Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Olen 99% sijoittamiseen varatuista varoista kiinni valitsemissani osakkeissa ja 3 rahastossa. Holderi henkeen ja vereen :muscle:

Jokainen sijoittaa itselle sopivalla tyylillä.

Olen samoilla linjoilla Quutin kanssa.
Yllä oli mainintaa Mähkän Qt:sta kommentointia, että se kuuluisi kaikkien poiminnaksi - ei Mähkä tainnut ottaa kantaa siihen oliko se juuri silloin ostohinnoissa vai ei.
Omistan vasta seurantaposition tästä ja myöhemmin on tarkoitus lisätä omistusta.

1 tykkäys

Mähkähän artikkelissa ilmoitti
QTn olevan yksi kolmesta osakkeesta joita ostaisi juuri silloin, eli vissiin koki QTn olleen edullinen melkein ATH lukemissa :grin:

4 tykkäystä

Nyt kun uusi IPO-kausi on taas aluillaan vedän yhteen, viime vuoden IPO:t, niistä saadut pikavoitot sekä sen, miten pikavoitot näkyivät suhteessa blogini anti-analyysien lukijamääriin. Moni sijoittaja kohteli IPO:ja viime vuonna kuitenkin vähän liian usein kuin pikavoittoautomaattina.

Tutkinkin pystyinkö ennustamaan blogini lukijamääristä trendinomaisesti pikavoittojen koon ja annin suosion? Tähän ja moneen muuhun datapisteeseen kirjoittelen analyysiä tänään! Vuoden 2021 listautumisannit – miten osakeantien suosio vaikuttaa pikavoittoihin? - Omavaraisuushaaste

13 tykkäystä

Kiitos Vodel1. Qt olisi siis tämän perusteella ostolappu ihan koko ajan!
Voi sentään. Onneksi tuo seurantapositioni on salkussa tämän kuun tapahtuma :ok_hand:

Edit: kyseessä HS Visiossa ollut 6.9.2021 artikkeli, kurssi pyörinyt 160-169€ hinnoissa tuolloin.

Enemmän tässä vaikuttaa olevan se, että markkinoilla on käynnissä pudotuspelit. Todellista huipputulosta edelleen tekevät Googlet ja kumppanit porskuttavat voitosta toiseen. Sitten, jos tulee pettymyksiä (Netflix, FB & Paypal) rommaus on raju, koska sut pudotetaan ainakin hetkeksi pois tuosta huippuvaunusta.

Kurssit liikkuvat agressiivisesti ja paljon, mutta niiden todellisten huipputulosta tekevien yhtiöiden tähti ei himmene.

3 tykkäystä

Kurkkaappa esim. Swedish Matchin tasetta :wink:

2 tykkäystä

Hahaa joo tiedän negatiivisen pääoman firmoja on olemassa. :wink:

4 tykkäystä

Qt treidaa tällä hetkellä pe-luvulla 59x tämän vuoden ennusteeseen ja pe-luvulla 23x 2024 ennusteeseen, vajaan kolmen vuoden päähän.

Jos katsoo pidemmällä aikavälillä erilaisten kasvuyhtiöiden arvostuskertoimia, ei nämä kertoimet ole vielä mitenkään erityisen halpoja. Näin nousukaudella ne ovat toki kohtuulliset mutta yleisesti kuitenkin aika neutraalia luokkaa. Kun niitä laskumarkkinoitakin tulee, niin miksi ostaa yhtään tätä korkeammilla kertoimilla näitä osakkeita salkkuun.

Mutta hieno homma, että nyt Qt:takin saa näinkin kohtuullisilla kertoimilla, yliostetut osakkeet ovat ikäviä ansoja etenkin tuoreemmille sijoittajille. Edit: ja ansoja kyllä hieman vähemmänkin tuoreille, niitä turhan kalliita ostoja (ei tosin Qt) tuli v.2021 täälläkin tehtyä jokunen. :sweat_smile:

4 tykkäystä

Pikkuisen viihdeaineistoa :slight_smile:

Kesä 2021:

Periodi alkaen 7. syyskuuta 2021:

Keväällä edessä:

25 tykkäystä

Kevennyksenä päivän punamereen.
Varallisuuden hoito on kuin painonhallintaa.

