Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Nää sopimukset perustuu kilpailutukseen ja edellinen sopimus oli Nesteen kanssa.

4 tykkäystä

S&P 500 on kallis ja ymmärrän, että haluat katsella tätä kokonaisuutena. Mielestäni se on hedelmällistä pitkälti vain jos olet indeksi sijoittaja, muutoin vertailu on vähintäänkin yleistävä. Siellä on paljon ihan hyviäkin firmoja jotka ovat pudonneet -75% huipuista osa enemmänkin, ei kaikki näistä ole enää kalliita. Osakepoiminnan merkitys kasvaa on se indeksi sitten missä tahansa.

8 tykkäystä

Yleisesti ottaen suhtaudun hieman skeptisesti siihen mikä on vaikkapa suomalaisen piensijoittaja–osakepoimijan informaatioetu tai muuten parempi ymmärrys vs. kaupan vastapuoli kun pieniä palasia S&P 500 -firmoista ostetaan ja myydään.

18 tykkäystä

Siinäpä se, tuo myynti tässä vaiheessa kun yritys on pudonnut 75% alas voi olla kohtalokas virhe, vaikka postauksesi saattaa antaa joillekin sen kuvan, että se kannattaa tehdä. Olen ehkä ymmärtänyt väärin, mutta olet paljon kirjoittanut osakesijoittamisen psykologiasta, väitän sen olevan pitkälti sama on sijoittaja sitten suomalainen tai amerikkalainen. Yleisellä tasolla olen kanssasi samaa mieltä- Jenkkimarkkina on kallis.

Edit: ja kirjoitan tässä nyt enemmänkin Jenkkimarkkinasta yleensä, en niinkään S&P 500:sta, vaikka se paljon suuntaa määrääkin.

1 tykkäys

S&P500 vs. Eurooppa -vertailusta tulee mieleeni Anders Oldenburgin blogikirjoitus (ote alla*), jossa kuvattiin hyvin syyt, minkä vuoksi S&P500:n P/E-luku on “luonnostaan” Euroopan indeksiä korkeampi.

Että kun vertaillaan näitä kahta on hyvä pitää mielessä se, että S&P500:n ikäänkuin “pitää” olla Eurooppaa korkeammin arvostettu, että voidaan sanoa niiden olevan yhtä “kalliita” tai “halpoja” jne.

*“Pitkähköllä 15-20 vuoden perspektiivillä USA:n markkinoiden arvostus on ollut noin 16x seuraavan vuoden tulos ja Euroopan markkinoiden noin 13x (ero johtuu siitä, että Euroopassa on enemmän finanssiyhtiöitä ja vähemmän kasvuyhtiöitä eikä siitä, että Eurooppa olisi jotenkin halvempi).”

PS. En tässä nyt ota kantaa markkinoiden kalleuteen, toin vain esiin tuon rakenteellisen eron Euroopan ja Yhdysvaltain välillä

https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/vko-50-20-osinkotuotto-arvostus/

8 tykkäystä

Ruoan hinta nousee lähitulevaisuudessa jopa 30-50%. Norjalaiset Lohi- ja kalateollisuusyritykset saattavat olla hyvässä nosteessa loppuvuonna. Esim. Grieg SEAFOOD, Austevoll SEAFOOR ja MOWI,

Kirjolohi kasvaa kiloseksi kun sitä ruokkii 1.1kg
Kana kahella kilolla kiloseksi, ja sikaa saa kolmella kilolla kilon.
Kalafirmat hyötyjiä muihin nähden jos rehuhinnat nousee

21 tykkäystä

Pitää huomioida myös kiertonopeus. Broilerilla alle 40 päivää+ ennen uutta erää hallin siivous ja desifiointi.

Possuilla sama alle 6kk muistaakseni.

Mitähän oli kirjolohella? Kalan kasvatuksen kanssa en ole ollut tekemisissä kuin yli 20 vuotta sitten tet-jaksolla. Nähtävästi 2-3 vuotta, joten siihen se hyöty jäikin.

9 tykkäystä

Lohipörssissä kg-hinta ollut jo pitkään korkealla. Minun kävi tuuri ostaa Mowia salkkuun ihan suorana osakkeena 155NOK hintaan ja Keventelin 240 ja 250 NOK kun iski ath. Lisäksi sitä oli tuossa indeksirahastossa, joka oli myös pohjilta ostettu. Eli lohirahat nostettu tuntuvina voittoina - ei tullut turskaa.

Nyt uutisoitu, että alalla biomassan hintakin nousussa, koska raaka-aineet. Se voi syödä tulosta. Mikä on sitten ihmisten kipukynnys lohen kilohinnalle? Lisäksi: https://www.intrafish.com/markets/russians-will-go-without-faroese-farmed-salmon-for-now-as-mowi-bakkafrost-and-hiddenfjord-not-set-to-deliver-in-the-short-term/2-1-1178679

Ala on syklinen ja katovuosia iskee milloin mistäkin syystä. Pohjilta mukaan uudelleen. Kyllä tässä skenessä mahdollisuuksia tulee riittämään. Mutta nyt oikeasti jäille aurinkoon ja pohjia pilkkimään :sun_with_face: :sunglasses: :fishing_pole_and_fish:

2 tykkäystä

No niin. Palaamme jälleen tähän samaan asiaan eli rehun hintaan. Edellä esitetyistä syistä kalafirmat ovat hyötyjiä suhteessa muihin (kana, sika jne) nähden jos ja kun rehuhinnat nousee.

