Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Tuli about näistä tällainen mielikuva. :grinning:

image

28 tykkäystä

Kun isukki kryptoihin hurahti

22 tykkäystä

Nokia teki melkoisen karhunpalveluksen suomalaiselle sijoituskenelle myös pilatessaan omien osakkeiden ostamisen maineen. Samalla se on kyllä hyvä esimerkki siitä, kuinka vihkoon ne voi pahimmillaan mennä.

Järkevästi käytettynä ne ovat loistava tapa palauttaa pääomaa omistajille, tai kuten yhtiöt hienosti ilmaisevat “optimoida pääomarakennetta blbaaa bla blaa”… :smiley:

Pitkät osto-ohjelmat kasvattavat kummasti EPSiä vuosien varrella.

Mutta ongelmahan on, että yleensä kun tuloksista liikenee enemmän varaa voitonjakoon niin samalla kurssitkin on tapissaan. :smiley:

Ja omien osakkeiden ostoista on helppo lipsua. Osingonleikkaaminen on näkyvää, omien ostot voi vain hiljaa jättää tekemättä.

Huom. monet Suomi-firmathan ostelee osakkeita palkkio yms. tarkoituksiin, ei mitätöidäkseen niitä että kannattaa aina lukea mitä varten ostetaan. Yhtä kaikki omien ostot juuri mitätöintitarkoituksessa ovat yleistymään päin.

15 tykkäystä

Kyllä, omien ostojen pitäisi kilpailla rinta rinnan muiden allokointikohteiden kanssa ja johdon pitäisi kysyä omia ostaessaan “onko nyt todellakin niin että oman firman osake on riski-tuotto suhteeltaan kaikkein paras kohde näiden varojen allokoinnille vai voisiko niille kuitenkin löytyä parempaa käyttöä.” Jos hinta pörssissä on liian kova olisi osinko varmasti perustellumpi vaihtoehto monessa tapauksessa - tai käteisenä pitäminen. Tähän oma ihmetykseni kohdistuukin. Miten yhtäkkiä firmojen johdot ajattelevat että oma osake on se paras sijoituskohde johon kannattaa löysää rahaa laittaa. Sille pitäisi aina olla järkiperuste varsinkin kun ostetaan mitätöitäväksi.

15 tykkäystä

Tilauksessa on ollut oma ketju meemi-, raketti- ja shitcoineille. Samaan tapaan kuin meillä on jo ollut oma ketju penniosakkeille ja muulle vahvan spekulatiiviselle. Kun tuo saadaan, helpottuu tilanne varmaankin.

Löytyy jo

1 tykkäys

Tässä jutussa leimataan suomalaiset osakeanalyytikot harmaiksi talkkunan kaltaisiksi, mutta kerrotaan samalla edellä mainitun pohjalta myös esimerkki vastuullisuuden vahvistuvasta voimasta. Nesteen tavoitehintaa hilattu 50 % ylöspäin ulkomaisen analyytikon arviossa, koska se alkaa olla kohta mittaluokan ESG-rahastojen kiikareissa. Suomessa tavoitehinnat taas talkkutasoa.

Swedish Match pilkotaan (tupakka ulos), Shell yritetään pilkkoa, Kaisu Hietala Exxonin hallitukseen, Fortum jatkuvassa hiili- ja vesivoimaloiden kalaporraspommituksessa, kiivaana käyvä metsätalouden kestävyyskeskustelu, ESG-rahastot paisuvat kuin pullataikina, sähköautot kovinta sijoitushottia jne. yms.

Kyllä vastuullisuusrintamalla on isoa liikettä menossa. Toki viherpesukin kukoistaa, mutta myös ihan aitoa mannerlaattojen liikehdintää. Hyvä näin ja ESG-muutoksella saa myös tehtyä aika lailla rahaa osakemarkkinoilla.

6 tykkäystä

Verneri tuossa jo aihetta sivusikin, mutta tämä Suomisen omien osto oli tosiaan vain osakeohjelmaa varten. Eli kyseessä ei ole voitonjako, vaan johdon optio-ohjelmat.

Aki Pyysing kirjoitti eilen kolumnissaan Sijoitustiedossa hyvän kolumnin Cityconin omien ostosta. Eli printataan rahaa myymällä omistuksia yli tasearvon ja ostetaan omia osakkeita REILUSTI alle tasearvon.

