Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Kiitos vuodesta 2021 ja onnea vuoden 2022 markkinoille, viettäkää hyvä ilta!!

12 tykkäystä

Onko joku muukin kuin Samsungin myyjä tätä mieltä? :grin:

Eihän sitä OLED:ia voittanutta ole, mutta varmasti silti hyvä parannus edelliseen :+1:

7 tykkäystä

Hyvin ne näköjään kaupittelee tuota QLED:iä. Se on kuitenkin ihan eri tekniikkaa ja kaukana OLED-laadusta. Samsungin QLED:eillä on varmaankin hyvät katteet. Niitä on nyt Gigantissa tarjolla 61 kpl erilaisia. Saa myyjä suositella mieleistään mallia. LG:n OLED:ia löytyy 12 kpl. Samaa lukemaa muilla OLED-valmistajilla. Kun tekee laatua niin ei tarvi tunkea markkinoille kymmeniä eri vaihtoehtoja. Se on Samsungin etu, että Q ja O on samannäkösiä. Moni varmaan luulee, että se on ihan sama kumman ostaa.

Ennen hintaerot OLED:n ja LED:n välillä olivat aika suolaiset, joten halvemman ostaminen oli ihan perusteltua. Maksoin omasta LG 55" B7- mallista (vuoden 2017 malli) 1499e. Nyt näyttäis olevan tämän vuoden malleista B1 65"- tuumaisena 1399e. Hintakehitystä on tapahtunut miellyttävään suuntaan. Vaikka laatu maksaa vieläkin jonkin verran enemmän niin ei tulisi mieleenkään ostaa mitään muuta kuin OLED. Seuraavana hankintalistalla onkin 77"-tuumainen jötikkä. Siitäkään ei tarvitse enää viittä tonnia pulittaa. :slight_smile:

5 tykkäystä

Oikein hyvää Uutta Vuotta kaikille!

Itsellä nykyään 65" LG ehkä 2016 ostettu malliston kärkipäätä. Olen ollut tosi tyytyväinen, mitä nyt äänet vähän kuppaset. Vielä toimii hyvin vaikka käyttöjärjestelmä ei ihan nykypäivää ole ja kaikkea ei saa lisättyä. Tämän vuoden aikana siirrän tuon autotallin ruuduksi ja korvaan uudella. Haaveissa Panasonicin HZ2000, mutta hinta ainakin viel vähän hiertää, mutta siinä olisi myös kohtuu äänet omasta takaa.

4 tykkäystä


Kuulostaa hyvälle näin sijoittajan (ja käytännössä lomapäivättömän opiskelijan) näkökulmasta :smiley:. Hieman lisäpäiviä yhtiöille takoa rahaa tänä vuonna

8 tykkäystä

Tässä sinulla on käynyt varmaan joku ajatusvirhe. QT kuitenkin tuotti vuonna 2021 +132%. Talenom oli kyllä tappiolla. Jos vaihdat QT:n tilalle Remedyn tai Kamuxin niin tulkinta menee enemmän yhteen faktojen kanssa.

9 tykkäystä

QTn rooli mallisalkussa on mielenkiintoinen:

  1. mallisalkku sijoittaa 20% tuottovaatimuksella (S. VILEN kertonut)

  2. Qt EV/S 2022e on 20x

  3. Q2 tai Q3 mallisalkkukatsauksessa pääanalyytikot kommentoivat, kuinka muutama kasvulappu on vaaravyöhykkeellä rahapolitiikan kiristyessä.

On mielenkiintoista, että mallisalkussa pidetään Qt, koska kohta 1 vs. 2/3 on tällä hetkellä melkoinen ristiriita. Vai käännetäänkö niin päin ™, että mallisalkkuraati on huomattavasti qullerompi kuin yhtiötä seuraava analyytikko :blush:

Noh mikäpä minä olen kommentoimaan. Toivon mallisalkulle menestystä…enkä niin että Q2/2022 mallisalkkukatsauksessa pääanalyytikot kommentoivat Qt:ta “harmi kun ei kevennetty vähennä-suosituksen aikaan kun näköpiirissä oli tiukentuva raha ja 8% p.a.”… lopulta analyytikon arvaus on vain yksi kaikkien muiden joukossa

15 tykkäystä

Eikö mallisalkkulaiset ole myös kommentoineet että hyvin performoineilta yhtiöiltä voidaan katsoa pitempiäkin mörnimisvaiheita, kunhan numerot kehittyvät kivasti. Ja eihän EV/S 20x ole juuri mitään jos yhtiö pystyy tulevaisuudessa tekemään +50% ebit marginaalia (puolihuumoria).

Onhan salkku muutenkin täynnä kireästi hinnoiteltua lappua, joille voi olla vaikea nähdä (ainakaan perusskenaariossa) +20% p.a. tuottoa moneksi vuodeksi:
Fortum
Sampo
Sievi
Tieto (ei niin kireä hinnoittelu)
Revenio
Talenom
Remedy

Mutta vastaava tilanne on ollut varmasti monesti aiemminkin, ja hyvin on perfoimoinut.

