Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Johtuisikohan siitä, kun koronadippiä lukuunottamatta FCA:n kurssi ei ole liikkunut lähes mihinkään 4 vuoden aikana :smiley:

Tappion tekeminen ja sen vähentäminen verotuksessa on monella 1 syy, jolla voi yrittää pienentää omaa henkistä tuskaansa omasta tyhmästä sijoituspäätöksestä. Voi hätävalheena sanoa itselle tai puolisolle, että perseelleen meni sijoituspäätökset, mutta sain ainakin vähennyksiä verotukseen ym. Sitä ei korosteta, että tein 2000 euroa tappiota ja verovähennyksen jälkeenkin 1400 euroa tuli tuhottua pankkitilin saldoa.

Tällainen verosuunnittelu sen sijaan on usein järkevää: teit surkean sijoituspäätöksen pari vuotta sitten ja positio on nyt 2000 euroa miinuksella. Myyt osakkeet pois ja ostat seuraavana päivänä samat osakkeet takaisin (jos edelleen luotat yhtiöön). Välityspalkkioissa jäät tappiolle ehkä 14 euroa, mutta saat verovähennyksiin 2000 euroa. Jos osinkoja tulee samana vuonna vaikka reilu 2000 euroa, niistä ei sitten tarvitse maksaa ollenkaan pääomatuloveroa. Jos veronmaksua pystyy siirtämään vuosilla eteenpäin, se on usein kannattavaa.

11 tykkäystä

#Sunnuntaisuikautus Mitä enemmän luen ja kuulen juttua spinnovasta, sitä enemmän olen kiinnostunut yhtiöstä ja tuotteesta.

7 tykkäystä

Tuossa on hyvä muistaa vielä, että tappiot on mahdollista vähentää verotuksessa seuraavat 5 vuotta, eli samana vuotena ei tarvitse olla voitollista myyntiä / osinkoja vielä.

11 tykkäystä

Jaa-ah. Varmaan keskusteluilmapiiri on ihan kiva tässäkin tapauksessa. Kurssi-ihmettelyketju täyttyisi laskun voivottelijoista, ostan ja myin -ketju hiljakseen tilanteen hyödyntäjistä.

Sitä eeppisen kuplan puhkeamista odotellessa voi vaikka lukaista parit vuosikertomukset, osarit, Inderesin analyysit ja katsoa onko siellä small cap -skenessä mahdollisesti jotain poimimisen arvoista tavaraa jäljellä?

31 tykkäystä

Tällä hetkellä seuraan mielenkiinnolla uutta @JanneBoi83 :n perustamaa ketjua Mitä osaketta aiot hodlata pitkään?, erityisesti tästä syystä:
https://keskustelut.inderes.fi/t/mita-osaketta-aiot-hodlata-pitkaan/24059/43?u=sijoittaja-alokas
ChuckPeddle tiiivistää asia hyvin, miksi tällainenkin ketju on hyvä olla olemassa. :relaxed: On toki tuolla ketjulla muitakin hyviä puolia. :+1:

Tässä päivän kuva, vaikka ei kuvastakkaan Foorumin tilannetta. Hyvää debaattia on ketjussa kuin ketjussa. :+1:

22 tykkäystä

Inderes tuplaa salee ensiviikolla :see_no_evil:
Rikkooko kurssi ekana vai tokana päivänä 50e?

Spoiler : Salee ekana

E: Joku innokas vois tehdä tänne sellasen kysymys hässäkän mitä porukka veikkaa huomisen päätöskurssiks.

12 tykkäystä

Jää osingot vain ikävästi uudelleen sijoittamatta? Jos se edes on tarkoituksena.

4 tykkäystä

Ei ole välttämättä joka vuosi tarve niitä uudelleen sijoittaa. Eikä tuo ainoa salkku ole, indeksisijoitukset pyörii myös kk-säästöautomaatilla. Niiden kanssa pelailusta ei ole pelkoa veroseuraamusten takia.

