Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Kukapa tietää mikä Putinille lopulta kelpaa. Itse pidän yhä kiinni vallan pönkittämisteoriasta (Ei tarvitse olla lopulta Putin, joka pallille jää), mitä Venäjän vaatimuksiin osittainkin myöntyminen aivan mukavasti tyydyttäisi - varsinkin Venäjän median kansalleen tulkitsemana. Patriotismin nostatus näkynee jo kait ikävästi myös Z-tunnusten lisääntymisenä kansan keskuudessa? Mikä lie sitten todellinen kansan poikkileikkaus, kun ynnäillään sotaan/pakotteisiin tyytymättömät mukaan.

Ja mitäs sitten… Ukraina ja Venäjä sopisivat suunnilleen aiemmilla ehdoilla ja sitten menee vielä aiempaakin rajummin mielikuvituksen puolelle jos eteenpäin eri skenaarioita alkaa miettimään. Varsinkin kun tuo rauhakin on vielä toistaiseksi piipussa :woozy_face:

2 tykkäystä

Lopetetaankohan ruplan noteeraus muihin valuuttoihin kokonaan vai palataanko neuvostoaikaan missä kadulta sai samalla markkamäärällä kymmenkertaisen määrän ruplia kuin virallisessa vaihtopisteessä?

Maahan matkustavilla ulkomaalaisille ruplille on tarvetta ja mitä huonommin kaupoista länsituotteita löytyy niin sitä villimpiin vaihtokursseihin ruplamiljardöörit ovat.

4 tykkäystä

Näen mielessäni paluun kultaiselle 80-luvulle, jolloin Pietariin matkalaukku sukkahousuja ja farmarihousuja pullollaan matkustanut suomipoika eli oravannahkakaupalla kuin kuningas konsanaan!

Ja asiaan:

Polish Jet Announcement Surprises U.S. Lawmakers (wsj.com)

“Let’s get these planes into the country,” said Sen. Rob Portman (R., Ohio), addressing Victoria Nuland, under secretary of state for political affairs, who was testifying at the hearing. He asked Ms. Nuland if the Biden administration would commit to do everything possible to get the MiGs to Ukraine.

Ms. Nuland said she would “continue to convey the very strong bipartisan view of this committee that these planes need to get to Ukraine.” She said she had previously discussed with committee members that there are “a number of factors to consider here and there are some mixed views among allies and even within the administration.”

13 tykkäystä
7 tykkäystä

Ohhoijaa, eivätkä edes yritä piilotella asiaa millään tavalla. Melkoinen paikka lähteä pelaamaan pelejä, kun ovat katsoneet pelipaikan auenneen. Ei tällä irtopisteitä keräile miltään muulta suunnalta, kuin Venäjältä. Ei välttämättä edes muista roistovaltioista.

6 tykkäystä

Erinomainen tviittiketju Venäjän talouden kehitystasosta. Hyvä vertaus mafiatalouteen: mitä lähempänä vallan keskusta (Putin) jokin talouden elementti kuten öljyntuotanto on, sitä yksinkertaisempaa se on koska mafiamainen eliitti ei osaa käsitellä monimutkaisempia bisneksiä.

Venäjä on hyvin riippuvainen ulkomailta osien ja teknologian tuonnista ja ilmeisesti monet autarkiaprojektit ovat olleet puhdasta PR:ää vailla konkretiaa. Ja paljon korruptiota.

47 tykkäystä

Koulutus F35 koneeseen kestää useamman vuoden, ei siihen kokenutkaan pilotti hyppää niinkuin Ladasta Mersun rattiin.

Lisäksi logistiikka eroaa niin radikaalisti että huoltoa Ukrainassa ei voisi mitenkään ehtiä järjestää. Koneiden käyttö Natomaista taas johtaisi ydinsotaan.

Mig29 kalustolle löytyy Ukrainan maaperältä huoltomiehistöt, silti uskoisin että tämä on lännen propagandapallottelua. Yllätyn suuresti jos Puolan Migit Ukrainaan lähtevät koska sekin nostaa suuresti riskiä sodan laajentumisesta.

