Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Lannoitteiden hinnat (Yara International ASA (YAR.OL) ) lähti ylös. Tätä Kemiran vuonna 2007 Norjalaisille myymää GrowHow-yritystä saa siis Norjan pörssistä nimellä Yara. Muutos Yaraksi käynnistyi Suomen valtion myytyä oman osuutensa Kemira GrowHow’n osakkeista Yaralle. Huvittava tarina myynnin taustalla. Kun maanviljelijät Suomessa pahoittivat mielensä lannoitteiden hintojen tuplaantumisesta. Noh, mitä Kemira teki? Kemira myi lannoitetahtaan norjalaisille ja lannoitteiden hinnat 5-kertaistui :sunflower::joy::rofl:

14 tykkäystä

Pesuveden mukana meni myös fosforikaivos. Hei mistä raaka-aineesta on tulevaisuudessa varmasti puutetta - fosfori. Missä sijaitsee yksi malmivaroiltaan suurimmista fosforikaivoksista- Suomessa. Mitäs kannattaisi tehdä - myydään se pois. Joo vanha juttu, mutta aina esiin tullessaan Häkämiehen strategia saa ansaittua päivittelyä.

Edit: Taisi Häkämies jossain tarjota selitykseksi tietämättömyyttä tilanteesta. En tiedä onko tuo hyväksyttävä meriselitys, vai muuttaako tapahtuneen vielä absurdimmaksi.

9 tykkäystä

Moikka

Eihän tämä sijouittamiseen suoraan liity, mutta omat kokemukseni sekä tavaravahinkojen että läheisen poismenoon liittyviin korvauksien osalta omat kokemukseni ovat pelkästään positiivisia.

2 tykkäystä

Tosiaan voitaisiin sijoittaa nuokin veropennoset ihan itse. Tai vaikka ostaa ylikallista kahvia. Molemmat hyödyttävät kyllä valtiota, me saisimme vain enemmän iloa pitämällä kyseiset rahat itsellämme.

5 tykkäystä

Viitsisikö joku tehdä vaikkapa Nokian rinkuloiden ketjuun kyselyn, jossa pohditaan sitä, onko Rinkulat tällä hetkellä ensinkään sijoituskelpoinen ja millä hintatasolla porukka olisi valmis ostamaan. Esim. 1. Omistan yhtiön osakkeita/en omista, 2. Onko mainehaitta/Venäjä-riski tällä hetkellä liian suuri, jotta voisi sijoittaa(Kyllä/ei) 3. Hintataso, mitä olisi valmis maksamaan: alle 10 e, 10-13 e, 13-16e, 16-19 e

Pitää jossakin vaiheessa itse harjoitella tuo kyselyn teko, mutta en nyt viitsi kännykällä ruveta pelleilemään :slight_smile:

Voisi laittaa reilusti vastausaikaa kyselyyn, koska ketju ei yleensä ole kovin aktiivinen.

1 tykkäys

Mistäs te otatte nuo lähes kaiken kattavat lapsi- ja talovakuutukset? @Perttu_Hamalainen @K.Harvia @kapteeni_indeksi @JNivala @Johnnyboy

T: Lähes kaikki ifissä ja hintaa 181€/kk. Auto, talo, 2xlapsivakuutusta, henkivakuutukset ristiin, vaimon tapaturmavakuutus.
Pojan vakuutus maksanut itsensä takaisin ja ampiaispesätkin kävi ilmaisena 6m korkeudesta hävittämässä entinen olympiatason urheilija.

Olen heti valmis vaihtamaan, jos jostain halvemmalla samat saa. Tähän mennessä en ole sellaista löytänyt.

@JHeiskanen joo en osaa sanoa kuinka tulonsa tekevät. Itsellä ei ole huonoja kokemuksia, mutta toisaalta en niitä haluaisi omalle kohdalle odottaakaan.

4 tykkäystä

En osaa optimaalisiin vakuutuksiin ottaa kantaa. Pointti oli lähinnä se, että jos IFiltä saa parhaat ja halvimmat vakuutukset, niin se ei välttämättä ole hyvä sijoitus tai toisinpäin.

