Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Tämäkin riippuu todella paljon siitä kuinka syklinen yhtiö on. Mikäli kyseessä on esimerkiksi Fortum, Sampo tai muu vastaava toimija jonka tuloskehitys ei juuri kriiseistä heilahda niin onhan se tyhmää maksaa liikaa eikä ostaa dipistä niin paljon kuin irti saa.
Toisella puolella on sitten syklisemmät firmat kuten esimerkiksi Cargotec tai Outokumpu jonka parhaat ostopaikat ovat perinteisesti olleet silloin kun firma näyttää todella kalliilta tulospohjaisilla kertoimilla. :slightly_smiling_face:
Ensi vuoden ennusteilla Cargotecin P/E on vajaa 11 ja Outokummun 6, ei näitä siltikään uskalla kaksin käsin velkavivulla salkkuun latoa kun ei ole mitään takeita siitä kuinka kauan sykli on suotoisa ja mille tasolle markkinat hinnoittelevat yhtiöt kun sykli taas hidastuu. :smiley:

19 tykkäystä

Jes hyvä tarkennus!

Tarkoitin eteenpäinkatsovia tai “normalisoituja” tuloksia, mutta en tuonut sitä esiin joten tuo oli erinomainen lisäys! :slight_smile:

5 tykkäystä

Siirrän… … …

21 tykkäystä

sovelluksessa voi rakentaa leikkirahalla osakesalkun Helsingin pörssin osakkeista, kilpailla luodulla osakesalkulla muita käyttäjiä vastaan liigoissa sekä suorittaa osakesijoittamisen eri osa-alueisiin liittyviä tutoriaaleja.

”Sovellus on hyvä keino toteuttaa leikkimielisiä, mutta motivoivia sijoituskilpailuja yhteisöille tai vaikka työporukalle. Sovelluksen beta-versio onkin testikäytössä lukioissa ja sijoitusyhteisöissä sekä ensi keväästä alkaen myös pilottina yliopistojen kursseilla”

:+1:

26 tykkäystä

Pitääkö olla huolissaan, kun @Masse -setä ilmestyy pitkän hiljaiselon jälkeen Kempowerin ketjuun pikavoittoja hakemaan. Onneksi Verneri osasi taas taluttaa kahvihuoneeseen levähtämään.

Onkos Masselan taloustilanne päässyt sellaiseen jamaan, että pikavoitoista täytyy hakea helpotusta kallistuviin sähkölaskuihin vai onkos nyt kyseessä vain se kuuluisa “viihde, josta täytyy välillä maksaakin”?

49 tykkäystä

Nyt on kyllä haastettava, kun on sen verran valikoivasti katsottu tilannetta.

Sievin pääomistajalla, Preatolla, on 23 prosentin osuus yhtiöstä - mun kirjoissa tuollainen omistus on varsin tyypillinen pääomistajan osuus, ja melkein neljänneksen omistus firmasta tuo paljonkin vakautta. Helsingistä löytyy kyllä sellaisiakin firmoja, jossa kenelläkään ei ole edes viittä prosenttia - noissa on ihan relevanttia kyseenalaistaa omistajapohjaa sijoitusmielessä. Mutta 23 prosenttia antaa pääomistajalle merkittävän määrän valtaa, ja muiden omistajien ei ole helppoa asettua sitä vastaan.

Mutta sen sijaan nostat Sievin “huutoäänestyksellä johtamisen” tikun nokkaan tilanteessa, jossa tuo nimenomainen pääomistaja yrittää edesauttaa fuusiota toisen omistamansa yhtiön kanssa, josta se itse numerojen valossa hyötyy merkittävästi enemmän kuin muut Sievin omistajat. Mistähän tuo huutoäänestys mahtaa johtua, kun merkittävä osa muista omistajista (mukaan lukien muut isoimmat omistajat) ovat eri mieltä tämän kaksilla rattailla ajavan pääomistajan kanssa? Ettei vain tilanteella olisi jotain tekemistä sen kanssa, että pääomistaja yrittää selittää fuusiota hyväksi diiliksi silloin, kun 1) numerot eivät tue väitettä, ja 2) fuusio julkaistiin ehkä epäilyttävimmällä mahdollisella hetkellä päätöskursseja tarkastellessa?

