Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Olet tietenkin aivan oikeassa annin suuruuden suhteen KalleH. Ja suuri Kempowerin anti on (kuten tavallista) nimenomaan instituutioille. Yleisöannistakin merkittävän osan lohkaisee henkilöstöanti. Inderesillä ei tunnetusti ollut instituutioantia lainkaan.

Sitä en osaa sanoa, minkä osuuden kuluista merkintäpaikan valinta ja siihen liittyvä mainoskampanja vie. Kyllä Nordnetillekin varmaan tämän syksyn listautumisanneista sievoinen siivu jää, vaikkei se yleensä (vai pitäisikö sanoa koskaan?) pääjärjestäjä olekaan.

Tässä vielä Mikael Rautasen listautumisaikeita käsittelevä blogikirjoitus viime keväältä:

"On houkuttelevaa ajatella, että listautumiskulut menevät kakun päältä kertakuluina. Todellisuudessa nekin ovat osakkeenomistajien rahoja. Jokaisen palvelun osalta pitää kysyä, miksi se on tarpeellinen ja missä mittakaavassa. Esimerkiksi liian järeä markkinointipanostus voi olla haitallinen, jos lopputuloksena on niin raju ylimerkintä, ettei yksikään annissa merkannut uusi omistaja ole tyytyväinen saatuaan annista vain hiluja. "

8 tykkäystä

Todennäköisesti tyhmä kysymys, mutta kysytään silti. Jos osakesäästötilin talletuslimiitti on täynnä niin voiko ostaa tilille listautumisannin kautta osakkeita?

Osakesäästötilin talletusraja on 50k käteisenä. Sinulla on siis käteisenä rahaa ost jäljellä ja nämä on vähintään kaksi arkipäivää sitten saatu (tästä tuli itselle kerran nordnetissa korkokulu kun t+2 päivää ei täyttyny mutta ei puhuttu kun todella pienistä summista.) Vastaus siis kyllä, jos käsitin jotain väärin niin viisaammat korjaa. :smiley:



Onneksi tutkittiin ennen kuin hutkittiin. First North 25 paljastui äärimmäisen huonoksi indeksiksi hajautuksensa vuoksi. Menestys jatkui Helmikuuhun asti josta alkanut alavire jatkuu edelleenkin.

7 tykkäystä

Maksimitalletusraja ja listautumisantiin osallistuminen ovat kaksi ihan eri asiaa. Listautumisantiin voi osallistua jos tilillä on rahaa sitä varten. Talletusrajan täynnä oleminen ei estä anteihin osallistumista tai muutakaan kaupankäyntiä.

5 tykkäystä

Nauratti sen verran liikaa että pitää jakaa kahvihuoneellekin

4 tykkäystä

Onko tuossa red eye Top picks vai jotain muuta?

Kiitos. Nythän mää hokasin. Eli merkintäantiin pitää osallistua osakesäästötilin varoilla jos haluaa merkitä osakesäästötilille.

4 tykkäystä

Harviaa, QT:ta, Kamuxia voitollisesti ja Top picksiä loput. Salkun tuotoista 80% ei ole tullut Top picksistä.

5 tykkäystä

Foorumin suhteellisen tuoreena jäsenenä täytyy todeta, että kahvihuoneesta löytyy välillä timanttista keskustelua, ml. @Juha_Kinnunen tuore katsaus markkinatilanteeseen ja Inderesin suositusjakaumaan - tällainen pohdinta markkinasta yleisellä tasolla on erinomaista sisältöä yksittäisten analyysien oheen, ryyditettynä @Sauli_Vilen hyvillä tänäisillä lisähuomioilla.

Voisinkin heittää mallisalkun osalta ilmoille seuraavanlaisen ajatuksen sisällöstä, joka uskoakseni palvelisi samalla tavoin monia sijoittajia (olen tätä jo aiemmin miettinyt, mutta nyt osakkaana tohdin ottaa esille): katsaukset ideoihin, joita on pohdittu mallisalkkuun otettavaksi, mukaan vaikkapa seuraavaan aamukatsaukseen. Kun on käyty pohdintaa, pitäisikö yhtiötä X ostaa mallisalkkuun, mutta syystä Y sitä ei ole otettu mukaan, voisi tämän kertoa sijoittajille. Esimerkiksi Harviasta olisi aikanaan voitu kertoa, että yhtiö täyttää monia kriteereitä mutta mallisalkun niukasta käteistilanteesta sekä aavistuksen verran liian matalasta tuotto-odotuksesta johtuen tällä kertaa ei vedetty ostoliipaisimesta. Harviahastahan on taidettu kertoa, että se on useaan otteeseen ollut lähellä päätyä mallisalkkuun mutta aina on koettu kurssin nousseen aavistus liikaa - tätä olisi voitu kommentoida jo reaaliaikaisemmin. Samalla pääsisi kommentoimaan, nähdäänkö tuotto-odotus hyvänä esim jollain lyhyemmällä tähtäimellä. Näitä lyhyemmän aikavälin keissejähän ei ole enää viime aikoina päätynyt mallisalkkuun, minkä on kommentoitu johtuneen osin Inderes-efektin voimakkuudesta - riskinä siis, että sanottaisiin Inderesin itse nostaneen kurssia ja sitten myyneen pois mallisalkusta. Tältä voitaisiin välttyä viestimällä, että tällaista ideaa on pohdittu, mutta ei sitten kuitenkaan toteutettaisi mallisalkun tasolla. Toisaalta pitkän aikavälin potentiaalia voisi sitäkin tuoda esille tapauksista, jotka eivät aivan yllä mallisalkkuun.

