Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Tarpeeton kommentti. Muiden haudoilla tanssivat kannattaa jättää omaan arvoonsa / antaa moderaattorien hoitaa trollaukset pois, jos esimerkiksi yhtiöketjuun mennään kuittailemaan kurssilaskuista. Ei kannata vajota itse samalle tasolle, koska toisten sijoituksien tuloksille naureskelu on lähinnä säälittävää.

51 tykkäystä

Harvia tullut jo nelisen euroa pohjilta ylös. Tämä on taas niitä päiviä, jolloin monia omistuksia järjestellään liiankin nopeasti uusiksi - ja illalla toiset ovat kovin tyytyväisiä ja toiset eivät. Monenlaisia oppirahoja tässä varmasti maksetaan, mutta ketkä hymyilevät vielä viikon päästä?

10 tykkäystä

@Pohjolan_Eka :lla kuten possuillakin, on erittäin hyvin perusteltuja pointteja, jotka ovat enemmäin kuin tervetulleita omaan ajatusvirtaan. Foorumilla esiintyy kuitenkin hyvin paljon tietynlaista ehdottomuutta esimerkiksi oletuksesta että “yhtiö x on huono sijoitus” tai vastaavasti “yhtiö x on hyvä sijoitus”, josta itsellä on hyvin vaikea saada mitään irti.

Tulevaisuuteen sijoittuvia asioita tutkiessa niitä on hyvin vaikea arvostella binäärisenä. Assosiaatioon perustuvaa todennäköisyyksien arviointia voidaan pitää kannattavana sijoitussuunnitelmana, mutta ei taaskaan takaa hyvää tulosta; varsinkaan sijoitushorisontin ollessa lyhyen puoleinen. Totta kai sijoituspäätöstä tehdessä pitää ottaa huomioon historia, arvostuskertoimet, tulevaisuuden näkymät ja kaikki mahdolliset tiedot mutta on hyväksyttävä se fakta että siitä huolimatta sijoitus saattaa olla hyvä/huono.

Overall sekavan kirjotuksen ajatuksena on se, että toisten myynti/ostopäätösten arvostelu/naureskelu oli kyseessä sitten “foorumin hypeosake” tai tutkan alla lentävä hiomaton timantti ei ole kovinkaan hedelmällistä, sillä sen hyvyyttä/huonoutta ei voi tietää ennen kuin positioon tarkoitettu aikaikkuna (joka toivon mukaan muuttuu yhtiön muuttuessa) sulkeutuu. Yhtiön muuttuessa on odotettavaakin, että sijoituspäätöksen hetkellä ajatus hyvästä yhtiöstä muuttuu aikaan peilaten huonoksi tai päinvastoin. Luottamus omaan tekemiseen hyvien sijoitustuottojen mukana luonnollisesti kasvaa, mutta on hyvä muistaa nöyryys tulevaisuuden edessä.

18 tykkäystä

Oliko tuolloin 2007 aikoihin kaikki punaisen nuolen osoittamalla huipulla ostaneet epäonnistuneita sijoittajia? Kohtasivat kovan dipin, ja uskon/väitän, että silloinkin huutelijoita on ollut, jotka näkivät tämän dipin tulevan, ja kuinka olivat yksinkertaisesti ostaneet liian kalliilla.

En sano, että Suomen pörssistä löytyy vastaavanlaista firmaa/kurssikäyrää, mutta eiköhän nämä yksittäiset dropit ole kohinaa pitkässä juoksussa. Omiin odotuksiini esimerkiksi Harvia teki juuri sitä, mitä olivat lupailleetkin. Hyvää kasvua, kovalla kannattavuudella. Olen huono ennustaja pörssikurssille, mielummin seuraan sitä, että yritys toteuttaa sitä, mitä lupaileekin.

40 tykkäystä

Jotenkin luin tän vahingossa, että tänään oli äärimmäisen hieno paikka paukuttaa Harvia kankkuun… :smiley:

Meni vahingossa Haarumiin, piti tulla tänne

10 tykkäystä

Vastaan tänne.

