Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Valitettavasti vapaa markkinatalous pitää huolen että mainausrauta valuu sinne missä sähkö on “väärän hintaista” kunnes regulaattorit sanovat “nope” tai markkina korjaa sähkön hinnan oikeaksi. Kasa vähemmän rikkaita valtioita ottaa tästä pääasiallisesti osuman. Kazhakstan kun irroitettiin netistä vallankumousyrityksen yhteydessä niin 18% ETH-hashratesta katosi jonnekkin…

Ja tämmöinen hieno viherpesu “ylimääräisen” energian käytöstä on aika lailla juuri sitä - voit olla varma että kallista rautaa ei pidetä sammuksissa vain koska juuri nyt tuulee vähän. Eli korkeintaan nostetaan sähkön “peruskuorman” tasoa ylemmäs koska 24/7 jauhavat mainauslaitteet.

Ja NFT:t ynnä muut kryptoassetit… regulaatio vahvasti perässä ja epäilen että jokunen ottaa leukaan / näpeille ennenkuin regulaattori ehtii mukaan.

Ja siis periaatteellisella tasolla olen sitä mieltä että ihmiset voivat keskenään sopia mitä vain sopimuksia, mutta sitten jos tulee asiasta sanomista ja otetaan oikeusistuimia mukaan soppaan niin homma menee mutkikkaammaksi, varsinkin jos lainsäädäntö on ihan kujalla.

12 tykkäystä

Maailmaa ravistelee tällä hetkellä supply chain ongelmat sekä energiakriisi. Täytyy todeta, että nyt on onnistuttu kyllä väkisin löytämään se kultainen reunus kryptojen mainauksesta ja kryptojen energiankulutuksesta. Hyvä esimerkki, että onnistuu mistä tahansa aiheesta, kun oikein kovasti yrittää :wink:

9 tykkäystä

Olisi mielenkiintoista tietää kuinka iso osuus kryptoboomilla on tuohon energiakriisiin. Olen nähnyt sekalaisia arvioita sähkön määrästä jonka krypto popsii nassuunsa ja ne ovat yleensä 100 terawattitunnin molemmin puolin (maailmanlaajuisesti, vuodessa). Sanotaan konservatiivisesti 50-100 terawattituntia. Se on aika lailla… ja se taitaa olla ollut vahvassa kasvussa viime aikoina.

2 tykkäystä

Juuri näin. Pistin juuri pienen setin tästä viherpesusta tuonne Bitcoin-ketjuun. Puheet, teot ja teoria ei oikein tue tätä “ylimääräistä vihreää energiaa”. Kuka ostaa mahdollisesti sadoilla tuhansilla tai miljoonilla louhintavehkeitä ja sitten seisottaa niitä poissa käytössä ja venaa, että sähkönhinta menee alas “ylimääräisestä vihreästä energiasta”?

Itsellä on -100% halua hillitä omaa kulutusta, kun tätä menoa seuraa vierestä. Madoffin puffi ei sentään vienyt Argenttiinan verran sähköä.

2 tykkäystä

Nää vety-laput eroaa siinä mielessä edellisestä hypebuumista eli kannabis-osakkeista siinä, että vety saattaa pitkällä aikävälillä olla osa puhtaampaa maailmaa. Tää on sijoittajalle vaarallista, koska sitten lappuun sisältyy “maailman pelastamisnarratiivi”.

Ite oon suoraan katsonut vaa öljyn hintaa ja sitä kautta tietää hyvin missä mennää. Jos öljy dippaa, niin maailman parannks on lähes aina ollut mediassa esillä. Jos öljy taas nousee, niin maailman parannus rintamalla, on aina silloin hiljaisempaa. On halpaa retostella netissä olevansa maailman pelastamisen asialla, mutta silloin, kun se oma lämmityslasku, sähköauton lataus tai bensan hinta nousee, niin silloin tuo jää taka-alalle. Kaikilla niillä siis, jotka hoitavat itse oman taloutensa. Jos valtio maksaa elämisen, niin ei se lämmitysmaksun nousu tunnu missään.

1 tykkäys

Minusta Fortumilla on pelimerkit kohdillaan etenkin Saksassa ja nimenomaan kaasu-busineksessa. Jollakin Saksassakin pitää energia tuotta, kun ydinvoima ja hiilivoimalat ajetaan alas.

