Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Toisella korvalla kauppareissussa kuunneltuna ei mitään ihmeellistä. Mm.

-Tilanne maassa “ei-yksinkertainen”
-Toimittaja ihmetteli, miten verkko saatiin toimimaan ilman nettiä? Töitä tekemällä
-Pankkiautomaattien sulkeutuminen myös teettänyt hikisiä hankkeita
-Henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuus keskiössä
-Uusia palveluita (tulossa?)

Haastattelussa siis enemmän verkkotekniikkaa kuin sitä todellista ongelmaa eli politiikkaa. Jo pohjaltaan epävakaassa maassa on pullon korkki auennut ja vaikka kansa vielä lanattiin rauhalliseksi pataljoonilla, niin ison (geo-) poliittisen riskin maa.

9 tykkäystä

Ei tarvi suurta muutosta.

RahatonMies → RahatOnMies

:sunglasses:

84 tykkäystä

Nakkaan tänne vastauksen eli peruttu tilaus on vielä voimassa. Virtuaalikortti lähtee testiin sitten kun edellinen tilaus päättyy. :slight_smile:

2 tykkäystä

Tai sitten voi klikata “kuittaa” - näppäintä, kun jäljellä ovat “lukemattomina” ne ketjut, joita et enää halua seurata ja lisäksi täpätä seuraavan ruudun

3 tykkäystä

Miksei olisi? Indeksit pitääkin olla sääntö perusteisia jotta savutetaan niiden hyöty eli inhimillisten virheiden vaikutus. Jonkinlaista harkinnan varaa on hyvä olla jotta voidaan välttyä manipuloinneilta. OMXH25 on wikipedia määritelmän mukaan näinkin simppeli. Miten nuo vaihdetuimmat on tarkalleen määritelty selviää sitten Nasdaqin sivuilta.

OMX Helsinki 25 ( OMXH25 , aiemmin HEX25 ja FOX ) on Helsingin pörssin osakeindeksi. Se on markkina-arvopainotettu indeksi, joka koostuu Helsingin pörssin 25 vaihdetuimmasta osakkeesta. Yksittäisen osakelajin paino on rajoitettu 10 %:iin. Indeksiin kuuluvat osakelajit tarkistetaan kaksi kertaa vuodessa (1. helmikuuta ja 1. elokuuta) ja osakepainot neljä kertaa vuodessa (1. helmikuuta, 1. toukokuuta, 1. elokuuta ja 1. marraskuuta).

4 tykkäystä

Tämä kommenttini oli syyskuulta. Nyt kun Qt on korjannut jo lähes -40% niin voi todellakin todeta, että koko HKIn “compounder”-porukka on ottanut isoja korjauslukemia ja tällä on ollut selkeä vaikutus fooruminkin sentimenttiin. Nämähän on myös niitä samoja osakkeita, mitä myös Inderesin mallisalkku on pullollaan, mikä selittää senkin heikomman performoinnin viime vuodelta (mallisalkkukin on laskenut -15% huipuistaan).

Tässä muutamia mallisalkustakin löytyviä viime vuosien huippuosakkeita ja luvut ATHsta:

  • Kamux: -40%
  • Remedy: -30%
  • Revenio: reilu -25%
  • Talenom: -35%

Harvia tosin porskuttaa “vain” -15% ATHsta. Saa nähdä millainen vuosi 2022 näille compoundereille tulee olemaan.

77 tykkäystä

Lukusuositus ennen nukkumaanmenoa tai vaikka huomiselle kahvitauolle, Terry Smithin luotsaaman Fundsmithin kirje sijoittajille vm. 2021:

Aika tuttua huttuahan tämä on jos olet sattunut herran juttuja aiemmin lukemaan tai kuuntelemaan, mutta on noita silti aina mukava lukea.

Miehen perusprinsiipit ovat aina yhtä vakuuttavat ja niin on suorittaminenkin ollut tasaisen tappavaa.

Sijoitusstrategiaansa ei voi ainakaan monimutkaisuudesta moittia:
kuva

Pidän myös tästä yksinkertaisesta mittaristosta, jota Terry käyttää salkkunsa vertailussa muuhun pörssiin:


Erinomaista pääoman tuottoa, kannattavuutta, rahavirtaa ja vahvaa tasetta. Ei nuilla ainakaan ihan metsään mene. :slight_smile:

30 tykkäystä

Aika mysteeri on tämä Lifeline SPAC…24-36kk on aika pitkä aika pitää varoja kiinni osakkessa ilman tietoa…no eipähän ole paljoa kurssi heilunut turbulenssissa eli silleen on tavallaan rahat ”turvassa”, no vähän aikaa vielä, jospa jotain vihiä kuulisi missä mennään…

2 tykkäystä

Kiitos. En kyllä odottanutkaan, että politiikkaa puhuttaisiin, hyvää tai huonoa.