9 tykkäystä

Eli Venäjällä tehdään, kuten jokaisessa länsimaisessa liikeyrityksessä, mennään pienimmän vastuksen kautta ja optimoidaan oma tuotanto. Sitten kerrotaan Tsaarille, että “Käsky täytetty!”. On lähes varmaa, että jokainen “Kotimaisesti valmistettu” tuote on tehty joko osin tai kokonaan länsimaisisita osista tai länsimaisilla koneilla.

Nyt kun huoltoa ja varaosia ei Venäjälle enää virtaa, tuotantolaitokset pysähtyvät yksi kerrallaan. Kuten se Ladan tehdas on lähes pysäytetty.

Jollakin aikataululla toki voidaan itse suunnitella ja tehdä koneita, jotka alkavat tekemään tarvittavia asioita, kuten ladoja tai muuta. Mutta niitä varten tarvitaan mikrosiruja. Ainakin Intel ja AMD eivät vie yhtään sirua sinne. Salakuljetuksella voidaan toki jonkin verran paikata - onhan Pohjois-Koreassakin tietokoneita - Mutta yhtään omaa siru- ja prosessorituotantoa heillä ei tietääkseni ole. Kaikki tuodaan ulkomailta.

Nyt alkaa vähän jännittämään, miten aikovat pitää ydinlaitoksensa ja muut laitokset toimintakunnossa, jotka vaativat länsiteknologiaa? Sammutetaanko Moskovasta valot kesän jälkeen?

27 tykkäystä

Pakon edessä jopa Venäjällä keksitään kyllä ratkaisuja selviämiseen. Samoin tapahtuu Länsi-Euroopassakin, jos öljy- ja kaasuvirrat pysähtyy. Se pakko saa aikaan ihmeitä ja on tullut todistettua moneen kertaan käytännössä. Optimaalinen tilanne se ei toki ole ja lyhytaikaista kärsimystä / taloudellista takapakkia siitä joutuvat kaikki osapuolet maksamaan.

Venäjän osalta huolettaa, että sikäli Putin ei anna periksi, niin sille jää tosiaan vain yksi merkittävä suunta tehdä yhteistyötä, eli Kiina. Venäjästä tullee silloin Pohjois-Korean kaltainen Kiinan vasalli. Ei kuulosta kivalle pitkäaikaiselle naapurille ;D

10 tykkäystä
24 tykkäystä

Alla on Ylen tekemä hyvä juttu kaikille Ukrainan tapahtumia seuranneille.

" Tällä hetkellä Ukraina on informaatiosodassa ylivoimaisesti voitolla. Vladimir Putin puolestaan teki Huhtisen mukaan suurimman virheensä heti kättelyssä.

Se oli päätös hyökätä Ukrainaan."

Ainakin kirjastot ovat jakaneet tällaista hyödyllistä materiaalia valeuutisten varalta:

21 tykkäystä
20 tykkäystä
14 tykkäystä

Esitän yhä kyynisen toiveeni siitä, että Ukraina ei luovuta koskaan eikä anna piiruakaan Venäjälle.

Paperilla, ja etenkin venäjän propagandassa (turha edes puhua mediasta), tämä vasta kaksi viikkoa jatkunut operaatio tulisi olemaan voitto vaikka siitä ei jäisi MITÄÄN käteen. Ja tämä vain nostaa naapurissa tuota Zetahenkistä hurmosta ja voi johtaa vaikka mihin uuteen p**kaan.

Hyvä kerrata ohimennen N-saksan Puolan ja Ranskan valloituksia, jotka kestivät kuukausia, jättivät kymmeniä tuhansia miestappioita taakseen. Mutta luemme niistä historiankirjoista “piece of cake” voittoina.

Parasta meille olisi että Ukrainan sota jää ikuiseen jäätyneeseen tilaan missä ruumiita tulee päivittäin eikä loppua ole näkyvissäkään, ehkä jopa niin että ketään kenen kanssa edes neuvotella ei löydy mistään. (kunnes Putte lähtee ja naapurin korttitalo on levällään tavalla tai toisella)

Tämä olisi tietty hirveä humanitäärinen ja maailmanlaajuinen talouskatastrofi jota sinänsä ei sovi toivoa ollenkaan.

