni jossa kilpailu on vähäisempää kuin yhtiöanalyysissa.

Uskon että vain aika näyttää onko kirjoitteluni arvokasta vai ei.

Pörssissä on menneisyydessä ollut joitakin hetkiä jolloin kaikki mikä mahdollisesti on vetänyt ihmisiä ostotoimeksiantojen tekemisestä yleisten pohdintojen pariin on ollut hyväksi.

Pörssissä on menneisyydessä ollut myös hetkiä jolloin kaikki höpinä joka on vienyt ajatuksia pois ostotoimeksiantojen tekemisestä on ollut haitallista.

Ollaanko nyt jommassakummassa ääripäässä vai jossain noiden välillä?

Aika näyttää :slight_smile:

23 tykkäystä

Kyllä, samaa mieltä tästäkin viestistä. Mutta olisin ihan aidosti kiinnostunut kuuleman nyt vastauksesi saamaasi kritiikkin koskien tuota Inderesin ketjua. Olet vastannut vain makrotason pohdinnalla, vastausta itse kritiikkiin ei ole vieläkään kuulunut.

9 tykkäystä
  1. Veljesparille: pysykää palstoilla. Myös makroa ja ehdottomasti haastoa tarvitaan.

  2. Oksaharjusta ajattelin kirjoittaa pari riviä. Tämä ei liity ollenkaan Oksaharjuun, vaan ilmiöön. Joka on siis pelkkää mutuilua, en tiedä oikeasti.

Ajatelkaa olevanne palkannauttija. Maksaja on joku talousalan uutismedia. Ja päivän juttu pitäisi vääntää. Eikö silloin tule herkästi mieleen kilauttaa sille tyypille, joka aina antaa lausunnon?
Ei kyseessä ole välttämättä se, että kyseinen hemmo olisi julkisuuteen pyrkivä saarnaaja, vaan toinen näkökulma on että ei kieltäydy haastatteluista.

Esimerkkinä joku Itä-Suomen oikeustieteen proffa, joka on ainakin jokaisessa Ilta-Sanomien jutussa (sorry huono nimimuistini). En usko että hemmo on kertaakaan soittanut medialle, vaan että media on soittanut hänelle ja hän on aina auliisti antanut vartin puhelinaikaa saadakseen itselleen ja työnantajalleen julkisuutta. Ja ehkä jopa läpi omaa kantaansa siitä, miten lakia pitäisi tulkita.

Näitä nolla-arvon haastatteluita lukiessa kannattaa muistaa Jari Litmasen kommentti takavuosilta kun häneltä kysyttiin siirtohuhuista Espanjan lehdistössä: “En kommentoi, mutta totean että meidän paikallislehdessä XXX on joka arkipäivä varattu 24 sivua jalkapallouutisille. Jos niitä ei ole, niin jonkun pitää ne keksiä.”

15 tykkäystä

Tässä uhkaa muu elämä haitata keskittymistä some-elämään.

Eli opasta jos tarinoin taas asian vierestä.

Pitäisi siis ottaa kantaa absoluuttiseen eikä suhteelliseen lisäarvoon.

Ajattelen että kun Inderesin analyysi on ollut laadukasta ja kun sitä on seurattu koko ajan isommin joukoin, tämä on tehostanut markkinaa – mitä pienemmistä firmoista kyse, sitä enemmän.

Ajattelen että analyysin taso on jatkossakin hyvää ja tuo markkinan tehostuminen jatkuu. Foorumillakin voi olla positiivinen vaikutus tähän tehostumiseen.

Jos katsoo 10–20 vuoden päähän, nähdäkseni täytyy tehdä aivan äärimmäisiä oletuksia Inderesin kulttuurista vs. kilpailijoiden kulttuuri jos haluaa ajatella että teollisen mittakaavan analyysi jatkuvasti tehostuvilla markkinoilla tuo absoluuttisestikaan jotain etua Inderesin asiakkaille.

Inderesin kurssi ekan kaupankäyntipäivän jälkeen todennäköisesti reflektoi sitä että Inderesin analyysin brändi 10–20 vuoden päästä on todella timanttinen, samoin kuin kaikki muutkin Inderesin bisnekset.