Tuot esiin myös arvonluonnin pysähtymisen seurauksena Sievin omistukselle - tämä ei vain jännästi ole näkynyt sijoittajan viime vuosina saamassa kokonaistuotossa, joka on ollut oikeinkin hyvällä mallilla. Mihin perustuu näkemyksesi siitä, että arvonluonti ei voisi jatkua tämän “sekoilun” myötä? Kenties sekoilun syynä on se, että yksi omistajista on saamassa merkittävää lisähyötyä Sievin osissa olevasta arvosta, johon muut omistajat eivät ole oikeutettuja, ja siksi muu omistajapohja joutuu nyt puolustamaan oikeuksiaan. Kuka näistä ollenkaan tietää.

Kaikille sallittakoon omat mielipiteensä fuusiosta, mutta tuo kommenttisi sivuuttaa niin monella tapaa keskeisiä yksityiskohtia, ettei tuota voi ottaa tosissaan. Pystyt parempaan.

23 tykkäystä

Petrille voisi tehdä monta erilaista fanipaitaa, mutta tässä olisi yksi, jonka Emma voisi ojentaa Petrille muistoksi. Parin viikon takaisesta Kamux-pätkästä on lainattu tuo Emman heitto Petrille, taisi olla Emma hieman sarkastinen tuota sanoessaan. :smiley: Oli kyllä pirun valaiseva Kamux-pätkä, eli kannattaa katsoa, löytyy parin viikon takaan Inderesin tubekanavalta.

Ja kyllähän Petriltä voi tulevaisuudessa kysyä erilaisia kommentteja, vaikka ei olisikaan Inderesin leivissä. :thinking: :wink:

84 tykkäystä

Miten tämä eroaa Nordnetistä ja Fiat rahalla sijoittamisesta?

4 tykkäystä

Loistava yhteisö meillä täällä! :slight_smile: Super-mahtavaa, että täällä kirjoittelevat niin yritysjohtajat, analyytikot, asiantuntijat kuin sijoittamisesta kiinnostuneet kansalaisetkin. Arvostan tätä ainutlaatuista yhteisöä ja sen uniikkia kulttuuria. On super-hienoa, että juuri sinä olet mukana. Olet arvokas ja ainutlaatuinen yhteisön jäsen. Kiitos, kun olet osa yhteisöä. :slight_smile:

Olisi innostavaa saada tänne myös suomalais-amerikkalaista yritysjohtajan näkökulmaa. Kokeillaan! :slight_smile: Mårten Mickos, jos näet tämän viestin, niin lämpimästi tervetuloa foorumille. Kiitos, kun jaat osaamistasi ja asiantuntemustasi School Of Herringin kautta. Ajatuksiasi ja näkökulmiasi olisi hienoa lukea myös täällä.

Tervetuloa! :slight_smile:

11 tykkäystä

Itse olin enemmän huolissani, että meneekö @Massella joulukin putkassa…

Mutta kyllähän tuo näyttää siltä, että ipohuuma on pikkuhiljaa taputeltu. Nyt pitää elämä järjestää niin, että 9.59 olet viimeistään puhelin kädessä kurssia kyttäämässä, niin voi keskinkertaisestakin iposta ehkä jotain jäädä käteen.

2 tykkäystä

Sentimentti on selvästi kääntynyt. Siksi olikin yllätys mm. huomata Betolarin kurssitaso, kun heräsin klo 16 maissa. (Piti sattua juuri tämä sekä ensi viikko yövuoroa, joten nukun päivisin, enkä pääse seuraamaan avausta.)

Betolarin kaupankäynnin avausta olin odottanut pelonsekaisin tuntein Lamorin ja DWF:n jälkeen… Kuitenkin pääsin eroon itselleni yllättäen 17% ja muutaman kymmenen euron voitolla lapuista eroon. Toki leikatulla minimimerkinnällä pikkuhilujahan nämä ovat, menevät joululahjoihin yms.

En silti malta olla osallistumatta vielä Administerin antiin. :grimacing: Kempower niin hypetetty että uskon melko varmaan pikavoittoon (joskaan sen kohdalla ei haittaa, vaikka jäisikin salkkuun), Aiforiasta hyvin vaikea sanoa mihin suuntaan lähtee.

3 tykkäystä

Hei Masselle et kyllä ala täällä naljailemaan. (Onkohan lie oppaassa joku jae siitäkin mikä on oleva naljailijan kohtalo.)

