Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Verneri on ollut Ylen haastattelussa. :sunglasses:

Kuplassa yritetään, mikä on suosikki sijoituspalvelu Inderes? Onko se media, klaani vai kenties pelkkä pörssiyhtiö? “Yhteöleen” eli käyttäjilleen Inderes on paikka, jossa on sijoitustietoa eri muodoissa ja jossa voi myös sijoittaa sijoittamisesta. Pörssiyhtiöille se on firma, jolta voi ostaa analyysejä ja vaikkapa roasteja, eli siis näkyvyyttä. Inderes vannoo riippumattomuuden ja luottamuksen nimeen - eikö tässä ole ristiriita? Inderesin logiikkaa selventää yhteisönrakentaja Verneri Pulkkinen. Jani ja Aurora sukeltavat myös Twitchiin, josta löytyy pelistriimien lisäksi traktoriajelua, nukkumista ja politiikkaa. Missä Suomen Hasan Pikerissä? Oikaisu: Inderesin toimitusjohtajan nimi on Mikael Rautanen, ei Mikael Rautiainen, kuten jaksossa sanotaan. Ylelle podcastin on tuottanut Jaksomediaa.

Heti kuunteluun! :slight_smile: Jos haluaa kelata oikeaan kohtaan, niin 16 minuutin kohdalla alkaa the höpinä. :sunglasses:

PS Suositus tai enemmänkin käsky - kuunnelkaa! Hyvä @Verneri_Pulkkinen ! :partying_face: :slight_smile:

23 tykkäystä

Teknokuplan äärimmäisessä huipennuksessa Cisco teki komean loppuspurtin joka vei sen muutaman silmänräpäyksen ajaksi maailman market capiltaan suurimmaksi firmaksi.

Yhtäläisyydet ja erot Cisco 3.2000 vs. Tesla tänään:

Yhtäläisyydet:

  • viimeisimmät liiketoiminnan kehityksestä kertovat numerot sellaisia että niitä ekstrapoloimalla riittävän pitkälle saadaan hurjia numeroita
  • price to sales -arvostus ja myynnin kasvun kulmakerroin viime aikoina samalla pallokentällä
  • market cap / U.S. gdp samaa luokkaa
  • ajatusmallit bull-argumenttien takana hyvin samanlaiset

Erot:

  • Cisco kesympi tapaus oli siinä mielessä että kurssinousu kohti piikkiä oli paljon loivempaa ja liiketoiminnan kehityksestä kertovat luvut olivat paljon uskottavammat pidemmältä ajalta kuin Teslalla nyt
  • ehkä oli toiveita että Ciscon toimiala ei niin brutaalin vaikea kuin autobisnes
  • Ciscon ympärillä ei ollut kulttia, vaan sen sijaan normaalimpaa trendien ekstrapolointia ja spekulointia (familiarity biasin osalta ehkä kuluttajatuotteita valmistanut RCA vuodelta 1929 parempi vertailukohta Teslalle kuin b2b-Cisco 2000)

22 tykkäystä

En ole kovin syvällisesti vuoden 2000 Ciscoon tutustunut, mutta käsittääkseni silloin arvostusta ajoi juurikin teknokuplasta nousseet lukemattomat internet-yhtiöt mitä erilaisemmilla liikeideoilla. Näitten lukemattomien yritysten ajateltiin kaikkien olevan Ciscon asiakkaita ja näistä sitten ekstrapoloitiin jatkuvasti kasvavaa valtavaa markkinaa.

2 tykkäystä

Juuri näin!

Tuossa meillä on malli Teslan osakkeelle jos kaikki menee ihan tosi hyvin niin kuin Ciscolla mennyt, eli Tesla dominoivassa asemassa 20 vuoden päästä.

17 tykkäystä

En ole aikaisemmin kommentoinut Tesla-keskusteluja, mutta eikö tuo ole osuva lausahdus ja ole aikalailla sama tilanne kuin nyt.

Näitten lukemattomien yritysten ajateltiin kaikkien olevan Ciscon asiakkaita ja näistä sitten ekstrapoloitiin jatkuvasti kasvavaa valtavaa markkinaa.

Nyt vaan ajatellaan, että joka toinen auto maailmassa tulee olemaan Tesla?
Tai vastaava luku?
P.S. En ole tutustunut Teslan lukuihin tarkemmin.

1 tykkäys

Ilmeisesti Bank of America on täysin pihalla tai sitten jo toinen seurannan aloitus lähes järjettömällä “vähennä” suosituksella, jotta pääsevät lisäilemään halvalla :thinking::smiley:. Nokiasta en tiedä mutta kyllä Embracer on huutava Osta näillä hinnoilla

2 tykkäystä

Entisajan ihminen selailee Mitä sinulla on salkussa-ketjua.

90 tykkäystä

Ciscon kurssi on sikäli herkullinen vertailu, että se ihan oikeasti lunasti tekemänsä lupaukset. Teknokuplan jälkeen se on ollut ja on edelleen yksi maailman suurimmista verkkolaitteiden valmistajista ja brändi nauttii kovaa arvostusta. Silti teknokuplan huipulla osaketta ostaneet ovat edelleen tappiolla.