5 tykkäystä

Osakkeen arvonkehityksen ajurina on aina pitkällä aikavälillä yhtiöiden tuloskasvu. Se, että jotkut woket instikat alkavat ostamaan paperia on vain lyhyen aikavälin hetkellinen tapahtuma. Jos tulos ei kasva tai ei kasva odotettuun vauhtiin osake rommaa.

Nykyään näkee paljonkin tätä moraaliposeerausta, mikä saa aikaan irvokkaita piirteitä. Moraaliposeerauksella voi olla kuitenkin vakaviakin seurauksia, kuten toi kytevä energiakriisi osoittaa.

On hyvä ajaa maailmaa kohti puhtaampaa energiaa ja kulutusta, mutta nyt tää homma on lähinnä vain sitä, että porukat hakee hyvesignaloinnillaan ja moraaliposeerauksellaan halpoja irtopisteitä mediasta. Kun paska osuu tuulettimeen ja hiilivoimalat käynnistyy, niin ne kauniit puheet ovat vain pelkkä kaukainen muisto.

2 tykkäystä

tuo ESG on varmaan tarpeellinen juttu, mutta kuka ihme niitä jaksaa lukea. konsulteille kultakaivos, mutta kaikille muille helvetti.

1 tykkäys

Kyllä! Pitkässä juoksussa voittoa tuottava yritys on ainoa oikea tie. Ja moraaliposeerausta on koko joukko. Plus eriskummallisia päätöksiä, kuten Saksan päätös ajaa ydinvoima alas ja sitten tupruttaa hiiltä sen takia. Lisäksi ESG-kuviot menivät ylikierroksille viime vuoden-talven aikana, josta sitten palattu maan pinnalle.

Näistä huolimatta isoa muutosta on ilmassa eikä kyse ole pelkästä moraaliposeerauksesta. Volvo Cars sai viime viikolla Tampereen verran omistajia sähköautovalinnan vuoksi. Moniko olisi laittanut latiakaan, jos diesel-olisikin ollut ilmoitettu linja? Vaikka Elon Musq on varmasti narsistinen poseeraaja, niin häntä karsastettiin jo koulussa ympäristönäkemystensä vuoksi. Ja tänään hän on maailman rikkain juuri siltä pohjalta.

Itsellenikään ei etiikalla tai ESG-kuvioilla ollut muutama vuosi sitten käytännössä mitään merkitystä sijoittamisessa. Jos en muuten asiasta välittäisi, niin se avaa jatkuvasti mitä mainioimpia sijoitusmahdollisuuksia ja luo rakennemuutosta talouteen. Ja nämä muutokset taas uusia tilinteon mahdollisuuksia.

2 tykkäystä

Pitkässä juoksussa se mitä nyt puhutaan ESG:nä voisi luulla maatuvan osaksi “normaalia” hyvää yritystoimintaa.

Hyvät firmat maksavat veroja, noudattavat lakia, eivät harrasta kartelleja, eivät ole sisäpiiritreidaamisn keitaita, eivät sorsi työntekijöitään yms. Sääntöjen rikkojia on aina, mutta noita pidetään jo perustason juttuina.

1700-luvulla keskustelu oli tasolla, voiko firmat (isot kauppakomppaniat) omistaa ihmisiä ja hallinnoida omilla asevoimillaan kokonaisia maa-alueita, harrastaa samalla vähän merirosvoutta ja käydä omia sotia. :smiley: Sata vuotta sitten sisäpiiriveivailu oli käsittääkseni enemmän normi, kuin poikkeus. Ympäristöarvot alkoivat enemmän korostua vasta viime vuosikymmeninä. Pitkälle on jo tässä mielessä tultu.

36 tykkäystä

Tämä osui osui omaankin tutkaan, että Swedish Match meinaa spinnata sikariliiketoimintansa. Joel Greenblattin hengessä spin offit kiinnostaa aina tsekata.

Tässä kun juuri ollaan juteltukin omien osakkeiden ostoista, niin tämä kuvio on sellainen jota ajattelin pitää tarkasti silmällä. Kuuntelin viimeisimmän Swedish Matchin tulosinfon ja sanoivat, että tuo uusi yhtiö voisi mahdollisesti käyttää isompaa velkavipua.

