Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Harmittaa kyllä niiden puolesta, jotka lukio- tai korkeakoulutaipaleensa aloittivat etänä. Ryhmäytyminen oli alussa todella tärkeää ja itse sain noista ajoista pitkäaikaisia ystäviä. Ja olihan se vain hauskaakin!

9 tykkäystä

Niin totta ja toisaaltahan Inderes ei vain pelkkä analyysitalo… siitähän se ajatus sitten lähti… :slight_smile: Ihan hypoteettinen kysymys, kuinka paljon joku olisi valmis maksamaan näistä poliiseista? :thinking: En vielä uskalla tägätä tähän toimaria, koska idea on vasta niin aluillaan.

Jep, joku jakoi joskus aikanaan Twitteriin tuon vernerien esi-isän kuvan, “muinaisvernerin”. Mullekin tulee tuosta aina niin hyvä mieli. :smiley:

5 tykkäystä

@Verneri_Pulkkinen Pikku tipsi vartin lisämausteeksi :wink:

Mikäköhän Doombergille tuli, kun ovat viime kuukaudet vääntäneet negaksi vähäiset positiivisetkin uutiset Kiinan suunnalta :thinking:

1 tykkäys
42 tykkäystä

Itse mieluusti ottaisin jo lomautus ilmoituksen käteen. Tuntuu kuin olisin vankina kultaisessa häkissä. Vapaa-ajalla kaikki on kielletty mutta hyvin riskialttiiseen lähityöhön on mentävä. Alkaa olla pandemia väsymys horisontti kauan sitten jo ylitetty. Niin eri tavoin tämä pandemia kaikkia koettelee.

Kolme annosta Pfizeria hihassa, If I die, I die.

14 tykkäystä

Hei Mitani, tämä on kiinnostava aihe. Olisi kiinnostavaa kuulla näkemyksiä, mista tässä kirjoittamassasi ajatuksessa (boldaamani virkkeet) on tarkemmin ottaen kyse ja mitä se voisi tarkoittaa käytännössä markkinoilla. Laitoin kysymyksen tänne kahvihuoneeseen (modet saavat siirtää jos sopii paremmin johonkin ketjuun). Jos haluat vastata tai joku muu joka ymmärtää tätä aihetta. :slightly_smiling_face:

4 tykkäystä

Tässä oli tuohon aiheeseen liittyen mielenkiintoista spekulaatiota; mitä jos EKP ostaisi valtionlainoja, jonka jälkeen lainojen ehdot muutettaisiin niin, että lainat ovat perpetuaalilainoja (ikuinen juoksuaika) nollakorolla, mikä käytännössä vastaisi lainojen leikkausta.

3 tykkäystä

Pääasiassa kyllä, tosin palkan mukana myös säästösumma on jonkun verran kasvanut ajan yli. Näin jälkikäteen olisi voinut ottaa puskureista ylimääräistä koronarommiin, mutta mistäpä sitä olisi tiennyt kauanko tullaan laskettelemaan.

1 tykkäys

viime FEDin kokouksen jälkeen moni uskoi FEDin inflaatiopuheiden olevan osittain just talk, kuten larry summers sanoi. eilen tulikin aika vahvaa näyttöä, että kovat alkaa olla piipussa.

Liippaa aika läheltä omia pohdintoja. Kohta noin vuoden miettinyt, mitähän sitä isona tekisi jos ei nykyistä hommaa. Toki en ole perusopetuksen puolella.

Tällä hetkellä kotitalouden talouspuoli ei salli nykyisestä pestistä irtautumista ilman, että olisi välittömästi jatkumassa hommat jossain seuraavassa. Ja pitäisi osaamista vähän täydentää, että ylipäätään kelpaisi kokonaan toisiin hommiin.

