Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Niin paria viikoa ennen viimmeistä päivitystä kyllä kerroin ja pähkäilin mitä teen salkun kanssa… itselle oli vain kysymysmerkkinä se että supistanko vai laajennanko salkun rakennetta. No laajensin… tuota ennen olin jo ulkoistanut tuoreet jenkki ev kupongit pihalle… ja ennen tuota viimmeitä päivitystä oli täysin selvä että nyt tulee kiireinen talvi ja kevä. Taisin sen tänne johonkin kirjoittaakkin että minun on aivan turha yrittää päivittää esim ostin/myin osioon enään kauppoja koska se olisi täyttynyt päivän tekemisistä ja sama homma salkkujen tuotto osiossa… enkä kyllä olisi jaksanutkaan alkaa tänne joskus puolikahdentoista aikaan yöllä rustaamaan tuotto/tappio rapsaa pörssi päivän päätteeksi. No toukokuuhun mennessä tilanne vähän jo sitten rauhoittu… ja pääsin sitten enemmän keskittymään kolikko puoleen. Ja mitä tulee tuohon tuloksen tekoon laskumarkkinassa niin se vaatii ihan sairaanpaljon seurantaa… ja kyllä kolmen osakkeen kohdalla vain pystyin vuoden loppuun menessä tekemään tappiota niin että kannatti käyttää ulkona tappio/vero mielessä.Ja salkusta lötyy iso tukku kuponkeja joiden kurssi on ollut tämän laskunkin ajan kohti koilista :slightly_smiling_face:. Eli pakka on hyvin kasassa :wink:… Mutta nyt takaisin oikeaan elämään ja lopetetaan nämä vanhojen muistelut… Sunnuntai yöt ovat kolikko puolella aika hektisiä joten lähetys siirtyy nyt sinne :grin:

11 tykkäystä

Itseäni tuossa Hyzon-hypessä harmittaa se, että 90%, jotka lapulla pelaavat ovat aivan uusia sijoittajia. Todennäköisyys, että homma menee lopulta perseelleen on huomattavan suuri.

@timontti ja @Meri kaltaiset palstalegendat tuovat valtavasti lisäarvoa postauksillaan. Lisäarvon hinta on sitten nämä kokemattomat peesailijat syöksyvät virheestä toiseen.

15 tykkäystä

Että ei jäisi kellekkään epäselväksi niin ainakin minä olen pirun varpaillaan ja tuntosarvet herkällä tämän Hyzonin kohdalla… ne jotka ovat seuraneet minun tekemisiä pidempään ovat se jo varmaankin huomanneet. Ei sillä että itse kupongin perusta olisi miksikään muuttunut vaan sen kautta mitä ympärillä tapahtuu kilpailijoiden kautta!!!

12 tykkäystä

Halusitko avata millaisiin tuottoihin esim. osakesalkun osalta pääsit? Tai mikä kokonaisuus onkaan helpoin avata? Ja jos välittäjältä ei saa tarkkoja lukuja, niin joku +/- 20% veikkauskin käy? Kovemman tilin teko uusiutuvilla yms. viimevuonna on kyllä hieno tulos.

4 tykkäystä

Ei minun salkku todellakaan ole pelkkiä uusiutuvia kun lähdettin laskuun niiden osalta karsin osan niistä pois ja valistin omasta mielestä vahvimmat mukaan laskuun :slightly_smiling_face:… löytyy kontti,auto,kaivos,teräs,kemia ja nykyään vielä alkanut lisäilemään lento/matkailu kuponkeja. En tarkkaa tiedä enkä halua lähteä arvailemaan :slightly_smiling_face:

5 tykkäystä

Olenko vain kuvitellut vai onko todella näin, että punaisen viikon jälkeen viikonloppuna ja ma aamuna täällä on aktiivisempaa kuin vihreän viikon jälkeen. “vihreän viikon jälkeen voi ottaa rennommin viikonloppuna” tai tyyliin että “pakko lukea foorumia jne enemmän että oppii jotain uutta viikonlopun aikana ennen pörssiviikkoa” yms yms. Saattaa olla aivan tättärää-juttuakin eli mediakriittisyys. *Tättärää-termi (Meihemi-youtube sisällöntuottaja)

