Inderesin kahvihuone (Osa 4)

What’s moving the markets today :slight_smile:

11 tykkäystä

YTD tietysti reilusti miinuksella ja lisää tulee. Ukrainan tilannekin näyttää huolestuttavalta ja aiheuttaa omanlaistaa mietityttämistä. Noh, lähden lounaalle niin nämä unohtuu.

Mitä olikaan lounasravintolan listalla? Kievin kanaa.

21 tykkäystä

Stocka on tuottanut vuoden aikana yli 50 prosenttia (huomattavasti indeksiä paremmin), joten tuskin kukaan tähän Stockan ”uuteen tuleemiseen” voi olla tyytymätön.

Mutta ei minua tämä Stockan polkeminen haittaa. Kun yhtiötä poljetaan HS:n pääkirjoituksissa asti, niin se tarkoittaa todennäköisesti vain sitä, että tätä yhtiötä saa vielä hyvän aikaa salkkuun kohtuuhinnalla. Vielä tulee kuitenkin uskoakseni sekin aika, kun media kirjoittaa ”uskomattomia selviytymistarinoita” siitä, kuinka yhtiö selvisi ”vääjämättömiltä” kuolemanporteilta” ja lähti uuteen nousuun.

3 tykkäystä

Se ruoka on muuten Venäläistä alkuperää, Hotelli Ukrainan erikoisuus, ja tämä hotelli oli siis Moskovassa sen aseman vieressä, mistä lähti junat kohti Kiovaa.

6 tykkäystä

Päivän turskat tasan nettokuukausipalkan verran :ok_hand:t3:.Ytd miinuksella 3,5kk nettopalkan verran ja 8kk nettosäästämisen verran. Niin kauan kun osakkeet eivät laske loppuvuonna lainkaan, salkku kasvaa euromääräisesti 2022 :sunglasses:
Hyvää ystävänpäivää kanssalaskijoille (ja myös teille öljy- ja tupakkasijoittajille)!

13 tykkäystä

Katoin ensin, että jotain salakieltä “Sampo”, mutta sehän oli kuin olikin “OmaSP” :smiley: Hassu havainto.

(Hmm… Aspocomp → Sampo Cop)

13 tykkäystä

:sweat_smile:Kato joo sä taisitkin olla koodari selkeästi, huomasit heti jonkun patternin.

(Ei sillä ettenkö voisi ostaa Sampoakin, eli olisin kyllä voinut valita senkin.)

4 tykkäystä

Jos menee näyttäviä tuotteita sisältävään kultasepänliikkeeseen niin tulee takuuvarmasti ryöstetyksi, kun taas roskalaaristakin voi löytää omaisuuden :money_mouth_face:

Kun puhuu käänneyhtiöistä, niin monelle tulee luontainen inhoreaktio. Kivoja yhtiötä on kivempi omistaa ja siksi ihmiselle on psykologisesti helpompaa hävitä rahaa Harvialla, kuin tehdä sitä Martelalla. Kaikki varmaankin ovat lukeneet Kahnemanin “Thinking fast and slow”, joten tunnistamme että tämä ensireaktio on ns. “System 1” tunnepohjainen reaktio, kun taas oikein tehty arvonmääritys on aina “System 2” hitaamman loogisen ajattelun tulos. Riippumatta onko Martela lopulta hyvä vai huono ostos, niin eikö ensin kannattaisi tarkistaa faktat ja vasta sen jälkeen päätyä jonkinmoiseen vastaukseen? Olen itse ainakin menettänyt todella monta hyvää sijoitustilaisuutta tuohon vahvaan ensireaktioon ja siihen että päätän ennen kuin tiedän.

27 tykkäystä

Kyllä Martela on tuttu yhtiö. Isot trendit on mielestäni jo pitkään olleet yhtiötä vastaan ja liiketoiminta on ollut jo vuosikausia lasku-uralla. Tässä on vähän sama tilanne kuin Stockmannissa, että voihan olla että se käänne tapahtuu juuri nyt, mutta ei siitä vielä juurikaan näyttöjä ole eli ”fantastiseksi” kutsuminen oli vain mielestäni ”hienoista” etukenon ottamista :blush:

Tässä tosiaan liiketoiminnankin avainluvut että ei tässä ihan pelkkää kurssia ole vain tuijoteltu:


Tuolloin ~2016 tätä käännettä viimeksi povattiin ja kyllähän siinä hyvä treidaaja rahaa teki mutta lyhyeksi jäi silloinkin se liiketoiminnan ”käänne”

28 tykkäystä

Osittain tämä reaktio on Warren Buffetin vika:

He went so far as to say that “both our operating and investment experience cause us to conclude that "turnarounds’ seldom turn, and that the same energies and talent are much better employed in a good business purchased at a fair price than in a poor business purchased at a bargain price.”

Onnistuessaan käänneyhtiö voi toki olla loistava sijoitus mutta usein valitettavasti todellinen käänne jää tapahtumatta. Siksi ensireaktio voi olla ihan perustellusti skeptinen.

