Osakesijoittaminen

Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Sinulla on jokainen euro sisällä työllä ansaittua rahaa kun taas useimmilla konkareilla iso osa sijoitusvarallisuudesta on sijoittamisella saavutettua. (Olettaen, että olet ihan uusi sijoittaja etkä ole sijoittanut esim. varastettua rahaa)
On siinä luullakseni ero häviä omaa palkkaa kuin sijoitusvarallisuutta. Ja paperikädet vs. :large_blue_diamond:-kädet.

Itseäni ei kiinosta pitää varallisuutta näin korkeissa kursseissa. Mielummin ostan alempaa.

2 tykkäystä

En ole hirveän kokenut, mutta pidän kiinni siitä että sijoituksia myydään vain firmaan itseensä kohdistuneiden uutisten vuoksi tai joissain poikkeustapauksissa koko firman alaan kohdistuneeseen tilanteen muutokseen. Se että indeksissä on miinusmerkki, jopa monta päivää putkeen, ei ole syy salkun tyhjennykseen.

Poikkeuksena jos positio on ollut puhdasta veivausta, eli ostettu lyhyeen pitoon treidinä. Tällöin jos suunta ei ole oikea niin ulos vaan nopeasti ja uutta matoa koukkuun myöhemmin.

Se onko salkku (vs. ostohinnat) 40 vai 50% plussalla ei ole hirveän relevanttia muutoin kuin mahdollisten myyntien ajoituksen suhteen jos haluaa ns. vaihtaa hevosta ja saada hyvän hinnan pidemmästä pidosta.

Isoin oppi minkä voin jakaa on oppia katsomaan isoa kuvaa. Jos sulla on päivän mittainen graafi niin se näyttää pääasiassa kohinaa. Viikon aikajänteellä näkee ihan viime hetken trendiä mutta tässäkin on usein vielä paljon kohinaa. Sitten kun katsot firman kurssia vaikkapa viimeisen 3-5v aikajänteellä niin voi jo vähän haistella että miten firman arvostus kehittyy. Jos ollaan jokunen pikseli alle ATH-lukemien niin maailmanloppu ei sittenkään ole vielä tullut. Omaa salkkua kun kurkkaan niin näyttäisi että viimeinen kuukausi on poljettu paikallaan mutta koska vuoden alusta ollaan tajuttomasti vihreällä niin eipä tuo vielä ole iso juttu. Pari osaketta on vähän “tarkkailuluokalla” ja seuraava kvartaalirapsa voi näissä tarkoittaa ns. hevosen vaihtoa jos firmakohtaista syytä moiseen on, mutta muutoin tässä kuussa ei juuri ole ihmeitä tapahtunut, pientä säätö-veivausta puoliksi huvin vuoksi ja tässä parasta aikaa haistelen että josko jenkki-indeksit tänään tai viimeistään perjantaina ottaisi tukevampaa vastapomppua niin voisi taas vähän ostella lisää.

10 tykkäystä

Olisiko ideaa jos päivämuutokset prosentti- ja euromääräisinä saisi piiloon? Osakemäärä pysynee samana :slight_smile:

3 tykkäystä

Kiitos, lueskelen tuon läpi viikonloppuna. Kai tässä paras ratkaisu olisi, että ei katselisi kursseja joka hetki ja keskittyisi muuhun :slight_smile:

7 tykkäystä

Mitä väliä sillä nyt on mitä kautta se raha on sinne tullut. Pääasia että se raha on ns ylimääräistä. Mikäli joutuu myymään huonoon kurssiin kattaakseen velkoja ym menoja niin siihen ei mitkään kädet auta

3 tykkäystä

Tässä ketjussa pari viikkoa sitten Antti Viljakainen vastaili kysymyksiini hiukan aihetta sivuten: Inderesin analyysit (aik. Inderesin uusi suosituspolitiikka) - #72 käyttäjältä Antti_Viljakainen

1 tykkäys

Se helpottaa kun on ostanut osakkeet vuosia jopa vuosikymmenen sitten. Jos tuurilla on saanut komeat nousuprosentit alle niin ihan turhaa verottajaa ruokkia ja ei tuu tavaksi myydä. :smiley: Kurinalaisuutta ja aivopesua siihen, että liiketoiminnan kehitys on ainoa mikä määrää suunnan pitkässä juoksussa. Turha myydä jos mennään oikeeseen suuntaan. Visioi sen missä kuvittelee yhtiön olevan 5v päästä vrt nykyhetkeen, vaikka tietenkään et sitä mitenkään voi varmuudella tietää niin siitä saa sellaista varmuutta että mikäli se toteutuu, niin yhtiö on varmasti arvokkaampi. Mutta se vaatii sitä että tietää mitä omistaa ja tietää mihin se alla oleva firma on menossa, ymmärtää markkinaa ja sitä kehitystä pitää osata pystyä seuraamaan.