3 tykkäystä

Omat vakuutukset on hyvin hajautettuna, yhtään ei taida olla IFillä. Ja oma viestini olikin että IF maksaa asiakkailleen verrattain paljon takaisin suhteessa mitä laskuttavat heiltä (vahinko-suhde).

Vaikka logiikka on tietenkin totta, en ole nähnyt mitään dataa jonka perusteella IFin toiminta olisi (puhtaasti rahassa mitattuna) enemmän “asiakkaitaan” ryöstävää kuin kilpailijoillaan.

4 tykkäystä

Kirjoitin lähinnä yritykseni vakuutuksista jotka hipoivat jo 23k vuodessa. Ajoneuvot oli 2300 € kun kilpailijalla 1500 € muista puhumattakaan. Henkilökohtaiset taitaa olla Lähivakuutuksella, en ole varma, vaimo on ne hoitanut. Niissäkin oli ennen IF, mutta kilpailutettiin pari vuotta sitten ja tuli halvemmaksi.
Aikoinaan oli sellainen kun Teollisuusvakuutus, jonka piiriin pääsit, jos sinulla oli johonkin suureen yhtiöön perheen puolelta yhteys. Isä oli aikoinaan Fiskarssilla töissä, ideoi muuten nykyisen kirveen mallin. Päästiin Fiskarsin kautta tähän Teollisuusvakuutukseen. Muistan kun mökillä kävi varkaita, isä siitä sitten soittamaan vakuutusyhtiöön ja kyselemään korvausten perään. Virkailija ilmoitti, ettei irtaimistovakuutusta ollut voimassa, mutta jos nyt otetaan niin he korvaavat takautuvasti 25 000 t markkaa. Tälläistä ei taida enää tapahtua. Myöhemmin TEVA fuusioitiin Sampoon ja siitä tuli IF VIP vakuutus ja nykyään sitä ei enää ole.

9 tykkäystä

Kiitos kysymästä :smiling_face:.

Elämäntilanteemme eivät ole ihan suoraan verrannolliset… minulta puuttuu lapset ja vaimo, jotka sinulta löytyy.

Fiksua, että olet ottanut vakuutukset lapsille, koska lapsena aina sattuu ja tapahtuu.

Omat vakuutukseni ovat tällä hetkellä Pop-vakuutuksella (kotivakuutus 41eur/vuosi, auton liikennevakuutus & osakasto yht. 431eur/vuosi).

Niin kauan, kun vahinkoja ei satu, ostamme vakuutusyhtiöltä ilmaa. Mutta jos sattuisi oikein tuollainen musta pekka elämässä osumaan kohdalle ja esim. rekka kaatumaan päälle, niin kumpi korvaa vakuutusyhtiön kannalta kalliiksi käyvät vammat todennäköisemmin, keskinäinen vakuutusyhtiö vai IF?

En tosin siis itsekään ole keskinäisen vakuutusyhtiön asiakas…

Minusta @JHeiskanen tarinassa hauska lause oli: “rukoilen, että seuraava auto joka ajaa minun perään ei ole IFin asiakas”.

4 tykkäystä

Jokaisen sijoittajan on hyvä olla perillä missä mennään, Ajan tasalla-podcastiin on hienosti koostettu viime viikkojen tärkeimmät jutut ja uutiset. :slight_smile: :+1: Podcastia voi kuunnella esimerkiksi Inderes-sovelluksen kautta tai vaikkapa Spotifysta.

Ajan tasalla -podcast on markkinakatsaus, jossa aiheena ovat sijoittaminen, pörssiyhtiöt, raha ja talous. Jaksoissa @Emma_Kuusinen ja @Kaisa_Vanha-Perttula käyvät läpi muutaman viikon ajalta kiinnostavia asioita osakemarkkinoilta ja makrotaloudesta sekä haastattelevat asiantuntijoita aiheisiin liittyen.

Inderesin sovelluksen voit ladata maksutta puhelimeesi:
App Store täällä.
Google Play täällä.