12 tykkäystä

Erinomainen ketju! Eilen oli Hesarissa juttua paljon paskaa niskaansa saaneesta Esko Ahosta.

HS-haastattelu | Esko Aho jätti venäläisen Sberbankin ja kertoo, miksi uskoo Venäjän romahtavan: https://www.hs.fi/talous/art-2000008653751.html?share=f6d281bcf90b6fb62ce3b0108503b5aa

Hänellä oli vähän samankaltainen näkemys venäläisten toimista:

"Ahon mielestä syynä epäonnistumiseen Skolkovossa ja muutenkin on kaksi venäläisen ajattelun heikkoutta.

”Venäläiset uskovat voimapolitiikkaan niin syvästi, että he eivät kykene yritystoiminnassakaan näkemään yhteistyön hyötyjä. He alkavat epäillä, että toinen osapuoli pyrkii jotenkin epäreilusti hyötymään, ja itse he pyrkivät horjuttamaan vastapuolta”, Aho sanoo."

Eilen tämä sitaatti jäi ainakin itselläni hieman anekdootin tasolle, mutta tuo linkattu ketju avasi tätä vielä syvemmin.

34 tykkäystä

Jälleen eläköityneeltä kenraalilta hyvä katsaus tilanteeseen.

Tällä kertaa Venäjän joukkojen allokaation suunnalta. N. 55 % armeijasta makaa/seisoo tuollla Ukrainan teillä ja pelloilla.

Esim. Yhdysvalloilla joka hyökkäsi Irakiin vastaavan kokoisella armeijalla (170K vs. Venäjä arvioitu 190K) jätti silti maavoimien 75 % resursseista muualle maailmaan.

Siten Venäjän kädet on hyvinkin sidotut Ukrainaan ja lisäjoukkojen tuominen tarkoittaa että jotkin alueet jäävät tyystin paljaiksi muualla isossa valtakunnassa.

(Venäjä on valtava, monikulttuurinen valtakunta jossa eri etnisillä yms. ryhmillä voisi olla halua irrottautua Moskovasta. ”Oikea” Venäjähän on lähinnä Moskova-Pietari ydinakseli ja vähän Volgaa päälle.)

Tämä kyllä vahvistaa entisestään käsitystä että tämän piti olla joko nopea paraatimarssi tai tätä sotaa ei pitänyt edes Venäjän kannalta tapahtua.

53 tykkäystä

IS:

8:25

Ukraina: Käärmesaareen hyökännyt venäläinen sotalaiva on tuhottu

Ukraina väittää tuhonneensa toisen Käärmesaareen hyökänneistä venäläisistä sotalaivoista. Asiasta kertoi brittilehti The Times.

Kyse on Vasili Bykov -nimisestä korvetti-luokan sota-aluksesta, joka otettiin käyttöön vuonna 2018.

Ukrainan laivasto julkaisi varhain keskiviikkoaamuna lähellä Odessan rannikkoa käydystä taistelusta, jossa Ukraina väittää tuhoneensa Vasili Bykovin raketti-iskulla.

34 tykkäystä

Uutispätkiä Venäjältä on todella vaikea löytää. Tällaiset aamuyön pankkiautomaattijonot tuovat edes jotain valoa siihen, mitä maassa tapahtuu. Maasta lähti paljon ulkomaalaisia toimittajia, mikä varmasti selittää tilannetta osittain. Eivätkö venäläiset itse uskalla enää jakaa videoita?

Venäjä murenee ainoastaan sisältä päin. Omiin silmiin tämä näyttää murenemiselta, mutta näkisin mielelläni enemmän kuin pari videota viikossa. Omituinen tilanne. Neuvostoliitostakin tuli aikanaan enemmän “tietoa”.

Kieltämättä hyvä pointti. :slight_smile: Videoiden jakamiseen tarvii tosiaan nähdä vaivaa, kun lähes kaikki kanavat ovat bannissa.

11 tykkäystä

Ja kun talouspakotteet aiheuttavat puutetta vähän kaikesta lähiviikkoina ja kuukausina, voi tulla myös levottomuuksia ja halua irtautua.

