Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Ok. Kiitos tiedosta.

1 tykkäys

Hankenin verkkokurssi läpäisty :partying_face: Elinikäistä oppimista ja silleen :grinning_face_with_smiling_eyes:

Foorumilla vinkattiin reilu vuosi sitten Hankenin verkkokurssista “varainhallinnan perusteet”, josta sai katsoa maksutta artikkelit ja useita tunteja Björn Wahlroosin haastatteluvideoita. Katsoin materiaalit läpi, mutta kurssin lopputestistä ja sertifikaatista olisi pitänyt maksaa 64e, joten jätin sen tekemättä.

Nyt kesällä huomasin, että Hankenin avoimen yliopiston kautta kurssi maksoi 30e ja siitä olisi saanut 2 opintopistettä, jos olisi testin läpäisyn lisäksi tehnyt lisäksi pari kirjallista tehtävää. Tehtävät jäivät tekemättä ajallaan, kun priorisoin taloustieteen kursseja, joten pisteet jäi saamatta, mutta suoritin kuitenkin tuon lopputestin :+1:

Foorumille on tullut paljon uutta porukkaa vuoden aikana, joten ajattelin pienenä nostona tuon vielä linkata, kun se vielä maksuttomana näytti löytyvän. Vaikka siitä katsoisi pelkät videot eri viikoilta, tai viimeisen viikon yhteenvedot (noin 1h), se voi olla lähtötasosta riippuen hyödyllinen :+1:

56 tykkäystä

Tässähän on tämä ikuisuuskysymys. Kuinka työntekijä ymmärtää ja kunnioittaa työnantajaa. Mainitsemaasi tyyliä on hyvä ymmärtää, jos on työntekijöitä, keitä arvostaa ja keistä haluaa pitää kiinni. On sitten myös se toinen ääripää…

Lomautetuksi tulemisen pitäisi loppujen lopuksi olla silmiä avaavaa. 2009-2011 oli itselläkin lomautuksia ja tuli itsekin pohdittua “Miksi minut lomautettiin?”. Ei sitä kukaan halua tehdä tai tee huvikseen.

Ps. Hatun nosto yrittäjyydelle

10 tykkäystä

Keskustelu Nato-jäsenyyden ympärillä on kiihtynyt. Mikä on arvon foorumistien kanta? Pitäisikö Suomen liittyä Natoon?

  • Jaa
  • Ei
  • Tyhjä

0 voters

16 tykkäystä

Se on perjantaina Tesla 1221 taalaa hyvien uutisten saattelemana ja fiilisukko yli miltsin rikkaampi.

8 tykkäystä

Nesteen osakkeen omistajana en kyllä ihan näin pienestä syty. Omistan myös karttapallon. Siitä kun koittaa tihrustaa Tanskaa ja katsoa lentokenttien etäisyyksiä toisista tulee fiilis että hyvällä tuulella Seppo Räty heittäisi paperilennokin kentältä toiselle.

33 tykkäystä

Katsoin juuri Inside Job. Tykkäsin kovasti, ehkä jopa parempi ja mielenkiintoisempi kuin The Big Short. Avaa ainakin paremmin asioita. Väkisinkin mietin et onko tuossa esitetyt asiat miten paikkansa pitäviä? Onko siinä jotain mistä foorumilaiset ovat erimieltä? Mukava olisi kuulla mielipiteitä.

Tässä vielä linkki leffaan jos kiinnostaa 2008 finanssi kriisi.

5 tykkäystä

Tuli huomattua tuossa vuoden vaihteen jälkeen, että sähköfirmojen hinnat tuplaantui. Mukavaa kun 2 vuoden sopimus on päättymässä pian ja täytyisi keksiä mistä saisi halpaa sähköä :roll_eyes:

5 tykkäystä

Eriasteista kertoimien sulamista kasvulapuissa povaa siis mm.

Morgan Stanley
Olli Viitikko
OP ekonomisti Hänninen
Oletettavasti H. Keskiväli
Ja moni muu, itseni mukaan lukien.

Samalla nähdään jopa arvolappujen osittain hyötyvän.

Ei, tässä ei ole nyt tarkoitus suorittaa confirmation biasia, vaan tuoda esiin tämäkin vaihtoehto viime vuosien kovan kerroinrallin jälkeen.

Pyysing povaa samaa kuin itsekin aiemmin, käytin sanamuotona paluu ev/s 20x → p/e 20x.

30 tykkäystä

Loppukesästä meni itsellä vaihtoon. Olikohan 6,4 senttiä vuoden määräaikainen ja nyt tarjoaa reilua kahdeksaa senttiä mitä tuossa tarkastiin

Onhan tuo silti aikamoinen pomppu. Toivottavasti Okiluoto puskee täydellä teholla ja sitä tuulivoimaa olisi tarjolla niin pysyisi hinnat edes tuolla tasolla

Miten käy TINA/osinkolapuille? Jos tänä vuonna on kelvannut 4% osinkotuotto vakaista yhtiöistä, mitä tapahtuu korkojen noustessa - vaatiiko sijoittajat 5% osinkotuottoa? Jolloin se PE10-20 firma laskee myös 20%?

Entäs sen jälkeen kun quuteet sun muut on dipannut yli 30%, alkaako ne näyttämään jo niin houkuttelevalta että jos se oma elisa tai vastaava ei ole dipannut, niin alkaa rotaatio elisasta quuteehen, jolloin quuteet sun muut nousee taas elisan kustannuksella?

