Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Kokeillaas näin:

Pankkisi ilmoittaa sinulle, että järjestelmässä on tapahtunut virhe ja salkkusi on vahingossa myyty. Pankki ei veloita näistä myynneistä eikä tulevista ostoista kaupankäyntikuluja. Olet 100% käteisessä. Et ostaisi osakkeitasi takaisin, jotta nauttisit osingoista?

Jos et ostaisi, niin käteinen mielestäsi on parempi paikka nyt rahalle kuin osakkeesi. Mikset sitten luopuisi osakkeista, jos käteinen kerran on parempi, ilman tuota kuviteltua pankin vahinkomyyntiäkin?

8 tykkäystä

Status quo bias is an emotional bias; a preference for the current state of affairs. The current baseline (or status quo) is taken as a reference point, and any change from that baseline is perceived as a loss.

Tämmöinen tulee mieleen.

8 tykkäystä

Oletan että tuosta ei olisi myöskään veroseuraamuksia? Tällöin olisin saanut ns. ilmaista rahaa verrattuna miten oikeasti kuvio menisi, jos nyt lähtisin myymään. Miksi en siis tuota ilmaisen rahan myötä suurempaa kassaa pyrkisi sijoittamaan samoin kriteerein, kuin olen tähänkin mennessä sijoittanut? Minimoimaan riskin menettää rahat.

Voin myös näiden ilmaisten rahojen kanssa olla pois markkinoilta parikin vuotta, ennen kuin saamani osingot saavat kiinni ilmaisen rahan määrän. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista oikeasti, joten osingot ovat se turvallisempi vaihtoehto, kuin alkaa myymään ja maksamaan veroja.

Olin aina ajatellut että jos Harvia joskus päätyisi mallisalkkuun, se räjäyttäisi foorumin; ostoilmoituksia, meemejä ja keskustelua tulisi liki ennätysmäärin. Ainakin nyt kolme ja puoli tuntia ilmoituksen jälkeen reaktiot ovat vaisuhkoja. Kauppaketjussa kuusi ostoilmoitusta, yksi veivi, yksi myynti.

Matkustetaan ajassa puolen vuoden taakse. Torstai 12.8.2021 valkeni epävakaisena. Aamulla Harvia julkaisi Q2-tuloksen, joka oli melko non-event, koska se oli jo heinäkuussa antanut posarin. Tuona aamuna ennen pörssin aukeamista kurssi oli 63 euron korvilla. Heti kymmeneltä tapahtui kummia: kurssi laski ihan hetkeksi 54 euroon, josta se toki heti ponnahti 58-59 euroon, jonka nurkilla se pysyi loppupäivän. Raju laskupäivä siis. Mitä Mr. Market hommaili, miten se odotti että tulos olisi jotain muuta kuin muutama viikko aiemmin oli jo kerrottu? Lasku vaikutti epäloogiselta.

Heti kymmenen jälkeen Ostin ja myin -ketju täyttyi ostoista. Ilmoituksia tuli päivän mittaan 73. Moni kertoi kauhoneensa alelaarista kaikella liikenevällä. Muutaman sekunnin kestänyt käsittämätön ufo-hinta 54 euroa oli myös päivän puheenaihe. Joku kertoi – ehkä vitsillä, ehkä ei – että hän hävisi siinä stopparin vuoksi. Foorumi velloi lämpimänä, vitsit, emojit ja meemit lentelivät. Verneri pelleili Harvialla kahvihuoneessa, se nauratti kaikkia eikä sitä liputettu.

Nyt on vakavampaa. Ehkä pohdiskelevampaa. Yhtiöketjuissa ruoditaan enemmän riskejä. Kauppaketju on yleisemminkin hiljentynyt. Hyzon-meemeilijöitä joku valopää keksi uhkailla Fivalla ja ne loppuivat. Läbändeerus on vähentynyt.

Elämässä mikään muu ei ole pysyvää kuin muutos. Paitsi Tesla-ketjussa, joka on täsmälleen samanlainen kuin aina ennenkin.

173 tykkäystä

Tässä alkaa varmaan itse kullakin olla pientä pörssi-krapulaa parin vuoden rallin jälkeen, ainakin mulla :smiley:

5 tykkäystä

En ihan sulata tätä viranomaisten yleistyvää tapaa hoitaa kansalaisviestintä Facebookissa. En tosin osaa ehdottaa vaihtoehtoakaan.

