Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Historiallinen hetki.

image

Ajoitus on siinä mielessä aika hyvä että moni keski-euroopan maa juuri nyt ei panisi pahakseen jos samanlaisia olisi käynnistymässä heilläkin…

65 tykkäystä

OMXHPIkin on pompannut jo 9% edellispäivän pohjista, vaikka samaan aikaan SP500 on tullut selvästi alaspäin. Olisiko hetkellisesti ainakin pohjat tehty? :+1:

29 tykkäystä

Ihan näin pikaisena havaintona, niin Nordea Investor heittää koko ajan ulos. Olisko taas palvelunesto/muu hyökkäys käynnissä Nordeaa vastaan?

2 tykkäystä

Hyvin toimii. Sekä mobiilisovellus, että selainversio

Yritin tulkita ajankohtaisia aiheita tekemällä meemin. Onnistuinko?

PS.
Pakko tunnustaa tässä samalla syntini koskien Spede Pasasta. Käytin joskus 70-luvun loppupuolella lausetta “Spede Pasanen tulee” kiusatakseni pikkuveljeäni tai päästäkseni kiusankappaleesta eroon. Pikkuveljeni ei tainnut tietää, kuka herra edes on. Kadun toimintaani luonnollisesti syvästi, sillä saatoin aiheuttaa elinikäisen Spede-trauman. Toisaalta, pieni Pasas-pelko on ihan oikeassakin elämässä saattanut olla paikallaan, näin jälkikäteen fundeerattuna.

24 tykkäystä

@Verneri_Pulkkinen kiitos tästä erittäin hienosta löydöstä.

Tosin tuon tviitti ketjun lukeminen jätti aivan ilmeisen kysymyksen ilmaan: Entäs miten Kiina?

Yritän itse hahmotella muutamia pointteja koskien Kiina tuosta lähtökohdasta, mutta toivon Kiinaa paremmin tuntevia pohtimaan tuo tviitti ketjun pohjalta viimeisen parin vuoden kehitystä Kiinassa.

  • Kiina muuttui avautumisen jälkeen melko kapitalistiseksi valtioksi taloudeltaa, käytännössä ei ollut mitään esteitä liiketoiminnalle valtion puolelta? No onhan siellä ollut koko ajan 5-vuotisohjelmat, joilla ohjattu taloutta.(*)
  • 2000-luvun alussa alkoin näkyä ensimmäisiä merkkejä Kiinan halusta modernisoida sotavoimiaan sekä kiristää otetta yhteiskunnasta (jälkikäteen katsottuna)
  • 2008 jälkeen tämä kehitys otti selkeän uuden vaihteen ja valtio pyrki ohjaamaan enemmän talouden kehitystä. Valtionyhtiöiden selkeä suosiminen ja yksityisen sektorin toimitilan kaventaminen sektori sektorilta on ollut hyvin voimakasta. Etenkin voimakkaat pyrkimykset lähteä haastamaan Yhdysvaltoja talouden dominanssissa.
  • Nyt viimeisen parin vuoden aikana kehitys ottanut vielä voimakkaamman suunnan kun erityisesti teknologia sektorin toimintaa on säännelty voimakkaasti.

Eli onko Kiina nyt myös alkanut tiukentaa otettaan taloudestaan ja kehitys johtaa tuohon vuokrankeruu talousmalliin, jossa hallinto määrittelee kuka saa menestyä ja kuka ei? Johtaako tämä sitten tuon tviitti ketjun teorian mukaisesti innovaation kuihtumiseen ja jopa kuolemiseen? Onko Kiinan teknologia sektorin innovatiivisuus kohta vain muisto menneisyydestä?

(*) Sinällään voidaan keskustella myös antoiko Kiina koskaan talouden oikeasti toimia vapaasti vai oliko se kokoajan keskushallinnon johdossa noiden 5-vuotisohjelmien kautta? En tiedä, mutta ajatuksia herättävä teoria.

Vai onko tuo teoria lopulta kuitenkin liiallinen yksinkertaistus?

(onko täällä joku parempi paikka tällaiselle yhteiskunta filosofiselle keskustelulle? Saa siirtää jos on, mutta itse en muista törmänneeni tällaiseen ja täällä kahvihuoneen puolella vastaavia näkee ajoittain, mutta valitettavasti nämä myös hukkuvat kaiken muun sekaan)

6 tykkäystä

Itse olen nyt kaksi kertaa joutunut kirjautumaan kesken käytön sisään. Toimeksiantojen läpimeno myös epävarmaa, ainakaan omat toimarit ei näy Nordnetin tarjoustasoissa lainkaan :thinking:

@Zizzler Oletko harkinnut nimimerkkisi logon vaihdosta. Z-vihreällä pohjalla saattaa viestittää jotain mitä et ehkä halua :joy:

20 tykkäystä

Onkohan herroilla hajautus kunnossa? :joy: Mitäs muuta tämä Holding Manuatas oy omistaa?

