Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Doordash kävi muuten ihan hyvään aikaan nappaamassa woltin pois kuleksimasta 100% osakemaksulla. Doordash tullu ~45% tonttiin kaupan jälkeen ja ~ 7 jaardin diili tippunu alle neljään.

32 tykkäystä

Salkkuni kivijaloista mikään ei ole vielä laskenut niin paljon, että pääsisin nyt ostamalla alentamaan keskihintaa. Pieniä riskisempiä kasvuyhtiöpositoita en taasen halua nyt kasvattaa, mutta en niistä kyllä luovukaan. Ei auta kuin seurailla sivusta tilannetta. Jos tästä vielä reilusti enempi rytisee, niin sitten vasta on minulla lisäostojen aika. Pari lisäystä jo tein torstaina ja perjantaina eivätkä ne tietenkään osuneet pohjille. Onneksi eivät olleet suuren suuria.

7 tykkäystä

Pitänee Nordnetille laittaa viestiä että lisäävät appiin mahdollisuuden kääntää plussan väri punaiseksi ja miinuksen vihreäksi, sillä pitkässä juoksussa laskumarkkina on kuitenkin positiivinen asia.

7 tykkäystä

Melko jännittynyt tunnelma alkaa olemaan kahvihuoneessa, kukin sitten purkaa sitä omalla tavallaan. Toivottavasti kaikki kuitenkin huumorilla mukana, vaikka pientä vastakkainasettelua arvo vs.kasvu- sekä käteinen vs.100% osakepaino-teemoilla näyttää viriävän. Kaikki viisastelu edellä mainituilla teemoilla on kuitenkin jälkiviisastelua juuri tämän hetkisessä tilanteessa ja kristallipalloa tulevaisuuteen tuskin edelleenkään kukaan meistä omistaa. Itse ajattelen tilannetta niin, että mahdollisimman kannustavasti ja ymmärtäväisesti pitää lähestyä kaikkia kanssasijoittajia tässä tilanteessa, koska tämänkaltaisen volatiliteetin kestäminen vaatii kokemusta tai ainakin persoonallisuuden piirteitä, jotka takaavat kylmähermoisuuden. Kaikilla ei näitä ominaisuuksia vielä välttämättä ole.

Itsestä vähän tuntuu siltä, että markkinat yrittävät nyt koko arvovallallaan kertoa Fedin Powellille, että suunniteltuja koronnostoja ja osto-ohjelmien alasajoa ei pidä tehdä siinä laajuudessa kuin on suunniteltu. Ei olisi ensimmäinen kerta kun Fed joutuisi perääntymään suunnitelmistaan, tosin jotakin inflaatiolle on pakko tehdä.

Sotapeli Venäjän ja Naton välillä panoksena Ukraina, miksei Valko-Venäjäkin, on sitten toinen lopputulokseltaan vaikeasti ennakoitava härdelli. Siitä nähtävästi ainakin Fortumin ja Nokian rinkuloiden kurssit ottavat pientä osumaa, vaikka toki osa laskusta menee yleisen korjausliikkeen piikkiin.

Oma salkku on nyt laskenut -11% viime lokakuun lopun henkilökohtaisista ATH-lukemista eli kunnon korjausliike voi osaltani olla vielä keskeneräinen. Toisaalta moni salkkuosakkeeni alkaa tarjoamaan jo 6% osinkotuottoa nykykurssilla ja tämä antanee ainakin hieman tukea. Vaihtoehto, että olisin myynyt salkkuni tyhjäksi viime vuoden puolella, ei onneksi käynyt mielessänikään. Markkinoille palaaminen on aina varsin vaikeaa.