Norjalaiset ovat kyllästyneet oman vesivoimansa myyntiin pilkkahinnalla. Jatkossa näin ei ole kun kapasiteettia myydään jo nyt ja tulevaisuudessa vielä enemmän UK:hon, Saksaan ja Hollantiin.

2 tykkäystä

Voihan kannabis-osakkeetkin olla pitkällä aikavälillä osa lopullista maailmanrauhaan, kun porukka sitten vain pajauttelee menemään, eikä sellaiset pikkuasiat, kuten Ukrainan valtaus yms. jaksa kiinnostaa :smiley:

8 tykkäystä

Ainakaan toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, koska noi yhtiöt ovat järjestäen tappiollisia. Muutenkaan käyttö ei ole lisääntynyt kovinkaan paljon.

Taitaa tällä hetkellä kuitenkin katteet olla sellaiset että paahdetaan 24/7 joka puolella missä on soppari ollut vähänkään järkevä.

Kotosuomessa jos on kaivuri kiinni pörssisähkösopparissa niin voi olla joo hiljaista, mutta kuten sanottua, tiukan paikan tullen vehkeet siirtyvät halvemman sähkön äärelle tai sitten pistetään lihoiksi jos omistaja ei ratkaisua löydä (ja myydään todennäköisesti toiselle mainaajalle joka vie ne halvemman sähkön äärelle)

Mutta uuden energiantuotannon rakentaminen on kallista ja kestää pitkään. Ks. erään nimeltä mainitsemattoman ydinvoimalan rakennusprojekti jossa meni vuosi jos toinenkin. Sitä ennen nouseva kysyntä nostaa hintoja ja kaikki pääsevät maksamaan kunnes tätä rahaa kanavoituu uuden kapasiteetin rakennukseen. Suuri osa päivän inflaatiopiikistä on energian hinnan nousua…

Eli vaikka tuo on totta pitkässä juoksussa, jos tänä talvena on käpy jäässä kun sähkö on kallista niin se ei lämmitä että viiden vuoden päästä meillä on reilusti enemmän energiantuotantoa ja ongelmaa ei ole.

3 tykkäystä


Valtteri Bottaksen Instagram tilin tarina osiossa kuva Harvian kiukaasta.:fire: Seuraajia 2,9 miljoonaa.

59 tykkäystä

Jotain tämmöistä osasin odottaa :ok_hand: :grin: @CantwellNCFC . Tuossa vähän listaa salkusta ja vasta painoa noille esimerkki kupongeille :grin:. Siitä sitten jokainen voi ihan itse tehdä omia johtopäätöksiä olisitko voinut tehdä samalla salkulla voittoa :slightly_smiling_face:. Enkä nyt ala sen kummemmin tässä käymään läpi sitä että miten minä sen tein :slightly_smiling_face: . Jos joku epäilee että noin ei ole niin sille minä en voi mitään… olen ainakin yrittänyt niin tarkasti laittaa tuonne salkun kehitys osioon omat liikkuni niin voittojen kuin tappioiden osalta siihen asti kun se vain ajan käytön ja tapahtumien osalta oli vain suinkin mahdollista :slightly_smiling_face:. Ja se syy miksi tuon tein oli vain ja ainostaan se että aikaisemmin laitoin vain ostin/myin osioon liikkujani joista tuli semmoinen käsitys joillekkin että teen vain voittoa joka hetki… joka ei todellakaan pidä paikkaansa :slightly_smiling_face:. Eli avasin kokonaisuutta… näin jälkeen päin ajateltuna olisin päässyt paljon vähemmäällä kun en olisi kirjoittanut tavuakaan :grin:. Tuosta on kyllä opittu :wink:.

ELRINGKLINGER.AG
Bloom Energy Corp
Cell Impact B
NEL
JinkoSolar Holding Co
SFC Energy
NIO Inc ADR
Xpeng Inc
Zaptec
Everfuel
Semcon
Chart Industries Inc
SSAB B
Digital Turbine Inc
Danaos Corp
CF Industries Holdings Inc
Glencore
L’Air Liquide
Linde PLC
Daimler Ord
A.P. Møller - Mærsk
Hapag Lloyd
Royal Dutch Shell
BP
Lithium Americas

