Inderesin kahvihuone (Osa 4)

En ole mikään sijoittamisen asiantuntija tai sellainen taho, jota kannattaisi erityisesti kuunnella sijoittamisasioissa, mutta luulen että pystyn hieman jotain antamaan varsinkin muille aloitteleville sijoittajille. :smiling_face:

Minä olen jokaisen sijoittamisen osa-alueella vielä vähän kehnohko, mutta on perusasioita joita olisin alusta lähtien voinut ajatella paremmin jopa heikolla tietämykselläni. On toki hyvin vaikea antaa sellaisia varmoja ja yksiselitteisiä vinkkejä, joiden avulla pääsee isompiin tuottoihin, mutta pitkässä juoksussa sijoittamisessa tieto yleisesti ottaen ja keskimäärin varmasti tuo paremman lopputuloksen.

Varsinkin aloittelevan sijoittajan kannattaa omasta mielestäni myöntää itselleen tietty tietämättömyys ja se, että ei pelkällä mutulla tai päättelemällä saa markkinoilta ylituottoa… ainakaan pitkässä juoksussa. Kannattaa alusta lähtien unohtaa mielestäni kikkailut vaan ehkä enemminkin keskittyä enemmän ihan perusasioihin, olen ollut huomaavinani, että iso osa sijoittajista ei osaa edes perusasioita tyydyttävästi. Perusasioita oppii esimerkiksi Inderesin Sijoituskoulun oppeja lukemalla ja katsomalla sekä erilaisia sijoittamisen perusteoksia lukemalla. Netti on pullollaan tietoa ja maalaisjärjellä pystyy aika hyvin hahmottamaan, että mitä ja minkä tahon materiaalia kannattaa käyttää sijoitustietämyksen kasvattamiseksi, mutta jonkin verran on myös kaikenlaista materiaalia saatavilla, mistä saattaa olla omalle sijoitustoiminnalle jopa haittaa. Jos pitkässä juoksussa meinaa tehdä hyviä sijoitustuottoja niin ahkeraa opiskelua ei voi skipta - ei ole ohituskaistoja tässäkään lajissa.

Se ehkä, mitä yritän tässä sanoa on se, että kannattaa jatkuvasti lisätä eri tavoin omaa sijoitustietämystään sekä olla tietyssä mielessä nöyrä, mitä tulee omaan osaamiseen. Sitä myötä tulee todennäköisesti vältettyä suuremmat hölmöilyt, kun oivaltaa että ahkeralla opettelulla ja “kriittisyydellä” pääsee pitkässä juoksussa parempiin tuottoihin. Kannattaa oivaltaa nämä nyt eikä 10 vuoden päästä. :slight_smile: Alussa kannattaa valaa kunnon perusta, siitä on hyvä lähteä liikkeelle.

Loppujen lopuksi perusasiat hyvin hallitsemalla ja nöyrällä sekä terveellä kriittisyydellä uskon pääsevän ihan hyviin lopputuloksiin. On hyvä tietää, mitä ei tiedä. Huomaan monien arvostamieni sijoitustahojen puhuvan aika maltillisesti ja hyvin asiakeskeisesti laukomatta “varmoja” näkemyksiään ja toteamuksiaan, lisäksi näillä em. tahoilla on myös kykyä nähdä metsä puilta tarttumatta liiaksi lillukanvarsiin.

Tuli vähän latteampi ja “aukollisempi” kirjoitus, mitä ajattelin, mutta ajattelin muistuttaa erityisesti tuoreampia sijoittajia perusasioiden valtavasta merkityksestä ja siitä, miten sijoittamisessakin ahkera opiskelu/työ palkitaan varsinkin pidemmässä juoksussa. :slight_smile:

46 tykkäystä

Jos luovutustappio jätetään vähentämättä edestakaisessa osakekaupassa, säilyy osakkeilla niiden alkuperäinen hankintameno. Alkuperäinen hankintameno voidaan vähentää siinä vaiheessa, kun osakkeet aidosti luovutetaan. Edestakaisesta myynnistä ja ostosta aiheutuneita kuluja ei kuitenkaan voida vähentää eikä lisätä osakkeiden hankintamenoon, koska nämä kulut eivät liity veronalaisen tulon hankintaan, vaan verotuksen kiertämiseen.

Minusta verottajan olisi pakko hyväksyä luovutustappio tässä tapauksessa koska muuten aluuperäinen hankintameno siirtyisi OST:n sisään tehden asiasta erittäin monimutkaisen ellei jopa mahdottoman tulkittavaksi.