Mieliala on varsin hyvä, tosin vararahasto on käytännössä jo kiinni ja rahoittaakseni mahdollisia ostoja, olisi myytävä jotakin pienemmän tuotto-odotuksen sisältävää omaisuuserää. Tähänkään en kovin innokkaasti ole ryhtymässä, joten tyydytään seuraamaan kurssien laskua ja verenpunaista päivää, harvinaista herkkuahan nämä kuitenkin ovat :slight_smile:

Lisäys: Lisätty muutama sana loppuun, teksti jäi näköjään keskeneräiseksi ja poistettu myös toisto-osio :slight_smile:

51 tykkäystä

I feel you, tuntuu salkun Beta-kerroin olevan laskumarkkinassa 2x ja nousumarkkinassa 1,1x :thinking:

5 tykkäystä

Tämä Harvia homma on mulle ollut ihan puhdasta hauskanpitoa ja heittäytymistä. Tyyliin yhdet puheet. Älä rinnasta tätä kohdallani mihinkään epäterveeseen. Sitä se ei ole ollut.

Seuraavaksi voitas keksiä jotain jolla saadaan Pohjolan Eka vasempaan poskeen. Se kun on vielä tyhjä näistä epäterveistä lieveilmiöistä.

Sorry vastaus tänne, siirtäkää sopivampaan paikkaan.

30 tykkäystä

Testasin tänään toimiiko Nordnet ja kurkkasin salkkuun.

giphy

62 tykkäystä

Itse en ole käyttänyt noita inverse ETF tuotteita, mutta samaa aloin itsekin tutkia ja miettiä. @Wallet_Nahlroos varmaan osaa kertoa paremmin miten tuotteet joita käyttää on rakennettu.

Ainakin teoriassa noita mahdollista rakentaa useamman pankin tuotteista (no onko siinä sitten järkeä, en osaa sanoa) tai jopa käyttää optioita?

Vastapuoliriskiä voi ajatella mielestäni monella tavalla. Oleellisinta lienee tehdä taustatyöt ja selvittää vastapuolen tilanne ja hyvä muistaa laskumarkkinassa tilanteiden voivan muuttua nopeastikin.

Eli ottaa millaisen suojauksen tahansa, niin hereillä pitää olla monestakin syystä.

Perheemme salkuista on sulanut viime aikoina absoluuttisesti mitaten hiuksianostattavat määrät rahaa, mutta ei ole vaikuttanut lainkaan elämänlaatuun. Olemme oikeasti täysin leppoisia. Miksi? Pari yleishuomiota:

  1. Asiat perspektiiviin. Joka päivä monille mukaville ihmisille tapahtuu oikeasti pahoja asioita. Lähiomainen joutuu vakavaan onnettomuuteen tai sairastuu vakavasti. Tai vaikka puoliso, jonka luuli tuntevansa, onkin koko ajan ollut ihan erilainen kuin luuli, ja vetää yhtäkkiä täysin maton jalkojen alta. Ja niin edelleen. Tällaisia voi sattua kenelle vain, ja jos perusasiat ovat juuri tällä hetkellä hyvin reilassa, kandee olla niistä peruskiitollinen. Salkun heilunta pikkujuttu oikeisiin ongelmiin nähden.

  2. Sitten varsinaiseen kovaan pörssipuoleen. Volatiliteetti on keskeinen osa pörssiä, siksihän osakesijoittajat yleensä vaativat riskipreemiota sijoituksilleen ja siksi osakkeet tuottavat pitkällä aikavälillä melko hyvin indeksitasolla. Jos on osakkeissa eikä siedä volatiliteettia, on kuin NHL-kiekkoilija joka ei kestä taklatuksi joutumista. Onneksi taklauksien vastaanotttokykyä voi kehittää. Jos ei tähän kykene, pitää lopettaa ura.

Pörssissä tilanne on siinä mielessä armollisempi kuin NHL:ssä, että jos haluaa hyötyä yhtiöiden pitkän aikavälin aidosta arvonnoususta mutta ei kestä katsoa volaa, voi päättää sijoittaa kuukausittain indekseihin vaikka mikä olisi. Vaikka Putin hyökkäisi Suomeen, vaikka meteoriitti osuisi Helsinkiin. Tällä strategialla lopputulos on lopulta hyvä.

