Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Helsingin pörssi on laskenut syyskuun alun yli 25 prosentista 14 prosenttiin. Eihän tuo vielä mikään maailmanloppu ole, mutta pelko alkaa hiipiä omaan ja näköjään myös muiden takamuksiin, että laskut eivät olleet vielä tässä.

Ohessa pieni ote SP500-indeksistä ja 2000-luvun alun sukelluksesta. Tuossa elokuun huipuista (n. 1500 pistettä) lasketeltiin joulukuun loppuun mennessä 1300 pisteeseen, eli tuohon kuoppaan ennen viimeistä kuolleen hyppyä ylöspäin, eli noin 13%. Sitten lasketeltiinkin parin pompun kautta aina lokakuuhun 2002 saakka, jolloin lopullinen pohjakosketus saatiin 800 pisteestä.

Itse en lainkaan yllättyisi, jos olisimme Helsingin pörssissä nyt tuossa noin “lokakuun 2000 kohdalla”. SP500 on puolestaan indeksinä vielä “elokuussa 2000”. Siksi olen laskenut osakepainoa ja siirtänyt omistuksia kasvusta jo laskeneiden arvo-osakkeiden suuntaan, joiden kurssissa on nähdäkseni vähemmän “tyhjää ilmaa”. Tällaisia ovat esim. TietoEVRY ja Tokmanni. Jos Tietoa saisi vaikka 30% nykyistä halvemmalla, olisi kyse jo pelkän osingon valossa hyvin edullisesta osakkeesta jota kahmisin salkkuun kaksin käsin. 30% pudotus vaikka Modulightissa voisi tapahtua vuoden loppuun mennessä, eikä kyse olisi vieläkään halvasta osakkeesta.

Jos karhumarkkinaa ei ole tulossa, niin nykyiset omistukset jatkavat matkaansa ylöspäin, eikä haittaa lainkaan. Jos karhumarkkina olisikin tulossa, niin varaudun ostoihin mielelläni käteisen rahan kanssa.

17 tykkäystä

Hämärtyykö muuten välillä kellään muulla kuin minulla se fakta, että joka ikinen pörssiyhtiö on viime kädessä ihan tavallinen yritys. Välillä tuntuu, että hype tai karhuilu muuttaa mielikuvaa yhtiöstä ja todellisuus alkaa hämärtyä. Kriittisyys joko vähenee liikaa tai sitten on liiankin kriittinen.

Kaiken kohinan keskellä on hyvä varoa liian vahvoja mielikuvia, joita nykyään herkästi syntyy kaiken brändäyksen, muotisanojen ym. asioiden johdosta. Kuolemattomaltakin vaikuttava yhtiö voi ajautua isoihin ongelmiin tai jopa mennä nurin.

Edit. Nyt tuli mieleeni se, miten yllättynyt olin aikoinaan, kun Swissair meni nurin. Tuntui jotenkin älyttömältä, mutta niin se vain on, että jos firmalta loppuu rahat niin hienokaan brändi ei auta :smiley:

27 tykkäystä

En tiedä mihin firmoihin oikein viittaat. Bumtsibum :smiley:

Pörssiyhtiöiden konkurssit ovat äärimmäisen harvinaisia. Ei niitä Suomessa ole 2000-luvulla kovin montaa mennyt kanttuvei ja nämäkin ovat yleensä kituneet hyvän aikaa. Joku Elcoteq tai Geosentric tulee esimerkkinä mieleen

Kaikilla olisi helpompaa mikäli nimenomaan tajuttaisiin, että jokainen yhtiö on tavallinen yritys. Loppujen lopuksi omistat minimaalisen palan yhtiötä ja olet oikeutettu pieneen osaan sen tulevaisuuden kassavirroista

8 tykkäystä

itsellä löytyy kanssa muutamaa näistä osakkeista edelleen. quote=“Tompelo, post:6999, topic:22214”]
Tietysti tässäkin on se riski että osake senkun vaan vajoaa alemmaksi ja sen jälkeen et voi enää tehdä yhtään mitään, sen takia en itse koske pitkällä tikullakaan yhteenkään hypeosakkeeseen vaan pelailen ihan tutuilla osakkeilla mistä edes jotain ymmärrän.
[/quote]
Tästä tulee mieleen lehto group. Op:lla taisi olla korkeimmilaan tavoitehinta 17€. “kyllähän 7€ on jo paljon negatiivista haudottu sisään”. Tämä itsellä pahin sijoitusvirhe tähän mennessä.