Itseäni jäi keväällä hämmentämään, ettei Tecnotreen seurannan aloituksen jälkeen ja Joonas Korkiakosken erittäin kauniiden yhtiöstä lausumien sanojen jälkeen yhtiö päätynyt mallisalkkuun - olisi siis ollut varsin mielenkiintoista tuolloin kuulla, käytiinkö tällaisia keskusteluja ja miksi potentiaalia ei aivan nähty riittävänä, vai oliko kyse siitä ettei uskottu useita vuosia kestävään arvonluontiin lyhyen tähtäimen suuresta potentiaalista huolimatta. Analyytikko vaikutti tuolloin olleen oikeinkin hyvin kartalla siitä, että osake oli selvästi väärin hinnoiteltu - tätä olisi esittämäni kaltaisella kommentilla voitu vielä alleviivata, vaikkei mallisalkun kukkaronnyörejä avattukaan. Jos näkemys yhtiöstä tällaisen kommentin jälkeen muuttuu niin se toisaalta tulee myöhemmin ilmi sijoittajalle yhtiöanalyysin kautta.

Tällaisella tarkentavalla kommentilla olisi osta-suosituksen jälkeen siis mahdollista tuoda esiin, mitä tarkempaa pohdintaa keissistä on käyty laajemmalla kokoonpanolla. Kokonaisuudessaan kaikkeen Inderesin sisältöön on oltava erittäin tyytyväinen - ja usein analyyseissä tuodaan ansiokkaasti esille, että lyhyen tähtäyksen erinomaisten näkymien ohella yhtiössä on aineksia vahvaan arvonluontiin pitemmällä aikavälillä. Tämä tuo hyvää lisänäkemystä esim. kun yhtiöistä annetaan kommentteja merkittävien tapahtumien jälkeen. Tällaisia ajatuksia pienosakas tänään mietti suhisuttaessaan (toppa)tuulipukua iltalenkillä pakkasessa, saa käyttää mut ei ol pakko.

32 tykkäystä

Tuleekohan puhelinmyyjiltä aina surkeimmat sähkötarjoukset. Tänään soitti taas Nordic Green Energy, taisi tosin olla heidän nimissään vain jokin asiamies kyseessä.

Tarjottiin 3 vuoden sopimusta muistaakseni noin 8,50 c/kwh + kk-maksu 3,60 e. Tuskin kannattaa.

Laskin, että omaan määräaikaiseen sopimukseen verrattuna tuplahintainen. Toivottavasti hinta taas laskee kunnes määräaikainen uusittava vuoden päästä.

Jos joku ei tiennyt, niin sahkonhinta.fi löytyy parhaat hinnat. Se on Energiamarkkinaviraston puolueeton vertailu. Kyseinen nettisivusto ei siis saa provikkaa tarjousten näyttämisestä, siksi halvatkin hinnat näkyvissä, myös 0 e/kk perusmaksuiset kampanjat.

21 tykkäystä

Ojennan korttisi tässä nyt anonyymisti. Tervetuloa messiin! Anteeksi kun toimitus viivästyi.

lounge kortti

28 tykkäystä

Tästä tulee sellaset tuokaa Volcker takaisin fibat. Harmi että miehestä aika jätti juuri ennen koronaa, joskin vanhaksihan tuo sai elää.

3 tykkäystä

Niin. Vastasin kaffehuoneeseen kun oma kompetenssi ei riitä tuolla pörssiketjussa partaa päristelemään.

Eihän sijoittaminen ole hankalaa. Vaikkapa kuukausisäästäminen indeksi tai hyvin valikoituihin etf rahastoihin,helppoa kuin mikä.

Osakepoimintaakaan ei tarvitse tehdä hankalaksi. Peesaa vaikkapa mallisalkkuja maltillisesti.

Ylituoton tekeminen vuorostaan on pirskatin hankalaa:
-pitää löytää niitä helmiä aikaisemmin kuin muut.
-ostaa riskisiä yhtiöitä/aliarvostettuja yhtiöitä ja toivoa että aliarvostus purkaantuu tai että kertoimet kasvetaan kiinni.
-lukea yhtiömateriaaleja,tutustua yhtiökohtaisen markkinan mahdollisuuksiin,riskeihin ja kasvunäkymiin.
-tietyssä määrin pitäisi pystyä ajoittamaan markkinaa
-mahdollisesti ottaa vipua
-pitää pystyä luottamaan omiin valintoihin,vaatii teräksisiä palleja olla mukana kun markkina panikoi.
-pitää olla objektiivinen. Liika ahneus tai pelko syö tuotot.
-pitkäjänteisyys ja aika korjaavat. Pitää pysyä omassa suunnitelmassa ja olla valmis tekemään hienosäätöä jos se ei toimi.
-bumtsibum ei välttämättä hyvä?

