Inderesin kahvihuone (Osa 3)

No itse pidän mitä sain, mutta rahat taitaa olla “kanissa” vielä huomisaamuun?

Ihan riippuu välittäjästä. Veikkaan että Nordnet palauttaa nuo tänä iltana/huomisaamuna.

1 tykkäys

Mulla on kyllä mennyt just päinvastoin. OST-sijoituksia en myy juuri koskaan, ostelen vain osingoilla uusia. AOT-osakkeet kiertävät kyllä, nytkin tekisi mieli myydä tappiolliset pois ennen vuodenvaihdetta verovähennysten vuoksi. Osakesäästötilillä mulla on vain suomalaisia pörssiosakkeita, sinne ei saa panna senttiäkäään lisää rahaa, eikä sieltä kannata nostaa senttiäkään, kun taas arvo-osuustilillä on osakkeita ja ETF:iä useilta eri valuutta-alueilta, rahaa välillä nostetaan, välillä talletetaan yms. Jokainen tyylillään, mutta en ihan oikopäätä menisi päättelemään ilman oikeaa tietoa, että OST on yleisesti “veivailutili”.

1 tykkäys

Fazerin mukaan Trensums Foodin yrityskauppa moninkertaistaa sen kaurajuomien tuotantokapasiteetin ja mahdollistaa entistä vahvemman kasvun sekä pääsyn uusille kasvipohjaisille markkinoille. Kaurajuomien maailmanlaajuinen kysyntä kasvaa tällä hetkellä nopeasti, Fazer kertoo.

24 tykkäystä

Tulispa Fazer pörssiin :smiley: :slight_smile:

15 tykkäystä

Mulla olisi kaksi ehdotusta, jolla saadaan allokaatiot paremmiksi.

  1. Merkinnän yhteydessä pitäisi vastata muutamaan kysymykseen, joihin löytyy vastaus listautumisesitteestä ja merkintä hyväksytään vaan, jos osaa vastata perusasioihin annin sudenkuopista. IPO / Kempower ketjun perusteella ei ole taas esitteen lukeminen ollut erityisen suosiossa kun pikavoitot on kiiltänyt silmissä. :smiley:

  2. Toinen hyvä vaihtoehto olisi olla kaksi yleisöantia: 1) Pikavoittojen tavoittelijoille X osaketta jaossa, 2) Y osaketta (Y >> X) jakoon osallistujille, jotka sitoutuu esim 30 päivän lock-uppiin. Eli siis osallistujille, jotka haluaa omistajaksi.

(Huom nämä siis kieliposkessa tehtyjä ehdotuksia :wink: )

26 tykkäystä

Pienessä mielessäni olen minäkin pyöritellyt paria vaihtoehtoa:

  1. Ylimerkintätilanteessa osakkeet huutokaupattaisiin eli merkintää tehtäessä kysyttäisiin, paljonko on valmis maksamaan paperista, jos merkintämääriä joudutaan kysynnän vuoksi leikkaamaan. Osakkeen lopullinen hinta olisi korkein summa, jolla kaikki osakkeet menevät kaupaksi. Pikavoitot jäisivät vähemmälle, listautuja saisi enemmän rahaa ja kaikki merkitsijät saisivat likimain haluamansa määrän osakkeita (tai eivät yhtään).

  2. Listautumisehdoissa olisi jonkinlainen lock-up, jonka aikana osakkeita ei voisi myydä tai kenties voisi myydä takaisin yhtiölle listautumishintaan. Tätä pitäisi miettiä vielä vähän pidemmälle.

Jotenkin nämä tuulipukukansan sijoitusmahdollisuuksiin liittyvät ongelmat jaksavat vuodesta toiseen hämmästyttää. Enää ei jonoteta lappuja räntäsateessa ulkona, mutta ei tätä prosessia ihan loppuun asti ole saatu hiottua.

