Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Pelaamassa omakotitalomme yläkerrassa yläasteikäisenä runescapea (sitä versiota mitä edes jonnejen isät eivät meinaa muistaa, ja jossa olin yksi parhaista ja rikas kun rosvopäällikkö)

Alkoi tulla peliin viestiä että what the **** is happening? Ja sitä rataa. Menin alakertaan katsomaan ja telkkarista tuli livekuvaa kun aseistetut poliisit seisoivat matalampien rakennusten katoilla.

4 tykkäystä

Minulla kävi sama tarina. Ensimmäisen koneen jälkeen lähdin töistä kotiin.

Isävainaani oli siellä poraamassa verhotankoja ensiasuntoni seinään. Menihän se olkkarin tanko aika vinoon kun siinä oli telkkari auki taustalla.

1 tykkäys

Ollaan ilmeisesti timontin kanssa samanikäisiä, koska itselläkin oli 9.lk meneillään.

Muistan hyvin sen päivän, sillä se oli niitä viimeisiä päiviä, jotka vietin ensirakkauteni kanssa ennen kuin hän lensi takaisin Englantiin opiskelemaan. Päivä kului meidän kaveriporukan kanssa ja olimme täysin tietämättömiä, mitä muualla tapahtuu. Kun tulin kotiin äiti selosti hätääntyneenä tapahtumat ja iltaiset uutiset pyörivät telkkarissa. Se tosiaan tuntui siltä, että televisiossa pyöri lähinnä joku niistä äidin toimintaelokuvista. Erityisesti mieleen jäi tunnelmien vastakohtaisuus.

Tuolloinen nuori minä osasi siinä kohtaa todeta vain kauhuissaan ”Voi kamala!” Ja painua nukkumaan. Enhän osannut vielä ajatella, mitä kaikkea tuo tarkoitti ihan minulle itsellenikin.

kuva

Seuraavana päivänä todellisuus iski vasten kasvoja. 9/11 oli normaali arkipäivä ja seuraavana päivänä palattiin kouluun. Olimme lähdössä luokkaretkelle Etelä-Ranskaan syys-lokakuun vaihteessa.

Tarkkoja päivämääriä en muista, mutta syntymäpäiväni 3. lokakuuta vietimme siellä.

Olimme suunnitelleet reissua jo pitkään ja keränneet rahaa. Koko yhteinen hankkeemme taitaa olla se yksi syistä, miksi yläasteaikainen nörttiluokkani oli niin hyvällä hengellä varustettu tiivispaketti. Matkan aikana oli molempiin suuntiin yksi välilaskeutuminen Saksassa.

Jos en aivan väärin muista, 9/11 terroriteon jälkeen tippui ennen meidän matkaa myös toinen lentokone Euroopassa, jonka arveltiin liittyvän terroritekoihin. Tämä sai yhden luokkakaverimme vanhemmista perumaan hänen reissunsa. Me puhuimme todennäköisyyksistä saman tapahtumisesta meille varsin huolettomasti. Tulee mieleen asenteessa sama, mitä koronan alussa oli havaittavissa muillakin.

Lentokoneiden turvallisuus määräyksethän muuttuivat tuon päivän jälkeen. Eikä mikään ihme. Silti muistaisin kuljettaneeni repussani kokonaisen pullon niitä shamppoita, eikä meikkipussianikaan syynätty nykyiseen tapaan. Kokonaismäärä oli vielä pakkauskokoa oleellisempi ja jos hiukan rajoitukset ylittyi, sitä katsottiin läpi sormien.

Silloinen poikaystäväni lensi ennen meitä Englantiin pian terrori-iskujen jälkeen. Hän sanoi matkasta lähinnä, että hänet oli tutkittu tarkemmin kuin aikaisemmin. Hassua, etten osannut olla hänen puolestaan edes huolissaan.

Koska yläasteikäiset viljelevät huonoa huumoria, matkan yleiseksi vitsin aiheeksi syntyi, ettei saa puhua terroristeistä tai pommeista. Muuten sinut viedään pois. Lentokentällä pelkäsimme myös matkalaukkujemme puolesta. Jos olisit jättänyt hetkeksikin matkalaukkusi yksin, koko lentokenttä mukamas suljetaan pommiuhan vuoksi. Olimme ehkä aavistuksen teatraalisia tämän suhteen. Jälkikäteen ajatellen, on mahtanut opettajaa hävettää.