Meinasin lähinnä, että yhtiöiden arvo niiden tulevaisuuden kassavirrat jollain tuottovaatimuksella diskontattuna tähän päivään.

Ajatuksena on, että euro tänään on arvokkaampi kuin euro huomenna.

Kasvuyhtiössä on hämäävää, että mikäli yhtiö pystyy pitkään hyvin kannattavaan kasvuun (eli liiketoimintaan uudelleen sijoitettu pääoma ylittää rutkasti markkinan tuottovaateen) voi P/E olla aivan järjetön, ja silti perusteltu.

Pointtini on siis siinä, että markkina kiskoo arviot hyväksyttävistä kertoimista tällaisten vähän monimutkaisempien laskelmien kautta.

Olet siinä täysin oikeassa, että jahka kun Harvian kasvu joskus maturoituu hitaaksi, ne kertoimet laskee lähelle markkinaa.

Jos firma ei kasva enää ollenkaan ja tuottovaade on vaikka 7,5 %, on P/E sitten 13x. :slight_smile:

8 tykkäystä

Jep.

En tuomitsisi sellaista hyväntahtoista “naureskelua” (mieluummin näitä omia ja muiden mokia käsittelisi pilke silmä kulmassa), mutta ivailu on turhaa.

Kaikki meistä osuu välillä kunnon pommeihin, se vain kuuluu lajiin. :slight_smile:

Kokonaisuus salkussa ratkaisee.

@Pohjolan_Eka on ehdottomasti foorumin tähtikaartia, hyvää haastoa ja pointteja ja perusteltuja näkymyksiä.

48 tykkäystä

~ 200 viestiä Harviasta. 0 Reveniosta, ~ 30% kasvu voi olla myös tylsää selvästi.

41 tykkäystä

Äläs nyt, kyllä itse ainakin kritisoin Revenion tulosjulkaisun ajankohtaa!

15 tykkäystä

Positiivisen kautta ajateltuna (aistin täällä kireää tunnelmaa😅) nyt Harviankin omistajat tietävät, miltä meistä Qt:n omistajista on tuntunut viime kuukausina.

73 tykkäystä

Ei Johaug ole doupattu, näytti olevan sen verran huulet rohtuneet.

12 tykkäystä

Jaxuhaleja teille… eka kerta sattuu, sitten tottuu ja turtuu :slight_smile: t: DCRB/Hyzon-veteraani 15,64$-tasolta. #nevergiveup

36 tykkäystä

Mutta mietippäs miltä tuntuu kun ovat salkun kaksi suurinta.

No ei pahalta. Onneksi on sampoa salkussa ja incap tulos on tuloillaan.

Aikamoista sentimentin muutosta ollut täällä foorumilla.

Ps: en pidä omia 57euron harvioita vielä ainakaan sijoitusvirheenä.

25 tykkäystä

Ja legendaarinen nukkumis kysymys heitetty Tapiolle :sunglasses:

8 tykkäystä

Sen päivän kun näkee että joku toimari vastaa tähän kysymykseen: “No kieltämättä iltaisin unen saaminen on vähän vaikeaa kun mietin näitä kaikkia haasteita mitä operatiivisessa toiminnassa on. Joskus yöllä herään 04 aikaan hiestä märkänä kun mietin mitä vaikeuksia voi olla edessä…”

36 tykkäystä

64 tykkäystä

:smiley: “joskus olen nukuhtamaisillani ja mietin että ei helvetti, tässä ollaan pakko olla jo kuopan pohjalla, sitten tajuan että ei s–tana, kuopan pohjallakin voi kaatua!”

5 tykkäystä

Ihmettelin viestien vähyyttä alkuviikosta mutta ainakin tänään ”Ostin/Myin Harviiaa juuri äsken.” on hyvinkin aktiivinen.

5 tykkäystä

:smiley: no niin! Meillä luettiin aikanaan satua raaoista rypäleistä.

Tälläinen suht uusi sijoittaja ihmettelee miksi ihmeessä yhtiöt änkee tulosjulkkarit ruuhkaiselle päivälle? Eikö kannattaisi valita mieluummin joku hiljaisempi päivä?

4 tykkäystä