Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Ei huono. Itsellä ollut jo puolisen vuotta vakuudellinen 10v. laina holleilla. Euriboriin sidottuna kuluineen tällä hetkellä 1,1% ja kiinteänä vaihtoehtona 2,5%. Ei siis bullet.

3 tykkäystä

Venäjä on kaksien edellisten olympialisten aikana hyökännyt johonkin, kun maailman huomio on urheilussa. Pekingin olympialaiset alkavat ensi viikolla…

6 tykkäystä

Toisaalta jos viikko sitten myi saa nyt jo 10% enemmän samoja lappuja salkkuun samalla rahalla, vaikka markkinoiden suunta onkin alaspäin. Absoluuttisen pohjien onkiminen on vaikeaa, mutta riittää että on enemmän pohjalla kuin aiemmin myydessä.
Tämä vain huomiona. Olen argumenttisi kanssa samalla linjalla

2 tykkäystä

Tässä on toki hyvä huomioida verojen vaikutus, jos myy voitollisia positioita.

4 tykkäystä

Esim facebookin Sijoituskerhossa (yli 100 tuhatta jäsentä) täysi paniikki päällä. Yksi ja toinen kertoo että myi salkun tyhjäksi.

39 tykkäystä

Enää ∽-10% indekseihin niin aletaan olemaan normaalimarkkinassa. Markkina tervehtyykin nyt todella hyvällä vauhdilla ja nämä epäterveet lieveilmiöt, kuten Kuutit, Harviat ja sen sellaiset alkavat pikkuhiljaa palata tavanomaiselle tasollensa. Kohta nähdään ketkä ovatkaan tehneet 20-luvulla aidosti voittoa ja kenen salkussa voittorahat olivatkin vain lainassa :money_mouth_face: :smirk: :cowboy_hat_face:

58 tykkäystä

Mitä Harvian arvostuksessa on epätervettä?

18 tykkäystä

Kun hieman vielä laskesketellaan niin eipä oikeastaan mikään :sunglasses:

Huom, nyt on vuosi 2022 eikä 2021. Teidän pitää kalibroida omat P/E -odotuksenne täysin uusiksi laatuyhtiöiden/kasvuyhtiöiden/pienyhtiöiden/mörnijöiden osalta. Enää ei voi lähteä siitä että P/E 20 on joka firmalle normaalitaso.

17 tykkäystä

Vix-indeksi yli 30 on historiallisesti ollut hyvä aika siirtyä ostolaidalle, toki se voi siitä vielä tuplaantuakkin jos alamäki jyrkkenee. Oma osakepaino nyt noin 56 % ja laskee markkinan mukana, eiköhän tästäkin pulkkamäestä selvitä jo kokemuksen tuomalla varmuudella :smile:

5 tykkäystä

Helppoahan tämä on, siirsin AOT:lle sen verran lisää käteistä että nyt päivälasku prosentteina on selvästi alle indeksin. :smiley:

Pitää seurailla vielä, mutta onneksi on siis valmius ostolaidalle ryhtymiseen kun siltä tuntuu.

5 tykkäystä

Olen tänäkin vuonna valmis maksamaan p/e 20 globaalista markkinajohtajasta joka kasvaa kovaa tahtia.

26 tykkäystä

Älähän nyt, jos kyseessä on defensiivinen mörnijä jolla on velkaa vaikka muille jakaa, niin kyllähän tuollaisille P/E 20 on jo ihan ostopaikka. Siis niin kauan, kun yhtiö ei kasva lainkaan - markkina ei tunnu rakastavan juuri nyt mitään muuta yhtä paljoa kuin täysin paikallaan polkevia large cappeja.

Mä en mitenkään näe, että tämä rytinä loppuisi noin nopeasti. Mörnijöiden kuplaan ei ole tullut edes pientä säröä vielä, samalla kuin nopeaa tuloskasvua saa jo paikoitellen samaan hintaan (ensin mainituilla on vieläpä isompi vaikutus indekseihin). Eihän sen niin pidä mennä, että markkinan mielestä nollakasvu on vakaata ja siksi arvokasta, ja nopea kasvu riskistä ja siksi arvotonta?

Ja tässä tosiaan esimerkki siitä, miksi en näe laskun olevan kuin vasta alussa. Toki voi olla, että myöhemmin 2022 kasvu alkaa räikeästi yliperformoimaan, kun se on ensin painettu alas. Mutta siitä ei voi olla varma. Siksi taktiikka on ostaa sellaisia yhtiöitä salkkuun, jotka kykenevät kasvattamaan tulosta muutaman vuoden päästäkin, eikä sellaisia joissa täytyy luottaa arvostuskertointen heiluntaan.