Edit: Ja lukemattomia muita syitä miksi ylituoton tekeminen on vaikeaa. Nuo nyt nopeasti sarvihatun alta

27 tykkäystä

Oman kokemukseni mukaan ovat surkeita. Niitä saa olla heti perumassa soiton jälkeen. Vattenfall oli yksi pahimmista. Se ei peruuntunut useista yrityksistäni huolimatta. Helen hoiti lopulta asian, kun vaikutti jo siltä, että kolme yhtiötä alkaa lähettää yhtä aikaa sähkölaskuja. Nykyään sanon puhelinmyyjille, että sähkösopimus on liian monimutkainen asia hoidettavaksi puhelimitse.

Tuonne kun soittaa niin puhelin rauhoittuu:
https://www.asml.fi/kieltopalvelut/

Lisäksi voi tehdä väestörekisteriin tietojenluovutuskiellon.

2 tykkäystä

Hyvää joulukuun kahdeksatta päivää!


(kuvasta ei löydy ihan kaikkia työntekijöitä)

Inderesillä on kymmeniä työntekijöitä, meille foorumilaisille näkyvät erityisesti analyytikot ja tietyt muut mukavat ammattilaiset. Tulee muistaa, että Inderesillä on paljon muitakin tärkeitä henkilöitä, jotka tekevät tärkeää työtä, vaikka nämä kasvot eivät olisi meille tuttuja. He ovat yleensä niitä, jotka mahdollistavat asioita ja antavat puitteet heille, joilla on enemmän näkyvillä.

Kyllä Inderes päivittyi monella tavalla uuteen luokkaan, kuten mukaan astuivat mukaan flikkiläiset:

Kyllä kaikki tietää, että siellä taustalla olevat henkilöt ovat yhtä tärkeitä, vaikka heitä ei juuri koskaan näkyisikään “suurelle yleisölle”. Tämä on kiitos erityisesti heille. Työssäni olen vuoden mittaan satojen ihmisten kanssa tekemisessä… toisilla on näkyvämpi rooli ja toisilla enemmän taustalla oleva rooli. Joskus saattaa unohtua jälkimmäiset, kun kiitoksia annetaan… varmasti Inderesillä näkyvämmät hahmot osaavat arvostaa heitä, jotka mahdollistavat heidän työnsä sujumisen.

Kiitos ja mukavaa keskiviikkoa kaikille! :slight_smile:

35 tykkäystä

Ilmeisesti ei olisi kannattanut peruuttaa (Nordnet) merkintää :grinning:.
Ovela temppu ilmoittaa ylimerkintä vasta seuraavana päivänä aikaisemmasta mahdollisesta, karistetaan ne pikavoittotavoittelijat jotka merkintänsä pystyivät poistamaan :rofl:.
Siitä muuten myös huomio, jos Nordnet kerran hyväksyy merkinnät vasta 1pv kuluttua, niin listautuva yhtiökin saanee tiedon määrästä vasta sinä päivänä? :thinking:.
→ Eli jos suurin osa merkinnöistä tehdään vikana päivänä, ja Nordnetin kautta, niin yhtiö ei välttämättä edes tiedä ylimerkinnästä kuin vasta seuraavana päivänä?

6 tykkäystä

Enpäs päässytkään paukuttamaan henkseleitä Ostin/myin juuri äsken -ketjuun. Myöhästyin hieman alusta (ja oletettavasti parhaista hinnoista), mutta hetken asiaa mietittyäni ajattelin kuitenkin pistää laput myyntiin. Tällä hetkellä Lamorit ovat yhä tukevasti Nordean salkussa, eikä niitä näköjään edes saa myytyä. Kello kymmenen jälkeen olisi onnistunut, mutta nyt Lamorin kohdalla osto- ja myyntinapit näkyvät harmaina.

Paljon en asiasta ymmärrä, mutta jaksan silti hämmästyä, että osakkeen kaupankäynnin alkaessa kaikki arvopaperivälittäjät eivät saa järjestelmiään toimimaan. Tästähän näille maksetaan.

5 tykkäystä

Jokaisen IPOn ensimmäisenä kaupankäyntiaamuna tämä sama ilmiö puskee läpi foorumin eri ketjujen. :smiley:

Kyseessä on useimmiten listautuvan yhtiön ja annin järjestäjien aiheuttama tilanne ja palautetta voi laittaa sinne. Kannattaa toki muistaa, että A) Tämä riski lukee siinä esitteessä, B) Pikavoiton tavoittelijat eivät välttämättä ole annin järjestäjien ykkösprioriteetti.

6 tykkäystä