Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Tilakoot kasvavat koko ajan peltopinta-alan pysyessä käytännössä vakiona → tilakokojen kasvaessa viljely tehostuu.

Tukipolitiikalla voidaan ohjailla sitä, mitä kannattaa missäkin viljellä. Lannoituksen kehitystyötä tehdään koko ajan, esimerkkinä kipsilannoitus. Jokainen ajan tasalla oleva viljelijä pyrkii maksimoimaan satotasot sallittujen lannoitemäärien puitteissa, joka juuri ohjaa siihen kestävään kehitykseen.

Etelässä lomaillessa kannattaa katsoa, kuinka siellä esimerkiksi hukkakaura rehottaa ympäriinsä. Suomessa tuollaista ei sallita, eikä käsittääkseni pitäisi sallia sielläkään. Silti satotasot ovat etelässä kovemmat kiitos lämpösumman.

Sitten se oleellisin, kuten korona ja tämä sotiminen on osoittanut, ei tänä päivänä kannata olla täysin muista riippuvainen. Ukraina on iso tekijä maataloudessa, samoin Venäjä. Jos meillä olisi pellot metsitetty ja liha ostettaisiin antibioottilihana ulkomailta, kuinka paljon ja mihin hintaan sitä olisi seuraavan vuoden aikana saatavilla?

12 tykkäystä

Uskon samaan. Jokainen vähänkään historiaa lukenut tietää ettei kehitys ole koskaan jatkuvaa ja suoraviivaista. Välillä mennään reilustikin taaksepäin.

Eikä pieni takapakki globalisaatiossa ole välttämättä pelkästään huono asia. Globalisaatio on tuonut meille kaikille paljon halpoja tuotteita, muuta se on tuottanut myös paljon kelkasta tippuneita. Heillä on toivottavsti nyt tilaisuus päästä takaisin kyytiin.

2 tykkäystä

Miten Venäjän sekoilut ja Suomen Nato kuviot vaikuttaa teidän treidaamiseen?

Ite olen jo tyhjentänyt Suomisalkkua. Tällä hetkellä odottelen illan Nato istujaisten tuloksia. Optiot on seuraavat
a) Positiivinen Nato signaali. Ostetaan vain vähän SP500 indeksiä (6% salkusta)
b) Epämääräinen Nato signaali tai ei uutisia ennen kuin markkina sulkee klo18. Ostetaan enemmän SP500 (12% salkusta)
c) Negatiivinen “ei koske Suomea”-tyyppinen signaali. Ostetaan koko käteispositiolla (24%) + myydään loputkin Suomi osakkeet (9% salkusta) jotta voidaan ostaa SP500 tai Jenkkilän teknofirmoja tilalle.

Vuoden alussa alkanut painotus takaisin rahastoihin sai tästä vain lisäpontta. Olen minä muutaman kerran veivaillut ees taas esimerkiksi Harviaa, mutta lopetin nyt senkin. Tällä hetkellä koen että minulle se olisi käytännössä pelkkää lottoamista.

Koetan siis istua rahastojen kuukausisäästäjänä käsien päällä tilannetta seuraten.

5 tykkäystä

Nyt oli pakko lopettaa Martin Paasin seuraaminen Twitterissä. Tein päätöksen raskain sydämin. Martin aikanaan sai minut innostumaan sijoittamisesta.

Viimeisten vuosien saatossa hän on kuitenkin luisunut setämiesasiantuntijaksi, jolla on lukemiensa uutisotsikoiden perusteella vahva mielipide kaikkeen.

Erityisesti vedin herneen nenään tästä Ukrainan tilanteesta ja Suomen valtiojohdon arvostelusta. Martin siis ihan oikeasti uskoo tietävänsä paremmin kuin esimerkiksi presidentti, jolle koko maailma soittelee asiasta aamusta iltaan. Jos ei ymmärrä jotain, joskus olisi hyvä pähkäillä, että mitäköhän en ole ottaneeksi huomioon, eikä ensimmäisenä arvostella muita.

Martinilla ja Miikalla on jo ollut pitkään vitsi, että he tietävät kaikesta kaiken. Rahapodissa tuo on pysynyt ihan vaan huumorina ja lennokkaana keskusteluna. Twitterissä ei.

Tämän lisäksi Martinille on kehittynyt *professorisyndrooma. Vaikka hän puhuisi mistä tahansa aiheesta, nostaa hän esiin aina samat 2-3 pointtia joihin 1-2 vuotta sitten syventyi tarkemmin.

*Oma keksimäni termi yleiselle ilmiölle. Nimi on peräisin yliopistosta, jossa monet luennoitsijat luennoivat aina omasta tutkimuksestaan ja lempiaiheestaan oli kurssin sisältö mitä hyvänsä. Esimerkiksi jos luentosarja on Suomen taloushistoriasta, niin luennoitsija pitää silti johonkin väliin aasin sillalla yleisen inflaatioluentonsa.

75 tykkäystä

Itse kun en ymmärrä makrosta tai keskuspankeista mitään, niin nyt kun venäjän keskuspankin varoja on takavarikoitu X-määrä, niin miksei keskuspankki voi alaskirjata näitä varoja ja sanoa että pitäkää ne ihmeessä. Ja sitten printata vastaavan määrän ruplia käyttöönsä.