8 tykkäystä

Kaikkien on hyvä muistaa mitä reunamarkkinan pörsseissä tapahtuu. Hallintarekisterin kautta ostetaan osakkeita pää märkänä ja kurssit nousevat nopeasti. Sitten kun on vähän heikompi tunnelma markkinoilla niin ulkit ilmestyvät myyntilaidalle ja myyvät kaikkea mahdollista laitaan. Kuten esimerkiksi viime viikkoina

Toistuu vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen

24 tykkäystä

On tällä varmasti yhtä paljon merkitystä kuin mitättömillä lisäyksillä, jotka saa aina 20x enemmän tykkäyksiä. Niin se ei ainakaan voi mennä, että ostot on hyviä signaaleja, mutta myynnit ei merkkaa mitään. :slight_smile:

6 tykkäystä

Kyllä se itseasiassa näin yleensä on - myynneile voi olla monta syytä, ostoille yleensä vain yksi (poislukien ostoina näkyvät henkilöstön palkitsemisjärjestelmien osakeläjät, joita en laskisi oikeasti ostoiksi)

Mutta siitä olen samaa mieltä että signaaliarvo on usein paisuteltu paljon isommaksi kuin se oikeasti on.

7 tykkäystä

Puhut @Pohjolan_Eka ihan höpöjä Incapin turhasta posarista Twitterissä. Kai tiedät, että nuo turhat adjektiivit tarkoittavat ennaltamääriteltyä vaihteluväliä? Esimerkiksi kasvaa rakettimaisesti = 10-20% ja kasvaa kuin Harvia = 20%+

En ole näiden sanallisten ohjeistusten fani, mutta tuo kommenttisi turhasta hypeposarista oli joko ymmärtämättömyyttä tai vähän totuuden vierestä.

5 tykkäystä

No totta tuokin. Itse ajattelen niin, että jos aidosti pelkäät Harvian osalta karhumarkkinaa haluaisitko turvata vain 100ke 57-vuotiaana vai tekisitkö täydellisen exitin? Lisäksi harvalla rahamiehelläkään makaa tilillä miljoonia ihan vain ostopaikkoja odottamassa.

Muuten myyntijohtajjalle olisi jäänyt kaikki ulos nostamalla 90-vuotiaaksi asti 100ke bruttoa/vuosi käytettäväksi eli olisiko tuo karkeasti 5ke/kk nettona. Eli en nyt tästä oikein mitenkään päin saa aikaiseksi kovin suurta :bear:-signaalia.

2 tykkäystä

Pistin molemmat kädet alle, antaa sataa vaan. :sunglasses:

4 tykkäystä

Pääasia että olet aloittanut sijoittamisen. Lähde rauhassa liikkeelle ja asennoidu niin, että kun ostat tasaisesti lisää vuosien mittaan, joskus ostat kalliilla, joskus halvalla, useimmiten suunnilleen tasapainoisilla hinnoilla. Usein vasta paljon jälkikäteen tiedetään, milloin oli loppujen lopuksi kallista ja milloin halpaa. Kun hajautat ajallisesti, sinun ei tarvitse välittää. Lopputulos 20 vuoden tähtäimellä on erittäin todennäköisesti hyvä, kun vaan sitkeästi jatkat hiljalleen ostamista kaikissa mahdollisissa tilanteissa ja pyrit minimoimaan kaikenlaisia kuluja ja veroja.

23 tykkäystä

Tämmöisenä päivänä harmittaa, että OST on aikalailla kaikki tappiolla olevat osakkeet ja AOT kaikki raketoi. Nyt olisi kiva niistä tappiot ja vaihtaa parempiin hevosiin…jotenkin tuntuu pahemmalta tehdä tätä ostilla, kun ei saa vähennyksiin tappoita.

Kai huomaatte että eniten laskee piensijoittajien suosiossa olevat osakkeet pois lukien qt jossa volyymit isommat? Kö?

Minunkin stoppeja toki lauennut muutamista kohteista.

6 tykkäystä

epälikvidit laskee helposti. ei tarvita kuin pari ei sivistynyttä myyjää :slight_smile:

EDIT pakko pistää on niin hyvä

25 tykkäystä

on muuten kiva antaa osakkeille aina lupa nousta.


Fobi. Lupa nousta.


Incap lupa nousta annettu 3 kertaa, vasta sitten lähti. Tää on omasta mielestä vielä harvinaisen koominen kun kamppailin jatkuvasti ostanko vai myynkö. no päätös oli MYY :smiley:

36 tykkäystä

@Telemaster Harvialla ostolaita 2xmyyntilaita ja Pajuharju puhuu pian. Tällä tieteellisellä analyysillä en usko, että tänään mennään alle 50€.

8 tykkäystä

Jakomielitautihan tässä iskee, haluais kovasti kurssia alemmas, mut kuitenkaan ei sitä toivo :crazy_face:

En vaan nyt tykkää siitä ajatuksesta yhtään, että jenkit eivät ole vielä korjanneet…

13 tykkäystä