1 tykkäys

Kiva jos jaksatte käydä vastailemassa!

16 tykkäystä

Siis, konkurssin partaalla käynyt meme-osake leffateatterifirma ostaa osuuden spekulatiivisesta kultakaivoksesta.

Niin, koska miksikäs ei……?

45 tykkäystä

Mutta onneksi nykypäivän sijoittajat ovat sen verran valistuneita, etteivät halua olla missään tekemisissä tällaisten pelleilyjen kanssa… eihän?

image

Noh, tuulipuvut nyt tekevät mitä tekevät… ammattilaiset väistävät kyllä nämä luodit? Vai mitä? Vai… ei nyt helvetti taas.

image

Tulkaa kaikki pois sieltä. Ihan kaikki.

46 tykkäystä

Käykääpä foorumilaiset vastailemassa

3 tykkäystä

Mua alkoi kiinnostamaan nuo defensiiviset osakkeet… :upside_down_face:

" SIJOITTAJALEGENDA Warren Buffettin sijoitusyhtiön Berkshire Hathawayn osakkeen kurssi on noussut 500 000 dollariin (noin 457 000 euroa)."

Berkshiren osake maksoi Reutersin mukaan alle 20 dollaria, kun Buffett otti yhtiön johtoonsa vuonna 1965.

BERKSHIREN osaketta pidetään niin sanottuna defensiivisenä osakkeena. Tällaiset osakkeet yleensä kärsivät vähemmän yleisestä kurssilaskusta ja suhdannevaihteluista.

20 tykkäystä

Äsh! minä puolestani olen pitänyt moisia puheita nuorison kokemattomuudesta kumpuavina aatoksina.

Muuten aivan h…n hyvä kirjoitus :+1:

1 tykkäys

Tuohan melkein kiinnostaisi😂 Todellinen osta ja ja unohda, ai että kun osaisi sen.

3 tykkäystä

ja Berkshiren ottaminen haltuun oli vieläpä iso moka. Buffett suuttui kun ostaja tinki vielä jo sovitusta hinnasta.

5 tykkäystä

Karhea olemus ja mietin kyllä jo heidän matkaa seuranneena, että nyt kannattaisi ne kossupullot varmaan laittaa hetkeksi kiinni - monestakin syystä. Pari elämän rouhimaa itäsuomen viinanhuuruista taistelijakandidaattia tuskin hirveästi aiheuttaa luottamusta.

Tässä vaiheessa sodankäyntiä taistelijan pätevyys korostuu. Alkuvaiheessa voi olla viisasta aseistaa halukkaat vauvasta vaariin. Jo tässä kohtaa tilanne on hyvin toisenlainen, tietyssä mielessä huonoista taistelijoista saattaa olla enemmän harmia kuin hyötyä. Ystäväni on tuolla noissa hommissa, ja kertoi että nyt värvätään ennemmin infran huolehtimiseen ja ea-taitoisia kuin varsinaisia sotilaita - toki heitäkin, mutta aika tiukalla seulalla.

Joukkojen muodostumisesta hauska tarina omasta intistä - siirsivät vasten toivoani/tahtoani minut joukkueenjohtajaksi eri aselajin yksikköön, ja vaikutus oli yllättävän suuri moneen asiaan. Ensimmäisenä päivänä everstiluutnantti kysyi, mikä on se keino jolla saavutan uuden joukkueeni kanssa parhaan mahdollisen sotatilanteessa?
Hyvin kypsänä ja kiukkuisena kerroin, että jos nyt ihan rehellisiä ollaan niin ensimmäisenä todennäköisesti ampuisin viisi pahinta (edellisen illan perusteella) töhöä joukkueesta sairasosastolle ja lähtisin suorittamaan.

Perjantaina everstiluutnantti tuli juttusille ja ajattelin, että velvi taisi olla siinä :grinning: sen sijaan tulikin kertomaan, että kaiken absurdiuden keskellä se sisälsi tärkeän oivalluksen siitä, että ehkä jokaiselle on paikkansa - joillekin se paikka ei vaan ole kriittisillä alueilla :grinning:

10 tykkäystä

Alkaa Shift olemaan hinnoissaan (P/S)


Kai ne fundatkin joskus alkaa osakkeen hintaan vaikuttamaan :sweat_smile:. Vaikka tappiollinen vielä onkin, käteistä sentään pitäisi olla ainakin 2-3 kvartaalin ajaksi.