Kyllähän kaikista varmin tapa luoda arvoa ruokakaupassa on ostaa muiden jostain kumman syystä hylkimiä tuotteita, jotka päätyvät alennusmyyntiin. Kaiken lisäksi S-ryhmä paniikkimyy näitä iltaisin lisäalennuksella, joka varmistaa ostajalle turvamarginaalin. Nämä kohteet ovat yleensä niitä ylihintaisia laatutuotteita, joille ei löydykään odotetunlaista kysyntää. Vaikka ilta-alessa tuotteelle lätkäistään -60 % alennus, niin tuotteen todellinen arvo ei missään nimessä laske samassa määrin. Vaikka käyttöaikaa jääkaapissa säilyttäen olisikin enää päivä tai pari jäljellä, pakastin voi venyttää sitä vielä viikoilla. Joskus hyvänkin turvamarginaalin tuote osoittautuu pommiksi, mutta koettu tappio on pieni kaikkien muiden aletuotteiden tuottaman arvon rinnalla. Ilta-alen avulla säästää viikossa kymmeniä euroja ja samalla saa nauttia hieman laadukkaammista tuotteista.

“Ostan ylipäätään aina, kun halvalla saa. Lidlissäkin ostan aina punaisella hintalapulla merkittyjä tuotteita, Lehti luettelee.”

11 tykkäystä

“Täällä arvonlisävero ja muut kustannukset nostavat hintatasoa.”

Kyllähän Lehti tietää että ALV:n alentaminen lähinnä lihottaa yrittäjän lompakkoa.

Siirrän tänne, koska asuntosijoittajien murheet Suomessa eivät ole pörssiä liikuttava ajuri, ei Suomessa eikä maailmalla. :slight_smile:

4 tykkäystä

Ehkä korkomarkkinoiden pääomien lisäksi myös asuntomarkkinoiden pääoma valuu osakemarkkinoille. Uusi +30% vuosi tulossa.

1 tykkäys

Olisi mielenkiintoinen makrokokeilu nähdä, mikäli ihmiset yrittäisivät muuntaa asuntonsa käteiseksi, maksavat lainansa pois ja sulloisivat kaiken ylimääräisen osakemarkkinalle. :smiley:

10 tykkäystä

Kun tänäänkin selasin facessa tämän jutun kommentteja, niin ei tule valitettavasti tapahtumaan. Ylivoimaisesti suosituin kommentti oli, että säästäminen ja terveytensä vakuuttaminen on täysin turhaan, koska täältä ei saa mukaansa mitään 🤷

15 tykkäystä

Onkohan kukaan laskenut miten paljon osakemarkkinoilta on valunut rahaa kryptoihin?

Tälläistä valumista ei yksinkertaisesti voi tapahtua.
Seppo myy Nokiat 1000 eurolla ja ostaa Krypto-Kallelta KoiraKolikkoa™ samalla summalla. Kuinka paljon rahaa siirtyi osakkeista kryptoihin? 0 euroa.
Aina on ostaja ja myyjä.

Se mitä voi tapahtua on että uutta rahaa allokoituu osakkeiden sijasta kryptoihin. Mutta kannattaa huomioida että kaikki krytpot yhteensä on vain yhden Applen kokoinen markkina-arvoltaan ja epäilen että ei aivan yhtä likvidoitavaa sorttia.

7 tykkäystä

Onhan PT-tuotteissa myös pieni vipuefekti voimassa eli alennuskerroin vipuuntuu pienentyneissä verokustannuksissakin eli tuohon -30 % alennukseen tulee päälle vielä -14 % sen osuuden ALVista :wink:

1 tykkäys

Nyt en ihan ymmärrä tuota. Laskeehan se väkisinkin osakkeiden arvostusta jos pääomaa valuu kryptoihin.

3 tykkäystä

Taitaa olla vain vähän liian monimutkainen asia ratkaistavaksi, ainakaan kaffehuoneessa. Jos kaikki transaktiot tehtäisiin yhden välittäjän kautta, saattaisi he pystyä tarjoamaan jotain hyvää estimaattia.

@Verneri_Pulkkinen vartissa taisi joskus olla jostain tutkimuksesta puhe tyylin: euron myyntipaine laskee osakkeita (markkina-arvoa, ei kurssia) 4euroa, joka ehkä tulkittavissa niin, että jos kaikki muut treidaavat osakkeita normaalisti. Niin se että minä yhtäkkiä keksin myydä nokiaa 1000 eurolla (jonka aion allokoida kryptoihin) laskee nokian (ja osakemarkkinoiden) arvoa n. 4 000euroa. Kaiken maailman nonnerot yhteensä myyvät miljardilla ja osakemarkkinat laskee 4 miljardia.