2 tykkäystä

Tein boomer tason meemin.

19 tykkäystä

Itse olen tietääkseni keväästä 2021 asti hokenut, etten odottanut enää viime vuodelle quutista tuottoja. Tällöin quutti oli siellä 90€ nurkilla. On kuulemma liian kallis, kuten oli tammikuussa 2021 sitä ostaessani liian kallis.

Oma strategiani on päivittynyt tässä jälleen takaisin koronadipin jälkeen.

  1. Buy and hold yrityksiin, jotka ovat mahtavia ja tekevät, mitä lupaavat: antaa voittojen juosta
  2. Uutena tullut koronan aikaan rennolla otteella swingejä erikoistilanteissa
  3. Pidellään altavastaajia salkussa. Aivan mahtavaa, kun hyljeksitty yritys jakaa positiivisia uutisia ja pikku hiljaa voittaa sijoittajien luottamuksen jälleen takaisin. (En toki suosi yleisesti tämän kategorian yrityksiä)
  4. Olen pärjännyt hyvin, jos biittaan indeksin.
    Ja voi pojat! Se on kauniisti biitattu. :heart_eyes:

En halua luoda itselleni paineita vertaamalla itseäni muihin. Se saa ihmisen hölmöilemään suotta.

Ei ole päivää mennyt quutin omistajana, kun ei olisi ihmetelty, miksi omistan niin ylihintaista osaketta.

Vastaus on:

  1. Se tekee mitä lupaa.
  2. Se on poliittisesti neutraali.
  3. Näen sen liiketoiminnan kasvavan
  4. Markkina on aidosti globaali
  5. Muistuttaa kovasti ensirakkauttani, Nestettä, josta luovuin aivan liian helposti.

Itse tunnen itseni sijoittajana. Ei ole helppoa itselleni palata enää samaan hyvään yritykseen ja ostaa sitä kalliimmalla takaisin, jos olen luopunut siitä halvemmalla.

Ensimmäinen osakkeeni Neste :heart:

Kerron aina saman tarinan. Kysyin luotetulta ystävältäni sijoitussuositusta. Hän oli ja on yhä pankissa töissä. Hän katsoi sen päivän parhaat sijoitusvinkit: Neste ja Talvivaara.

Minulla oli silloin vuosia sitten oma visioni, miksi näistä se Neste. Maailmaa, sillä hetkellä pyörittävät öljy-yritykset ja alihankkijat olivat tulleet kaikki vauhdilla alas. Mielestäni Neste oli erilainen tässä kategoriassa. Sillä oli poliittisia tuulia kestävä tuoteportfolio ja tuotekehitystä biopolttoaineiden saralla.

Tuolloin kaikki vihreä oli vielä kirosana. Asia, jonka ajateltiin olevan hyväntekeväisyyttä. Ei bisnestä, jolla tehdään voittoa. Suoranaista höpö höpöä.

Neste oli voittanut juuri oikeuskeissin EU:n tuomioistuimessa, joka sai Saksan biopolttoainemarkkinat aukeamaan. Saksa suojeli markkinoitaan. EU:n kilpailusäännöt mahdollistivat Saksan markkinoille pääsyn. Näin siinä potentiaalia.

Työkaverini mielestä Neste oli liian kallis. Hän oli myynyt jo omansa pois hyvään hintaan.

Talvivaaran kanssa kävi, miten kävi. Tuntui niin hienolta, kun oli arvannut oikein.

Pankissa töissä oleva ystäväni menetti Talvivaaran velkakirjojen mukana ison osan salkustaan. Valtiontakaukset jättivät piensijoittajat oman onnensa nojaan ja he olivat huonossa asemassa velkojen selvittelyssä. Hän saarnaakin Talvivaarasta oppineena hajauttamisen ilosta. Hän on tehnyt paljon muita hyviä sijoituspäätöksiä.

Hyvinhän Neste noista ajoista nousikin. Myin osakkeeni ja koko perhe pääsi käymään Thaimaassa 2016. Hieno reissu. Amatöörin virhe. Mutta tässä hommassa oleellista onkin myöntää virheensä ja oppia niistä.