Ja lähipiirissä tosi paljon väsähtäneitä, burn outista toipuvia tai juurikin nyt saikulla olevia opettajia. Kun pääsääntöisesti todella tunnollista porukkaa ja yhtäkkiä lisätään älyttömästi työtaakkaa, stressiä ja huolta myös opiskelijoista, ei pääkoppa meinaa kestää. Ja siis eri koulutusasteilla samaa.

Summattiin yhden opetutun kanssa, että nykyisin opettajana pärjää sitä paremmin, mitä vähemmän tunnollinen pystyy olemaan. Muuten hommat kaatuu niskaan.

20 tykkäystä

“nykyisin opettajana pärjää sitä paremmin, mitä vähemmän tunnollinen pystyy olemaan”. Tämän ilmiön itsekkin havainnut lähipiiristä ja pistää kyllä huolestuttamaan.

8 tykkäystä

Tilanne on kokonaisuutena hankala, koska maailman kokonaisvelkataso on karkeasti 400 % BKT:stä. Suurella velalla on paha tapa kumuloitua, mikä ennemmin tai myöhemmin joka tapauksessa aiheuttaa laajan defaultin. Julkishallintojen velkaisuus on tutkitusti tietyn tason ylittäessä erittäin vahingollista valtion talouskasvulle. Lyhyesti: paremmassa talouskasvussa (~nousevissa koroissa) valtio joutuu saman tien supistamaan julkista kulutusta velanhoitokulujen kattamiseksi ja ikään kuin puskemaan taloutta vastaan. Mikä tuo velkaisuuden kriittinen taso on, siitä on monenlaisia näkemyksiä ja jopa tutkimuksia. Itse en enää nykyimaailmassa lähtisi miettimään mitään ‘valtion velka / BKT’ maagista tasoa, koska emme enää elä markkinaehtoisen valuuttapolitiikan aikaa. Keskuspankeilla on enemmän tilaa kontrolloida korkotasoja, mikä nykyisin antaa lisää liikkumatilaa velkaisuudelle.

Talousviisaat ovat jo pitkään puhuneet erilaisista velkamassan “great reset” variaatioista. Laajan resetoinnin vaikutukset olisivat todella arvaamattomat, joten en usko sellaisen olevan realismia. Kohdistetun resetoinnin osalta tulee valtava määrä poliittisia ja yleisen oikeudenmukaisuuden tunteen riskejä, vrt. Yhdysvalloissa keskustelu opintolainojen anteeksiannosta (toki se keskustelu olisi yksityissektorin velan vaihtoa julkishallinnon velkaan). Valtioiden velan (ainakin osittainen) resetointi sen sijaan istuisi hyvin moniin talousteoreettisiin malleihin. Kun samalla MMT on nyt saanut nostetta, valtiovelkojen resetointi sopisi sen kanssa kimpassa seuraavaan “ratkaisumalliin”.

Käytännön vaikutukset markkinoilla… Hyvä kysymys, johon ei ole varmoja vastauksia. Nimenomaan teoriassa se saattaisi jopa toimia. Julkishallinnot saisivat lisää liikkumatilaa erilaisiin projekteihin (green dealit, infrainvestoinnit ja mitä kaikkea poliitikoilla mieleen juolahtaakaan) ilman pelkoa siitä, että korkokulut kohta pakottavat ikäviin julkistalouden leikkauksiin. Keskuspankit tosiaan saisivat uudenlaista mahdollisuutta rahapolitiikan käyttöön kumpaankin suuntaan ja ideaalitilanteessa voisivat antaa markkinoiden taas pitkälti säännellä korkotasoja. Sen seurauksen pääomat ohjautuisivat tehokkaammin, mikä pitkässä juoksussa on olennainen tekijä kestävälle talouskasvulle. Riskeinä toki ihmisluonne, erityisesti politiikkojen. Löyhemmällä integriteetillä varustetut poliitikot varmasti saisivat vähän liikaakin tuhlausideoita, ml. projekteja intressitahoille, perustulo, virkamiesarmeijan kasvattaminen, jne. Ja joka tapauksessa inflaatio saattaisi nousta merkittävästi. Mutta jos puhutaan (osake)markkinoista, mikä tahansa velkaresetointi olisi todennäköisesti mannaa ellei siihen samalla sisälly “jäljelle jäävien” velallisten velkakustannusten (merkittävää?) kasvua.