Niin niin… Kaikkea sitä nuorena.

kuva

25 tykkäystä

Tässähän oli paljon kaikenlaista mielenkiintoista asiaa ja kerran tämä on jo tänne linkitettykin:

inderesPodi 109: Mikael Rautanen ja analyytikkouran opit

Yksittäisiä poimintoja, jotka ei ehkä yllätä, mutta ihan hyvä, että nekin mainittiin:

-Mikael antaa ymmärtää olevansa ehkä hieman naiivi varsinkin uusissa tapauksissa ja toteaa Juhan olevan hyvinkin tarkka, joka on auttanut siinä, että Juha on saanut paljon palkintoja. (onhan Miksukin saanut :wink:)
-Mikael sanoo, että makrojuttuja ei hallitse juurikaan. No veikkaan, että silti paremmin kuin 99 prosenttia sijoittajista. Vertailukohtana hänellä taitaa olla kinnuset, palmut ja vastaavat.

No miksi poimin nämä kohdat tähän, koska joskus olen sanonutkin, että minun mielestä aika usein ne parhaimmat sijoitusgurut (tai muutkin gurut) ovat tavallaan aina tavallaan vähän epävarmoja ja siten (hyvin) kriittisiä itseäänkin kohtaan. Monet fiksut tietävät, mitä eivät tiedä ja tietävät “heikot” kohtansa sekä kehittävät niitä. Se on yksi syistä, miksi pidän inderesiläisistä ja tämän foorumin tyypeistä; eipä täällä varmojen totuuksien huutelijoita näy, jotka naureskelisivat toisille.

Eräästä Facebookin sijoitusaiheisesta ryhmästä en enää hae tietoa, sillä siellä on paljon “varmaa tietoa” ja paljon negaa esimerkiksi “OSTA HubbaBubba Oy:tä”, laitetaan ivallisia itkunauruemojeita toisten kommenttien perään, ollaan itsekritiikittömiä, suvaitsemattomia toisten näkemyksille jne. Nyt ei ole tarkoitus dissata yksittäistä ryhmää (tuossakin ryhmässä on kaikenlaisia ihmisiä, mutta huutelijat ovat ottaneet osin vallan), mutta aika usein negatiiviset ja tietämättömimmät ovat niitä “varmoja”, jotka pitävät eniten ääntä sellaisilla foorumeilla, joista puuttuu kunnon moderointi ja “foorumipoliisit”. Minusta saa olla tietämätön, kysellä hassuja (puolustan itseäni :upside_down_face:), mutta en koskaan tykkää “huutelusta”, negatiivisuudesta sekä varmoista faktoista että opetussaarnoista toisille.

Eteneekö näillä kommenteilla hyvä debaatti:
image
image
image
image
image
image
En tiedä, miten nämä kommentit liittyivät aloittajan aloitusviestiinkään. Mutta ehkä vääristä asenteista ja muista voi ottaa oppia - varottavina esimerkkeinä siinä, miten ei ehkä kannata ajatella ja toimia.

Inderesin menestymisessä on ollut useita menestystekijöitä. Paljolti on toki merkitystä perustajajäsenillä Miksulla ja Juhalla, ehkä järkevä nöyryys, sopiva itsekriittisyys sekä avoimuus uutta kohtaan on ollut osasyinä menestyksellä. Virheistä opitaan, kehitytään ja tajutaan ettei koskaan olla ihan valmiita. Inderesin tarina olisi loppunut lyhyeen, jos itsekriittisyyttä olisi puuttunut ja olisi ollut perusteetonta itsevarmuutta. Tuon podcastin kuuntelun jälkeen tajusin entistä paremmin, miksi tämä pulju on pärjännyt erinomaisesti. Myös se on ilahduttanut Inderesin videoilla/podcasteilla ja tällä foorumilla, että varsinkin inderesin henkilökunta tuntuu olevan asiallisia ja mukavia eivätkä syyllisty ollenkaan asiattomiin kommentteihin, vähättelyihin jne. Em. asioiden takia, oletan Inderesille (Oyj:iille) tulevan pitkä ja menestyksekäs elämä! :slightly_smiling_face:

21 tykkäystä

9/11

Toisen lapseni 1v syntymäpäiväjuhlat alkamassa, kaikki sukulaiset paikalla. Iloista hälinää. Paljon iloisia lapsia vanhempineen paikalla. Joku huomaa olohuoneen nurkassa olevasta telkkarin uutislähetyksestä epätodelliselta näyttävää uutiskuvaa. Tieto tapahtuneesta leviää aikuisten keskuudessa nopeasti.

