Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Tää kuulostaa hassulta logiikalta, mutta ei omasta mielestä kannata liikaa tuijottaa sitä omaa ostohintaansa. Kaatunutta maitoa on turha itkeä. Kannattaa yrittää miettiä sitä yrityksen tämän hetkistä tilannetta ja tulevaisuutta ja yrittää vain unohtaa ne salkun tämän hetkiset miinukset tai menetetyt voitot.

*”Miksi en myynyt tuossa kohtaa. *
*Noh… *
Kyllä se sinne vielä nousee”

Raha pitää olla siellä sijoitettuna, jossa se tuottaa eniten.

Hyvä huomata. Että tämän hetken pörssin tilanteessa omasta mielestäni on kaksi merkittävää riskitekijää, joihin ei oikein löydy suoraan vastausta sijoittajille kirjanpitoa tutkimalla.

1. Post-korona

Korona-aikaan monen yrityksen tuloksen tekokyky kohtasi monenlaisia haasteita, digitaalisuuteen piti ottaa pakollinen loikka. Mikään ei ole loistavampi motivaattori kuin pakko.

Yritykset säästivät matkustuskustannuksista. Asenne kasvokkain kohtaamista kohtaan muuttui. Hyvä kysymys onkin, kumpi pärjää paremmin jatkossa: se kaveri, jonka kanssa juteltiin paikan päällä vai kenen kanssa luotiin välittömät suhteet Teamsin kautta. Moni vanhoilliseksi luonnehdittu yritys suositteli etätyöskentelyä ja työskentelytiloista luotiin kustannussäästöjä. Palaavatko etätyöskentelijät enää helposti paikanpäälle?

Pitkittynyt etätyöskentely on luonut huolen osaamisen eroosiosta, osaajien syrjäytymisestä ja uusien perehdyttämisvaikeuksista. Toki nämä ovat asioita, joihin löytyy ratkaisuja keskittymällä siihen, että löydetään ne ratkaisut.

Osaaminen on kuitenkin se, millä saralla Suomi kilpailee ja yhdessä tekemällä pääsee aina pikkuisen pidemmälle. Oli yksi tiimin jäsenistä, miten timanttinen tahansa. Toki tiiminä voi työskennellä myös virtuaalisesti.

Toisaalta kuluttajien kulutustottumukset muuttuivat. Kotoilukulttuuri sai saunomisen kaikkien huulille. Viihdettä haettiin luonnonhelmasta ja virtuaalimaailmoista ravintoloiden ja viihdekeskuksien sijaan. Ihmiset hankkivat useammanlaisia suoratoistopalveluita.

Hyvä kysymys on, miten tästä jatkossa? Millä tavalla työ- ja kulutuskulttuuri muuttuu jälleen ja kuinka paljon? Säilyykö koronavoittajien luoma pohja hyvänä?

2. Talouspakotteiden seuraukset molemmin puolin

Ukrainan sotatoimet on nyt tällä hetkellä tapahtuva kamppailu, joka on tuonut suurvaltapolitiikan pitkästä aikaa nukkuvan Euroopan portaille. Sodat ovat olleet pitkään jossain muualla.

Venäjä on tähän mennessä hyötynyt paljon toimittaessaan Euroopan alueelle raaka-aineita ja energiaa. Sen ei ole tarvinnut laittaa kuntoon jalostusasteeseen liittyviä haasteita. Eurooppalaiset puolestaan ovat keskittyneet korkean jalostusasteen tuotteisiin ja siirtäneet jatkuvasti eteenpäin kysymyksiä perusraaka-aineiden saatavuuden ratkaisemiseksi. Raaka-aineita on saatu halvemmalla yrityksen toimintaan muualta halvemmalla ja yritysten katteita on saatu täten parannettua. Miten jatkossa?

Korona-aikana eurooppalaiset päättäjät oppivat vetämään yhtä köyttä sen sijaan että olisivat siiloutuneet ja sättineet toisiaan. Varmistelleet vain oman valtionsa asemaa. Suunta on ollut mielestäni varsin positiivinen. Elvytysrahojen pitää päätyä Eurooppalaisten yritysten kirjanpitoon ja tulokseen. Elvytysrahojen pitää luoda eurooppalaisia työpaikkoja ja kilpailukykyä. Me elämme globaalissa maailmassa, jossa vaikuttajina toimivat Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen kaltaiset jättiläiset. Yksin emme pärjää.