12 tykkäystä

Mikä tilanne Ukrainassa on?

Katselinpa tuossa salkkua. Ei aihetta mihinkään muutoksiin.

Vahva näkemys edelleen, että markkinoiden ajoitus jää muille🙄

En allekirjoita.

Kyse on enemmänkin siitä, että Martela on ollut “käänneyhtiö” lähemmäs kymmenen vuotta, mutta käänne ei ole reaalisoitunut.

Inderesin analyysin otsikoita Martelasta:

08.06.2015 Tuuliajo on päättynyt
30.10.2015 Loppuvuosi vahistaa tuloskäänteen
02.05.2016 Tuloskäänne etenee vakuttavasti
01.11.2016 Lähivuosien tuloskasvu oikeuttaa korkeampaan arvostukseen
03.02.2017 Kurssireaktio pehmeään ohjeistukseen oli ylireagointia
02.06.2017 Kurssilasku tarjoaa ostopaikan
23.10.2017 Yhtiöllä vaikuttaa olevan vakavia ongelmia
27.11.2017 Martela - Back on track
19.01.2018 Pettymysten vuosi päättyi kolmanteen tulosvaroitukseen
27.08.2018 Vetäydymme häntä koipien välissä Martelastasta

I :heart: turnaround!

39 tykkäystä

30-frozen-olaf-playing-with-snow-325x485

Kiovan kana tänään hyvin ajankohtainen sapuska.

Pulkkamäen jälkeen koittaa helpotusralli. Hyvää ystävänpäivää sijoittajatoverit!

12 tykkäystä

Tästä minä juuri puhuin! Teitä kiusaavat menneisyyden haamut ja ne täyttävät mielenne täysin epärelevanteilla ennakkoluuloilla ja myrkyllisellä skeptisyydellä! Sillä ei ole mitään merkitystä mitä tapahtui 10 vuotta sitten tai edes 1 vuosi sitten. Se on täysin hyödytöntä ja kenties jopa selvästi haitallista tietoa. Nyt Martelalla on uusi toimitusjohtaja ja vedetty läpi hirmuinen kulukuuri. Pörssissähän pitää katsoa eteenpäin eikä peruutuspeiliin, ellei omista aikakonetta.

Kuunnelkaa analyysiä ja tehkää hyviä osakepoimintoja :sunglasses:

22 tykkäystä

Kiitos @Petri_Gostowski, avasit hyvin Outokummun tilannetta ko. ketjussa. Ainakin minulle selvensi, miksi osake liikkuu nykyhinnoissa ja mitä kurssikehitykseltä on realistista odottaa :slightly_smiling_face:.

4 tykkäystä

467 foorumilaista antoi äänensä tähän supertieteelliseen kyselyyn, jossa selvitettiin parasta aikaa tulosjulkistusten tekemiseen.

Kaksi suosituinta vastausvaihtoehtoa 61 ja 28 prosentin osuuksilla äänestäjistä olivat julkistus ennen pörssin aukeamista, ja sen sulkeutumisen jälkeen. Vaikka juuri kukaan ei taida nykyään sulkeutumisajan jälkeen tulostaan julkistaa, kertoo tämä mielestäni tyytyväisyydestä nykytilanteeseen. Kun huomioidaan kolmanneksi sijoittunut vaihtoehto, eli julkistus muuna kuin kaupankäyntipäivänä, niin 95 prosenttia äänestäjistä haluaa saada tuloksen hetkenä, jolloin pörssi ei ole auki. Viimeiseksi sijoittui viiden prosentin osuudella “kesken kaupankäynnin”. Me kaikki klikkaamme joskus Internetissä väärää kohtaa.

Terveisiä voitaisiin lähettää ainakin Koneelle, Digialle, Talenomille ja Rapalalle, jotka muistikuvieni mukaan julkistavat ties milloin keskellä kiivaimman kaupankäynnin. :grin:

15 tykkäystä

Martela ytd +19%; paljon parempi paikka pitää rahaa, kun mun salkku keskimäärin.

6 tykkäystä

Tää on muuten melko pitkälle ‘story of shipping sector’. Siellä on niin paljon menneisyyden haamuja ja omaisuutensa menettäneitä, etenkin tankkeriskenessä, että kukaan ei usko käänteeseen ennenkuin se on jatkunut vähintään vuoden-kaksi ja sitten voi ostaa syklin huipulta. Tämä ei ole ostosuositus tankkereihin, mutta ihan vaan skeneä seuratessa huomaa tämän ajatusmaailman ja luulen että periaatteesta aika moni instikka pysyy kaukana vaikka omaisi minkälaisia todennäköisyys skenaarioita.

14 tykkäystä

Tähän liittyen Revenio julkaisi tuloksensa viime viikolla tasan klo 10:00 ja laitoin siitä heille palautetta. Vastauksen mukaan tällä kertaa julkaisuajankohta oli näin myöhäinen hallituksen kokousaikataulujen vuoksi, mutta jatkossa pyrkivät julkaisemaan tulokset ennen pörssin avautumista.

6 tykkäystä