4 tykkäystä

No, itse en olisi kyllä tuohon Lehto-grouppiinkaan koskenut sillä pitkällä tikullakaan, en ole koskaan sitä omistanut enkä tule omistamaankaan, mutta jokainen päättää mihin “tikkunsa” työntää. :joy:

1 tykkäys

Onpa börsässä maailman lopun meininki tänään perjantain kunniaksi. Oma salkku valui 0,11% miinukselle

Yankee menoa nyt kun katselee niin väkisin tulee mieleen et toivottavasti ens viikolla ei tule niin sanotusti ”vitusti perseeseen”

1 tykkäys

Olen kyllä outo otus.

Jotenkin tämä uusi virusvariantti säikäytti pahanpäiväisesti. Yölläkin tuli mietittyä, että miten tässä käy. Ei niinkään osakkeet mietityttäneet vaan että jatkuuko tämä pandemia nyt ikuisesti. Tällaistako elämä aina jatkossa on?

Järki yritti ottaa voittoa mutta ei siihen oikein kyennyt. Nyt kun luin täältä foorumilta muiden osakepaniikkia niin tuli hyvä mieli ja rauhallinen fiilis. Jos muut harmittelevat osakekursseja, niin ei maailmassa asiat kauhean huonosti voi olla😁

35 tykkäystä

Tässä sitä katselee sepen sahaamista nyt päivästä toiseen ja on myös olo että pitäisi vähentää riskitasoa hieman lisää. Jokainen buy the dip on nyt ollut edellistä matalammalla ja jos tällä linjalla jatketaan niin pelkästään holdaamalla ei nyt näytä lisätuottoja tulevan.

Mutta kun salkussa ei oikein ole muuta kuin noita jo ikivanhoja arvo-osakkeita joita ei verojen vuoksi kannata laittaa lihoiksi, ja sit nämä suosikit jotka kasvaa vahvasti, liiketoiminnasta ymmärtää ja haluaa katsoa vielä vähän aikaa miten niiden kanssa käy, eli Harvia, Evo ja Kamux.

Meinasin tuossa iltasella laittaa pari antien kautta tullutta osaketta lihoiksi ihan vaan siksi että teki mieli tehdä jotain, mutta niiden osuus salkusta on alle prosentin, joten käytännössä niillä ei ole merkitystä koko salkun riskitasoon. Ehkä mennään siihen mahdolliseen rommiin 75% osakepainolla. :see_no_evil:

2 tykkäystä

Mikä sen rommauksen syy tällä kertaa pitäisi olla? Olisi jokseenkin ennen näkemätöntä, että samasta syystä kuin aikaisemmin tultaisiin alas. Tässä on koronan kanssa elelty jo vuoden päivät ja tiedetään aika tasan tarkkaan mitkä yhtiöt kärsivät mahdollisista rajoituksista ym. Kuluttajilla ja yrityksillä ovat toimintatavat hioutuneet ja arki etenee suht normaalisti

Antaisin ääneni jollekin muulle syylle

12 tykkäystä

Joku yllättävä syy, yleisesti tunnetut syyt on yleensä diskontattu kursseihin. Romahdukseen tarvitaan joku yllätys.

Se, mikä voi kyllä tapahtua, on pidempi mutta tasaisempi alamäki esim. korkojen ennakoitua nopeamman nousun ja kertoimien normalisoitumisen kanssa. Etenkin Euroopassa, missä korkotaso on ennätysalhainen. Syyt nopeammalle korkojen nousulle voivat olla jotain yllättäviä. Kertoimet saattavat normalisoitua ihan sentimentin ja sijoittajien riskinottohalukkuuden mukana.