Sen kummallisen ja surullisen fiiliksen muistan vieläkin, kun juhlaväki laulaa aikuisten katseiden kiertäessä toisissaan, pienelle, mistään mitään tietämättömälle, prinsessalle “paljon onnea vaan”… Ja onnellista elämää sinulle, rakas lapsukainen

16 tykkäystä

Kiitos @Pohjolan_Eka. Naurut oli hyvät, mutta mihin laitan pesulalaskun? Istun hotellihuoneen sängyllä ja bisse valu suupielistä kauluksia myöten syliin ja sängylle. :joy:

7 tykkäystä

Mikael maksaa kun on firman kassa kohta täynnä. :sunglasses:

Itämerentori 2 00180 Helsinki

4 tykkäystä

13 tykkäystä

Päivän alkupuoli meni halki Suomen eestaas ajellessa, kun kävin Tyrvään Tykissä lunastamassa aiemmin varaamani reserviläisaseen. Ja oli totaalisen epätodellinen kokemus, kun 7,62 53R VKT m39 kädessä kotiin saapuessa Rouva seurasi TV:stä World Trade Centerin kaatumisia.

Mutta olipahan ainakin henkilökohtainen valmiuden kohotus kohdallaan!

7 tykkäystä

11.9.
Olin nuorena opiskelijana pysähtynyt Hesan keskustan kadulla (joko Kaisaniemessä tai Marskilla) tuijottamaan ikkunan takana olevaa televisioruutua. En tietenkään kuullut ääntä, mutta kuvat romahtaneista torneista puhuivat paljon. Ajattelin hiukan järkyttyneenä, että tuossa on voinut 50t ihmistä jäädä alle. Onneksi ei niin paljoa kuitenkaan. En muista olinko palaamassa kämpille vai menossa yliopistolle, mutta oli kiire päästä koneelle lukemaan uutisia

3 tykkäystä

Varovasti, eihän kellään ole enää vaan vipuja? Muurivaroitus.

”Kannattaa laskea heikoin skenaario. Nyt skenaariot ovat olleet melko ruusuisia, kun olemme tottuneet aivan liian seesteiseen markkinaan. Kannattaa visioida vielä viime kevättäkin jyrkempi ja pitkäkestoisempi lasku”, muistuttaa Oksaharju.

­Ihanteellisesti ­sijoittaja tekisi velkasijoitukset ­laskumarkkinassa arvostuskertoimien ollessa alhaalla ja keventäisi velkaa nousussa. Suuressa kuvassa näin ei kuitenkaan tapahdu. Nyt ovat harvassa sijoituskohteet, ­joissa yhtiö on hinnoiteltu edullisesti ­suhteessa sen tämän hetken ansioihin. Tilanne on varoitus isolla velkavivulla pelaavalle, jonka odotukset markkinan kehitykselle ovat ylioptimistiset. Kannattaa muistaa, että myös ­lainojen korot voivat tulevaisuudessa muuttua.

14 tykkäystä

Mua hieman häiritsee tämä “arvosijoittaminen”. Oksaharjua arvostan, mutta tämä veteen piirretty viiva on omaan makuun “väärässä” paikassa. Olen aiemminkin hokennut, että koitan pitää sijoittamisen mahdollisimman simppelinä. Vertaus ihmisten arkisempiin asioihin monesti herättää aivonystyröitä. Ja joo ymmärrän, että monelle kyse turvamarginaalista… oli se kellekin mitä tahansa. Takaisin lainaamaani tekstiin. Omaan makuun tässä on kyse kiinteistökaupasta, jossa otetaan huomioon nykyinen kunto, mutta siinä on kaikki. Ei noteerata asuinalueen potentiaalia tai alueen arvonnousua, alueelle rakennettavaa päiväkotia, liikenneyhteyksiä jne jne. Ja esittämäni asiat voivat olla jo valmisteilla, eikä enään hevosmiesten tietotoimiston pohjalta. Nämä pitäisi kaikki saada turvamarginaalin kera kaupan päälle? Jos onnistut niin :ok_hand: Mutta kuinka moni oikeasti osuu pohjiiin? Onnea asunto- ja osakekaupoille :ok_hand:

Edit. En ole markkinoiden suhteen bullish. Vaan korostan taas sijoitusstrategiaa, -horionttia ja markkinanajoitusta.