Jos haluaa harrastaa kohtalaisen keskitettyä osakepoimintaa melko suurella osalla salkusta, tarvittava kantin kovuus määräytyy mielestäni nelikentällä kuin Inde-analyysi ikään. Mitä isompi paino korkeiden kertoimien ja odotusten kasvulappuja, sitä kovempia hermoja vaaditaan. Mitä enemmän nojaa salkkuun tulevan elintason muodostuksessa, sitä kovempia hermoja vaaditaan. Äärimmäisiä hermoja siis vaaditaan jos on keskitetty kasvusalkku jonka varassa elää. Väitän että juuri kellään ei ole riittäviä hermoja tähän, ellei salkku ole todella, todella iso. Leppoisinta on jos firmat ovat paljolti tasaisia ja laadukkaita jauhajia ja itsellä on hyvät näkymät työelämässä.

Näistä kahdesta muuttujasta salkun asema elintason laadussa on varmaan tärkeämpi. Mietitään Verneriä. Miehen keskitetty bumtsibum-salkku helottaa tänään kuin paviaanin perse, mutta hän on varmasti täysin leppoisalla mielellä, koska näkymät työelämässä ovat niin hyvät. Toki hän myös luottaa salkkufirmoihin, mutta pohjalla on se turva että vaikka joutuisi katastrofitapauksessa tekemään alaskirjauksia,osaamiselle on pomminvarmasti kysyntää koko työuran ajan. (Tämä toki vain omaa arvailuani, hän voi korjata jos olen pahasti väärässä näissä.)

Sitten taas työelämän ulkopuolella eläkesalkun holdaaminen on psykologisesti jossain määrin vaikeaa silloinkin kun firmat aika vakaita, koska reunapörssissä niissä vakaissakin firmoissa on joskus aika villiä heiluntaa. Niissä kuitenkin auttaa se että firmojen todellista arvoa pystyy paremmin haarukoimaan.

139 tykkäystä

Respect ja iso käsi possu(i)lle.

Puoli vuotta jauhettu arvostuskertoimista ja vastaanotto on ollut vaihtelevaa. Nyt kun kursseja on vedetty kölin ali niin tarjotaan lämmintä kättä olkapäälle ja todetaan “kyllä se siitä”.

Ehdotan kansankapitalismin edistämispalkintoa Pips… err @Kale-possu lle :+1:

53 tykkäystä

100% painolla osakkeissa. DCA paikallisiin dippeihin sitä mukaa kun tulee rahaa kassaan. Sama juttu nousussa ja laskussa. Tällaiset laskut ovat oikein miellyttäviä kun saa sillä samalla rahalla vähän enemmän, mutta hieman tietenkin fiilistä hapantaa se että kassa kasvaa vain tiettyä, hidasta tahtia:D

Konsolidaatiokin salkussa on jo tehty ettei siinäkään nyt oikein ole säädettävää.

Pörssi on kyllä mielenkiintoinen viihdepläjäys. Huvia niin nousussa ja laskussa kuin elokuvissa konsanaan. Komediaa noustessa ja jännitystä/kauhua/kauhukomediaa laskussa:D

5 tykkäystä

Suosittelen lämpimästi pitkäjänteistä hötkyilemätöntä osakesäästämistä, ostot ajallisesti hajuttaen, kuitenkin niin että velkaa ei käytetä ennen kuin on vähintään yksi oikea laskumarkkina koettu (koronadippiä ei lasketa) :slight_smile:

26 tykkäystä

Jännittynyt tunnelma :stuck_out_tongue:

Oma osuus kämpästä maksettu pois, ei velkoja.

Tungen pikkuhiljaa kaikki sukanvarresta stonkseihin ja annan toisten mä
talletella suuret setelit, ajella kalliit autot etc ne multa pitkät vain saa. :musical_note:

30 tykkäystä

Täytyy sanoa, että olen jossain määrin yllättynyt rauhallisesta reaktiostani näissä pörssilaskuissa. Ehkä paras juttu jossa vihdoin onnistuin oli salkun jatkuvan vahtaamisen lopettaminen.