12 tykkäystä

Nollakorkohinnoittelun aika on ohi. Se, mikä on sitten se uusi “normaali” hinnoittelutaso, niin luoja yksin tietää.

Ei missään lue, että laadukkaan huippuyhtiön p/e:n pitää olla 20. Se voi jatkossa olla, vaikka 13.

4 tykkäystä

Hyvä huomio. Osakesäästötilillä samanlaista ongelmaa ei tosin ole, mutta toisaalta siellä on 50K maksimi input.

2 tykkäystä

Harvia on ennustetulla kertoimilla( P/E, EV/ebit) halvempi kun Elisa ja Kesko. Jos Elisan ja Keskon kertoimet tulee vielä 40-5% alas, niin ehkä sitten voin itsekin hyväksyä harvialle alle 20 P/E…

16 tykkäystä

Tämä vertaaminen Elisaan on kyllä hyvä heitto! Mielestäni tämä markkinahermoilu etenkin Harviassa siitä, että markkinat eivät usko Harvian nykyisen tuloksen olevan kestävä. Ja koska etenkin some on täynnä “hehkuttamista” Harviasta, niin tuularit aika herkästi reagoi Harviassa. Muutenhan ei ole mitään järkeä miksi maksaa Elisan kaltaisesta mörnjiästä/bondin korvikkeesta enemmän kuin Harviasta, jolla on kuitenkin kiistattomia kilpailuetuja omassa niche-segmentissä.

29 tykkäystä

laskumarkkinassa yksittäisillä yhtiöllä ei ole suurta eroa. logiikka rahasto yms myyjillä on lasketaan osakepainoa lets sell. siksi ei kainnata niin ihmetellä yksittäisten osakkeiden eroja imo.

6 tykkäystä

Alkaa olla maailmanlopun elkeitä ilmassa. Nordnet lagaa kuin viimeistä päivää, kun puolet myy salkkua tyhjäksi ja toinen puoli aloittaa ostot.

24 tykkäystä

Tuliko vivuttamisesta valtavirtaa kevään 2020 jälkeen?

PÖRSSIPÄIVÄ - Kurssilasku vain kiihtyy

VIROLAINEN PEKKA 09.05.1990

Luonnoton tilanne Sen lisäksi, että markkinat voivat olla väärässä, niitä voi kuvata suorastaan luonnottomiksi, kuten Unitas-Rahaston toimitusjohtaja Kim Lindsröm tekee. Lindströmin mukaan (tyhmät) sijoittajat tähyävät nyt ulkomaille, vaikka (fiksummat) ulkomaiset sijoittajat ostaisivat näillä Euroopan halvimmilla hinnoilla pois lähes minkä tahansa suomalaisyhtiön, jos vain vapaaosakkeita olisi enemmän.

-Suomalaisosakkeet ovat sen sijaan halvempia kuin osakekohtainen tasesubstanssi, joka on yleensä vielä hyvin varovaisesti laskettu.

Lindströmin mukaan monella yhtiöllä on enemmän lyhytaikaisia saamisia ja kassavaroja kuin mitä yhtiön arvo on pörssikurssien mukaan laskettuna.

-Teoriassa esim. Nokian voisi ostaa pörssistä neljällä miljardilla ja kuitata kassasta ja saamisista 10 miljardia ja myöhemmin lisää rahaa myymällä yhtiön osia eri tahoille.

-Piensijoittajat ja helibor-pelurit on pitkäksi aikaa peloteltu markkinoilta, mutta kumma että instituutiotkaan eivät nyt tee ostoksia, Lindström ihmettelee.

24 tykkäystä

Mikä on halpaa ja mikä kallista? Kassavirtojen laskeminen on monelle sijoittajalle vaikeata, joten tulostuoton käsitteestä voi olla paljon apua. Eli kun luvun 1 jakaa P/E luvulla, niin saa E/P luvun eli tulostuottoprosentin.

P/E 20 = 5% tulostuotto
P/E 17,5 = 5,7% tulostuotto
P/E 15 = 6,6% tulostuotto
P/E 12,5 = 8% tulostuotto
P/E 10 = 10% tulostuotto

Tuohon päälle pitää tietenkin huomioida tuloksen (ei liikevaihdon) kasvu.

Tyypillisesti sanotaan että osakemarkkinoilta on lupa odottaa 7% - 8% vuosituottoa. Kuinka pieni tuotto sinulle riittää? Entä muille sijoittajille eli markkinoille?

43 tykkäystä