5 tykkäystä

Vähän ristiriitaiset fiilikset Oksaharjun varoittelusta. Sama mies ei löytänyt mitään ostettavaa koronakuopastakaan. Koska kukaan heistä on sanonut että nyt on aika ostaa velaksi?

Paras tilanne ei ole missään nimessä en sitä väitä, mutta vähän vaikea hahmottaa tuleeko esim smart Eye vielä 30% tonttiin vai onko pohja jo suunnilleen nähty jos mietitään lähinnä markkinariskiä🤷

10 tykkäystä

Oksaharjusta jos jatketaan, niin on tähän liittyen sanonnut, että rahat loppuu romahduksissa aina ennen pohjaa… ja tällä palaan edelliseen viestiini. Ja jos puhe Smart Eyesta, niin nyky markkinaympäristössä voi pohja ollakin tässä… voi. Mutta jos kaikki rommaa, niin voidaan mennä pesuveden mukana vielä sama, kuin muu markkina. Taas kerran sijoitushorisontti… @timontti osaa kaataa laitaan, kun on menoa ja meininkiä… vai miten siinä viimeksi kävi? :wink: Leikki sikseen. Toinen ei löydä koronadropissa ostettavaa. Joku ei löydä auto- tai asuntokaupasta mieleistään. Joku mies ei löydä valot päällä edes penistään… meistä on moneksi? :man_shrugging:

12 tykkäystä

Tuo juttuhan oli tällä kertaa aika pitkälle toppuuttelua velkavivusta. Oksaharjulla saattaa olla Nordnetin strategina tietoa, että esimerkiksi siellä lainahanat huutavat hoosiannaa.

Itselläni on kokemukset ylös- ja myöskin alas menosta vivun kanssa. Ylösmeno jonkinkokoisen vivun kanssa on järkyttävän kovaa kyytiä ja luulet olevasi jumalasta seuraava, alastullessa et edes tajua kuinka nopeasti kaikki sulaa.

Mutta, otan silti varmasti vipua taas kun aika on kypsä :slightly_smiling_face:

18 tykkäystä

Tämä on totta.
Kyseinen Herra tuppaa vaan yleensä viittaamaan asiaan jonka mainitsin. En siis lukenut sen enempää, koska Oksaharju huudellut arvostustasoja varmaan 2018 asti… ei jaksa muistaa.

Ja vipu on hyvä kun se on hanskassa. Hyvä renki, mutta huono isäntä!

5 tykkäystä

Kuulostaa ihan terveeltä muistutukselta, mut sopis ehkä yleisemmin kuin “nyt kun ollaan mahdollisesti taas kielekkeellä ja SPX ylihuomenna ehkä mahdollisesti kenties 4400”. Velat ne kummiskin pysyy, meni markkina ylös tai alas…
Eihän kellään ole esim. opintolainat tulenaroissa kasvuosakkeissa :roll_eyes:

Toivon ettei pääty uuteen pikavippailu-aaltoon jos väellä palaa näpit.

3 tykkäystä

No tuota nyt en pitäisi pahana ollenkaan. Suurin osa omana aikana kylmästi tuhlasi ne saaden varman nollatuoton. Maksuaika on pitkä ja korot olemattomia kuitenkin.

3 tykkäystä

Vivun kanssa ollaan monesti pakkasella ja rumasti pörssikorjauksissa. Nollatuotto on enemmän kuin pakkasen realisointi. Se on tavishärmäläiselle isompi menetys, kuin “helvetin pitkä viikonloppu jätkien kanssa ryyppäämässä”.

4 tykkäystä

Täältäkin foorumilta löytyy yksi perma :bear: jos näitä 4v vanhoja videoiden otsikoita esimerkiksi kattelee samalla kun boolitarjoilu jatkuu. :bear:

Samassa videossa karhu ihmettelee kuka kuvittelee saavansa 30% vuosituottoa :bear:

12 tykkäystä