Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Seurailen Saksassa vaan oluen hintaa. Halvempaa kuin Suomessa. Halvempaa kuin pullovesi tai bensiini.

Ei vaikutusta kulutustottumuksiin :partying_face:

25 tykkäystä

Oluesta ei vain taideta jatkojalostaa muuta kuin mahaa ja ehkä rapulaa, ei niin isoa vaikutusta inflaatioon?

4 tykkäystä

Markkina ei uskonut Konecranesin aiempaan ennusteeseen kurssista päätellen. Negari on kuitenkin hyvin lievä ja kurssi on jo valmiiksi poljettu alas, joten voi olla jopa positiivinen uutinen tuo uusi ohjeistus. Markkina odotti ehkä pahempaa?

8 tykkäystä

Kyllä siitä jalostuu myös makunautinto.

Terveisiä Saksasta :beers:

Edit. Kuva saattaa sisältää tuotesijoittelua. Ilma nyt arviolta 22 ja taivas lähes pilvetön. Huomiseksi noin 30 lämmintä

19 tykkäystä
2 tykkäystä

Tietysti katoaa, mutta vasta kun talous jäähtyy. :wink:Mitä tässä seuraillut niin monilla tilanne se että hinnat kirpaisee mutta juuri mikään omassa kulutuskäyttäytymisessä ei muutu.

Sitä paitsi, on erikoista että jatkuvasti tulee vastaan tuotteita ruokakaupassa (ja muuallakin) joiden hinta on lähes sama kuin vuosi sitten. Ihan kuin niiden hinta olis unohtunut nostaa. Jotkut sitten taas noussu selkeästi niinkuin hampurilaiset ja muu syöminen ulkona.

1 tykkäys

Alkua tuokin vasta. Toivotaan parasta, että jäisi tuohon ja lähtisi laskuun.

Olen nähnyt kuukauden aikana täällä linkit uutisiin ja niissä veikkaukset tynnyrin hinnalle 50, 100, 150 ja 300$ ensi vuodelle. Ota näistä nyt selvää :joy:

1 tykkäys

Komponenttipula, toimitusketjuongelmat ja myös COVID bongattu heti :grinning:.

9 tykkäystä

Jos vertaa muun energian hinnannousuun, niin tuo 150$ ei ole vielä paha ja kun euro on ottanut osumaa niin euroalueelle tästäkin lisää inflaatiopainetta.

2 tykkäystä

Eilen täällä kyseltiin ketä energia-asiantuntijoita kannattaa seurata. Tässä taas yksi varoitus lisää, oikein tirehtööritasolta. Hopeareunus silti voi olla jatkossa, mutta toivotaan ensin rauhan säilyvän liittolaisten kesken akuuteimmassa vaiheessa

11 tykkäystä

Anteeksi ehkä tyhmä kysymys, mutta eikö öljymarkkinoilla futuurit ole käytännössä fyysisiä? Eli jos omistat syyskuun futuuria, niin syyskuussa saat öljyä eikä niitä setlata rahalla?

4 tykkäystä

Juuri näin, fyysinen öljykauppa käydään suurimmaksi osaksi futuureilla, spotkaupsn osuus on hyvin pieni.

1 tykkäys

Erinomainen matriisi!‘’

Vahva vertailukausi :slight_smile:

Nyt alkaa tuloksia tulla, ne pitää antaa selkeästi ja yksiselitteisesti (jos haluaa), eikä mennä kuurupiiloon

ei näin: vuonna 2025 sanoimme vasta tulevan jotakin, geelitukat sanoivat reilut 9, nyt 3.5

Kyllä se yllättävän paljon maksaa pitää operatiivisena varalla kaasuvoimala. Fakta on se, että ainakin tällä hetkellä julkksuudessa liikkuneet laskelmat eivät yleensä sisällä tuulivoiman edellyttämän säätövoiman pääomakustannuksia ja ilmastovaikutuksia. Niissä tuulivoima näyttää halvemmalta, kuin se käytönnöllisena sovelluksena todellisuudessa on. Kuluttajahan nuo toki maksaa lopulta sähkönhinnassa. Toki tilanne on eri, jos verkossa on ylenmäärin säätövoimana esimerkiksi kaasuturbiineja tai vesivoimaa jota voidaan hetkellisesti ajaa normaalimmalla suuremmalla teholla tinkien hieman hyötysuhteesta. Tyypillisesti vesivoimalaa ei voi ajaa jatkuvasti huipputeholla, vaan mitoitus on yli joen virtaaman.