4 tykkäystä

En tiedä, nyt on monia biaseja tarjottu. Koen vain toimivani itselleni parhaiten sopivalla tavalla.

1 tykkäys

Tuo linkkaamasi liippaa todella läheltä. Sanoisin, että kyse on kuitenkin tästä.

  • Ihmiset omistavat osakkeita, joita eivät koskaan itse ostaisi nykyiseen hintaan.
  • Ihmiset omistavat surkeita osakkeita, joita eivät koskaan ostaisi.

Suomessa tähän vielä sotketaan verovelka perusteluna. Sijoittajat ajattelevat, että he menettävät 30% voitoistaan myydessään osakkeen. Todellisuudessa se kuuluu koko ajan verottajalle, vaikka se näkyykin sijoittajan saldossa.

Aki Pyysing on muun muassa suositellut, että ihmiset merkkaisivat Exceliinsä verovelan, ettei sitä ikinä ajattele omaksi rahakseen. Se helpottaa huonoista tai yliarvostetuista bisneksistä irtautumista.

21 tykkäystä

Tässähän taitaa olla kyse Endowment Effectistä, eli onko se sitten omistusvaikutus suomeksi.

Lyhykäisyydessään:
Jos sinulla on salkussa tiettyä arvopaperia, etkä ostaisi lisää kyseistä arvopaperia nykyisellä hinnalla, niin sinun tulisi se myydä.

8 tykkäystä

Tämä se on paha juttu. Alusta saakka jos vihreälle mennään niin plussan jälkeen tuleva lukema on liian suuri (näkyy myös verottajan osuus). Varmasti OST helpottaa monelle verojen käsittelyä ja siellä on matalampi kynnys myydä voitollisia, koska se voiton osuus tulee täysimääräisesti OST:n sisälle.

1 tykkäys

Tuohan on erittäin positiivinen kehityssuunta, kunhan vielä YLE lopettaa juttunsa sijoittamisesta, niin hyvä tästä tulee.

Kiitos varoituksesta. Minulle on kertynyt yli 600 lukematonta viestiä viime kurkistuksen jälkeen. Antaa kertyä lisää.

4 tykkäystä

Aina ei mene alan ammattilaisillakaan ajoittaminen ihan putkeen lyhyellä aikavälillä. Samantyyppinen oli RedEyella myös Remedyn veivaaminen

18 tykkäystä

Harvia vihdoin mallisalkkuun!!! :harviaraketti: :harviaraketti: :harviaraketti:

61 tykkäystä

On tuossa se hyvä puoli että noissa kryptojen verotuskäytännöissä lienee monelle vielä epäselvää, niin nyt on kuitenkin kanava mitä kautta saa esittää kysymyksiä kun muuten se on ollut aika hankalaa.

2 tykkäystä

Onhan tämä huomattavasti paremmin kun amatööreiltä. Oma positioni on tukevat -66.7%.

6 tykkäystä

No tämähän se vähän onkin: Ostaisin kyllä osaketta hintaan, jonka osakkeesta saan kun nuo massiiviset myyntivoittoverot on vähennetty. Mutta en ostaisi sitä takaisin hinnalla, jonka siitä sen jälkeen joutuisi pörssissä joutuu maksamaan. Yhtiön liiketoiminta on loistavaa “verottomaan” arvoon nähden, joten “hold” vaikken yhtiötä ostaisikaan markkinahintaan. Siinä mielessä verotus kyllä luo melkoista epätehokkuutta sijoituspäätöksiin. Onneksi nyt on OST ja uusien sijoituksien kohdalla tämänkaltaiset tilanteet voi välttää :slight_smile:

2 tykkäystä

Tähän liittyen ketju Sijoittamisen psykologia on ihan loistavaa kamaa.

1 tykkäys

Se on ihan hyvä perustelu, koska se on korotonta lainaa. Firmat maksavat osinkonsa kaikille omistetuille osakkeille, eivätkä vain “velattomille.” Tuo velka saattaa myös pienentyä mm. hankintameno-olettaman ehtojen täyttyessä tai omistuksen muuttuessa perinnöksi.

6 tykkäystä

Jälleen mitalli Suomeen!
Onnea naisleijonat🥳

Kevennyksenä kuva viime kisoista😉

78 tykkäystä

Se on myös riskitöntä lainaa. Jos voitot sulaa niin sulaa myös verotkin. Oikealla lainalla sijoittaessa näin ei jostain syystä kyllä tapahdu. Kokemuksesta voin sanoa.

8 tykkäystä