Se, mitä Ukrainan sodasta ja Venäjän talouspakotteista ja vastapakotteista tullaan näkemään kirjanpidossa lyhyellä aikavälillä, tulee mittaamaan, miten yrityksessä ollaan huomioitu Venäjä riskiä ja mitä tapahtuu, kun riski realisoituu. Riittääkö sijoittajille, että kirjaavat Venäjä-toiminnot 0€ arvoisiksi vai syntyykö yritykselle alihankintaketjujenkin kautta ylimääräistä Venäjä-riskiä, mitä alihankkijat eivät ole huomioineet ja mitä sijoittajat eivät tässä hetkessä pysty kirjaamaan alas. Miten yritykset uskaltavat tehdä uusia investointipäätöksiä? Miten työllisyystilanne kehittyy?

Krimin valloituksen jälkeen 2014 noin vuoden päästä itsellekin monien muiden tavoin iskettiin lomautuslappu käteen ja hallitus ajoi kiky-tunnit yritysten työkalupakkiin edistämään Suomen kilpailukykyä. Ei kovin vanha boomeri tarvitse olla muistaakseen tämän. Minulla ei ole taloudellisesti tässä hätää, mutta sijoittajan ja vastavalmistuneen nuoren näkökulmasta taantuma on iso riski. Toivotaan, että Eurooppalaisia kaivataan yhä kauppakumppaniksi ja onnistumme taklaamaan raaka-aineisiin ja energiaan liittyvät kysymykset. Herkästi raaka-aineisiin liittyvät ongelmat näkyvät yritysten marginaaleissa tai/ja kiihtyneissä inflaatioluvuissa. Korkoja, kun ei hyvin todennäköisesti nosteta, stagflaatio saa tulla.

No joo… Vaikka tämä teksti saattaa kuulostaa kovin surumieliseltä, oikeasti olen varsin positiivisella mielellä. Markkinoilla on tällä hetkellä monenlaisia merkittäviä riskejä. Ne ovat vakavia ja realistisia. Mutta kun tulevaisuus lakkaa näyttämästä sumuiselta, riskit purkautuu ja realisoituu, asiat yksinkertaisesti selviävät, pörssikin alkaa näyttämään paremmalta.

Itse uskon ainakin Eurooppalaiseen tekemiseen. Hyvin tässä vielä käy! Poimimaan vain rusinat pullasta.

37 tykkäystä

Todella hieno ajatus ja toteutus. Setämiestä liikuttaa tämmöinen :smiling_face_with_three_hearts:
:https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008677561.html

Edit: Kiitos vapaaehtoispoliisi @Mututuntuma, välillä linkatessa otsikko raahautuu mukaan, tällä kertaa ei näköjään.

18 tykkäystä

Tuossa vielä otsikko niin ei tarvi klikata sokkona:

“9-vuotias Luna keksi idean, joka toi 600 euroa Ukrainan lapsille – kaikki meni kaupaksi parissa tunnissa ja moni maksoi enemmän kuin pyydettiin”

7 tykkäystä

Ei mene Warrenillakaan aina putkeen.



Kurssigraafissa summittaisesti ensin buy, sitten punaisella viivalla kaiken myynti ja nyt sitten joskus viilko sitten takaisin osto.

Edit. Lisätään vielä kun kurssi ei tarkkoja lukuja kerro että toi myyntipiste on tosiaan ~10$. Eli sellainen 6baggeri suuntaan ja toiseen että ei puhuta mistään ihan pikku rahasta.

Mitä tästä opimme? Instikat ei ole syklisissä se paras merkki ja on jopa sanontoja että bullish skenaariot jossain Goldmanilla ja Morganilla on niitä sell paikkoja. Warrenia en varsinaisesti seuraa ja tiedä miehen historiaa sektorissa, mutta tuli noi headlinet twitterissä vastaan niin pistin kiertoon.