15 tykkäystä

Ihan mielenkiintoista pohdintaa.
En tosin usko, että mallisalkun filosofia toimii niin, että osakkeiden on joka päivä ostettava paikkansa salkkuun. Ennemmin hakevat sitä 20+%/pa tuottoa yli ajan jokaiselle rivilleen. QT varmasti tulee tuon kriteerin täyttämään sijoituksena, vaikka mörnisikin pari vuotta.

Tämä strategia, jossa compoundereiden on annettu luoda arvoaan kireästä arvostuksesta huolimatta, on tuottanut 2018-2020 hurjaa ylituottoa. Jos osakkeita olisi veivattu silloin paremmalta tuntuneiden casejen perässä, olisi tuotto voinut kokonaisuutena jäädä pienemmäksi.

Jos salkku koottaisiin tänään uudestaan, veikkaanpa, että QT ei olisi salkun suurin rivi.

35 tykkäystä

Tämä on myös mielenkiintoinen ajatus. Varmasti vaikka nyt odoteltaisiin useampi vuosi ilman multibäggeeöintiä, olisi 20% p.a. silti täyttynyt.

Itse kuitenkin jossain määrin ajattelen, että näinkin korkeilla tuottovaatimuksilla firman olisi ansaittava paikkansa salkussa vähintään säännöllisesti.

Tätä on syytä pohtia lisää :blush::+1:

13 tykkäystä

Kiitos @KalleH korjauksesta, tietenkin mullahan oli siis ehkä enemmänkin nimenomaan Remedy ja Revenio mielessä tässä, eikä Qt :sunglasses: Vaikkakin Revenio tuotti kyllä ihan positiivisesti koko vuonna, niin tästä huolimatta taisi hävitä indeksille, ja Remedyllä kävi vielä huonommin. Näin sitä käy kun kirjottaa uuden vuoden kiireiden keskellä…

6 tykkäystä

Vielä paremmin olisit rahat allokoinut, jos olisit ostanut vaimolle hierontakurssi-lahjakortteja.

Hyvää uutta vuotta foorumisteille!

1 tykkäys

Eihän se nyt itse itseään sentään hiero? Vai onnistuuko sellainenkin?

1 tykkäys

Onko tässä ny havaittavissa markkinan muuttumista vähemmän Inderesin sijoitusstrategiaan sopivaksi vain onko strategian toteutus epäonnistunut?

Vuoden 2021 tuotto 15% on heikko verrattuna Helsingin pörssin OMXHGI indeksin 22,45%. Toisin kolmen vuoden tuotto 167% ylittää OMXHGI 67,96% tuoton kepeästi.

Mallisalkun osto-ja myyntitapahtumien määrä on ollut laskutrendissä. Jälkikäteen voidaan arvostella salkun hoitoa turhan passiiviseksi. Viime vuonna tehtiin vain yksi osto ja kolme myyntiä. Suoritus on heikko, kun hävitään vertailuindeksille. Jotain tarttis tehdä.

kuva

6 tykkäystä

Riippunee kurssista. Itse olen tällaisen menevän niin, että kurssin jälkeen harjoitellaan läheisillä.

Todennäköisesti vaihtavat lennosta Mallisalkun strategiaa ja jatkossa salkunhoidosta vastaa @Sijoittaja-alokas. Ensimmäinen osto on dogeshitcoin jonka olemassaolosta ei vielä ole edes täyttä varmuutta mutta pakko ostaa ennen kuin kurssi karkaa.

42 tykkäystä

Eikö kannattas alottaa kuitenkin varmoilla sijoituksilla eli kaikki yhteen koriin: H Y Z O N

26 tykkäystä

Eiköhän tätä kannata 5 vuoden päästä tarkastella, että kannattiko niissä hyvissä firmoissa edelleen roikkua vaikka kertoimet hiersikin. Johan mallisalkun mörnimistä on povattu trion suunnalta jo pitempään, mutta vielä ei sellaista ole ollut näkyvissä (vaikka nyt indeksille jäätiinkin).

Hyvä kiteytys 2021 näkymistä Juhalta:

Ja mörnimiseen suhtautumisesta:

10 tykkäystä

Vai että jotain tarttis tehrä. Mallisalkku tuottanut muutamassa vuodessa toistasataa pinnaa ja yhden vuoden heikommalla tuotolla teilataan tyystin :roll_eyes:

Tuollainen suht keskitetty salkku voi elää paljonkin. Arvostustasot ovat kirineet ja välillä pitää vetää henkeä

27 tykkäystä

Kiitos luottamuksesta! :sunglasses:

Tosiaan muuttaisin Mallisalkun sääntöjä ja strategiaa. Tässä olisi ehdotus Mallisalkun sisällöksi, en tiedä, mitä tästä ajattelevat @Juha_Kinnunen , @Mikael_Rautanen ja @Sauli_Vilen . :thinking:

41 tykkäystä