20 tykkäystä

Tässä vielä Ciscon kvartaalikohtainen liikevaihto niin sitä voi vertailla pörssikurssiin. Kasvuhan oli tuossa n. 98-01 exponentiaalisella käyrällä, mutta kun tuolta tultiin alas ja palattiinkin “vain” lineaariseen kasvuun niin jälki kurssissa oli todella rumaa. Tämä on se riski mitä tuntuu, että moni näihin “maailmanvalloittajiin” sijoittaja ei ehkä täydessä mitassa hahmota.


EDIT: Sinänsä ironista, että vasta kun kasvu pysähtyi n. 2015 niin kurssi lopetti mörnimisensä ja on noussut jonkun verran. :smiley:

38 tykkäystä

Hyvää settiä taas, kiitos!

Tästä tuli mieleen myös että jos sattuu Qt olemaan jollakulla isossa painossa salkussa, taas tänään on heilläkin hyvä tilaisuus miettiä erilaisia skenaarioita:

  • eksponentiaalinen kasvu, lineaarinen kasvu, ei kasvua, negatiivinen kasvu (jos teknologiajohtajuus menee)
9 tykkäystä

24 tykkäystä

Mä näin jo eräänlaisen kauhuskenaarion, jos Hyzon tulisi Inderesin seurantaan. Koetin kuvittaa meidän pahimman painajaisemme:


Esimerkkinä on Hyzoni-niminen firma, jota ei ole olemassakaan. @Sauli_Vilen saisi “kilpailijan”.

55 tykkäystä

Kahvihuoneessa viime tulosjulkistuksen jälkeen on kirjoitettu Teslasta paljon. Semmoinen kysymys kirjoittajille, että mitä tapahtuu, jos Elon Musk sattuisi kuolemaan esimerkiksi lento-onnettomuudessa. Mikä on Teslan kohtalo aluksi ja tulevaisuudessa ?

4 tykkäystä

Ehkä saataisiin Elvis elää tyyppinen reaktio.

7 tykkäystä

Kärsivällisyys on todellakin hyve sijoittamisesta puhuttaessa. Olihan Microsoftinkin tuloskasvu ihan hyvällä tasolla ennen viimevuosien pyrähdystä, mutta kesti se silti noin 15 vuotta saavuttaa vanhat huiput

7 tykkäystä

Mutuilu yhtiökohtaisissa ketjuissa on joutavaa, joten mutuilen sitten täällä…

Musta tuntuu, että nyt ollaan aloitettu viimeinen ralli ennen pitempiä laskumarkkinoita. Saatetaan nähdä vielä hurjia hypenousuja, kun viimeisetkin salkkarifanit saadaan markkinoille mukaan. Samaan aikaan kokeneemmat alkavat suojaamaan pääomiaan ja poistuvat vähitellen ja vähin äänin markkinoilta. Toivottavasti olen väärässä, sillä etenkin eräälle all-in hypeosakkeessa olevalle kaverilleni romahdus olisi tuhoisa.

Voihan tämä madness vain jatkua ja jatkua, mutta nyt on ensimmäistä kertaa fiilis, että enää en osta kireästi hinnoiteltuja lappuja OST:lle “indeksinvoittamissalkkuun”. Onneksi on kuukausisäästö-ETF:t ja ostoja voi jatkaa piittaamatta mistään.

18 tykkäystä

Romahdus saattaa tulla. Täällä on veistelty, että romahdus tulee silloin kun sitä vähiten odotetaan.

3 tykkäystä

Jos romahdus tulee vähiten odottaessa ja joka päivä keskittyy sen pelkäämiseen, logiikka kauneudessaan on täydellinen suoja romahdukselta.

Ainoa riski on, jos logiikka ei pidä.

21 tykkäystä

Joku ystävällinen voisi muuttaa kaikki sijoituksensa nyt käteiseksi ja ilmoittaa siitä tänne, ihan vaan meidän muiden vuoksi :smiling_face_with_three_hearts: Me korvataan se sitten kymmenen tai parin kymmenen vuoden päästä kun romahdusta ei tullutkaan…

3 tykkäystä

Erittäin relevantti kysymys, jota varmaan lähes jokainen Teslaan sijoittanut on funtsinut. Tesla on hyvin voimakkaasti henkilöitynyt Muskiin, ja sen perusteella, mitä julkisuudessa on tietoa, Musk käyttää valtaa tosi vahvasti, aika lailla “my way or highway” -tyyliin. Ei varmaan kukaan pysty valistuneesti arvaamaan, millaiseksi yhtiön ylin johto muuttuu, jos Musk poistuu ruorista. Se on varmaa, että muutos on merkittävä: jos diktaattori vaihdetaan uuteen, uusi linja on uuden diktaattorin, mutta onko se realistista, kun Muskin valta perustuu firman omistamiseen, ei ole. Eli johtamismalli muuttuu vääjäämättä, pääomistaja tuskin on Muskin jälkeen kovin hyvä tai edes halukas manageeraamaan firman käytännön toimintaa, johtoon tarvitaan palkattua asiantuntemusta, ja hallinnon tosiasiallinen rakenne ja päätöksenteko muodostunee aika erilaiseksi kuin Muskin aikaan. Ei löydy mun hyllystä kristallipalloa, josta seuraukset näkyisivät.

2 tykkäystä