Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Vernerin vartti on todella timanttinen konsepti ja sisältö on aina mielenkiintoista, katson joka jakson eikä itselläni ole ollenkaan tullut sellainen olo, että toistaisi itseään. Aina on mielestäni löydetty jotain uusia mielenkiintoisia ilmiöitä ja totta kai tietyt teemat toistuu pitkään (niinkuin vaikka nyt inflaatio), mutta ei se ole mielestäni toistoa vaan päivitys aina siitä että mikä asian suhteen on muuttunut vai onko mikään.

Tässä äänestys asiasta ettei jokaisen tarvitse erikseen kirjoittaa auki omaa mielipidettään (senkin tietysti saa tehdä tästä huolimatta :slight_smile: ).

Eli mikä on mielipiteesi, toistaako Vernerin vartin jutut liikaa itseään:

  • Ei toista itseään ollenkaan, keep on rocking!
  • Vähän alkaa jutut toistaa itseään, voisi ehkä miettiä uusia kulmia tai jaksojen harventamista
0 äänestäjää
14 tykkäystä

Sellaisten yleisten ja laajojenkin teemojen toistaminen on mielestäni äärimmäisen hyödyllistä. Varmaan samaisesta syystä monet ovat rakastuneet esimerkiksi Warren Buffettiin ja hänen tapaansa ilmaista asioita. Hän tietyllä tavalla poistaa sijoittamisesta sen ylimääräisen kohinan ja osaa kiteyttää kompleksiset asiat helposti ymmärrettävään muotoon.

Sijoittaminenhan on jatkuvaa ääripäiden törmäämistä keskenään. On äärimmäisen kompleksisia makro- ja mikrotalouteen liittyviä nippeleitä ja sitten on se kuuluisa arkijärki, sekä sen käyttö.

Esimerkiksi omassa sijoituskäyttäytymisessä huomaan sen äärimmäisen pohdiskelevan ja reflektoivan tason, sekä sitten sen nopeiden päätösten tekemisen, joka kieltämättä on välillä tarpeellista, kun täytyy teknisesti suorittaa ja miettiä vaikka hyviä ostopaikkoja, kun täydentää omia positioitaan. Ei ole siis mielestäni mikään ihme, että tietyt asiat ja teemat yhdistyvät, kun yrittää järjellistää sitä mitä näkee ja kuulee ympärillään.

Jos tähän nyt yrittäisi vielä tuoda puoleltani jotain sisältöä, niin olen huomannut näin yleisesti täällä viime aikoina aika paljon ihmisten miettivän myyntien ja ostojen ajoittamista. Tähän ehkä toisin esille pari Warren Buffet viisautta: lähtökohtaisesti aina on hyvä hetki myydä, jos on mielessä parempi sijoituskohde (itse pyrin paljon miettimään sijoituksissani ylipäätänsä maailmantilannetta, mille on tarvetta, mitkä ovat ne trendit, muutokset ja tietyllä tavalla pyrin pohtimaan hyvinkin laajasti sitä peruskysymystä, että mikä on oikeasti ihmisille tarpeellista ja oleellista). Kuitenkin jonkun osakkeen pyyhkäiseminen omasta portfoliosta vain markkintatilanteen takia tuntuu aika oudolta, koska paras suoja markkinalta tällä hetkellä on ostaa juuri niitä hyviä yhtiöitä. Toinen tällainen Warren Buffet viisaus mikä helposti unohtuu, kun hän aina puhuu tästä hajauttamisesta ja kuinka se kuitenkin tietyllä tavalla on suojaus ymmärtämättömyyttä vastaan… On se, että Berkshire on usein keventänyt positioita niiden noustessa liian isoon painoon, ainakin aikaisemmin tyypillisesti heidän näkökulmastaan yhtiö on ylipainossa, jos se on yli 40% Berkshiren koko portfoliosta. Eli on ehkä myös hyödyllistä pohtia tuota oman salkun rakennetta ja hajautusta. En sen enempää nyt ala käteispositiosta puhua, mutta ainakaan itse en nyt ottaisi vipua tässä vaiheessa bull-markkinaa. Viimeisenä vielä nostaisin vanhan moneen kertaan jauhetun teeman eli se kiintymys osakkeisiin. Tämä nyt on monelle aika itsestäänselvä asia, mutta liiallinen kiintymys ja rakastuminen omiin positioihin voi tietyllä tavalla haitata sitä oman sijoituspäätöksen tekemistä. Osake ei tunne sinua, ei välitä sinusta, vaikka sinulla itselläsi on jotain ajatuksia tai tunteita osaketta kohtaan. Pitää aina pyrkiä objektiivisesti tarkastelemaan omia omistamiaan yhtiöitä ja tarvittaessa myös katkaista tappiot pois, jos mielestäsi sijoitus-case on muuttunut jollain tapaa merkittävästi. Tämä on eri asia kuin reaktiivisuus, eli vaikka aina täälläkin monesti kannustamme toisiamme pitkäjänteisyyteen on syytä aina suhtautua kriittisesti omiin omistuksiinsa.