-Aiheet-

00:00 Aloitus
01:36 Fedin korkopäätös
03:29 Kiinan talous
05:11 EKP:n korkopäätös
06:27 Inflaatio
09:09 Microsoftin datakeskushanke
12:03 Modulightin tilinpäätöstiedote
14:05 Netflix haluaa ostaa Next Gamesin
15:05 Toimitusjohtajien vaihdokset ja hallituspaikat

12 tykkäystä

Tämä olikin hyvä pointti, vakuutushan on nimensä mukaisesti vakuutus. Itse suhtaudun tuohon niin, että koetan olla kärryillä siitä, että mitä vakuutus korvaa ja mihin hintaan.

Pelkkää vakuutuksen hintaa ei siis kannata tuijottaa koskaan.

En tiedä mitä muut yhtiöt tekevät, mutta esimerkiksi ifillä on autovakuutuksissa kiinteät hinnat. Et tule saamaan edes kilpailuttamalla lisäalennuksia mistään, poislukien tietysti keskittämisalennus.

Sitten esimerkiksi talovakuutus kattaa viiden vuoden välein ilmaisen talon kuntotarkastuksen sekä tuholaistorjunta on ilmainen itse talon osalta. Mielestäni tuo on yhtiön kannalta fiksusti mietitty. Tarjoat ehkäisevän toiminnan ilmaisena, jolloin kenties vältetään muutama kalliimman vahingon korvaaminen.

1 tykkäys

Täällä samalla kombolla OP oli halvin, ja on useasti kilpailutettu ja vaihdettu yhtiötä.

Pariturva jäi eri yhtiöön sillä vanha sopimus niin hyvä, ettei sitä ole järkeä lähteä muuttamaan

Kokoomuksen äänestäminen on joskus käynyt mielessä. Heidän linjauksensa puolustuspolitiikassa ja halukkuus lisätä yksilön vastuuta sosiaalipolitiikassa ovat puhutelleet minua usein. Aina vaalien lähestyessä muistan kuitenkin tuon kykypuolueen ideologisen tarpeen myydä kaikki valtion omaisuus seurauksista välittämättä. Ilmeisesti globalisaation ja markkinatalouden luotetaan hoitavan mahdollisimman hyvä lopputulos noista kaupoista. Niinhän ne toki hoitavat; sääli vain että suomalainen maksaa laskun ja norjalainen/kanadalainen/australialainen korjaa voitot. Ei kovin valtiomiehekästä toimintaa.

11 tykkäystä

Sehän noissa ihmisten vakuutuksissa tahtoo olla, että jos mitään vaivaa on ilmennyt, niin uusi vakuutus ei niitä enää korvaa.

1 tykkäys

Hölmöyksiä tuntuu kaikki puolueet välillä tekevän. Rahapulassa myydään valtion kriittistä omaisuutta ja sitten kun kaikki merkit huutaa, että pitäisi myydä niin pidetään kiinni kynsin ja hampain. Tuntuu välillä, että monikin aloitteleva sijoittaja olisi pärjännyt ihan yhtä hyvin, ellei paremmin. Tarkoitus ei ollut tiettyä puoluetta tässä suolata, vaikka kokoomuksen vahtivuorolla ja ministerillä tuo kauppa toteutettiin.

Kaikki puolueet harrastavat budjetin paikkausta lypsylehmien myynnillä. Hölmöläisten (tai ostettujen) hommaa - tosin eihän Suomessa korruptiota ole?

1 tykkäys

Kaikki, jotka ovat nyt seuranneet vähänkään yksityiskohtaisemmin Ukrainaa, tietävät traktorit. Tässä juttu muutaman vuoden takaa, miten amerikkalaiset maanviljelijät käyttävät ukrainalaisia firmware-päivityksiä traktoreissaan ohittaakseen vapaata käyttöä ja korjaamista estävät John Deeren softalukitukset.

3 tykkäystä

Mua ahdistaa kun kurssit nousee koska tulevat ostokset kallistuvat. Mua ahdistaa kun kurssit laskevat koska “kaikki rahat menee”. Olen parhaimmillani kun kurssit ei muutu.

29 tykkäystä
2 tykkäystä