Neste jatkoi nousuaan. Puhuin kovaan ääneen kaikille: ”Ei se voi tuosta enää nousta”. Toinen työkseen sijoittamista tekevä tuttunikin sanoi samaa. Hän kertoi jutelleensa silloisen toimitusjohtajan Lievosen kanssa. Ei oikein ollut vakuuttunut. Ei se voi tuosta enää nousta. Luotin ammattilaiseen. Aika nätisti vain seurasin vieressä, kun se siinä vain nousi. Vuodesta toiseen.

Kun koronadippi tuli, olin aivan varma, ettei se voi tuosta nousta. Öljyhän dippasi, eikä Neste voi enää nousta. No nousihan se. Silloin tein sen uudestaan. Ostin taas sitä ensimmäistä osakettani. Lähes huipulta ja se on ollut salkkuni riippakivi siitä lähtien. Ei se nouse. :joy::sweat_smile::joy:

Toivottavasti ihmiset eivät koe, että olisivat saaneet minulta quutista kuraa niskaan. Tykkään vain omistaa sitä, koska antaa hyvien tyyppien tehdä hyviä juttuja. Hieno olla mukana. Kauhean kiihkeästi ihmiset olisivat halunneet minun jo aikoja sitten myyvän osakkeeni. Quutin valuaatiosta en jaksa käydä aina samaa keskustelua kerta toisensa jälkeen. Hieman jäänyt quutin vastustajilla sama levy päälle. Asia on käsitelty jo. Move on.

He muistuttavat kovasti vanhaa itseäni huutelemassa Nesteestä.

Mitäs sille Nesteelle kävi? :joy::joy::joy:

Antakaa ihmisten omistaa niitä osakkeita, joita he haluavat omistaa. En ole varmastikaan ketään kehottanut ostamaan quuttia 150€/osake hintaan. Olen aika pitkään puhunut 80-90€ hinnasta ja tuli lisättyä itse nyt ensimmäistä kertaa hintaan 105€. Ei ees oikeasti edes kaduta.

Hyviin juttuihin on niin pirun vaikea päästä mukaan. Tuntee aina maksavansa liikaa, mutta onneksi yleensä tilanne korjaantuu. Aika on sijoittajan ystävä.

Vaikka quutti on viime syksystä laskenut, se on yhä biitannut komeasti viime vuoden indeksin. Täytti siis kriteerini. Sillä on hyvät mahdollisuudet tänäkin vuonna biitata indeksi eli täyttää kriteerini. Itse tässä kartuttelen lähinnä pääomaa, eikä ole kiire mihinkään. En käytä vipua. On tullut ostettua kaikki tarpeellinen, eikä tekeminen ole markkinoiden suunnasta kiinni. Kaikilla on erilainen taloudellinen tilanne.

Tää on vanha onnen amuletti. Rakkautta kaikille kesän odotukseen. Tehkää hyviä osakepoimintoja.

112 tykkäystä

Mihin läski menee, kun laihtuu?

Tinderiin?

108 tykkäystä

Mitä sitten odotit keskustelupalstalla? Täällä on mielipiteitä laidasta laitaan. Jotkut ajattelevat suunnilleen samoin kuin sinä ja muut eri tavalla. Jos haastat muita kärkkäästi, tulet helposti vastahaastetuksi.

En tiedä kehen viittaat sillä, kun kirjoitat, että ihmiset vieläkin olettavat… Ikään kuin olisi palstan ihmisten näkemys vastaan sinun näkemys.

Ei kai kukaan ole sanonut, mihin sinun pitää uskoa. Ja varmasti saa karhuilla. Jää vaikutelma, että toivoisit jonkinlaista konsensusta tänne palstalle, ja mieluiten sellaista, joka sopii sinun ei-niin-sinisilmäisiin ajatuksiisi. :slight_smile:

Olen Tesla ketjustakin huomannut, että ongelmat alkavat yleensä siinä kohtaa, kun väkisin yritetään löytää konsensus ja siitä seuraa sitten loputon väittely ja kinaaminen. Pääasia ei ole enää asia vaan oikeassa oleminen.