18 tykkäystä

Kannatan joka lauantaista “Vartin Warrenia” kun viikonloppuna on forum battlet niin vähissä :see_no_evil:

7 tykkäystä

Hassuahan se on, jos akuutista megatrendistä vaietaan vain sen vuoksi, että uutuusarvo on kaikonnut. Yleisesti mediasta voisi esim. saada kuvan, että energian hintaongelmat Euroopassa ovat takanapäin ja Evergrandekin jotenkin taisi järjestyä, kun niistä ei hetkeen ole vauhkottu (Economistia lukuun ottamatta).
Myös sijoittajan ja etenkin uusien sijoittajien tunteidenhallinnan kannalta näinä aikoina tarvitaan kipeästi viikottaista muistuttelua, ettei -3% dipistä välttämättä kannata sipaista koko perintörahoilla.
Äänestän täten, että Karhuvartit jatkavat nykylinjallaan.

13 tykkäystä

Aika monen kokemus sijoittamisesta juuri nyt on liikevaihtoekspansio, marginaaliekspansio ja kerroinekspansio välillä erikseen ja loistovuonna kaikki yhdessä.

Tuleeko tulevaisuudessa jonkun poloisen kohtaloksi että sijoittamisesta jää mieleen liikevaihtokontraktio, marginaalikontraktio, kerroinkontraktio erikseen ja yhdessä?

7 tykkäystä

Näin jakaantui polliin osallistuneiden foorumilaisten salkkujen lasku ATH:sta viikonloppun vastausten perusteella.


Mediaani osuu juuri tuohon 10-15 keskimmäiseen - eli sovitaan että 12,5%
Keskiarvo n. 14.3%

Samaan aikaan HKI yleisindeksi n. 9% alas viime aikojen huipusta ja World sekä SP n. 3%

Vaikuttaa siltä, että keskimääräinen foorumisti on melko härkämäisesti matalalla hajautuksella, korkealla osakepainolla ja pienissä yhtiöissä.

52 tykkäystä

Ei ole toistaneet itseään. Mun mielestä viimeisimmissä varteissa on ollu paras meno tähän mennessä. Kahdessa peräkkäisessä jaksossa tuli ihan hörähdeltyä ääneen.

3 tykkäystä

jippajaijee! härät ovat tulleet takaisin salkku +3%!!! (tämä on loistavaa kun ATH lukemista tultu jo -30% :D) Hauska harrastus

25 tykkäystä

Olen nyt tuijottanut pari minuuttia tuota vesipuhvelia tai mikälie miettien kuinka paljon minua paremmin se mahtaisi hoitaa salkkuani tästä hetkestä eteenpäin. Varmaan aika pienellä palkkiolla vielä :thinking:

23 tykkäystä

Kiitos kaikille hyvästä palautteesta! :hugs:

Jatketaan siis samalla linjalla. :wink:

Hahahaha, aina sitä väkisinkin leimautuu johonkin leiriin näissä piireissä vaikka olen pitkän aikavälin optimisti. :wink:

27 tykkäystä

Onko noille herkuille ETF:ää Nordnetissä?

2 tykkäystä

Ai että iha just uimahallilla! Pääsee kuuntelee jäbän höpötystä, samalla kun ui. :ok_hand:

E: pitäs vaan tästä sohvalta päästä ylös…

14 tykkäystä

Täytyy myöntää että en aina edes niin kuuntele mitä @Verneri_Pulkkinen videoilla puhuu jos teen jotain aamukahvia samalla, mutta miehellä on äänessä sellanen hyvä flow laittaa pyörimään ja napata jotain pointteja sieltä täältä. En nyt Morgan Freemaniin alkaisi vertaamaan mutta helppoa kuunneltavaa ja koittaa aina katsoa ruutua kun mainitaan jotain alla olevasta chartista että jotain uuttakin oppisi samalla.

15 tykkäystä

tilanne €uroopassa kiristetään aivan äärimmilleen:

11 tykkäystä

Surullinen, mutta samalla härkämäinen uutinen?

RIP :cry::disappointed:

7 tykkäystä

Kyllä mihin tahansa indeksiin kuuluvista yhtiöistä suuri osa pärjää indeksiä paremmin, suuri osa huonommin. Aika harva niistä seuraa indeksiä tunnollisesti eli kyllä sielläkin on osakepoimijoille hyviä mahdollisuuksia sekä voiton että turskan tekoon.

1 tykkäys

Hajosin kekelle oli kyllä niin osuva viesti aiheeseen liittyen hyvää kontenttia :rofl:

3 tykkäystä

Vaihda se pehmolelu härkään välillä :slight_smile:

1 tykkäys

Oli pakko poistaa nuo muut kirjoitukset mitkä oli hetken näkyvillä :grin:… Mutta oli ihan pakko vähän avautua :see_no_evil: :grin:

5 tykkäystä

Viihdyttävä keskustelu, joka lähti vähän laukalle mm.

Uskottava kommentti vegeilyyn ja crossfittiin asti. Et nimittäin syö vegeä tai käy crossfitissä, jos et kerro siitä muille. Vähän kuin “Mistä tiedät, että joku on lentäjä?” - Hän kertoo sen kyllä itse. :grinning_face_with_smiling_eyes:

13 tykkäystä