Tähän yhtälöön jos lisää tulosten jonkinmoisen heikkenemisen niin alamäki voi olla yllättävän kova. Jo kertoimien “normalisoituminen” (jos tulokset eivät samalla nouse) merkitsisi melkoista kurssilaskua. Anders Oldenburgia lainaten (huom! tilanne vuoden takaa mutta perusasetelma sama kuin nykyään):

“Pitkähköllä 15-20 vuoden perspektiivillä USA:n markkinoiden arvostus on ollut noin 16x seuraavan vuoden tulos ja Euroopan markkinoiden noin 13x (ero johtuu siitä, että Euroopassa on enemmän finanssiyhtiöitä ja vähemmän kasvuyhtiöitä eikä siitä, että Eurooppa olisi jotenkin halvempi). Kummankin maanosan yhtiöt ovat siis tällä hetkellä noin 40% kalliimpia suhteessa seuraavan vuoden tulokseen kuin normaalisti. Se on minusta aivan luontevaa, kun korkotaso on Euroopassa negatiivinen ja USA:ssakin hyvin alhainen.”

Siitä voi hahmotella, mitä nykykursseille tekisi joku P/E 16 indeksitasolla Yhdysvalloissa yhtiöiden nykytuloksilla… (Äkkiä laskettuna sain jotain 40% luokkaa)

Edit: tämä pohdintani sopisi ehkä paremmin johonkin muuhun ketjuun (esim. Pörssien suunta?)

https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/vko-50-20-osinkotuotto-arvostus/

9 tykkäystä

Omalta osaltani tämä ainakin on ihan täyttä spekulaatiota, mutta käytännössähän rommi ei vaadi mitään tiettyä yksittäistä ulkoista syytä.

Henkilökohtaisesti veikkaan eniten sitä että bumtsibum rahastoihin ja etf:iin rahaa laittavat huomaavat että eihän nämä tuotakaan enää vaan alkavat pikkuhiljaa vetämään rahoja pois markkinalta. Tästä taisi Arkin rahaston osalta ollakin jo kuvaa täällä. Sama ostetaan kaikkea -mekanismi joka on vetänyt kaiken pinnalle myös tullee upottamaan kaikki. :slight_smile:

Nyt kun hypelappujen rotaation kautta siirryttiin arvo-osakkeiden (oletettavasti lyhyeksi jäävän) valtakauden myötä kapean tekno-kärjen vetämään markkinaan, pelkkä vaatimus @xlat :n nostamasta kertoimien normalisoitumisesta voi kääntää vaa’an toiseen suuntaan ja silloin tulee kilpailu kuka ehtii ensimmäisenä ovelle.

3 tykkäystä

Kyllä syy aina keksitään. Mistähän syystä pörssikurssi ei aina, vaan niin usein ottaa sen kurssigraafissakin näkyvän pompun ylös ennen isoa romahdusta?

Tässäpä olisi mielenkiintoinen opinnäytetyön aihe yliopiston talouskoululaisille,

EDIT: eikun opiskelijoille

Saatiin sentään sarjapaskojat tältä foorumilta kuriin, kun lopetettiin useiden ikonien tyrkytys.

Nyt tuli uusi ongelma. Pitää olla vähintään yksi 12-20-vuotias koko ajan tarkistamassa, ettei viestitä ihan väärin noilla kuvilla, miksi näitä ikoneja oikein nykyään kutsutaankaan. :kiss::partying_face::clinking_glasses::thinking::joy::smile:

:zipper_mouth_face:

2 tykkäystä

Olenko ymmärtänyt oikein, että kempowerin osakkeita et voi merkitä ostille? Tekstistä ymmärsin näin itse.

Tjaa…siellon taas “yölinjalla matti65”

Tämä taitaa riippua välittäjästä tai ehkä pikemminkin listautumisen järjestäjästä.
Nordnetissä pystyi muistaakseni merkitsemään myös osakesäästötilille.

Olitkin oikeassa. Termit hämäsivät vain.

Surffailin tuossa Kamuxin sivuilla, ja pisti silmään rahoitusesimerkissä 13€/kk käsittelymaksu.
Miten voi olla noin korkea kulu laskun lähetyksestä?
Kannattaisi varmaan uudistaa prosesseja, jos noin paljon kustantaa laskun käsittely

1 tykkäys

Kivastihan näillä korkeilla käsittelymaksuilla saadaan kompensoitua asiakkaale tarjotun osamaksuluoton mahdollisesti liian matalaksi koettua korkoa. Efektiivinen korkokanta kertookin sitten sen todellisen koron kaikkiem käsittelymaksyjen yms. jälkeen.

7 tykkäystä

Mielestäni asiakkaan harhaanjohtamista.
Eihän se silloin ole käsittelymaksu, jos sillä kompensoidaan alhaista korkotuottoa

3 tykkäystä