SWMA on perinteisesti palauttanut reilusti pääomia myös omien osakkeiden oston ja mitätöimisen kautta. Voisi kuvitella myös tämän spinnatun yhtiön jatkavan tätä perinnettä. Jos tämä sikariliiketoiminta nähdään vähemmän kiinnostavana ja epäeettisempänä, ei se välttämättä saa kovin kummoisia kertoimia pörssissä. Luvut näyttävät kuitenkin, että tuo liiketoiminta tahkoaa kiitettävästi rahavirtaa. Tällainen “leveraged buy back” + matala arvostus -kombo voisi tehdä kohtuu kovaa jälkeä, varsinkin kun tuo liiketoiminta näyttäisi tekevän kasvavaa tulosta. Jäädään seuraamaan :sunglasses:

2 tykkäystä

Luin vastikään Dagens Industrin asiaa koskevaa juttua. ESG-hengessä yritystä järjestellään uudestaan ja spinoffataan ja DI:n arvio jatkosta selvästi kallellaan plussalla tuottomielessä.

Sivutuotteena sitten tulee nää suurikuluiset ESG-rahastot, joissa kun rahaston sisältöä perkaa, niin sieltä löytyy Nestlejä(lapsityövoima), Nikea (lapsi- ja orjatyövoima) ja kaikkea muuta ihanaa ja fantsua.

Jos nää suuret Blackrockit ja muut oikeasti haluaisivat olla maailman pelastamisessa täysillä mukana, niin ESG-rahastot olisivat halvempia kuin normirahastot. Lisäksi rahastojen sisältöä oikeastaan perkattaisiin ja yhtiöille ei lätkäisi sitä ESG-leimaa vetämällä sitä leimaa hatusta.

Nythän tilanne on se, että tyhmiä, mutta hyvätahtoisia kuluttajia kustaan silmään, kun heille myydään ja markkinoidaan näitä kalliita “ESG-rahastoja”. Ja rahatalot nauravat matkalla pankkiin. ESG-leima rahastoon ja kulut kattoon.

11 tykkäystä

Kyllä niitä ihan hyviäkin rahastoja löytyy (https://www.fidelity.co.uk/factsheet-data/factsheet/GB00B4KLC262-jupiter-ecology-i-class-acc/portfolio), mutta samaa mieltä että aika haarukoimista niiden löytäminen on. Taisin itse kuluttaa useamman päivän Jupiter Ecologyn löytämiseen.

5 tykkäystä

Aikamoinen vitsi koko ESG. Lobbarit saaneet markkinoitua päättäjille himmelin, josta ei edes tiedetä täysin mitä se pitää sisällään. Vähän epäilen, että suurin osa kuluttajista ei tiedä edes mitä nämä sanahirviöt ovat ja vaikka tietäisivätkin niin ei heitä kiinnostaisi

Tällaiset viherpesujutut pitäisi saada määriteltyä tarkasti, jotta niitä pystyttäisiin oikeasti arvioimaan. Vaikutusten pitäisi kohdistua esimerkiksi yritysten lainarahoituksen saantiin ym. konkreettiseen, joka näkyy nopeasti viimeisellä rivillä

3 tykkäystä

Usein ESG-rahastoja vaivaa myös se, että rahaa on liikaa suhteessa kohteisiin.

Tässä on iSharesin ESG-rahaston TOP10 sijoitusta:

Haiskahtaa enemmän siltä että nuo isot ovat mukana koska niihin voi upottaa rahaa paljon.

Mutta näinhän se finanssimaailma toimii. Pankit ja rahastotalot myyvät mitä tahansa lahjapaperiin käärittyä roskaa jos sijoittajat ovat ovella setelitukkujen kanssa. :sweat_smile:

25 tykkäystä

Oletan, että 90% tämän foorumin käyttäjistä jaksaa tai osaa perkata niitä. Mutta sit joku vähemmän viihkinyt sijoittaja ei tätä osaa tehdä ja heille noita “ESG-rahastoja” markkinoidaan ja myydään. Markkinoille on tullut hirveästi uusia sijoittajia ja suurinta osaa ei se sijoittaminen suuremmin kiinnosta. Joku rahasto valitaan 2min tutkimisen jälkeen.

1 tykkäys

EcoUp lisätty kurssiin 6,58 :slight_smile:

3 tykkäystä