3 tykkäystä

Näinhän tämä Oksaharjun homma menee. Häneltä saa helposti kommenttia, ja hänen nimensä kiinnostaa lukijoita. Joku random talousprofessori ei vedä samalla tavalla kuin osakeguru Oksaharju.

Samasta syystä Iltalehti soittelee usein Juhani Tammiselle ja kyselee mielipidettä milloin mihinkin.

13 tykkäystä

Sanoppa muuta, täällä tahtoo olla sama vika :smiley:

Viimeisin virkkeesi olennainen pointti, boldasin sen. Tämähän on keissi, jossa pitää verrata yhtiön kilpailuetuja suhteessa muihin kilpailijoihin (analyysityössä OP ja Nordea). Et varsinaisesti alkuperäisessä viestissä ottanut juurikaan kantaa näihin kilpailutekijöihin, mikä on hieman outoa. Käytännössä tuo yleistason pohdintasi (minkä boldasin) pätee ihan kaikkiin yhtiöihin. Kestävän kilpailuedun saaminen on vaikeaa, se on selvä. Inderes on kuitenkin nähdäkseni ihan hyvällä polulla, oletko katsonut Inderesin materiaaleja läpi ja törmännyt esim. Mikaelin esittämään verkostovaikutukseen? Sitähän Inderes tavoittelee, mahdollisimman suurta yhteisöä joka palvelee sekä yhtiöitä että sijoittajia.

Tämä on hyvin mahdollista ottaen huomioon kuinka ison huomion tämä IPO on saanut, mutta tämä ei liity enää varsinaisesti keskustelemaamme aiheeseen. Emmekä tiedä edes listautumishintaa. Tämä on ihan täysin spekulatiivinen heitto koska me emme tiedä todellakaan miten paljon tulevien viikkojen arvostus nojaa skenaarioon, jossa Inderesin osakeanalyytikoiden määrä on noussut rajusti. Eikä tämä tosiaan liity alkuperäiseen ajatukseen, jossa pohdit että pitkässä juoksussa Inderesin analyysi ei anna lisäarvoa enää asiakkaille suhteessa kilpailijoiden analyysiin. Kyllä minusta on realistiset edellytykset odottaa että antaa jos tuo verkostoilmiö saadaan luotua hyvälle pohjalle.

3 tykkäystä

Hieman tähän liittyen. Minulla oli noin vuonna 2005 yhden vuoden nettopalkkaa vastaava summa kerääntynyt pankkitililleni “satunnaiserien” vuoksi. Osakkeita oli lisäksi Elisaa, Metsoa ja Sampoa. Mietin tuolloin mihin sijoittaisin nuo säästöni. Löysin sitten HYPO:n määräaikaistalletuksen, muistaakseni 4 vuotta ja 4,5% korkoa. Varovaisena henkilönä sijoitin siihen. Onnella ja sattumalla oli sitten osuutensa, että varani säilyivät finanssikriisin yli. Metson osakkeet esim. putosivat läheltä 50 € noin 10 €:oon. Kun määraikaistili vapautui, niin sitten olin varma, että osakkeisiin sijoittaminen kannattaa. Niin se kannattikin, paitsi Rautaruukki.
.

13 tykkäystä

Kiitokset :blush:

Noiden kolmen välillä sitä varmasti jokainen painii, kyllähän keskisektori minuunkin on paljon vaikuttanut, yleensä aina huonoina päätöksinä. Ehkä tosin viime aikoina - näillä tiedoin - ainut hyvä päätös on ollut luopua kiinalaisista osakkeista. Eli kuten monesti, poikkeus vahvistaa säännön :wink:

Yritystason pohdinnassa on monesti riski “paralysis by analysis” eli liiallinen analysointi. Foorumin ketjut antaa paljon tietoa mutta välillä tuntuu että liikaa. Parempi olisi vaan luottaa yritykseen ja punnita luottoa sitten kun yritys kertoo omasta kehityksestään ja tuloksestaan. Helposti sitä vaan panikoi kun jossain päin aina tapahtuu jotain huonoa tai toisinpäin, tulkitsee jotain viestiä liian positiivisesti. Itse olen ihan ok sen kanssa että en ymmärrä kovinkaan syvällisesti esim miten QT:n tuotteet toimii. Yritys on ansainnut luoton omilla toimillaan ja sillä mennään. Samaan tapaan ajattelen nyt Modulightista vaikka siinä vielä enemmän varauksia. Mutta selkeästi tuloksia on saatu ja uskaltaa luottaa että näin on jatkossakin. Aika sitten näyttää. Jos ei tule luvattuja tuloksia niin piensijoittajan on onneksi helppo laittaa osakkeet myyntiin ja siirtää ne johonkin toiseen kohteeseen. Rinse and repeat kuten Puru Saxena asian ilmaisee :smiley:

6 tykkäystä

Mitä mieltä foorumilaiset ovat vieraskielisistä viesteistä ketjuissa? On tietysti selvää, että tänne linkataan materiaalia varsinkin enkuksi ja satunnaisemmin kai ruotsalaisista lähteistä. Ainakin Sampo-ketjussa näkyy myös kommentteja englanniksi, ja tykkäyksistä päätellen homma on ok.

Tarvitaanko foorumille linjanvetoa, vai onko normitus turhaa? Ovatko enkunkieliset viestit toivottavia, entä ruotsi saati muut kielet? Onko Inderes-väellä kantaa asiaan, esim. @Verneri_Pulkkinen?

EDIT sen verran, että mietin itse tuotettujen kommenttien kieltä. Monte_Cristo kai viittaa linkkien takana olevaan sisältöön.

4 tykkäystä

Minusta ne on Ok, mutta aikaisemminkin olen kommentoinut, että jos niihin voisi liittää edes Suomeksi muutaman sanan tai jopa lauseen mitä ne sisältää.
En usko että monellakaan on mahdollista tai aikaa käydä lukemassa, että onko niissä itselle kiinnostavaa asiaa, kiitos etukäteen :+1:

6 tykkäystä

Sampo -ketjussa nuo viestit ovat ihan asiaa vaikka syytä englanniksi kirjoitteluun en tiedä. Enemmän täällä ehkä häiritsee pelkällä linkillä keskustelu ilman, että yhtään avataan mitä sieltä linkistä löytyy. Toinen samantyyppinen on jonkin rapsan tai osakkeeseen liittyvän ilmoituksen copy&paste ilman siihen liittyvää muuta sisältöä.

3 tykkäystä

Tähän meni mun lounastauko :frowning_face:, anteeksi @Petri_Kajaani ! :slightly_smiling_face:

image

118 tykkäystä

Vaihtoehtona on se, ettei linkkejä uutisiin tai raportteihin postata ollenkaan. Itsellä ei opiskelun ja töiden ohella aikaa aina referoida koko tekstiä, mutta yritän ainakin linkin pääpointin avata suomeksi. Jos koko teksti pitäisi kääntää niin vähenisi oma kirjoittelu. Omasta mielestä palvelee yhteisöä, että kiinnostuneet voivat sisällön lukea. Translate kääntää ainakin osittain ymmärrettävään muotoon ja aina voi kysyä jos on jotqin mikä tekstistä jää mietityttämään. Tottakai joka ketjulla on aina omat norminsa millaista kontenttia halutaan

3 tykkäystä

Käsittääkseni osa postaajista eivät ole suomalaisia/Suomesta. Samasta syystä Smart Eye -ketju vaihtui englanniksi (ainakin yhteen väliin) :slight_smile:

1 tykkäys

@SijoitusSeppo juuri näin! Tavalliselle tallaajalle sedän jo aikoja sitten lanseeraama “Vaiettu Mr. Index” on varsin vaikea (usein ylitsepääsemätön, toim.huom) vastustaja, mutta jos ymmärtää sijoittamisen viihdekomponentin ja foorumilla roikkumisen tärkeyden, niin aktiivinen osakepoiminta on ihan ok! :slight_smile:

Ja täytyyhän Inden poikainkin saada elää kuplassaan, jonka mukaan ylituotto on mahdollista ihan jokaiselle analyyshiuskovaiselle :laughing:

Masse-setä, FA, Am I Back??

64 tykkäystä