Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Kiitos! Nyt oli kyllä palvelu 6/5

14 tykkäystä

Katselin viikonloppuna HBO:lta “Becoming Warren Buffett” ja “Icahn: The restless billionaire”. Näyttivät löytyvän myös Youtubesta. Pidin hyvänä vaihtoehtona kanavasurffaukselle, kun oli 3 tuntia ylimääräistä aikaa.

Mielenkiintoisia tarinoita ja ajankuvia pörssin historiasta kymmenien vuosien aikajänteellä. Itselleni jäi erityisesti mieleen Buffetista tuo tiedon hankinnan, muistamisen ja jalostamisen valtava kapasiteetti, ja Icahnin osalta yritysvaltausten aikakausi.

4 tykkäystä

Tämä lienee kahvihuonekysymys.

4 tykkäystä

Mun käsittääkseni ST1’n, Shellin ja ABC’n bensa on jalostettu ainakin suurimmalta osin muusta kuin venäläisestä öljystä.

Piti vilkaista kuinka syyskuussa kokoamallani suosituslistalla menee. Lista on koottu inderesin riskitason 1&2 osakkeista, joilla oli ostasuositus 29.9.2021. Noh, kyyti on ollut pääosin kylmää, kuten possut jo syksyllä varoittelivat.Tämä erä näytti menevän reippaasti arvo-osakkeille.

Tein ihan itseäni viihdyttääkseni vastaavan lista tämän päivän inderesin suosituksilla. Tällä kertaa otin mukaan jokaisen riskisuosituksen sekä bonuksena laskin “tuottopotentiaalin” osingot huomioiden.

En omista ainuttakaan yllä olevista yhtiöistä suoraan ja tein listan ihan huvin vuoksi. Kiva katsella taas puolen vuoden päästä missä mennään. Tämä ei ole suositus yhtään mihinkään. Eikä kannata painaa ostonappia pelkkää tavoitehintaa tuijottaen muutenkaan, vaan lukea niitä analyysejä.

16 tykkäystä

OmxHki on tosiaan tullut jo -15% huipustaan alas ja first north Suomi jo -26%, kyllä tässä kunnolla on ilmoja puhalleltu. (Nasse -16% ja Sepe -11%).

Taas on tullut kauhottua salkku täyteen liian aikaisin, voi olla että nähdään vielä viimeinen flush jos RU-Ukr eskaloituu, mutta salkku on kyllä täynnä nyt niin halpoja osakkeita että ei kai se auta kuin istuskella tämän turbulenssin läpi. Sentimentti on ainakin mennyt aivan äärimmäisen karhuiseksi, myös täällä foorumilla :bear:.

Itse uskon että jo lyhyellä aikajänteellä ollaan merkittävästi nykytasoa korkeammalla enkä siksi ole kovinkaan huolissani nykytilanteesta.

110 tykkäystä

Pörssi näyttää kohtalaisen kivalle tällaiselle netto-ostajalle, mukavanoloisia lisäyspaikkoja. Tämä päivä ei nyt mikään erityinen lasku edes ole, koska vaihto on niin naurettavan pientä. Jos alettaisiin oikein laskea, niin vaihto olisi valtavasti kovempaa.

10 tykkäystä

Minä en uskalla sanoa lyhyestä jänteestä mitään, mutta lisäilen hiljakseen. Ehkä joskus osuu pohjiin?

10 tykkäystä

Vähän silleen mietityttää miten tämä “äärimmäinen karhuilu” kehittyy, jos oikeasti mennään alas. Tuntuu että ihmisillä on nyt vaikeampaa kuin koronadipissä, vaikka ollaan lähes tuplat niiltä tasoilta. Matkaahan on alas vaikka kuinka, jos oikeasti tämä suunta pysyy vaikka vuoden päivät.

5 tykkäystä

Fun fact: omxhpi 1v tuotto +0,88%

Tämä oikeastaan kuvastaa hyvin tilannetta. Keskimäärin kaikki sijoittamisen viimeisen vuoden aikana aloittaneet (=moni) ovat jo tappiolla

26 tykkäystä

Ei tätä tunnelmaa kyllä miksikään äärimmäisen karhumaiseksi saa. Äärimmäisen karhumainen markkina on sitten kun media kirjoittaa osakemarkkinoiden kuolemasta jne :smiley:

Pessimistinen ilmapiiri kyllä on, mutta voi tämä paljon synkemmäksikin kyllä mennä. @musa_2 varmaan komppaa tätä näkemystä? :wink:

30 tykkäystä

kyllä toi mahdollinen sota vaikuttaa merkittävästi kaikkeen euroopassa. energiapakotteet nostavat inflaatiota talouskasvun samalla hidastuessa. osa euroopan pankkisektorista on kytköksissä suoraan venäjään itävalta ja ranska. samalla ekp:n pitäisi nostaa korkoja. gamechangeri. ehkä.

4 tykkäystä

Juu onhan tässä makrotalouteen tullut aika paljon haasteita. En ole mikään geopolitiikan asiantuntija enkä osaa arvioida todennäköisyyksiä sodan syttymiselle, mutta ei tuo kovin ideaaliin paikkaan kyllä osu talouden näkökulmasta. Inflaatio jyllää ja talous osoittaa kovasti jäähtymisen merkkejä. Samalla tulossa todennäköisesti korkojen nostoja (joka usein edeltänyt taantumaa). Tähän päälle Venäjän toimet, jotka yhdessä mahdollisten talouspakotteiden kanssa voivat aiheuttaa ruoantuotantoonkin erittäin voimakkaita inflatorisia paineita. Tähän päälle energiakriisi (tai ainakin ongelmat), niin ei tässä nyt taantuma / stagflaatioskenaariotkaan poissuljettuja ole.

