Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Sinulla on hyviä näkemyksiä mutta katsot asioita kauempaa ja mietit asioita keskimääräisen sijoittajan kannalta, joka sijoittaa indeksityyppiseen osakekoriin koko ajan suunnilleen samalla painolla.

Itse haluan miettiä asioita käytännöllisesti, rakentaa oman näköisen sijoitussalkun ja tavan sijoittaa. En halua rajoittautua pelkkiin osakkeisiin tai ylipäänsä vakiomuotoiseen salkkuun. Keskimääräinen sijoittaja, johon akateeminen tutkimus usein viittaa ei ole niin kiinnostava, kun teen sijoituspäätöksiä. Vaan se, mikä voisi olla sopiva sijoitus itselle.

Ei osakkeista sivussa olevat varat tarvitse välttämättä olla käteisenä vaan nekin voi pistää tuottamaan. Its up to you.

4 tykkäystä

Juu :slight_smile:

Mutta oletko niin taitava että saat kaikissa asset-luokissa keskivertosijoittajaa paremman tuoton kulujesi jälkeen?

Tässä alkaa olla pientä vastakkainasettelua ikiaikaista aina on hyvä hetki aloittaa sijoittaminen lausetta vastaan. Eikä siinä mitään, ihan hyvä että tulee eri näkökulmia.

Mietin vain, että jos nyt ei ole se hyvä hetki, kuten joidenkin mukaan ei ollut pari vuotta ennen koronaakaan, niin paljonko se uusi sijoittaja olisi hävinnyt odotellessaan sitä hyvää hetkeä?

Ymmärrän että tässä peilataan maailmaa enemmän sen valmiiksi luodun ja vuosia kasvaneen salkun kannalta, mutta mitenkäs uusi/uudehko sijoittaja?

Ainahan jokainen voisi keskittyä maksimoimaan lainojen maksun, mutta sitten kaikki munat ovat samassa korissa eikä hyvä juttu ole sekään.

2 tykkäystä

“Far More Money Has Been Lost By Investors Preparing For Corrections, Or Trying To Anticipate Corrections, Than Has Been Lost In Corrections Themselves.” – Peter Lynch .

35 tykkäystä

Hajautuksessa eri omaisuusluokkiin on kyse enemmänkin riskinhallinnasta, joka parhaimmillaan lisää myös sijoitusmahdollisuuksia houkuttelevissa markkinatilanteissa.

Oksiksen haastattelussa oli hyvä esimerkki. Siitä voi lukea ammattilaisen avaamana asiaa :blush: Hän on myynyt osakkeita joilla on ostanut maata. Hän on kuulemma valmis likvidoimaan maaomistuksiaan jos osakkeet laskevat 60%.

Yksityissijoittaja voi kehittää samanlaisia kuvioita. Se ei vaadi kovin paljoa taitoa, enemmän viitseliäisyyttä etsiä ne itselle sopivat sijoituskohteet pörssin ulkopuolelta.

PS. En siis dumaa kenenkään muun mielipiteitä tai akateemista tutkimusta (joka muuten puhuu hajauttamisen puolesta) jne. mutta haluan tuoda muitakin näkökulmia esiin, jos keskustelun sävy tai tulevaisuuden visiot alkaa vaikuttaa kovin yksipuoliselta “totuudelta”. :slight_smile: Näitä asioita voi kuitenkin katsoa lukemattomista vinkkeleistä ja lopulta kukaan meistä ei pysty ennustamaan tulevaisuutta. Pelkästään varautumaan parhaalla mahdollisella tavalla.

2 tykkäystä

Kyllä tässä aika kovasti paska haisee. Syystä tai toisesta haluaa kovasti naamaansa näkyviin. En usko että vastaavassa tilanteessa Jens Kyllönen antaisi ensimmäisenä lehdelle asiasta haastiksia. Harmittaa kun Unibet ei maksanut hiljaseksi?

Tiedän itsekin fraud hommia tehneenä, että 100% varmuudella Unibetilla ollut hyvät syyt pitää tili lukittuna. Lopulta varmasti vaan makselleet suosiolla tuon tilin saldon 22k takaisin, ettei tarvi “pikku” summien takia itkua kuunnella.

5 tykkäystä

Kaikki laskelmat ovat vain spekulaatiota ja arvauksia.

2 tykkäystä

Eli tuottosi tulee varmasti olemaan positiivinen mutta mitään tuotto-odotuksia on mahdotonta laskea?

9 tykkäystä

Miksi edes ostaisi osaketta, jonka ei odota olevan positiivinen/kasvava tuotoltaan :slight_smile:

4 tykkäystä

Voihan se olla negatiivinenkin mutta tuskin 0 kuitenkaan, sovitaan niin että laitan lähtötilanteen nyt muistiin ja katsotaan tuotto vuonna 2031. Aika varma olen että nollatuottoon en päädy. Sinä veikkaat nollatuottoa. :rofl:

Ei vaan se on paras veikkaus keskivertosijoittajan osakesalkulle. Eihän minulla ole mitään edellytyksiä arvioida oletko superyksilö :wink:

4 tykkäystä

Jos otetaan keskimääräinen tämän foorumin keskustelija, odotusarvoisesti hän saa seuraavien kymmenen vuoden aikana tulevan markkinatuoton miinus odotusarvoiset kulut ja verot, nimitetään tätä tuottoa vaikka kirjaimella A. Samaan aikaan hän suurella todennäköisyydellä saa heikomman tuoton kuin A. Tämä näennäinen paradoksi johtuu siitä, että mediaanisijoittaja saa huomattavasti markkinatuottoa heikomman tuoton, kuten Juippi mainitsi datan kera Sijoitusvirheet-ketjussa. Pienellä todennäköisyydellä tämä satunnaisesti valittu sijoittaja saa selvästi markkinatuottoa paremman tuoton, kun salkussa on jokin ja joitakin suuronnistumisia. Tämä liittyy myös Vernerin esittelemiin huomioihin, että mediaaniyhtiö on aika huono sijoitus. Suurin osa sijoittajista siis häviää indeksille jopa ennen kuluja. Pieni osa voittaa selvästi keskipitkällä aikavälillä.

Tuo Yhä musa soin näkemys nollatuotosta seuraavan vuosikymmenen aikana pohjautuu oletukseen, että voittomarginaalit ja arvostuskertoimet osittain normalisoituvat. Heikko skenaario on että ne normalisoituvat miltei kokonaan, jolloin mennään hirveästi miinukselle osingot uudelleensijoitettuna. Unelmaskenaario nyt paljon lisää sijoittavalle on että tuottovaatimukset ovat pysyvästi laskeneet rajusti, MMT:stä ei ikinä lankea laskuja maksuun ja yrityksillä on entistä kovempi niskaperseote kilpailuviranomaisista, jolloin voittomarginaalit eivät kärsi. Tällöin saadaan muutaman prosentin positiivista tuottoa. Tämä unelmaskenaario on huono skenaario kaikille meille jotka olemme vielä hyvin pitkään osakkeiden netto-ostajia.

Näihin skenaarioihin tietysti kukin laittaa omat todennäköisyyspainonsa, Verneri laittanee unelmaskenaariolle isomman painon kuin Yhä musa soi, ja saa odotusarvoiseksi markkinatuotoksi nollaa suuremman prosentin, tuskin kuitenkaan niin paljon, etteivätkö tyypillisen sijoittajan kulut ja verot sitäkin odotusarvoisesti nollan tuntumaan painaisi.

8 tykkäystä

Siis voit asiasta mitään tietämättä antaa 100% varmuuden Unibetin hyvistä syistä ja haukkua tälläkin foorumilla käyttäjänä olevaa henkilöä paskan puhujaksi ja julkisuudenhakuiseksi. Ihailen itsevarmuuttasi.

14 tykkäystä

@musa_2 Mitä muuten olet mieltä Inderesin mallisalkun tuotosta 10 vuodelta, joka on noin 25% p.a.?

Tai jos yksityissijoittaja on kymmenen vuoden periodilla hyvin hajautetulla osakesalkulla päässyt yli 20% vuosituottoon?

Onko sinun ajattelussasi realistista voittaa keskivertosijoittaja pitkän päälle vai selityksenä on enemmänkin onnenpotku tai sattuma?

5 tykkäystä

@lazyway

Nähdäkseni Mallisalkkua ovat hoitaneet taitavat ja lahjakkaat timanttisen kurinalaiset arvosijoittajat. En pidä mahdollisena että träkki vain sattumaa.

Siihen ei ole mitään täydellistä tiedettä olemassa miten arvioida kuinka paljon mahdollisesti onni on tuonut lisäboostia taidon lisäksi.

Markkina on ainakin kaksi kertaa niin kallis kuin 2011 eli osa Mallisalkun tuotosta on spekulatiivista.

Mikä tahansa salkku josta ei ole kaupat kirjattuna julkisesti kuten Mallisalkku ja joka on tuottanut 20 % p.a. viimeiset kymmenen vuotta, pitäisi tutkia tarkemmin jotta voisi mitään sanoa.

6 tykkäystä

Ihan totta, mutta myös indeksi on vastaavasti kallistunut, joten ylituotto indeksiin on helppo todeta miinus laskulla.

2 tykkäystä

Tämä on muuten hyvä kysymys! Onni, taito, tuuri. Onko riskinotto taitoa vai pöljän tuuria? Naapurissani asuu ”Admicom-miljönääri” ja tunnen useammankin ”Qt-miljonääriin”.

4 tykkäystä

Komea ylituotto Mallisalkulla josta ihan merkittävä osa taidosta ja kurinalaisuudesta.

Sitten vielä tulevaisuudesta:

“For the investor, a too-high purchase price for the stock of an excellent company can undo the effects of a subsequent decade of favorable business developments.”

-Buffett

Viisi ja kymmenen vuotta ovat niin lyhyitä periodeja kuitenkin että hajontaa riittää. Onko viiden tai kymmenen vuoden päästä buumi vai syvä taantuma vai jotain siltä väliltä?

Alla olevan tyyppiset käppyrät vihjaavat mikä paras arvaus on.

Kannattaa huomata että S&P 500:llä on ollut etuna että se on päässyt ammentamaan USA:n maailman parasta tasoa olevasta venture capital -skenestä. Lisäksi toimialarakenne mielestäni ollut kaikin tavoin hieman parempi kuin OMXH25.

Se että maksaa OMXH25 melkein 2 x liikevaihto ja pääsee kymmenen vuoden tähtäimellä nollan kokonaistuottoon saattaa olla hieman optimistista. Mutta olkaamme mieluummin hieman turhan optimisteja eikä synkistellä :slight_smile:


3 tykkäystä

mallisalkku on ollut huikea menestystarina. ainut mikä itseä tuoton laskennassa tökkii on yksityissijoittajalle tulevat kaupankäyntikulut verot yms ei realisoidu.
indeksisijoittaminen on kaikkein järkevintä, kun sijoittaa vaikka jenkkeihin. s&p500 on tilastollisesti kunnon kokoelma mahtipisneksiä joita ei kyllä osakepoimijat tuotoilaan siellä voita including pros. Mutta kun sijoittaa vaikka suomen indeksiin, niin siinähän on pieni yritysrypäs sattumavaraisilta aloilta. indeksin pitää olla tarpeeksi laaja ollakseen järkevä.

Pakko itsekin kyllä näin julkisesti kehua, että oot ehdottomasti Helsingin pörssin näkyvin ja “aidoin” IR-edustaja. Aidolla meinaan just näitä hampurilaisia ja kuntosalia. :smiley: Kaiken kukkuraksi oma nahka on pelissä, kun julkisesti raportoit mitä osakkeita kahmit lisää jokaisena palkkapäivänä.
Ulospäin näkyy kirkkaasti, että nautit työstäsi ja uskot aidosti visioon edistää laajaa omistajuutta osakkeissa, Sampo tietysti kärjessä. Ja se jos jokin on inspiroivaa.

Ja, onnittelut häistä. :star_struck:

whisky_

68 tykkäystä