21 tykkäystä

Onnistuu Nordnetissä Stop Loss -toimeksiannolla, jos olet suorittanut vaadittavan tietämystestin. Valitse toimeksiantotyypiksi “Stop Loss”, syötä aktivointikurssi (taso jonne asti kurssin pitää tippua) ja aktivointiehdoksi “tai alempi” (kun kyseessä ostotoimeksianto). Määrittele mihin päivään asti toimeksianto on voimassa. Syötä kpl määrä ja kurssi (ostotoimenksiannossa karvan verran aktivointikurssin yläpuolelle). Eli kun kurssi laskee aktivointikurssin tasolle tai menee sen alle, lähtee ostotoimenksianto markkinalle automaattisesti kohdassa “kurssi” antamallasi hinnalla.
image

Stop Lossia löytyy “tavallisena” ja liukuvana, tosin liukuvaa versiota en ole itse käyttänyt. Tarkemmat ohjeet ja linkki tietämystestiin löytyy Nordnetistä, kopion pätkän ohjeista tähän alle:

Kuinka Stop Loss -toimeksiantoja käytetään?

Stop Loss on automaattinen valvontatoiminto, joka auttaa sinua pienentämään tappioiden riskiä tai ottamaan voitot kotiin silloin, kun et itse pysty valvomaan markkinoita. Aktivoidaksesi Stop Loss -toiminnon sinun tulee suorittaa siihen liittyvä tietämystesti. Voit suorittaa testin klikkaamalla tästä.

Stop Loss -toimeksianto aktivoituu vasta, kun osakekurssi saavuttaa ennalta asettamasi tason. Sitä voi käyttää sekä osto- että myyntitoimeksiantojen tekoon, sekä laskevilla että nousevilla kursseilla. Stop loss -toimeksiannon voi asettaa vain osakkeille, ei siis esimerkiksi viputuotteille. HUOM. Aktivoitunutta stop loss -toimeksiantoa ei voi muokata, mutta sen voi poistaa.

Liukuva Stop Loss:

Liukuvan Stop Lossin käyttö mahdollistaa osakekurssin trendin seuraamisen. Voit seurata sekä positiivista että negatiivista kurssikehitystä.

Liukuvan Stop Loss -toiminnon avulla voit tehdä toimeksiantoja, jotka aktivoituvat, kun osakekurssi on muuttunut haluamallasi prosenttimäärällä. Kun toimeksianto aktivoidaan, viimeisen toteutuneen kaupan kurssi määrää liukuvan Stop Loss -toimeksiannon lähtötason.

Kun liukuva Stop Loss -toimeksianto aktivoituu, pörssiin lähtevällä toimeksiannolla on sama voimassaoloaika kuin alkuperäisellä liukuvalla Stop Loss -toimeksiannolla.

16 tykkäystä

Jos Drop design -poreallasyritys tulee pörssiin niin voin kuulkaa sanoa että sitä ostetaan sit poijjaat sellasella ähkyllä että nuo pappatunturin fortum-kasat jäänee kauas taakse!!! Ostan sitä siis myös ihan fyysisenä!!! :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes:

3 tykkäystä

Tämä foorumin kirjoituskulttuuri kyllä taas melkoista on/off menoa. Eilisen käsittämätön hiljaisuus vaihtui tämän päivän 100 viestin kahvihuonevänkäämiseen. En olisi uskonut että näin nopeasti sitä kaipaisi eilistä… :see_no_evil: Ennen oli kaikki paremmin? :smiley:

EDIT:

:point_up: Tämä lienee se avainasia joka tuppaa unohtumaan.

5 tykkäystä

Tässä olisi mielestäni hyvä yritysostokohde Harvian konseptiin - luksus ulkoporealtaat :+1:

Paljut (Kirami) on vähän kuitenkin jo menneisyyttä, nykyihmiset haluavat heti käyttövalmista luksusta, että vink vink sinne Harvian suuntaan :wink:

1 tykkäys

Tarvitseeko kahdesti miettiä mitä taas Suomen viennille tapahtuu…? Johan meillä oltu edelläkävijöitä ja maksajia näissä talkoissa ennenkin jo ennen finassikriisiä ja ulosliputettu tuotanta muualle…

3 tykkäystä

Jokohan Suomen korkoa korolle kasvanut “poliittinen pääoma” tulee käyttöön :wink:

2 tykkäystä