Mietin kovasti tuota riskisyyttä, millainen geopoliittinen riski oliisi Kaspin osalta mielestäsi? Ja mikä sille olisi todennäköisyys?

Itse uskon, että kaspi on nyky systeemissä voittaja ja vakaus pelaa kaspin pussiin joka laajenee Kazakstanissa koko ajan. Ehkä vallankumous ja sekasorto olisi huonoin skenaario, mutta uskoisin, että silloinkin Kaspi kyllä pärjäisi, kunhan rauhoittuisi.

Loppujen lopuksi päädyin siihen, että laskeneella kurssilla ei ollut järkeä lähteä myymään enää.

Sisällissota tai vastaava olisi varmaan kyllä oikein huono. Sellaista ei taida nyt tulla.

Pakko sanoa, että Kaspi saa minulta nyt eritysesti huomiota ja valvontaa… taisi paras ostopaikka myös jo mennä, toisaalta välillä käytiin vajaassa 150 dollarissa (jota pidin jo vähän liian täyteen hinnoiteltuna), jokseenkin ansaitusti.

Turvassa ja turvassa, kun tällä hetkellä maksaa 12,74e siitä että on oikeus 10e summaan :slight_smile:.

Taitaa tuo loppu arvostus perustua toivoon, mutta niinhän se on myös joillain ihan oikeilla osakkeillakin.

6 tykkäystä

Hyvä huomio! Tämä pääsi unohtumaan, no vähän aikaa oottelen vielä…

1 tykkäys

Mutta pitää muistaa että nyt kun korkojen oletetaan nousevan, niin nyt tuolla 10e:lla saa paljon enemmän hyvää kuin vielä 2kk sitten, joten kurssin pitäisi vähintään raketoida. :partying_face: :partying_face:

Löydätkö suomipörssistä tällä hetkellä ostettavaa
  • Kyllä
  • Ei

0 voters

20 tykkäystä

Mahtava kysely @Kaptah5. Jos jaksat tehdä tämän vaikkapa kerran kuussa, niin tästä voisi tehdä foorumin senttimenttibarometrin.

24 tykkäystä

Mietin ihan samaa!
Olisi mahtava ketju, jossa olisi “Inderesmittari”. Kuukausittainen kysely jossa hyvin lyhyesti muutama kyssäri:

  1. Onko Suomen pörssissä ostetavaa tällä hetkellä
  2. Fear- greed kysymys
  3. Käteispaino
41 tykkäystä

Kiitos, koitan muistaa kerätä dataa säännöllisesti. Vernerihän kerää facebookin sijoitusryhmässä myös sijoittajasentimenttitunnelmia niiin sieltä saa myös ehkä laajemmassa kuvassa tunnelmia; bull, bear tai neutraali.

2 tykkäystä

Miksi painottaa vain suomen pörssiä? Kaikki eivät sijoita tänne lainkaan. Jos huomioisi edes maanosittain, niin näkisi myös laajempaa sentimenttiä.

2 tykkäystä

Kyllä vaan Kamuxin osake on sitten masentava. Oikeudenkäynnistä voitto, Ruotsiin uutta liikettä. Odotettu negarikaan ei ole tullut. Vantaalla isompaa liikettä. Johtoryhmään vahvistuksia. Pelkkää positiivista koko alkuvuosi. Silti treidaa taas alle 11 euron.

30 tykkäystä

Taitaa edelleen painaa markkinan innostusta (pieni) riski tulosnegarista. Ennustan että sitä mukaa kun päivät seuraavaa rapsaa kohden vähenevät alkaa hivuttautuminen ylämäkeen. Loppu riippuu sitten Q4 suorittamisesta.

5 tykkäystä

Voi olla että markkinoita jo mietityttää miten käy 2022 marginaaleille. Inderes ennustaa että 2020 4,3% marginaalista pudotaan 3,1% marginaaliin. Jos ja kun ruotsi sekä saksa edelleen kasvavat suomea nopeammin, pystyykö kamux kankeamaan itsensä yli 3,5% ohjeistuksensa?