5 tykkäystä

Sorruin henkilöpokkurointiin. Sormi kävi Kempower-ketjussa jo liputusnapilla, mutta… …koska @Masse:grinning:

13 tykkäystä

Kokeilin hieman kannustaa Facebookin osakesijoittaminen ryhmän jäseniä mukaan keskustelufoorumille. Moni tietysti jo onkin. Olisi kiva saada kuitenkin myös uusia mukaan. Jos olet Facebookissa, niin sinulla on mahdollisuus käydä tykkäämässä tai kommentoimassa tuota kommenttia, niin se saa näkyvyyttä. :slight_smile:

image

Edit: (10.12.2021)
“miksi lähes kaikki ovat piilossa jonkun nimimerkin takana?” . Tämän kysymyksen Inderesin keskustelufoorumista esitti eräs kokenut ja tunnettu sijoittaja tuolla Facebookin Osakesijoittaminen ryhmässä.

Erinomainen kysymys, jota olen itsekin pohtinut. Osa varmaan haluaa suojella yksityisyyttään (GDPR). Toisaalta osa varmaan tekee niin, koska tänne on muodostunut sellainen kulttuuri. Olisi hienoa kuulla näkökulmianne aiheesta. :slight_smile: Mitä ajattelevat asiasta esimerkiksi @Verneri_Pulkkinen ja @Sijoittaja-alokas?

Toivoisin, että keskustelufoorumin kulttuuri muuttuisi suuntaan, jossa omien nimien käyttö yleistyisi.

9 tykkäystä

Hyvää huomenta! :slight_smile: Tänään aukea kalenterin “kymppiluukut”.

Yhteisössämme on meitä normisijoittajia, analyytikoita, Inderesin touhutyyppejä etc. Yritysten edustus sen kuin vain kasvaa, mikä on mahtava juttu ja toivottavasti tämä suunta vain jatkuu sekä muutenkin aktiivisuus nousisi yleisesti tässä joukossa. :slight_smile:

Tänään otan esimerkkihahmoiksi Mirkon ja Nipan. Mirko on voimamies, nautiskelija, humoristi ja myös sampolainen, mutta tosiaan myös aktiivinen Sampon edustaja tällä Foorumilla, joka jaksaa ahkerasti vastata täällä kysymyksiin sekä jakaa tietoa. Sillä on oikeasti suuri merkitys, että olet viihtynyt meidän kanssamme täällä, kiitos @Mirko_Sampo_IR ! :pray:

Niilo on aidon iloinen asiakaspalveluhenkinen tyyppi, joka sattuu olemaan Efecten toimitusjohtaja. Nipasta voisi ottaa mallia muutkin johtajaihmiset, asiakasystävällisyys kuuluu johdolle yhtä hyvin kuin muillekin. Nipa on käynyt kirjoittelemassa Foorumille ja varsinkin omakohtainen kokemus on jäänyt hienosti mieleeni. Kiitos @niilo_fredrikson ! :slight_smile:

Otetaan vastaan myös hienosti yritysten edustajat, esimerkiksi siksi jotta saisimme vielä enemmän tietoa yrityksistä sijoituskohteena. :upside_down_face: Mielestäni se antaa jo hyvää luottamusta herättävää mielikuvaa yhtiöstä, jos he jalkautuvat tänne meidän pariin. Kannustetaan yrityksiä aktivoitumaan entisestään ja kohdellaan heitä asiaankuuluvalla hartaudella.

Kiitos ja mukavaa viikonloppua! :slight_smile:

P.S.

Meidän keräyksiin edelleen virtaa euroa, jokainen euro on tarpeen. Mukavaa, että on yksityishenkilöidenkin lisäksi ollut liikkeellä myös erilaisia muita tahoja:
1 000 €
Familjen G.J. Ehrnrooths stiftelse sr
En Fridfull Jul Önskas till Alla

Tusen Tack! :slight_smile:

https://oma.pelastusarmeija.fi/joulupata-2021/12-5318

59 tykkäystä

Sijoittamisen termistö ja rakenteet pitäisi Suomessa räjäyttää ja rakentaa kokonaan uusiksi :rage: :fire:

Ällöttää, kun joku selittää arvo-, laatu- tai kasvusijoittamisesta ja niiden eroista. Uskooko kukaan ihan oikeasti, että on olemassa merkittävissä määrin ihmisiä, jotka tekevät sijoituspäätöksensä laittamalla yhtiöt parhausjärjestykseen P/B:n / ROE:n / kasvuprosentin mukaan.

Sitten maan ykkössijoitusviisaudet ovat, että hei arvosijoittaja älä katso pelkkää P/B:tä ja/tai osinkotuottoprosenttia. Katso myös, miten liiketoiminta kehittyy ja maksaako yritys kestävää osinkoa. Vau mikä neronleimaus. Jos tällaisia teennäisiä sijoituskategorioita ei olisi keksitty, ei mitään noin itsestäänselvää edes tarvitsisi opettaa!