9 tykkäystä

Tämän osalta voi leijua olevansa Buffettia parempi sijoittaja. Tuli Oxyä ostettua lokakuussa 2020 pieni pelikasa 9 taalan kohdilta :sunglasses: Luonnollisesti myin kyllä pois jo 15 taalan kohdalla, kun hyvä rahat tuli nopeasti. Nyt kun kurssikäyrää katsoo, niin ehkä hold olisi ollut parempi veto :laughing:

6 tykkäystä

Hatunnosto tälle. Tosin tästä alkoi seuraava offtopic-vääntö siitä mikä kuuluisi kenenkin mielestä mihinkin ketjuun. Venäjä- ketjuun tulee jatkuvasti 100 uutta viestiä luettavaksi. Aihe kiinnostaa paljon, mutta turhien vänkäyksien lukeminen Natosta ynnä muusta on raskasta puuhaa. Alussa ketju oli laadukasta luettavaa, mutta nykyään oma seuraaminen on enimmäkseen sitä, että selaan ne viestit, joissa näkyy twiittejä tai 20+ tykkäystä. Johtuu siitä, että joillakin asiantuntijoilla on tarve kommentoida ketjuun koko ajan joka asiaa, ihan sama mistä aiheesta tulee uutista. Vaikka joidenkin viestit liputetaan ja poistetaan säännöllisesti niin kirjoittaminen vaan jatkuu täysin samalla kaavalla. Onneksi ketjuun tulee kuitenkin edelleen myös tarpeellista infoa ja sitä myöten sitä kiinnostaa vielä seurata.

50 tykkäystä

kuva

10 tykkäystä
4 tykkäystä

Venäjän sanktio-ongelma ratkaistu.

16 tykkäystä

Muistatteko kun viime vuonna oltiin närkästyneitä huonoista IPO lappujen määrästä ja arvuuteltiin yhtiön X tam:ia?

Happy times. Laitan kyllä omaan päiväkirjaan merkinnän ”Jos yleisesti aletaan käyttämään TAM hyväksyttävänä arvostuskertoimena, SELL SELL SELL”

15 tykkäystä

En tota Oxy kuviota silloin tarkasti seurannut, mutta Warren sai noita tappioita hieman kuitattua, kun meni ostamaan Chevronia viime vuoden puolella.

Jotenkin mystinen keissi siinä mielessä, että harvoin Buffett on myynyt “pohjilla”: No kai meistä parhaatkin joskus ampuu huti.

3 tykkäystä

Tulevasta en uskalla sanoa mitään, mutta näin peruutuspeiliin katsoen ainakin allekirjoittaneen salkku näyttää muodostaneen tyylipuhtaan ison lambdan :joy:

AdoK0koA22VYAAAAABJRU5ErkJggg==

20 tykkäystä

:laughing:

39 tykkäystä

Mitenköhän Tolstoin mestariteos Sota ja rauha myy Venäjällä jos ”sodasta” ja ”rauhasta” ei saa puhua. :face_with_monocle:

22 tykkäystä

‘Kiinan Shenzheniin on julistettu koronasulku… Shenzhenissä sijaitsee muun muassa teknologiajätti Huawein, ja peli- ja viihdejätti Tencentin pääkonttorit’

1 tykkäys

Tuo uuden NATO-ketjun äänestys on edelleen kesken Venäjän aggressiot-ketjussa, mutta ääniylivoima on jo sellainen että tuon voisi avata.

Sen lisäksi täytyy itsekin suurena ketjun fanina todetta, että tuo Suomi Natoon ei juupas eipäs ööh -keskustelu tekee ketjusta vaikeamman seurata. :slight_smile:

13 tykkäystä

Erikoisoperaatio ja paussi?

4 tykkäystä

Epäilemättä S&P 500 ansaitsee korkeamman p/e-arvostuksen kuin Eurooppa. Tuo p/e 16x vs. 13x normalisoiduista (ei siis huippusuhdanteen) tuloksista laskien kuulostaa järkevältä.

Kuten aikaisemmin todettu, forward p/e on köykäinen arvostusmittari. Mutta kyllä tuo hieman suuntaa antaa kuinka hurja glamour- ja turvasatamapreemio S&P 500:lla on viime aikoina ollut.

Globaalin osakemarkkinan tasolla ollut vain pientä värinää vasta.

5 tykkäystä

Odotukset oli kovat.
image

47 tykkäystä

Eikö siitä tullutkaan niin pehmeää kuin odotit?

5 tykkäystä