Kuinka pysyvää tämä lasku sitten on? Mistä tiedetään kuinka paljon kryptoihin on “virrannut” rahaa tai “kuinka paljolla niitä on ostettu”?

4 tykkäystä

Ajatellaan että aikojen alusta saakka Satoshi Nakamoto omisti kaikki kryptot yksin. Vuonna 2021 Buffett sanoi hänelle että minulla on tässä sadan miljardin arvoinen osuus Berkshireä, annan sen sinulle jos saan koko kryptopositiosi. Vaihtokauppa. Nyt Nakamotolla on Berkshire-osuus jolla on sama arvo kuin aiemmin. Buffetilla on kryptoja joiden markkina-arvo on 100 miljardia koska siihen kurssiin viimeisin kauppa tehtiin.

Tässä siis kryptojen markkina-arvo nousi hetkessä nollasta sataan miljardiin, mutta silti yhtään dollaria ei poistunut pörssistä eikö sen koommin yhteiskunnasta. Yksi henkilö vain päätti luovuttaa oikeasti arvokkaan omaisuutensa jollekin toiselle.

15 tykkäystä

Liputusketjussa on käyty keskustelua siitä mikä on asiallista haastoa ja saako toisen käyttäjän toimintaa arvostella rakentavaan sävyyn.

Ainakin periaatteessa näyttäisi olevan sallittua, joten koetetaanpa kepillä jäätä. Huom, en todellakaan halua tällä viestillä lytätä Meriä, joka tekee mielestäni arvokasta työtä palstalla. Nostaisin vaan tämän asian “tikun nokkaan” koska Merin vastaus kiinnostaa aidosti.

Aika ajoin täällä ihmetellään Merin onnistumisia. Ostin/myin juuri äsken-ketjun perusteella voi jäädä käsitys että Meri myy ainoastaan satumaisilla voitoilla. Toisaalta harva meistä hiiskuu sanallakaan mistään tappiomyynneistä (ja silloinkin puhutaan verotusteknisistä syistä). Ketjussa on ihan yleisesti tapana paukutella henkseleitä ja kenties saada hypeä aikaiseksi. En syyttäisi Meriä tuosta tavasta koska se on yleinen käytäntö foorumilla.

Meri avasi hienosti salkkunsa tuottoprosentteja aina viime vuoden helmikuuhun asti. Helmikuun postauksessa Meri käykin varsin rehellisesti läpi laskupäiviä ja salkun sulamista:

Sen jälkeen on sillä rintamalla tosin ollut hiljaisempaa, vaikka Meri lisäsikin osakepainoa tuntuvasti koko kevättalven ainakin huhtikuun loppuun asti. Ei Merillä tietenkään ollutkaan mitään velvollisuutta jatkaa päivityksiään ja päätös lopettaa on täysin ok.

Jo maaliskuun alussa osakepaino oli ilmeisesti aika tapissa. Ostin/myin-ketjusta poimittuja lisäysilmoituksia joillakin suosikkiosakkeilla (myyntejä ei tänä aikana näkynyt):

image

Meri muistaakseni joskus syksyllä kertoi ettei ole myynyt mitään tappiolla ja että vetypaino on salkussa edelleen tuntuva. Kurssien laskettelu on jatkunut melko tasaisesti, esimerkkejä alla.

Joten jos kaikesta tästä huolimatta salkkusi ei vuotanut verta viime vuonna olet kyllä saanut satumaisia tuottoja muista jämäosakkeistasi ja kryptoista. Tai sitten vaan olet ajoittamisen maailmanmestari :smiley:

Mutta siis, vilpitön kysymys @Meri : oletko oikeasti menestynyt osakemarkkinoilla viime vuonna niin hyvin kuin kenties tahattomasti olet antanut ymmärtää?

79 tykkäystä

Palstalla kun on tullut tunnetuksi sijoittajatyyppi “fundaboomeri” niin tässä olisi Vantaan-Keravan hyvinvointialueen äänestäjille ehdokas Funda Demiri :smiley: [Tämä ei ole vaalimainos, vain humoristinen havainto.] Tosin noilla profiilin tiedoilla en usko tältä foorumilta äänivyöryä tulevan muutenkaan.

14 tykkäystä