3 tykkäystä

Viestikentän kuvakkeista oikeanpuolimmainen (ratas) ja siitä “luo kysely”:

  • Alle 25e
  • Yli 25e
  • Yli 30e
  • Yli 40e
  • yli 50e
  • Yli 70e
0 äänestäjää
7 tykkäystä

Kyllä tää timontti-saaga on todella järkyttävä ennakkotapaus sille mikä keskusteluilmapiiri tulee olemaan sellaisessa tilanteessa jossa pörssitunnelma on huono. Nythän pörssitunnelma on vielä poikkeuksellisen hyvä.

Kyllä huonossa pörssitunnelmassa ilmeisesti lyödään kuin vierasta sorkkaeläintä Inderesin henkilökuntaa ja foorumilaisia joita peesaamalla on ost turskautettu.

Ilmeisesti porukka on joka solulla nyt tässä pörssihommassa mukana. Menee heillä tunteisiin.

55 tykkäystä

Osta yhtiötä. Älä osakekurssia. Tee sijoitusstrategia ja pysy siinä. Tee päätöksesi jälkeen jotain muuta, kun kyttäät osakekurssia. Odota ja anna yhtiölle aikaa.

Mutta kukin tyylillään :upside_down_face:

40 tykkäystä

Mielestäni pikavoittojen haku, kurssien ostaminen, yltiöoptimismi, ylimielinen ja huono käytös foorumilla sekä “kotiläksyjen” tekemättömyys ovat merkkejä siitä, että “kaikki” ovat nyt markkinoilla.
Ilmassa on kyllä kaikki muutkin mm. Saarion mainitsemat pörssisyklin loppuvaiheen merkit.

Avainsana on keskuspankkielvytys. Sen jatkuessa vanhat säännöt eivät ehkä enää päde. Tätä emme kuitenkaan voi varmuudella tietää.

Nyt jos koskaan pitää olla vain niillä rahoilla mukana, jotka on varaa hävitä.

25 tykkäystä

Tässä on monta asiaa totta mutta niin on myös väärin. Tartun näistä vääristä vain tähän klassiseen “sijoita vain se mikä on varaa hävitä”

Tämä on mielestäni ehkä maailman typerin sijoitusfraasi. Aika pienet tuotot tulisi sijoittajille jos jokainen panostaisi aina vain sen minkä on valmis häviämään. Henkilökohtaisesti en ole valmis häviämään 50euroa enempää vaikka salkkuni arvo on jotain aivan muuta.

Tuon voisi sanailla vaikka uusiksi muotoon “veikkaa/uhkapelaa vain sen minkä olet valmis häviämään”

25 tykkäystä

Jos vastaan “Yli 25e” ja huomisen päätöskurssi on 71e, niin lienen silti oikeassa :thinking: :smiley:

Tehdään illan kuluksi toinenkin kysely liittyen ostoihin/myynteihin, kuten Modulightistä joku teki:

Millä hinnalla olet valmis ostamaan/lisäämään Inderesiä kaupankäynnin alettua? Ja millä hinnalla myyt merkintäpositiosi, jos nousee “liikaa”?

Voit valita 1-2 vaihtoehtoa

  • Ostan, jos saa alle 30e (eli tuskin ostan :slight_smile: )
  • Ostan, jos saa alle 40e
  • Ostan, jos saa alle 50e
  • Ostan, vaikka nousisi yli 50 euron
  • Myyn, jos nousee yli 100%
  • Myyn, jos nousee yli 50%
  • Myyn, jos nousee yli 25%
  • Myyn joka tapauksessa
  • Holdaan, mutten lisää

0 voters

hupsista. kyselystä jäivät negatiiviset arvot pois :stuck_out_tongue_winking_eye:

Edit. kyselyyn olisi voinut laittaa vielä vaihtoehdon “myyn, jos nousee aivan käsittämättömän paljon”, mutta tuskin kolminumeroista kasvua nyt sentään päivässä nähdään.