Norske Lohen kasvattamisesta ja lohen syömisestä vielä. Lohella on status. Lohi on brändi.

Norjalaiset ovat osanneet lohen kaupallistamisen. Inflaatiopaineista. Brändin päälle on helppoa lyödä tarvittaessa lisää hintaa kustannustason noustessa.

Lohta ei voi kutsua “köyhän miehen evääksi”. Jatkossakin lohta syövät ne joilla on siihen varaa. Ylempi keskiluokka ei tingi lohen syömisessä. Lisäksi kala on hyvin terveellistä ruokaa.

Norjaa sijoitusmaana puoltavat seuraavat syyt:

NATO-maa eli Norjalla on palovakuutus kunnossa. Norja on irti eurosta eli eurosta riippumaton. Norjan kruunu on Norjan rahayksikkö. Norja on taloudellisesti erittäin rikas valtio , jolloin perustekijät ovat kunnossa. Norja on kalankasvattajana ja kalanjalostajana maailman kärkimaa. Lisäksi kulttuuri ja käyttäytyminen on suomalaiselle tuttua, kun on länsimainen rajanaapuri. Ei muuta kun Norske kalabisnes on STRONG BUY :fish: :fish: :fish:

Lisäys: Alla vielä salkkuni perjantain nousijat. Kaikki norjalaiset ovat kalabisnessfirmoja.

8 tykkäystä

Hei ystävät @Dissidentti, @RahatonMies ja @JanneBoi83 :slight_smile:

Siirsin viestinne Mitä sinulla on salkussa -ketjusta tänne, koska nämä viestit eivät ehkä enää niin sopineet sinne ja niitä vähän liputeltiinkin. Toivottavasti tämä oli ok ratkaisu.

Hyvät lauantait teille ja muillekin! :slight_smile:

11 tykkäystä

Tämän viestin jätin sinne. :slight_smile:

Ihan rauhassa vain, en kiusakseni tällaista ratkaisua tehnyt enkä halunnut piilottaa tai poistaa hyviä viestejä. :slight_smile:

Keskustelu lähti vähän ehkä rönsyämään ketjun aiheesta, siksi viestejä liputeltiin. Sitten ajattelin keskustelun jatkuvan vielä lisää, niin siirsin sen tänne, jotta ketju pysyisi aiheessaan ja viestejänne ei liputeltaisi eikä meidän moderaattorien tarvitsisi tehdä toimenpiteitämme.

Perustelut ja mitä salkusta löytyy, niin kannattaa laittaa samaan viestiin. Voin siirtää tuon viestisi takaisin Salkku-ketjuun, missä on noita perusteluja? :slight_smile:

EDIT (vartti myöhemmin): Jos tuossa on vain osa salkustasi ja ihmettelet kurssinousuja, niin sitten viesti ehdottomasti Kurssien ihmettelyketjuun, kuten @Johannes_Sippola sanoo alla.

6 tykkäystä

@Dissidentti Mitä sinulla on salkussa -ketjun pointti ei ole kyllä alun perin ollut se, että postaillaan ketjuun vaan salkussa nousseita osakkeita… Vaan pikemminkin koko portfolion koostumusta ja perusteluita siitä. Kurssien ihmettelyketjussa voi sitten kursseja ja omia nousijoita ihmetellä halutessaan.

57 tykkäystä

Piti kyllä hieraista muutaman kerran silmiä ennen liputtamista, että mitä ihmeen kirjolohijuttuja tuolla aletaan jauhamaan. :smiley:

22 tykkäystä

On ziljoona viestiä lukematta, joten en tiedä onko tästä keskusteltu. Omien ostot Venäjän yhtiöissä on nyt sallittu eli jos ne painuvat järjettömästi, niin luultavasti kaikki joilla mahdollista, niin aloittavat voimakkaat omien ostot.

Voi olla 60/50 chaanssi uhkarohkeille.

2 tykkäystä

Lauantai-illan kevennys:

Joku on saattanut lehdissä törmätäkin Kelan K.I.T.T. -projektiin, mutta tässä vähän pidempi tarina videon muodossa.

4 tykkäystä

Jotenkin kaipaan nyt Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot -ketjuun @OldFekin analyyttisiä kommentteja.

5 tykkäystä

@Sauli_Vilen @Juha_Kinnunen Oliko tilauksessa jotain tällaista?

image

61 tykkäystä

Javelinin Top Attack Modea on enää turha käyttää…

16 tykkäystä

tää on feikki, kukaa ei käyttäny 3310:n kanssa suojakoteloo

63 tykkäystä

“Kultaisella kasarilla ja 90-luvun alkupuoliskolla syntyneet millenniaalit edustanevat merkittävintä osuutta uudessa sijoittajasukupolvessa. Vuosituhannen vaihteessa varttuneet muodostavat kivijalan nykyiselle työvoimalle ja yhteiskunnan pyörittämiselle.”

2 tykkäystä