Sijoittaminen pitäisi määritellä uudestaan niin, että jokaisessa ostopäätöksessä sijoittaja ottaa kantaa seuraaviin asioihin:

  • Hinta: paljonko yrityksen omaisuudesta ja tuloksesta pitää maksaa
  • Kasvu: paljonko yritys tuottaa tulevaisuudessa
  • Laatu: kuinka iso osuus liikevaihdosta tulee tulokseksi, kuinka paljon pääomaa liiketoiminnan pyörittäminen vaatii, kuinka tasaista tuloksenteko on…

On todella haitallista opettaa, että on kolme eri sijoitustyyliä, joista jokaisen sijoittajan tulisi valita omansa. Sijoittamisessa on vain kaksi kriteeriä: oma tuottovaatimus ja riskinsietokyky.

Se on ihan sama, tuleeko tuotto kasvusta, alhaisesta hinnasta vai mistä, kunhan se täyttää sijoittajan tuottovaatimuksen. Tietysti tuotto tulee suhteuttaa riskiin. Mitä epätodennäköisemmin tuotto tulee, sitä isompi tuottovaatimuksen tarvitsee olla.

Semmoinen avautuminen tänään :triumph:

P.S. Jos nämä kategoriat ovat hyödyttömiä sijoittamisen kannalta, miksi ne ovat olemassa? Koska niitä on helppoa ja yksinkertaista opettaa. Ihmiset tykkäävät kategorioista ja että pääsevät testaamaan/valitsemaan, mihin kerhoon minä kuulun.

P.P.S. Minulla on oma nimitys sijoittajille, jotka ovat kiinnostuneita kasvusta mutta eivät liiketoiminnan laadusta, arvosta mutta eivät kasvusta ja laadusta mutta eivät hinnasta. Se ei sovellu kovin hyvin kirjan nimeksi.

59 tykkäystä

Ne ovat olennainen osa akateemista tutkimusta, niiden avulla voidaan mallintaa osakemarkkinoita karkealla tasolla ja ne muodostavat modernin portfolioteorian perustan. Tämä teoria on alunperin tarkoitettu akateemiseen tutkimukseen ja siinä on määritelty sijoitustyylejä puhtaasti tunnuslukuihin perustuen.

Se, että missä määrin akateemista tutkimusta voi sitten soveltaa käytäntöön on ihan eri asia. Mm. Buffett on kritisoinut teoriaa, koska sen käsitys “riskistä” on varsin teoreettinen. Lisäksi arvo- ja kasvusijoittamisen “paremmuuden” syklit ovat hyvin pitkiä, puhutaan toisinaan yli kymmenen vuoden yli- tai alisuoriutumisista (esim. 2008-nykypäivä on ollut kasvuosakkeiden voittokulkua juuri, kun 2007 asti arvosijoittaminen oli ollut menestyksekästä). Eli käytännön sijoittamisessa näistä jaotteluista ei ole paljoakaan apua.

Eli akateeminen tutkimus on nimenomaan tutkimusta, käytännön sijoittaminen on sitten tutkimusten soveltamista käytäntöön.

11 tykkäystä

Ja harva osakepoimija tekee tällaista, mutta on olemassa passiivisia (indeksi)rahastoja, jotka tekevät juuri näin. Esim. “value index” -rahastot ja -indeksi tehdään juuri näin. Niissä sijoittajat uskovat voittavansa markkinat mekaanisella seulonnalla.

1 tykkäys

Olet ihan oikeassa. Kun osakemarkkinoita katsotaan pitkällä aikavälillä, on joskus hyödyllistä ryhmitellä osakkeet näillä tavoin (mietitään arvostustasoja yms.), vaikka se onkin täysin keinotekoista. Tämä piti sisällyttää tuohon viestiin, mutta raivo vei mennessään.

Yksityissijoittajalle nuo kategoriat ovat silti täysin turhia. Korkeintaan haitallisia, sillä ne johtavat vääränlaiseen ajatteluun.

3 tykkäystä

Avanzan keskustelufoorumi suljettu yllättäen “teknisen ylläpidon” työläyteen vedoten, uutta tulossa jossain vaiheessa. Harmi monien ruotsalaisfirmojen seurannan osalta, mutta olihan tuo tekninen alusta valovuosia perässä esim. tätä Inderesin käyttämää Discoursea. Myös moderointi loisti Avanzalla poissaolollaan, jonka takia osassa ketjuja trollit valloillaan ja keskustelun laatu sakkasi pahasti.

7 tykkäystä