Näitä asioita voi pyöritellä toki moneen suuntaan. Olennaisinta varmaan sijoittajalle on hahmottaa erilaisia tulevaisuuden skenaarioita, jotta niiden toteutuessa on jonkinlaiset ajatusmallit valmiina. Itse yritän haalia legendoilta tietoa ja jäsennellä sitä itselleni oikealta tuntuvalla tavalla. Esim. Ray Dalio, Howard Marks, Jeffrey Gundlach ja Lacy Hunt ovat sellaisia nimiä, joiden viimeisimmistä (ja pidempiaikaisista) aatoksista yritän pysyä perillä.

15 tykkäystä

Ekalla näyttää olevan synttärit, onnittelen oikeana päivänä toisin kuin SijoitusSeppoa. :joy: Ekalla on mainio tapa kirjoittaa sopivan kriittisesti (joskus jopa vähän provosoivasti :sunglasses:) ja humoristisesti, ehkä jopa niin, että ainakin itseäni “vastapuolella” hieman rupeaisi hikoiluttamaan. :smiley: P1 kirjoittaa analyyttisesti ja mukavan persoonallisesti, uskon monien nauttivan, kun saa argumentoida Ekan kanssa. Hyvää syntymäpäivää @Pohjolan_Eka ! :blush:

65 tykkäystä

Tätä keskustelua voisi ehkä jatkaa täällä Kahvihuoneessa, mielestäni nämä kuuluvat paremmin tänne kuin Pörssien suunta-ketjuun. :slight_smile: Kiitti!

5 tykkäystä

Ei silti taida nykyisten velkavuorien kanssa merkittävästi korkeammat korot onnistua. Ennenkin FED on yrittänyt puhumalla saada kaikkea fronttaavat markkinat uskomaan että Ihan Kohta tehdään asia X ja toivonut kovasti ettei oikeasti tarttis tehdä…

Ja siis selvyydeksi, kyllä ne 2022 aikana nostaa korkoja, mutta voi jäädä odotettua pienemmiksi nostoiksi tai pari repäisevän noston jälkeen tyydytään himmailemaan taas jonkin aikaa jos vain inflaatio saadaan takaisin haluttuun suuntaan.

2 tykkäystä

Ehdin eilen tehdä salkkuun +25% käteis exitin jenkeistä vielä nouseviin kursseihin. Loppuillasta saatoin jo tätä iloita reilusti. Nyt jo asetettu pientä pilkkiä jos sattuisi oikein mukava alkukyykky tulemaan. Saa nähdä…

3 tykkäystä

Tämä oli ehkä paras synttärikorttikuva mitä kukaan on ikinä minulle väsännyt :heart_eyes:
Kiitos paljon ja hyvää Loppiaista kaikille!

36 tykkäystä

Miksi olet tuikannut Stockmanin tuleen? Joku vakuutuskorvaus puljaus?

10 tykkäystä

Tässä vielä yks leffa, jota ei ole taidettu mainita: Margin Call

1 tykkäys

Kai pidät öljylapuistasi edelleen kiinni? Muistaakseni sulla oli hyvä possa niitä salkussasi.

Toinen asia sitten, että en tiedä onko modejen linja reilun kuukauden bannieni jälkeen muuttunut, mutta nyt tuntuu, että joka toinen viesti siirretään kesken keskustelun ketjusta toiseen, mikä kieltämättä häiritsee. Ymmärrän halun pitää ketjut “siisteinä”, mutta toivoisin modeilta pelisilmää, että keskustelun ollessa kesken ei tota siirtämistä tehtäisi.

1 tykkäys