Toki mahdollinen valuutan tuki jää toteutumatta, kun vaikka euroja ei päästä vaihtamaan rupliksi, mutta miksi rahojen takavarikko on oleellista? Muut sanktiot unohtaen.

Koska ne ruplat tuskin kelpaavat maksuksi kenellekään ulkomaiselle taholle, joka suostuu jotain myymään Venäjälle.

Edit. Esim. kiinalaiset taitavat käydä vielä kauppa Venäjän kanssa.

En ole Martin Paasia seurannut mutta pressan touhuja katsellessa näyttää pahalta. Eilisessä A-studiossa hänen vastauksensa kieli heikkoutta. Ajatukset oli siinä että mitä tapahtuu jos liitytään Natoon. Järkevä ja ei peloissaan oleva ihminen pohtisi myös toista optiota eli mitä tapahtuu jos ei liitytä.

Niinistön kurssi on mun silmissä laskenut kriisin aikana jo 20%. Todettakoon että Niinistön arvo mun arvostuspörssissä oli aika korkea, mutta nyt on lähtenyt luisuun kuin Metan osake ikään. Toivon että kurssi kääntyy. Sen sijaan Ukrainan pressan kurssi on raketoinut jo varmaan 500%

24 tykkäystä

Paasi on tehnyt tärkeää työtä sijoittamisen eteen, mutta mies on ihan pihalla monista asioista. Oikeasti luulen, että nykyisin mies saa tietonsa ja “tietonsa” pelkästään twiittejä lukemalla ja hän ei selkeästi viitsi vaivautumaan tarkistamaan faktoja melkein koskaan.

Paras tuore esimerkki on tämä, kun mies on paasannut “zombi-Exxonista” kohta pari vuotta. Yhtiö on Paasin mukaan zombiyritys. Melkoisia zombeja sitä on nykyisin liikkeellä, kun yli 20 miljardia dollaria vuonna 2021 tehnyt yhtiö on zombi.

9 tykkäystä

Tein saman. Sen verran paljon aiheen ohi tulevaa setämies -kamaa on hän alkanut julkaisemaan, että siisti twitterfiidini kärsi.

6 tykkäystä

Kyllä pahasti vaikuttaa että korona-aika vei Paasin ja Malisen. Vielä kun Tesla vie Lepikön ja treidersclubin niin tuhkan keskeltä ei pilkota kuin Vernerin vartti.

101 tykkäystä

Twitterissä pyritään mielipidevaikuttamiseen. Oli minullakin samankaltaisia tuntemuksia niitä Martinin twiittejä luettuani! :face_with_raised_eyebrow: Ehkäpä hänelle tekisi hyvää väliin haukata happea?

Twiiteissä ei ole oikeaa mahdollisuutta pohdiskelevaan kirjoitustyyliin sillä kaikesta pitäisi olla jo valmiiksi mielipide jota julistaa. En lopettanut - ainakaan vielä hänen seuraamista vaikka se kävi mielessä. Martin sai vielä mahdollisuuden ja toivon, että hän palaa enemmän omalle tontille :nerd_face:

4 tykkäystä

Itsekin lopetin Paasin seuraamisen Twitterissä jo jokin aika sitten ja hiljattain lopetin myös Rahapodin kuuntelun. Paasin kaikkivoipaisuus, besserwisseröinti ja samojen asioiden toistaminen on mennyt sille tasolle, että ei enää jaksa.

13 tykkäystä

Rupeaa jo useamman yhtiön arvostuskertoimet näyttämään kohtuullisilta, jopa hieman halvalta?(Olettaen, ettei E - komponentti petä) Kukakohan uskaltaisi aloittaa omien osakkeiden ostot muuhunkin kuin johdon palkitsemiseen? Poislukien Nokia/Nordea/Sampo. :thinking:

Yhtiöllä, jos jollain on parhaat näkymät. :eye:

2 tykkäystä

Sarilta kirjoitus yksityissijoittajan näkökulmasta.

3 tykkäystä

Eipä tainnut Moskovan pörssi aueta tänäänkään?

Ei. Ja huomenna aamulla tiedottavat, avautuuko huomenna vai pysyykö yhä kiinni.

1 tykkäys

Joo vähän outoa on kieltämättä treidaajan julistautua superbulliksi koskien tiettyä yhtiötä. Toki tuo on vain sanahelinää siihen saakka kunnes Lepikkö laittaa oikeasti kunnon panostuksia kyseiseen.

Kuka tahansa täällä voisi julistautua vetybulliksi, mutta kuinka vakavissaan niitä juttuja luettaisiin, jos rahaa niissä olisi joko mitättömän vähän tai ei ollenkaan.

2 tykkäystä

Koko viikonlopun oli kova hinku pelata juuri Red Alerttia. Jotenki se himo tässä on kadonnu :roll_eyes:

3 tykkäystä


Harkitsin syventymistä strategiapelien pariin, mutta päädyin korkeakulttuurin seuraan. Vkonloppuna pääsen pohtimaan tilannetta lisää oluen parissa frendini kanssa jonka koulutus on valtsikan poliittinen historia.

13 tykkäystä