Edit Edit. Katunen edellistä lausetta huomenna :sweat_smile:

6 tykkäystä

Näin saattanee käydä. :frowning_face:

Kaikesta voi aina käydä avoimesti keskustelua, kunhan sitä muistaa itse ensiksi katsoa peiliin, olla kohtelias ja ystävällinen. Tämän Foorumin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, niitä ei ole vaikea noudattaa. Jos asiatonta ja ikävää käytöstä esiintyy Foorumilla, niin siihen on puututtava eikä se poista sitä, etteikö voisi käydä avointa ja asiallista keskustelua.

On todella kurjaa, jos monet vaikenevat Foorumilla asiattoman käytöksen vuoksi, jota täällä ei juurikaan vielä esiinny. Tällaista saattaa ruveta esiintymään, kun kurssit rupeavat urakalla tippumaan. Täällä ollaan fiksuja ja mukavia, niin annetaan jatkossakin Foorumin pysyä sellaisena, annetaan Foorumin poliiseille vähemmän työtä ja analyytikoille työrauha. Asiallista kritiikkiä saa aina esittää ja käydä avointa fiksua keskustelua. Olen todella usein ollut väärässä ja tällä palstalla olen oppinut eri yhtiöistä sekä asioista molemmat eri puolet, koska tällä palstalla kunnioitetaan toisia ja kuunnellaan. Virheitä aina sattuu, ollaan otettu niistä opiksi ja pyydetty anteeksi.

Olen luottavainen tämän Foorumin tulevaisuuden suhteen, mutta hyvä tulevaisuus ei tule itsestään. :slight_smile: :+1:

17 tykkäystä

Tämä juontanee juurensa siitä ajatusharhasta, että sijoittaminen on uhkapelaamista ja uhkapelaamisessa, kuten vedonlyönnissä, hävitessään menettää koko pääoman.

5 tykkäystä

Taustalla taitaa olla myös viime aikoinakin nähty ilmiö. Jos joku asiaan perehtymätön olisi kuullut about kuukausi sitten, että Harvia, Tieto, Kamux, Microsoft, Apple ovat täysin varmoja osakkeita, ja nyt olisi niistä sen about -15 % pakkasella ja kaikki punaisella, niin helppo kuvitella mitä ajattelisi pörssistä arpapelinä :slight_smile: Jos olisivat laittaneet sanonnan mukaan vain sellaiset, mitä kestää hävitä, niin perehtymättömällä olisi varmaan parempi fiilis kuin kaverilla, joka meni ns. all-in noihin.

7 tykkäystä

Esimerkiksi enkelisijoittamisessa mitä olen välillä harrastanut menettää useimmiten koko panoksen (-30-34% veroista tappion vähennys jos sitä tekee yksityishenkilönä). Siinä lajissa kannattaa ainakin sijoittaa summia joita voi hävitä tai olla sijoittamatta ollenkaan ja hajautus on a ja o. Olen ollut mukana tai sijoittanut tähän mennessä kasaan firmoja, näillä näkymin 2 menestystä ja loput rahan heittoa kaivoon. Silti nuo kaksi menestystä kattavat helposti kaikki sijoitetut rahat ja jää voittoakin.

13 tykkäystä

Käsittääkseni analyytikot saavat ihan tasaisesti yksityispostia, jossa kritisoidaan analyysia ja tavoitehintoja, palaute ei kaikissa tapauksissa ole edes mitenkään kohteliaasti muotoiltu. Tämä koskee varsinkin yhtiöitä, joilla on fanaattinen omistajajoukko. Toistaiseksi tavoitehintoja on lähinnä nostettu, mutta hyvin pian voi tulla aika, kun niitä aletaan markkinan happanemisen takia laskemaan ja palaute tuskin sen myötä ainakaan siistimmäksi muuttuu. Me tavalliset foorumilaiset onneksemme näemme tästä ilmiöstä vain jäävuoren huipun, kun tietyissä ketjuissa alkaa ihmettelyä ja turhautuneisuutta esiintymään. Voi toki olla, että minulla on turhan negatiivinen kuva analyytikoiden saamasta “ihailijapostista”, enhän niitä ole päässyt lukemaan🙂

5 tykkäystä