3 tykkäystä

Itseasiassa, tuo käy järkeen amc yhtiön kannalta. En kyllä silti sijottaisi yhtiöön lol.

2 tykkäystä

Omakotitalon rakennuttajan hyvin tuore näkökulma:

  • Insinööritoimiston laskema hyvin yksityiskohtainen kustannusarvio rakennusprojektille 540k. Suuri osa kustannuksista maanrakennushommia.Toimiston track record sellainen, että projektien toteutuneet kokonaiskustannukset osuneet 5-8 % sisään arvioidusta.

  • Tie, louhinnat, ulkopuolinen KVV ym. tehtiin viime vuonna. 120k budjetista käytetty. Lyhyellä matematiikalla 420k kustannuksia jäljellä.

  • Kustannusarvion uudelleenlaskenta viimeviikon lopulla. Minimi 550k, todennäköisesti lähempänä 600k, kustannuksia jäljellä. Nousua siis 30 - 40 %. Hinnoitteluvoimaa ainakin kuluttajan suuntaan vaikuttaa löytyvän.

  • Ainakin toistaiseksi projekteja vaikuttaa olevan kesken enemmän kuin tarpeeksi. Hyviä tekijöitä on vaikeahko löytää / he eivät ainakaan joudu kilpailemaan hinnoittelun suhteen.

Saas nähdä kuinka monta urakkaa jää kesken kustannusten pompattua kesken kaiken, ja onko vuoden-kahden haarukassa tekijöillä pulaa töistä, kun uusia ei aloiteta nyt totuttuun tahtiin.

Kysyin aiemmin hintaa kolmen rakennuksen peltikatolle. Asennettuna €8k / kpl.

Viime viikolla tarjous “päivitettiin”. Nyt katoilla hintaa €15k /kpl.

Nykyinen hinnasto voimassa kuun loppuun, sitten hinnat nousevat taas.

Notta kuten mainitsin, hinnoitteluvoimaa ainakin kuluttajan suuntaan tuntuu löytyvän :grimacing:

33 tykkäystä

Löytyy hinnoitteluvoimaa, kunnes kuluttajat lopettavat rakentamisen. Yksi tuttavapariskunta laittoi juuri talonrakentamisen jäihin. Tontti hankittu ja eivät vielä ehtineet aloittaa rakentamista. Totesivat, että katsellaan parin vuoden sisään uudelleen jos kustannukset järkeistyy. Toinen tuttava laittoi mökkitontilleen suunnitellun lisärakennuksen aloituksen jäihin.

Pieni otanta omasta kuplasta, mutta eivät nuo hinnat loputtomasti kuluttajille siirry. Jos ei ole pakko rakentaa tai saattaa jo aloitettua valmiiksi, lopulta käy niin että loppuu raksoilta työt, jos kustannukset tätä vauhtia nousevat. Taloyhtiöiden on tietenkin pakko korjata, mutta saattaa sielläkin käydä niin että alkaa parin seuraavan vuoden aikana korjausvelkaa syntymään. Tämä toki purkautuu sitten kysyntäpiikkinä, jos hinnat tulevat lopulta alas.

27 tykkäystä

image

Puoliso kysyi että mikäs se tällainen tinderes keskustelut on mun puhelimen ruudulla :thinking::smile:

159 tykkäystä

Varo vaan… jonain päivänä puoliso napauttaa sovelluksen auki ja näytölle pomppaa pop-up joka iloisesti mainostaa yksityisviestiä käyttäjältä @PAHVIMUKI… avatarilla varustettuna tietty.

Otsikkokin vihjaa jotain suolaisesta kalasta ja punaisena hehkuvista kasseista.

Siinä saa hetken selitellä että mitä täällä on tarkoitus sijoittaa ja mihin :scream:

84 tykkäystä

Pörssikurssit ne vaan rallattelee iloisesti ylöspäin, hmm! Onneksi ei ole maailmassa tällä hetkellä paljoa ongelmia joten joutaahan ne noustakin. :rofl:

11 tykkäystä

Tästä korvamatoa pörssipäivään. :rocket::rocket::rocket:

11 tykkäystä

Byhyy, ei toimi Oneplussalla :frowning:

Heti foliohattua tekemään… eikö CCP salli neukkutankkien tuhoa kotimaisissa puhelimissa :thinking::rofl: