Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Itse aloitin suorat osakesijoitukset vuosi sitten eli olen aloittelija. Minulla on oma salkku ja vaimon luvalla ja kannustuksella hänelle on aloitettu oma salkku, jota myös hoidan, kun ei häntä samalla tavalla aktiivisesti kiinnosta. Jännä huomata nyt vuoden jälkeen, että vaimon salkku on paljon tasapainoisempi ja mielestäni paremmin hoidettu kuin omani, kun en pääse sinne räpimään väliin hetken mielijohteesta kuten omaani. Oma on vielä mukavasti voitolla, mutta pelkästään QT:n vuoksi, muuten olisin tappiolla. Vaimon salkku on mukavan tasapainoisesti voitolla ja siellä ainoa harmitus on tällä hetkellä Hyzon, joka syö voittoprosenttia, mutta ehkä sekin muuttuu. Varmasti olen tehnyt moneen kertaan kaikki perusvirheet, mutta kun katsoo vaimon salkkua niin tulee mieleen, että pitäisi olla enemmän malttia ja kärsivällisyyttä katsoa asioita rauhassa. Vaikeata, mutta mielenkiintoista. Itse en kuvittelekaan, että pystyisin lyömään indeksit tms ja jokainen säästetty ja ehkä tuotettu euro on kotiinpäin!

Edit: Tai no tarkennan vielä, että omasta olen myynyt voitollisesti tässä syksyn aikana mielestäni pääomaa suojatakseni eli ei se nyt ihan suoraan tappiolla ole, mutta kyllähän syyskuu kohteli rumasti salkkuani.

23 tykkäystä

Voisin helposti kuvitella tämän olevan itselläkin tilanne jos jonkun toisen salkkua hoitaisin, tsemppiä sinne, varmasti laskumarkkinan jälkeen se omakin näyttää paremmalle kuin juuri tällä aikaa.

6 tykkäystä

En tarkoita piikitellä, mutta oletko tuolla oletuksella harkinnut sitä vaihtoehtoa, että hajauttaa enemmän indeksiin, vaikka jollain osuudella olisi suoriakin poimintoja esim. jännityksen vuoksi?

13 tykkäystä

Minä en tiedä, en todellakaan tiedä. En ole makro tai taloustieteilijä. Minun argumentti suuntautuukin enemmän siihen että parempi pysyä täysin sijoitettuna jos horisontti on pitkä ELLEI ole timanttinen makro-mikro-mitänäitänyton ennustaja. Turhaa verojen realisointia, välityspalkkioiden maksamista ja niin kuin Tämä paperi näyttää ei käteisein päällä istuminen ole voittava strategia lähellekkään kaikille.

Epäilen että seuraavat pari vuotta pörssi suurimmalta osin on aika vaakalentoa kun Tulos (E) komponentti kirii kiinni Hinta (P) komponenttia. Mitä tässä sijoittaja tekisi? Veivaisi edestakaisin käteiseksi ja osakkeisiin vuorovälein koska taas jokin uusi uhka näyttää ilmantuvan?

E:

7 tykkäystä

Joo olen kovastikin. Koronaromahduksen jälkeen heräsin tähän sijoittamiseen ja aloitin Nordnetin Suomi indeksirahaston, jonka myin pois tuossa syksyllä. Nyt on tullut taas mieleen, että se tai joku muu vastaava voisi olla oikea, jos haluaa pärjätä, mutta toistaiseksi tämä mielenkiinto ja jännitys suoraan sijoittamiseen on vienyt voiton. Järkevintähän se olisi tällä osaamisella ja ilman tätä Foorumia ei tästä olisi tullut mitään.

3 tykkäystä

Kivasti kirjoitettu pohdinta. Erityiskiitos tästä kohdasta. :+1:

4 tykkäystä

Hei kaikille! Pikainen kysymys: löytyykö jostain palvelusta PEG-luvut Helsingin pörssin yhtiöille valmiiksi laskettuna? Yahoo finance päästää lähimmäksi, mutta lähes kaikkien yhtiöiden kohdalla siellä lukee N/A.

1 tykkäys

Ei indeksin voittamisen pitäisi olla niin tärkeää kuin se monelle on. Ei sellaista indeksiä olekaan, joka mittaisi minun salkun tuottoa tarkasti paitsi minun salkku. Yhdessäkään indeksissä ei ole juuri ne paperit, joihin haluan itse sijoittaa. Hällä väliä jos jään prosenttiyksikön tai kolme jollekin random indeksille. Voin näyttää kolme muuta indeksiä jotka peittoan. Teen tätä vaurastuminen mielessä ja uskon vaurastuvani pitkällä aikavälillä, jos vuotuiset tuotot vain pysyy mahdollisimman paljon positiivisena.

Tylsää jos joku sijoittaa indeksin kautta Kuala Lumpurin radiomaston huoltoyhtiöön vain sen takia ettei vaan jäisi jälkeen jostain kuvitteellisesta keskituotosta.

10 tykkäystä

Hyvää pohdintaa muuten mutta laita tuohon “seuraavat pari vuotta” tilalle “seuraavat kymmenen vuotta” :slight_smile:

8 tykkäystä

Ei hänen tarvitse kun hänellä on suurin osa salkusta Emerging Valueta, maailman suurista varallisuusluokista epämuodikkainta ja hyljeksityintä, mikä tarkoittaa luultavasti ihan hyvää tuottoa 20-luvulla.

2 tykkäystä

Ok, kiitos, en ole seurannut näköjään tarpeeksi keskustelua :frowning:

1 tykkäys

No kappas, hyvin luettu minä. Kiitos tiedosta.

Tässä tuli mieleen, että mitenköhän iso vaikutus Inderesin foorumilla on yksittäisen suomi-pörssissä olevan yrityksen kurssiin? Esimerkkinä Harvia - onko pystysuora kurssinousu vain foorumin ansiota vai onko täysin irrelevanttia yrittää yhdistää foorumia kurssiin? Tuntuu, että kun pöhinä täällä loppuu, kurssi laskee.

2 tykkäystä

Ai pystysuora kurssinousu Harviassa vain foorumin ansiota? Suosittelen vilkaisemaan Harvian talous- ja tunnuslukuja

34 tykkäystä

Lyhyellä aikavälillä voi olla isokin. Esim nyt vaikka Efecten osakkeella saatetaan käydä kauppaa vain muutaman hassun kerran päivässä ja vaihto pyörii sadoissa tuhansissa. Monella pienyhtiön osakkeella saattaa olla päiviä ettei kauppaa käydä lähes ollenkaan. Tuommoiseen osakkeeseen kun hyökkää Foorumi porukalla niin voihan se näkyä osakkeessa aika rajustikin. Foorumin merkitys vähenee jo huomattavasti jo hieman pidemmällä aikavälillä, mitä pidemmän aikavälin ottaa tarkasteluun sitä enemmän muut asiat vaikuttavat kurssiin. Pitkässä juoksussa kurssia ohjaa lopulta fundamentit eikä edes globaali hype jaksa ikuisuuksiin kannatella kurssia.

Tämä oli hyvä teksti. Oon muutaman kerran huomannut että joidenkin sijoittajien lasten salkut performoi hyvin kun ne salkut yksinkertaisesti jätetään rauhaan, omassa salkussa taas kuhina käy, joten kaupankäyntikulujen vuoksi ja hyvissä yhtiöiden liian aikainen myyminen johtaa selvään alituottoon vs jälkikasvun salkut. Olen yrittänyt sanoa että kannattaa hoitaa siinä tapauksessa omaa salkkua ”kuin omien lasten”, jos se auttaisi veivailuhimoon. Tämän veivailuvallankumouksen inspiroimana perustinkin tuon blogin. Sinne rohkeasti kommenttia jos on huonoa kokemusta veivailuista :grinning:

21 tykkäystä

@Carlos1 kun tätä palstaa seuraa, niin tuo tuntuu olevan ihan yleinen ilmiö että, että moni mies operoi myös vaimon salkkua. Meilläkin on sama. Toista ei yksinkertaisesti kiinnosta tällainen räpeltäminen. Seligsonin rahastosäästäminen oon vielä saanu pidettyä niin, että vaimo hoitaa itse. Tähän saa toki joku nainen ilmoittautua, joka puolisonsa salkkua hoitaa. Mielenkiintoista olisi kuulla sellaisiakin tapauksia :slight_smile:

@Astrix tämä on helppo juttu sanoa, että miksi noin. Ei tulisi mieleenkään ottaa muiden rahoilla ylimääräistä riskiä. Minun tehtäväni on muiden salkuilla operoidessa varmistaa minimiriskillä maksimituotot. Eli yhtä kuin rahastosäästämistä yhdessä valittuihin rahastoihin ja joskus jotain IPOja.

Ei tulisi mieleenkään lähteä veivailemaan rahoilla, jotka ovat jonkun muun tulevaisuudesta pois. Selitä siinä sitten vaikka pojalle, että kuule sulla olisi nyt salkussa 17 200€, mutta isi otti vähän näkemystä ja nyt siellä on 9 500€.

33 tykkäystä

Kuvastaa hyvin tuota viime talven euforiaa. Kaikki osakekurssit vaan kellui ylöspäin. On saatu vaimot, veljet ja lapset mukaan junaan. Piensijoittajat istuu kyydissä, kun osaavimmat myy, sisäpiiri myy, instikat myy. Nyt oman näkemyksen mukaan juna kääntymässä toisinpäin. Piensijoittajat paniikissa myymässä ja osaavimmat palaamassa kyytiin arvostustasojen “järkevöityessä” :man_shrugging:

10 tykkäystä

Samaistun tuohon. Vaikka lapsen salkussa sijoitushorisontti on n. 17 vuotta ja omassa n. 25, lapsen salkkuun on jotenkin helpompi suhtautua pitkäjänteisemmin. Siinä ei tule otettua typeriä riskejä, sitä ei tule seurattua niin paljon ja jotenkin siihen suhtautuu paljon järkevämmin. Juuri tuo, että se on sitten hänen tulevaisuudestaan pois.

Toimisikohan se, että puoliso hoitaisi minun salkkuni ja minä hänen. Sitten pitäisi omasta salkustaan kokonaan näppinsä irti :thinking:

16 tykkäystä

Kannatan. Yksi oikaisu pitää kuitenkin tehdä, että saadaan väärä tieto pois “markkinoilta”. Maapallolla ei ole toista puolta eli se ei ole mikään pallo geometrisessä mielessä (pisteiden joukko, joiden etäisyys kolmiulotteisen avaruuden pisteestä on vakio) vaan lähinnä Lapin rieskaa muistuttava lätty. No eniwei kumilätkää pelataan tällä samalla puolella maailmaa, jos pelattaisiin toisella puolella eli alapuolella, niin pelaajat kiekkoineen putoaisivat avaruuden eetteriin.

1 tykkäys

Ja lapsen salkussa näkemyksen ottaminen on vielä riskikkäämpää, jos onnistuu kasvattamaan kunnon tiukkapipon:

  1. Siirrä lapselle rahaa omasta taskustasi
  2. Raha muuttuu LAPSEN rahaksi
  3. Törttöile lapsen salkku kunnolla pakkaselle
  4. Lapsi voi halutessaan vaatia sinulta korvauksia, jos olet hänen rahansa holtittomasti hävinnyt

Edit: vaimon ja pojan salkut ytd pieksee oman kunnolla, ei ole heillä “kuumia kanadalaisia lappuja” painolastina

20 tykkäystä