11 tykkäystä

Eikös tuo ykkösvaihtoehto vastaa jotakuinkin tavallista pörssikaupankäyntiä? Jos kysyntä ylittää tarjonnan antivaiheessa, niin markkinalta saat aina hankkia sopuhintaan lisää lappuja.

8 tykkäystä

Sitä IPOa odotellessa, jokohan sitten rikotaan yksinumeroinen lukema yleisöannin allokaation euromääräisessä lopputulemassa? :euro: :microscope:

3 tykkäystä

Sama ongelma, vanhat indikaattorit katosivat itsekseen jonnekin bittitaivaaseen ja nyt ei onnistu minkään lisääminen vaan antaa vain tuon epämääräisen virheilmoituksen.

1 tykkäys

Toisaalta Fazerilla olisi mielestäni halutessaan mahdollisuus tehdä kenties kaikkien aikojen suurin IPO Suomessa ja kiihdyttää investointejaan entisestään. Uskon, että niin Fazerin kuin sijoittajienkin kannalta jopa lähes miljardin euron listautumisvarojen kerääminen olisi ihan järkeenkäypää.

2 tykkäystä

Totta. Mitäs se Oatlyn arvo olikaan tällä hetkellä pörssissä :grin:

2 tykkäystä

Näinkin voi ajatella. Tuossa mallissa hyöty hinnan karkaamisesta menisi listautujalle, mutta kärsijöitä olisivat tietysti pikavoittojen tavoittelijat, merkinnän järjestäjät sekä jämien myynneistä tiliä tekevät osakevälittäjät.

Markkinoilta saa tietysti ostettua osakkeita markkinahintaan heti kaupankäynnin alettua. Nykymallissa on silti iso kasa puutteita, kuten se, että rahat voivat olla kiinni monta pörssipäivää osakkeissa, joita ei kuitenkaan saa. Niissä tapauksissa, joissa merkintöjen määrää leikataan erityisen tuntuvasti, moni varmasti valitsisi jäävänsä kokonaan ilman.

6 tykkäystä

Tuosta yleisöannin lockup-versiosta on täällä jo aiempina vuosina ollut vähän keskustelua. Näissä suosituissa anneissa on se perusongelma, että niissä on jo etukäteen varattu usein iso osa osakkeista ankkureille ja näille luvattu, että saavat lähes kaiken merkkaamansa. Jos tuohon tulisi jotain dynamiikkaa eli suositussa annissa ankkuri ei saisikaan niin paljon, se olisi edistystä ja reilua.

4 tykkäystä

Nähtäisiinköhän Kamuxilta tällä viikolla päivitystä tämän vuoden ohjeistukseen. :thinking: Viime vuonna antoivat posarin 16.12. ja luulisi, että tänäkin vuonna hallitus kokoustaa samoihin aikoihin. Ja olisi hyvin yllättävää, mikäli tässä vaiheessa vuotta näyttäisi vielä siltä, että osuttaisiin nykyisen ohjeistuksen 850M-900M€ liikevaihtohaarukkaan (mikä tarkoittaisi lähes nollakasvua Q4:llä). Mielenkiintoisin osio toki mahdollisessa ohjeistuksen muutoksessa liittyy siihen, pysyykö tulosohjeistus ennallaan (oik. liikevoitto kasvaa edellisvuodesta) vai tuleeko sanamuotoihin muutoksia.

7 tykkäystä

Lähetin erään pörssiyhtiön johtajalle viestiä, olin tarkistanut viestin pariin otteeseen, mutta huomasin hänen vastattuaan mulle, että hänen viestinsä alapuolella olevaan mun viestini yksi emoji oli muuttunut yli viideksikymmeneksi emojiksi ja ne olivat vielä menneet tuolla tavalla alaspäin pötköön hassusti. :smiley:

Hieman noloa kyllä, onneksi jatkoimme toimarin kanssa jutustelua, niin sanoin siinä yhteydessä, että ei hajuakaan, mitä noiden emojien kanssa on tapahtunut. Juttelin tuosta tapahtuneesta yhden pätevän it-kaverin kanssa ja hänellä oli pari teoriaa siihen, mutta ei osannut varmaksi sanoa.

