Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Osakkeiden palaaminen keskiarvoihin arvostuksen puolella voi tapahtua myös tuloskasvun ja osakkeiden sivuttaisliikkeen aka mörnimisen kautta. Ei se aina sitä romahdusta tarvi.

Vähän huvittanut myös monen argumentit miten ollaan yli kymmenen vuoden nousumarkkinassa. Mielestäni vajaa pari vuotta sitten oli aikamoinen romahdus. Tuota argumenttia käyttäen ollaan yli 200-vuoden nousumarkkinassa, joten pakkohan sen rommin on kohta jo tulla :wink:

10 tykkäystä

Ei aina. Dotcom-kuplan puhkeaminen 2000-luvun alussa ei johtunut mistään ihmeemmästä taantumasta. Ja kurssit tulivat alas huolella.

Sitä paitsi minusta talous on palautunut jo reilun vuoden. Ei talous täällaista vauhtia normaalisti kasva.

3 tykkäystä

Voi toki. Historiassa noita romahduksia on vain tullut aina silloin tällöin. Enkä oikein usko, että tällä kertaa olisi toisin.

Se -20 kevätromahdus oli niin jyrkkä ja kurssien palautuminen niin nopeaa, etten laske sitä oikein karhuksi. Kunnon karhu alkaa hitaasti ja vie aikaa. (okei, finanssikriisi oli aika jyrkkä)

1 tykkäys

image

En uskaltanut laittaa Kamux -ketjuun. Mukavaa vuoden vaihdetta kaikille!

97 tykkäystä

Tämä keskustelu romahdusten ja nousujen ennustamisen ympärillä, ja mitä värikkäimpien profeettojen toimesta, on kyllä ollut vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen aina mitä parhainta viihdettä. Pidän tätä kyllä omalta osaltaan sijoittamisen suolana. Itselleni toki sekä voimakkaat romahdukset että nousut näyttäytyvät molemmat yhtä tervetulleina ilmiöinä, tasaisen varma mörmiminen puolestaan kyllä laimentaa tehokkaasti tämän harrastuksen fiilistä. Menestyksekästä uutta vuotta vain foorumilaisille! Olkoot tuleva vuosi myrskyinen ja tapahtumarikas nousuineen ja laskuineen.

4 tykkäystä

Löysin foorumilta yhden pahan virheen. Täältä ei löytynyt lainkaan keskustelua sijoittamisen psykologiasta. Korjasin tilanteen, joten nyt kaikki sijoittajaveljet ja -siskot kehittämään omaa sijoittajapsykologista osaamista:

37 tykkäystä

Niin olen myös pitänyt finanssikriisin jälkeen romahduksen odottelua pelkkänä huuteluna, markkinan pelotteluna. Nyt on vain historiaan nähden niin monta eri indikaattoria huutamassa punaisena indeksitasolla eikä viimeisen kymmenen vuoden aikana ole esiintynyt näiden lisäksi vastaavaa maniaa ja euforiaa. Näyttäisi siltä että, markkinalle on viimeisen vuoden aikana saatua imettyä mukaan kaikki viimeisetkin skeptikot ja uudet sijoittajat vauvoista vaariin.

Iso raha, ja toki moni muukin, on tehnyt viimeisen kahden vuoden aikana valtavat tilit. Nyt kun tuulipuvut ympäri maailma on saatu isosti mukaan, niin mikäs olisi parempi tapa hallita inflaatiota, kuin lopettaa musan soittaminen. Yllättäen, taas kerran, kansalle jää mustapekka käteen ja samalla kuluttaminenkin heikkenee kun omistukset sulaa bumtsibum pörssissä. Syöksykierre onkin valmis.

Sitten heräsinkin tästä unesta kuola valuen poskella ajatellen että pääsen latomaan omaisuutta vuosien ajan takaisin pörssiin laskeviin kursseihin :drooling_face:

12 tykkäystä

Hyvää perjantaita! :slight_smile:

Pidin jo kyllä salkkujen tuottoprosentti-ketjussa jo jonkinlaisen uuden vuoden puheen. Tämä on ollut useimmilla erinomainen sijoitusvuosi. Itsellänikin oli hyvä vuosi prosenteissa, mutta ei sitten enää niin hyvä, jos verrataan indeksiin, josta jäin vähän jälkeen. Monet ottivat yli 100-prosentin tuottoja, jotkut jäivät miinukselle jne., mutta tämäkin sijoitusvuosi oli monella tapaa hyvin mielenkiintoinen ja hankalasti ennustettavissa… kuten jokainen sijoitusvuosi minusta on. :wink:

Tuottoprosentti-ketjussa kiittelin Inderesiä ja teitä foorumilaisia. Haluan vielä kehaista foorumilaisia upeasta sisällöntuottamisista, hyvistä keskusteluista ilman sen suurempia provokaatioita, vaikka Foorumi on valtavasti kasvanut, niin onhan se myös mennyt laadukkaampaan suuntaan… se on kova juttu se. Inderes ja Inderesin Foorumi tarjoaa uskomattomat määrät laadukkaita makronäkemyksiä, osakeanalyysejä ja kaikenlaista erilaista sijoitussisältöä. Pidetään laadusta kiinni ja kehitytään! :slight_smile:

Foorumi ei ole täydellinen ja aina voidaan joka osa-alueella kehittyä. Puutteitakin on ollut, esimerkiksi tänään @Mauri perusti erittäin tärkeästä aiheesta ketjun: Sijoittamisen psykologia Minäkin haluan mainostaa tätä, koska keskustelu sijoituspsykologiasta on täällä jäänyt yllättävän vähäiseksi eikä tästä ole ollut olemassa kunnon ketjuakaan. Kiitos Mauri, seuraan mielenkiinnolla tuota ketjua - sinne on tullut jo muutamia hyviä viestejä. :slight_smile: :+1:

Ehkä ensi vuonna me kaikki päästään kuuhun? :thinking: Tällä alla olevalla kortilla toivotan kaikille teille oikein hyvää uutta vuotta! :smiling_face_with_three_hearts:

40 tykkäystä

Ihanaa, että pääsin kuvaan. Hyvää uuttavuotta myös alokkaalle ja koko foorumille. Vielä en tosin päässyt hyzonin lämpimään ohjaamoon, vaan laitettiin keulaan kiinni niin kuin mad Maxissa. :heart:

unnamed

13 tykkäystä

Niinpä. Kun nousu on jatkuvasti talouskasvua nopeampaa, niin on aika selvä, että se syö tulevaisuuden tuotto-odotuksia. Ja samaan aikaan sijoittajien (ainakin osan) tuotto-odotukset kasvavat :slight_smile: Mielenkiintoinen käänteispsykologia.

2 tykkäystä

@RahatonMies

Edelleen sanoisin että älkää edes haaveilko vivuttamisesta ennen kuin olette kokeneet vähintään yhden oikean laskumarkkinan jossa kurssit ovat inhottavassa paineessa vähintään 6–12 kk. Laskumarkkinapsykologian kehittyminen vaatii aikaa, se ei tapahdu kuukaudessa.

Jos ei ole itse kokenut laskumarkkinapsykologian kehittymistä, miten voi edes arvailla miten omat hermot kestävät sitä vivutetulla salkulla?

Laskumarkkinapsykologia kehittyy niin että todellinen tai kuviteltu fundan heikkeneminen muuttaa narratiiveja negatiivisemmiksi ja negatiiviset narratiivit ruokkivat kurssilaskua ja ehkä reaalitalouden epävarmuutta. Tällöin narratiivit hapantuvat lisää.

Toistetaan tätä kierrettä vähintään 6–12 kk ja katsotaan sitten kuka on tyytyväinen pitkäjänteinen vivuttaja vielä.

46 tykkäystä

Se on näköjään kaikki Smartum- ja ePassi-saldot taas vanhenemassa tänään. Onko muilla kahvittelijoilla sama ongelma ja sitä myöten hyvät ideat käyttöpaikoista tarpeen?

Ostin jo laskettelulippuja, sporttilahjakorttia urheiluopistolle, keilausvuoroa lasten kanssa ja uimahallin kymppikortin, mutta vielä on perhana saldoa jäljellä. Mihin tän oikein tuuttaisi?

16 tykkäystä

Hieronta, jos kyseisestä toiminnasta pitää.

2 tykkäystä

Elokuvalippuihin ainakin käy. Joissaki keilahalleissa voi ottaa myös keskiketterää radan piikkiin jos sellaista harrastaa. Käytin omani hierontoihin kuten edellä ehdotettiinkin. Omat ei käyny hierontaan, mutta hierojalla oli myös liikuntapalveluita tarjolla niin maksettiin hieronnat sille osastolle. :slight_smile:

8 tykkäystä

Hyviä pointteja. Itse ajattelin tuota niin, että omalla kohdalla tuollainen esimerkkini mukainen vivutus vaatisi tasaista indeksisijoittamista, jolloin yhtiökohtainen spekulointi jäisi pois. Tuo on itselleni ollut kuluvana vuonna ehdottomasti suurin heikkous yrittää ajoittaa markkinoita. Toki fiksuinta tämä olisi aloittaa selvässä laskussa, jolloin suhteessa hyödyt voivat olla suurempia. Myös riskit laskevat mitä suuremmaksi oma pääoma kasvaa ennen kuin vipua on käytössä.

Harmi kun kukaan ei ole tarttunut vertaukseeni asuntosijoittamisesta. Vivut ovat suurempia, ulkoisia riskejä on enemmän etkä voi realisoida tappioita alle viikossa edes pahimmassa skenaariossa vaikka kuinka haluaisit. Tätä asuntosijoittamista on silti rummutettu viime vuosina mediassa reippaalla kädellä.

4 tykkäystä

Museokortti vuodeksi. Museo on aika laaja käsite kortin käytettävyyden näkökulmasta.

10 tykkäystä

Itse ostin mm. Tiketti.fi -lahjakortin niin sai taas 12 kuukaudella lykättyä varsinaista päätöksentekoa. Saakohan lahjakortilla vuoden päästä ostettua uuden lahjakortin…

9 tykkäystä

Itse annan vaan vanhentua. Eipä tuolla mitään itseäni kiinnostavaa saa.

1 tykkäys

Suomalaisilla on tietty hirveästi enemmän asuntosijoittamisvivuttamiseen liittyvää riskiä kuin osakesijoittamisvivuttamiseen.

Mutta se kun appi on koko ajan puhelimessa ja joka arkipäivä mahdollisuus impulsiivisesti panikoida klo 10–23, se on huono puoli salkun vivuttamisessa.

8 tykkäystä

Niin en ole väittänytkään. Mutta nykymuotoinen itsenäinen pörssiyhtiö on perustettu 2016. Sitä ennen yritykset olivat erit.