6 tykkäystä

Ukrainasta tuntuu kantautuvan yhä vähemmän uutisia, mikä vaikuttaa huolestuttavalta. Länsimaisen median mukaan Ukraina on tehnyt Bayraktareillaan, Javelineillaan ja Stingereillään selvää jälkeä suunnilleen kaikesta Venäjän kalustosta, joka on uskaltautunut Ukrainan määrittämän “punaisen linjan” yli. Punaiselle linjalle vihollinen on kyllä päästetty, koska se kuluttaa vihollista ja huoltoketjut pitenevät jne. Selustaan jääneet ukrainalaiset tekevät sitten pikku hiljaa selvää jälkeä näistä kolonnista…

Pekka Toverin päivittäisiä artikkeleita lukiessa (Suomen Sotilas) muodostuu kuva paljon systemaattisemmasta Venäjän armeijasta. Vaikka mediassa on uutisoitu Venäjän hyökkäyksen pysähtymisestä, on Toverin mukaan Venäjän tavoitteena nyt 1) selvittää huoltovaikeudet, 2) puhdistaa selusta-alueet ukrainalaisista huollon turvaamiseksi, 3) järjestellä kalustoa uusiksi keskitettyjä iskuja varten ja 4) vallata raideliikenteen keskeiset solmukohdat huollon järjestämiseksi rautateitse. Viime aikojen “uutispimennon” vuoksi vaikuttaa todennäköiseltä, etteivät ukrainalaiset ole merkittävästi onnistuneet estämään Venäjän joukkojen ja huollon järjestämistä. Toverin mukaan Venäjän huollon tähän mennessä nähty heikkous on seurausta strategisesta valinnasta. Venäjän armeijan pyörillä kulkeva huolto on selvästi kevyempää kuin länsimaissa, sillä venäläiset ovat perinteisesti järjestäneet huollon rautateiden kautta. Ukrainassa ja Venäjällä on sama raideleveys, ja Venäjällä on panssaroituja ja aseistettuja junavaunuja, mikä mahdollistaa rautateitse toteutettavan huollon. Venäjän tarvitsee vain saada tarvitsemansa rautatieverkko haltuun.

Ukrainan raideliikenteen solmukohdat sijaitsevat keskeisissä kaupungeissa, ja niitä ukrainalaiset ovat sinnikkäästi puolustaneet. Kuinka kauan ukrainalaiset kuitenkaan kestävät saarretuissa kaupungeissa ilman sähköä, juoksevaa vettä sekä ruoka- ja lääketoimituksia? Ammattilaisten shakkipelissä peli usein päättyy toisen luovutukseen jo paljon ennen kuin shakkimattia on tehty. Molemmat tietävät, että asema vääjäämättä johtaa toisen voittoon. Zelenskyi ilmoitti yllättäen eilen, että Ukraina voi luopua NATO-jäsenyyden tavoittelusta ja että Ukraina on valmis kompromisseihin separatistialueiden suhteen. Ukraina olisi siis yhtäkkiä antamassa periksi lähes kaikissa Venäjän esittämissä vaatimuksissa. Onko tämä merkki siitä, että Ukrainassa on todettu Venäjän strategisen aseman johtavan vääjäämättä voittoon, eikä viimeistä korttia haluta kääntää. Ukrainan luhistuessa Putin ottaisi varmasti kaiken mitä irti lähtee.

Entä sitten sodan kustannukset Venäjälle? Joidenkin arvioiden mukaan tämä sota maksaisi Venäjälle 20 miljardia euroa per päivä. Toisaalta Ukrainan kaasuvarat ovat yksistään yli biljoona kuutiometriä, joten jos Venäjä sille vain asiakkaita löytää, voi lyhyehkö sotaretki jäädä selvästi voiton puolelle. Isompi kysymys ovat länsimaiden pakotteet. Jos Venäjä saa Ukrainasta selvän kuristusotteen, mitä länsimaat tekevät, mikäli Ukraina (pakotettuna) pyytää länsimaita poistamaan pakotteet osana rauhansopimusta? Venäjän voitto tästä sodasta ei vaikuta mahdottomalta, mutta ei se ole vääjäämätöntäkään. Olennaista on se, miten yhtenäisenä ja tiukkana länsimaat pysyvät.

35 tykkäystä