Herlinit ostivat tiistaina Konetta lähes 12 miljoonalla eurolla Herlinit ostivat tiistaina Konetta lähes 12 miljoonalla eurolla | Kauppalehti

5 tykkäystä

Tää varmaan sopii tänne https://twitter.com/misha_saul/status/1501328942677979137?s=21

Mikäli sikäli Nokia on vielä toukokuussa alle 7e/osake niin etsin pikaseen revolveriini parisen paukkupanosta ja laukaisen aseen ampumaradalla. Nokian tulevaisuus näyttää valoisalta mikäli asiasta täysin tietämättömänä luen rivien välistä.

1 tykkäys

Se väittämä, että pörssi on kaukaa viisas ja hinnoittelee osakkeet aina puoli vuotta viiva vuoden eteenpäin, on kyllä näinä päivinä osoittautunut urbaanilegendaksi jota kierrätetään sitkeästi ja kirkkain silmin sijoitusoppaasta toiseen kuin “hare krishna” -mantraa kaduilla tamburiinin säestyksellä.

Ennemminkin pörssi on jakomielitautinen dementikko, joka hortoilee hämärässä metsässä ja reagoi jokaiseen rasahdukseen ryntäämällä kirkuen johonkin umpimähkäiseen suuntaan ajattelematta sen kummemmin mennyttä tai tulevaa.

88 tykkäystä

Ehkä ennemminkin yrittää hinnoitella. Ja pääsääntöisesti markkinat on tehokkaat, mutta muuttujien määrä lisää haastetta. Tätä kuvaa myös toitotus kuukausisäästämällä indeksiin. Kukaan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan.

2 tykkäystä

Ja matkalla sinne se tekee aaltoliikettä joka on sitä isompaa mitä enemmän epävarmuutta on ilmassa ja mitä ohuempi on vaihto spesifisessä lapussa. Pienivaihtoiset small-capit voivat vatkata +/- 10% edes takaisin pitkäänkin kun markkina selvittää mikä se oikea hinta on. Siinä voi amatöörisijoittajalla palaa näpit moneen kertaan molempiin suuntiin.

7 tykkäystä

Viestissäsi tulee ilmi toinen pörssiin ja sijoittamiseen liittyvä paradoksi, joka tulee erityisen hyvin esiin volatiileina aikoina. Monessa sijoitusoppaassa toistetaan, että piensijoittajalla on harvoja etulyöntejä verrattuna suuriin instikoihin, mutta yksi sellainen on sijoittaminen small capeihin. Pieniin (erinomaisiinkin) yhtiöihin kun isot rahastot eivät juuri koske ihan sen takia, kun ne ovat liian pieniä.

Ja kun piensijoittaja sijoittaa (lukujen tutkimisen jälkeen) hyviin small cap -firmoihin, hänellä pitäisi siis olla mahdollisuus voittaa jäykkäsääntöisemmät rahastot. Tällaisina aikoina kuitenkin juuri monet small cap -firmat ottavat eniten runtua ja niiden arvot heittelevät holtittomasti. On siinä monella lukuläksynsä tehneellä piensijoittajalla ihmettelemistä ja verenpaine korkealla.

7 tykkäystä

Kyllä, pitää osata ymmärtää että kun hinta heittää häränpyllyä, mikä sitä ajaa ja mikä on todellinen firman arvo. Ja se ei ole helppoa. Jos näkemys on väärä, tulee näpeille pahasti. Jos näkemys on oikea, pohjalta kauhomalla voi saada päivissä kunnon saaliit. Isommissa firmoissa isot pelurit osaavat kyllä laskea asiat ja heilunta pysyy järkevämmissä rajoissa, tosin sielläkin on viime päivinä nähty kaikenlaista ihmeellistä. Iso volatiliteetti = pelipaikkoja. Riski tietenkin koholla.

2 tykkäystä

Tämän vuoksi pienyhtiöt ovat tuottaneetkin hyvin menneisyydessä. Kun ns. huonoina aikoina niiden riski on paljon suurempi kuin isojen yhtiöiden. Riskinotto on sitten palkittu aikojen parantuessa. Se, että onko nyt hyvä vai huono aika on jokaisen itse mietittävä.

Nesteen ja fortumin nousut/laskut nyt hieman tietysti tässä taistele tätä vastaan.

Mutta eletään kyllä mielenkiintoisia aikoja.
Ja juu irroitin lainauksen kontekstista

Joo mutta näiden kahden osalla on erityisiä syitä - markkina yrittää selvittää firmojen arvoa samalla kun Excel-kaaviossa muuttuja “kaasun / öljyn hinta 6kk päästä on X”-arvo heiluu kuin heinämies.

1 tykkäys

on tämä taas menoa pärssissä. euroalueen inflaatio nousee nordean mukaan tänä vuonna > 5% ja talouskasvu hidastuu. no ehkä pohjat olivat siinä. minusta kyllä silloinkaan pohjalla riskistä ei maxettu tarpeeksi. vielä on ahneutta jäljellä.

7 tykkäystä