Pitääkö arvosijoittajan olla valppaana vaihtamaan arvot kasvuun, vai mennäänkö vuoden loppuun asti arvolla?

19 tykkäystä

Hyviä kysymyksiä, kuten tämä yllä.

Minä pelaan tämän niin, että katson alkuvuoden tai H1 arvopainotteisesti, joutuuko esim markkina vielä uudelleenhinnoittelemaan kireämpää koronnostopolitiikkaa kuin mitä se tällä hetkellä tekee.

Minulle tällä hetkellä pos. skenaariossa kasvulappujen kertoimet pysyvät nykytasolla, laskettuaan huipuista hieman alas. Huonossa skenaariossa näen selvää laskuvaraa.

Siksi koen, etten todennäköisesti lyhyellä välillä missaa valtavia kertoimen venymisen tuomia tuottoja, vaan ennemminkin pelaan downsidea luullakseni pienemmäksi.

Kun esim yleisesti sijoittajille laimean kesän jälkeen nähdään millaista tahtia FED kiristää, olen mielelläni kääntämässä takkia takaisin compounder/kasvulappuihin. Tämä siis oma karkea suunnitelma, voin olla hyvin väärässä enkä suosittele tätä kellekkään.

Jos saan riskit paremmin halliten 10% tuoton niin olen tyytyväinen tähän vuoteen, markkinoiden vauhtisokeus tässä mietityttää :blush:

26 tykkäystä

TINA on mun silmissä se osakeryhmä, jossa voi tulla yllättävän paljon turpaan. Laadukas kasvuyhtiö kykenee ajan yli kasvattamaan tulostaan, jolloin mahdollinen turbulenssi kertoimissa on otettavissa kiinni ajan yli. Mutta jos paria-kolmea prosenttia kasvavat consumer staplesit treidaavat P/E 25 kieppeillä, niin niiden tuloksenkasvatuskyvyillä ei paljon naurata, jos markkina päättääkin hinnoitella niistä saatavan osinkotuoton ja kitukasvun 40 prosenttia alemmas. Toki tuo ryhmä on performoinut nollakorkojen aikana hyvin, mutta jos on ostanut niitä nykykertoimilla ja korot jäävätkin ylemmäs, niin silloin voidaan ainakin kuiskaten puhua pääoman tuhoutumisesta.

Tämä ei tarkoita, että kaikista defensiivisistä on päästävä irti. On vain hyvä pitää mielessä, että turvallisuudesta ei kannata maksaa mitä vain, etenkin silloin kun sen turvallisuuden ajurina on nollakorot. Tätä voi muistella, kun myy kallista compounderia “koska kasvuosakkeissa on riskit koholla” sijoittaessaan vaikkapa forward P/E 22:lla Keskoon. :smiley:

15 tykkäystä

Käykääs jengi äänestämässä. :nerd_face:

Ja olisi mielenkiintoista kuulla viisaampien mielipiteitä noihin kyssäreihin. Onko meikä ihan ulapalla taas vaihteeksi? :eyes:

1 tykkäys

Osakkeiden ja korkojen ulkopuolelta Bitcoinin viimeisen 6kk graafikin on melko mielenkiintoisen näköinen. HS kuviota voisi piirtyä. Lisäksi paljon yhtiöitä on jo ihan selvässä laskumarkkinassa niin euroopassa kuin yhdysvalloissa.

1 tykkäys

Niin monien besserwissereiden keskuudessa tuntuu vallitsevan tällä hetkellä konsensus kasvuosakkeiden dystopiasta seuraaville vuosille, että oon alkanu vähän kyseenalaistamaan tätä skenaariota. Siis ihan vaan sen takia et sitä tunnutaan pitävän itsestäänselvänä.

Niin kuin tossa aikaisemminkin mainittiin, uskon kanssa TINA-lappujen olevan yksi pahimpia kärsijöitä korkojen noustessa. Kasvuyhtiöt kyllä kurovat korkeat keroimet kiinni ajan kanssa. Ja onhan (tiettyjen) kasvulappujen kertoimia syöty loppuvuoden aikana ihan hyvin jo. Toki niistä voi lähteä pois vielä iso palanen lähdettäessä sille tielle

25 tykkäystä

Mika Heikkilä löytänyt tiensä twitteriin ei muutakun miestä seurantaan siellä.:slightly_smiling_face: :clap:

30 tykkäystä

Huomasin saman.
Twitterin mukaan on kyllä liittynyt jo marraskuussa 2016, voiko tosiaan olla että oli eka twiitti tänään kun ei fiidissä ole tosiaan ikinä aiemmin tullut vastaan :smiley:

1 tykkäys

Alkanut myös mietityttämään kun lähes kaikki ovat tuota mieltä, kuten itsekin. Kuten myös siitä että tämän vuoden alkupuoliskolla tulee isoihin indekseihin 15-20% lasku. Joko näitä pidetään liian “varmoina”?

En oikein ymmärrä tätä vastakkainasettelua. Osakepoimintaa täällä iso osa harrastaa ja yrittää oletettavasti määrittää karkean käyvän arvon osakkeelle. Minulle on yksi ja sama mihin segmenttiin ostamani osake halutaan tituleerata, jos vain hinta on kohdallaan.

Vai viittaatteko nyt kasvufirmojen kauhisteluilla näihin bumtsibumeihin? Niiden on ollut aikakin tulla alas ja hinnat eivät varmaan vieläkään ole kohdillaan. Turhaa silti kaikkia (kasvu)firmoja lähteä niputtamaan samaan syssyyn

25 tykkäystä