Salkku on laskenut reilusti (joskin plussalla ollaan edelleen). Jotenkin aiemmin pudotukset ovat tuntuneet pahemmilta, mutta nyt kun vihdoin pääsin eroon salkun turhasta jatkuvasta vahtaamisesta niin tämän osaa laittaa perspektiiviin ja odottelen lähinnä mielenkiinnolla osavuosikatsauksia.

Onneksi kevensin osakepainoa jonkin verran ennen isoimpia laskuja (vähän enemmänkin olisi tosin voinut) ja tein muutamia isompia hankintoja ja investointeja eli nyt voi elää mukavasti palkkatuloilla eikä hötkyillä turhilla kevennyksillä.

En mene salkkuun kurkkimaan turhia ja lista osakkeista joita on suunnitelmissa lisätä on olemassa (mm. Sampo, Unity, Harvia, Tecnotree, QT). Nyt katselen rauhassa mihin suuntaan tässä lähdetään ja alan pikkuhiljaa lisäilemään positioita sekä jatkan indeksi ETF:ien ostoa.

EDIT: Ja nyt jos koska on mainio paikka ruveta tutkimaan uusia potentiaalisia yhtiöitä! Ensi kuussa minulla on sopivasti usean viikon vapaa niin aion käyttää tätä hyödyksi kun ostopaikkoja alkaa ilmestyä :slight_smile:

14 tykkäystä

Mietiskelin tässä sitä, jos korkojen nousu nyt romauttaa osakemarkkinat, eikö asuntomarkkinan pitäisi seurata perässä? Eihän uusien asuntojen hinnat voi perustua nollakorkomaailmaan, jos osakemarkkinaa hinnoitellaan vaikka 2% riskittömällä korolla. Asuntolainojen korot ei varmaan Euroopassa nouse niin nopeasti kuin jenkeissä, mutta asunnot eivät silti olisi täälläkään enää kovin houkutteleva sijoituskohde jos osakemarkkina alkaa tarjoamaan luokkaa 5% reaalista osinkotuottoa.

12 tykkäystä

Jaahas, aikaisemmin tänään nordnetin sivuston kaatuminen ja nyt ei pääse edes Aktian verkkopankkiin kirjautumaan :smiley: Aika haavoittuvaisia näyttää nämä internet-järjestelmät olevan heti jos gravitaatiota syntyy… Onneksi on käteistä sukanvarressa, toisaalta tässä inflaatioympäristössä sitä ei mielletä kovin hyväksi “assetiksi” :slight_smile:

5 tykkäystä

Jep. ;D

Mikä herättää kysymyksen, hermostuttaako markkinaa kokonaisuutena nyt varsinaisesti korot (korkealle lentäneisiin teknoihin ne on oiva selitys), onko kyseessä arkinen “normaalikorjaus”, talouskasvunäkymät, elvytyksen kiristäminen (mikä kyllä taas heijastuisi asuntoihin korkojen kautta).

24 tykkäystä

Suurin osa taitaa olla swap soppareilla. Päälle tulee tietenkin päivittäin lainan korot. Olen pitänyt suhteellisen maltillisilla panoksilla joten en ole sen enempää jaksanut kaivaa mahdollisia riskejä.

Long puolella yksi riski litä moni ei ajattele on Volatility decay. Toki sama riski on myös inverse tuotteissa, mutta lähtökohtaisesti niitä ei kai ole tarkoitus pitää kovin pitkään.

1 tykkäys

Koska Suomessa verot pitää maksaa tuolla diilin tekohetken hinnalla on tässä jännät paikat edessä. Jos kurssi tippuu vielä 21% yksikköä alkuperäisestä ja diilin arvo on silloin 2.38miljardia niin verottaja vie kaiken. Huonomminkin voi käydä. Toivottavasti ovat suojanneet positionsa jollain Doordash shortilla muuten voi käydä kuin Rytsölällä.

32 tykkäystä

Missä on kaikki Braveheart meemit, kun näyttäisi lasku jyrkkenevän? Itse latasin juuri lisää panoksia OST:ille :sunglasses:

7 tykkäystä