Toki samaan hengenvetoon sanottava että myös positiiviset skenaariot on mahdollisia :slight_smile: Ei tässä mihinkään panikointiin kenenkään kannata ryhtyä.

9 tykkäystä

Olen vähän samoilla linjoilla. Paljon näkee täällä ja muussa sijoittaja-somessa näkemyksiä, että markkinoilla on paljon karhuilua ja valtavaa pessimismiä. Ja tottahan toki on, että kurssit ovat monin paikoin niianneet ja paljon on otettu turskaakin salkkuihin viime aikoina.

Mutta mielestäni tunnelma on ehkä enemmänkin odottava. Tuntuu, että monet nousumarkkinan tunnusmerkit ovat edelleen voimassa: IPOja pukkaa, piensijoittajat ovat aktiivisia, iltapäivälehdissä on sijoittamisasiaa jne. Edelleen on paljon toivoa osakesijoittamista ja sen tuottoja kohtaan. Ehkä tunnelma on menossa pessimistisempään suuntaan, mutta vähissä on vielä “menetin kaikki osakemarkkinoilla” -tarinat tai tilanne, jossa taksikuskit eivät tolpalla heittelisi sijoitusvinkkejä. Tämä on enemmänkin sellaista karhuilun kanssa flirttailua kuin ihan oikeaa epätoivoista ja pelottavaa “nyt meni kaikki” -karhuilua.

Ja minähän olen siis 100-prosenttisesti markkinoilla kasvupainotteisen salkkuni kanssa, että tämä ei ole mitään tuomionpäivän toivomista. :smiley:

31 tykkäystä

Hyvä on, ”äärimmäinen” oli ehkä huono sanavalinta, mutta erittäin karhuinen se on. Kai sekin kertoo jotain että tuossa AAIIn sentimenttikyselyssä on ollut viimeksi vähemmän härkiä v. 2016. (Ja tuo siis vielä kohta viikon vanha luku ennen viime päivien ukr-RU eskaloitumista ja kurssilaskua indekseissä)

12 tykkäystä

Miten tämä muuten toteutetaan? Ketkä ovat vastaajia? Mietin, että voiko tässä olla tilannetta, jossa tällaisina aikoina vastaajajoukko olisi vinoutunut suhteessa vastaajajoukkoon sellaisena aikana, jolloin sijoittaminen kiinnostaa vähemmän? Toisin sanoen, voisiko vastaajina olla nyt enemmän innostuneita aloittelijoita vs. esim. 2016.

Tällaiset on mitä todennäköisemmin otettu sentimenttikyselyissä huomioon ja vastaajat on jotenkin vakioitu vertailukelpoisiksi, mutta nostetaan nyt tämä pohdittavaksi kuitenkin. Lisäksi pohdin, että onko vastaaja kyselyssä aikansa vanki. Nyt kun on ollut superkuumaa pari vuotta, niin onko vertailukohta (=edelliset vuodet) “liian hyvä” ja sentimentti on “historiallisen huono” vain suhteellisesti, muttei absoluuttisesti?

7 tykkäystä

Äärimmäisiin korjauksiin liittyy yleensä taantumaa ja talouskriisiä. Nyt talous vetää edelleen kovaa. Yritysten tuloksiin ja taloustilanteeseen peilaten sentimentti on minusta karhuisa.

Verraten vaikka koronakriisiin, jolloin oli oikeasti validi kysymys että selviävätkö taloudet ja yritykset kriisistä. Silloin äärimmäisen karhuisa sentimentti on vähän eri kontekstissa kuin tänään.

Nyt vain karhuillaan sitä, että laskeeko marginaalit vähän ja nouseeko korot takaisin pois ääriasennosta kohti normaalia.

9 tykkäystä

En itse kovin paljon anna painoarvoa näille sentimenttikyselyille kun mietitään oikeasti absoluuttista sentimenttiä. Kuten @Mauri tuossa hyvin jo pohtikin, on mielestäni suurin vinouma näissä kognitiivinen; kun ihminen vastaa noihin kyselyihin, se pohjaa vastauksensa viime aikojen kokemuksiinsa. Suhteessa vuoden takaiseen menoon homma on todella pessimistinen ja se näkyy noissa kyselyissäni.

Sen sijaan monet “hiljaiset merkit” / “laadulliset argumentit” (joita ei voi oikein mitata) eivät kyllä vielä kovin paljon anna viitteitä että sentimentti olisi mitenkään hirveän karhumainen. Euforia on kadonnut, mutta se ei tee mielestäni tunnelmaa älyttömän karhumaiseksi. Edelleen väki ostelee aika paljon ja pitää tätä dippiä väliaikaisena.

Kovin moni nykyisestä sijoittajasukupuolvesta (minä mukaan lukien) ei ole tainnut kokea oikeasti synkkää sentimenttiä.

5 tykkäystä

Faaak. :face_with_symbols_over_mouth:
Olisi vissiin pitänyt peesata mallisalkkua Fortum myyntien suhteen. :man_facepalming::sweat_smile:
Saamarin Putin voisi laittaa sen vodka-pullon jemmaan ja lopettaa ton kikkailun.
Inflaatiosta johtuvat ohjauskoron nostot ja siitä johtuva mahdollinen taantuma, oli jo tarpeeksi suuri murheen aihe. :smirk:

6 tykkäystä

@JNivala

Sentimentti on aivan äärimmäisen omahyväinen siltä osin että pörssiyhtiöiden vuoden 2021 tulokset indeksien tasolla ovat betonoitu saavutettu etu josta suunta on vain ylöspäin.

Vaikea väittää sentimenttiä kauhean negatiiviseksi niin kauan kuin tuo näkemys on näin tavattoman laajalti voimassa.

19 tykkäystä