Annetaan ymmärtää, että rakennetaan puhdasta tuulisähköä, vaikka pitäisi sanoa että rakennetaan karkeasti 35% tuulivoimaa ja 65% esim. kaasuturbiineja.

5 tykkäystä

Ei todella ole tyhmä kysymys. En itse treidaile futuja ja oma tieto siltä puolelta on hyvin vajaavaista, mutta tämä on käsitykseni: paperilla treidataan futuja/optioita esim pankkien ja fundien puolesta arvuutellen fyysistä hintaa päivänä X (öljyssä taitaa olla kerran kuussa) luonnollisesti fyysistä öljyä haluamatta ja positio sulkemalla joko voitolla tai tappiolla eräpäivänä, kun taas öljylafkat tms ostaa fyysistä öljyä. Eli treidi tehdään joko rahalla tai fyysisesti.

Eli käytännössä tästä seuraisi noita ajoittaisia älyttömiä piikkejä kuten negatiivinen öljy 2020. Sun on päivänä X saatava suljettua sun öljyfutu ja jos et löydäkkään ostajaa niin myyt mihin hintaan tahansa koska et voi ottaa vastaan fyysistä öljyä ja hinta romahtaa. Jos nyt sitten elokuussa on käymässä paperilla kauppaa summalla X mutta ei löydykkään ostajia/myyjiä niin se heiluttaa fyysistä spottia. Noi futukaupat tehdään minimissään 1000barrelin nipuissa mikä nyt ei toki suhteessa kulutukseen paljoa ole mutta ei kuitenkaan ihan pähkinöitä. Jos tämä trendi arvioidaan yleisesti väärin futujen suhteen niin fyysinen öljy voi tehdä osake tyyppisen squeezin ylöspäin kun shortteja suljetaan.

Summasummarum tässä voi olla paljon asiavirheitä koska en ole asiaan syvemmin perehtynyt, mutta tämän hetken oletuksena on että supply/demand on tiukempi mitä tulevat futut ennustaa paperilla eräpäivien öljyn hinnaksi.

Irtisanoudun suurista asiavirheistä koska ymmärrän hyvin vajaavaisuuteni mitä tulee commoditeihin treidauksen puolella. Lasken itse juurikin fyysistä markkinaa supply/demand puolelta ja perustan omia arvioita siihen. Itse öljyfutuhan treidaa kuin kryptot ja hyvin paha tuosta on lyhyellä aikavälillä suuntaa sanoa, eikä siihen tunnu pystyvän yksikään instikkakaan.

Edit. Palaan asiaan kun saan käsiini ton Blasin World for sale kirjan. Sen jälkeen voinen kertoa kaiken raaka-aine treidauksesta😅.

10 tykkäystä

Tareq (joka oli aikanaan vetämässä blackrockin ESG tiimiä) postasi pari viikkoa sitten uuden osan ESG postauksiinsa.

Hyvää tekstiä.

3 tykkäystä

Mistä tällainen on peräisin? Jos on sovittuna tietyt provikat niin miten Kamux voisi alkaa niitä yksipuolisesti huonontamaan? Minusta tämä ei kuulu yhtiöketjuun jos asia on vain kuultu jostain.

En tiedä automyyjistä, mutta itse toimin alalla, jossa on myös provisiopalkkamalli pohjapalkan lisäksi. Provisiota ei ole kirjattu työsopimukseen, ja sen ehdot tarkastellaan aina vuosittain budjetin laadinnan yhteydessä.

3 tykkäystä

Tämä ketju suljettiin automaattisesti sen saavutettua vastausten maksimimäärän 10000. Jatka keskustelua ketjussa Inderesin kahvihuone (Osa 5).