Tuon minun listan osasta salkun sisällöstä ne “jämäosakkeet” kun käyt läpi ajatuksella niin saat jonkunlaisen käsityksen miten minun viimme vuosi meni. Helpolla raha ei tullut viimme vuonna mutta jotain kyllä jäi käteenkin…
Ja kolikko puolen tuotot viimme vuodelta onkin sitten tarina ihan erikseen josta tänne ei kyllä kannata paljon kirjoitella niitä mielensä pahoittajia näköjään piisaa :grin:. Noo sen verran siitä että esim tänään jauhetaan esim tuota https://www.coingecko.com/en/coins/request-network

32 tykkäystä

Siri ei hoksaa että amerikassa on pyhä

3 tykkäystä

Oho meni mestarilta aivan väärään ketjuun Mörkö saunoo -mukiin liittyvä vitsi… nyt paremmassa paikassa :star_struck:

5 tykkäystä

Tuo oli juurikin se viimme vuoden pointti… eli käytännössä ilman mitäänn ihme liikkuja noin kolme vuotta noustiin kunhan vain istui kyydissä. Viimme vuonna piti alkaa tekemään oikeasti töitä rahan eteen. Pahimpina/parhaimpina päivinä minun salkun ympärillä oli kolme ihmistä tekemässä töitä.

9 tykkäystä

Siis mikä energia menisi täysin hukkaan?

4 tykkäystä

Teoriassa vaikkapa tuuli- ja aurinkoenergia joka (hetkellisesti) ylittää senhetkisen kokonaiskysynnän. Jos ei ole mitään varastoa tyyliin akustot tai vaikka veden pumppaaminen ylös vesivoimalan padon taakse, tilanne on itseasiassa ongelma. Historiallisesti uusiutuvaa on ollut niin vähän että tämä ei juuri merkkaa, sammutellaan vaan muita voimaloita tarpeen mukaan, mutta sitä mukaa kuin uusiutuvien määrä kasvaa, tämä alkaa muodostua ongelmaksi.

Mutta ei siksi että se menisi hukkaan, vaan siksi että kaikki tuotettu sähkö pitää käyttää johonkin. Pakko. Eli teoriassa mainausvermeitä voisi käyttää “säätövarana” eli niitä tuotaisiin linjoille hetkellisesti kun tarjonta ylittää kysynnän jotta kaikki uusiutuva saadaan upotettua jonnekkin. Teoriassa.

5 tykkäystä

Juu, ymmärrän että kaikki tuotanto pitää kuluttaa samalla hetkellä, mutta hainkin takaa että onko mainareita pitänyt käyttää “säätövarana”, tai onko nykyinen tuuli yms. energia jo tuottanut ongelmia, milloin ei oltaisi muuten helposti säädettyä verkkoa tasapainoon.

Se että energiaa varastoidaan tai että joku toinen voimala laitetaan käymään pienemmillä kierroksilla, ei tarkoita että energiaa menisi hukkaan.

Usein näkee kuvia jossa esitetään paljonko “energiaa menee hukkaan” koko tuotanto-kulutus-kaaren aikana, jotka ei liity taas tähän aiheeseen mitenkään.

1 tykkäys

Vähän cryptokeskustelun ohi, mutta kuitenkin ylituotanto-näkökulmasta tuli mieleen seuraavaa.

Tony Seba tutki miten olisi mahdollista saavuttaa 100% sähkön tuotanto uusiutuvilla ja akustoilla vuoteen 2030 mennessä. Ilmeisesti kokonaistaloudellisin ratkaisu oli noin 4x tarvittava sähköntuotanto ja jonkun verran akustoja. Seurauksena oli muistaakseni se että 90% ajasta sähköstä on valtavasti ylituotantoa. Superabundant. Silloin sitä saa sitten dumpata vetyyn ja cryptoihin ihan rauhassa.

“3-5x solar and wind generating capacity + 35-90h storage. CA, TX, NE”

Tästä asiasta noin. 36min kohdasta eteenpäin.

3 tykkäystä

Hitto kun tekisi mieli ostaa QT osaketta. Päässä on niin ristiriitaiset fiilikset. Toinen osa aivoista huutaa ”Osta yhtiötä, älä kurssia” ja ankkurointiharha, tässä tapauksessa 178€ ATH saa hinnan nyt vaikuttamaan halvalta. Toisaalta QT voi laskea vielä 20% eikä silti olisi ”halpa” perinteisillä mittareilla.

Voi kun olisi kristallipallo…

38 tykkäystä