Toimitusjohtaja varmaan ihmetteli, että muuten asiallisessa ja tarkkaan harkitussa viestissä oli tuollainen ihmeellinen “emoji”-jono, että onko lähettäjä seonnut kesken viestin. En oikeasti tiennyt aluksi, että itkenkö vai nauranko. :smiley:

EDIT: Kuvassa ei näy koko emoji-jonoa ja pienensin tuota kuvaa, jotta ei veisi niin paljoa tilaa tästä ketjusta. Näytti paljon pahemmalta siinä viestissä. :smiley:

78 tykkäystä

Pitäisi myös määritellä, mikä tässä on se ongelma, jota ratkotaan. Onko ongelma se, että pitkäaikaiset piensijoittajat eivät saa tarpeeksi osakkeita? Vai onko ongelma se, että pikavoittoja hakevat eivät saa tarpeeksi?

Allokoinnin säätämisesä on se ongelma, että jos jälkimmäisiä (pikavoiton metsästäjiä) on paljon ja he saavatkin sen mitä halusivat, voi ensimmäisen päivän kurssireaktio olla karun näköinen kun laput lähtee laitaan. Ja se jos joku loisi sitä huonoa PR:ää jos pörssistartti olisi pahasti negatiivinen. Jos taas halutaan varmistaa pitkäjänteisille omistajille mahdollisuus saada enemmän, joku lock-up ratkaisu olisi parempi (ei tosin mitään hajua salliiko säännöt sellaista).

Henk.koht itse etsisin ratkaisua, jossa “merkkaan ja myyn heti, tienaan kahvirahat” sijoittajat ravisteltaisiin ensmmäisenä pois. Toisaalta listautumisen idea yleensä on lisätä kaupankäyntiä, jolloin puhdas holdaajien suosiminenkaan ei ole kovin optimaalinen ratkaisu vaihdon lisäämisen kannalta. Yksi ratkaisu on tietysti ensin laajentaa omistajapohjaa listaamattomana ja sitten tulla suoraan teknisellä listautumisella pörssiin. Se vaan ei ole kovin helppo reitti sekään.

Reiluuden ongelmaa enisestään korostaa se, että mitä reilumpi hinnoittelu, sitä epäreilumpi allokaatio.

Yrityksen ensijainen tehtävä on kuitenkin useimmiten (pl. exit-caset) saada itsellään rahoitusta listautumisen yhteydessä. Sen saa usein varmemmin niiltä ankkureilta kun heidän kanssa on helpohko neuvotella ehdot ja määrät etukäteen. Ja mikä olisi ankkurisijoittajan motiivi suostua ehtoon, jossa heidän osuus pienisi jos case onkin hyvä?

Tästä aiheesta riittäisi varmasti jollekulle materiaalia vaikka pariinkin lopputyöhön. Olisi kiinnostavaa nähdä eri skenaariomalleja, miten listautumisen allokaation voisi toteuttaa eri markkinaolosuhteissa.

4 tykkäystä

Minusta olisi kyllä paras, että tälläisissa Kempowerin tyyppisissä ylimerkintätilanteissa valittaisiin arpomalla minimit onnekkaille ja osa jäisi ilman. Pörssistä sitten lisää, jos on oikeasti halua sijoittaa. Tämmöiset kymmenen lapun positiot on turhauttavia, eikä näissä pärjää kuin välittäjät.

21 tykkäystä

Hmm. Eikö väittämäsi top3 status tarkoita, että sinulla on omakohtaista kokemusta lähes kaikista parhaiksioletetuista keskustelupalstoista? :wink:
Väittämä kuulostaa, että pitää olla melko laaja nettikokemus ja todella paljon vapaa-aikaa!

Muistan lukeneeni artikkelin, että corona ei pahemmin pinnoilta leviä. Faktoja en enää muista joten menee kuultana väitteenä.