Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Voi sitä itkua kun Qt alkaa maksaa osinkoja :smiley:

25 tykkäystä

Oli se Qt:n voitolliseksi kääntyminenkin iso shokki. Onneksi eivät heti perään alkaneet maksamaan osinkoa, vaan selkeästi omistajille annetaan aikaa toipua tuosta ensimmäisestä järkytyksestä rauhassa.

48 tykkäystä

Juuri näin. Minä kun olen yksinkertainen noobie, niin parhaiten pärjään juuri tällaisten tosi triviaalien tapausten kanssa.

Nimim. Incap on salkun suurin positio tällä hetkellä.

3 tykkäystä

Hmm, olin laittanut kalenteriin tälle viikolle merkinnän ”QT posari(?)” ilmeisesti Varelius haluaa pitää Pääsiäisen jännityksessä meitä QT-uskovaisia… vai ei halua tulla naulituksi ristillä?

12 tykkäystä

Todellakin on syy poistaa foorumilta.

4 tykkäystä

Tuomioja on nyt selvästi perinyt tämän manttelin Marinilta. Hän on Marinin linnunpelätin, monessakin mielessä :smiley:

1 tykkäys

Kyseessä ei ole yritys ja käsittääkseni aika yksittäistapauksia, mutta suaappi nähdä ajan kanssa tuleeko uiguureja ja muita muiluttavasta Kiinasta, joka on kylläkin monelle firmalle massiivinen ja houkutteleva markkina samaan aikaan, punainen vaate tulevaisuudessa.

Venäjän tapauksessa monet bisnesratkaisut ovat jo politisoituneet vauhdilla.

20 tykkäystä

Tää toimii myös pienemmillä summilla. Toki isommilla summilla saa enemmän painoarvoa sanoilleen. Tervetuloa keskusteluun.

6 tykkäystä

Tämä on kyllä loistava uutinen! Toivottavasti pääomat ja tuotanto jatkavat Kiinasta pakenemista kiihtyvään tahtiin. Mielivaltaiset lockdownithan myös nakertavat yhtiöiden luottamusta Kiinaan toimintaympäristönä.

6 tykkäystä

Kyllähän tässä eletään nyt historiallista aikaa, kun lännen ja idän välit repeävät ja globalisaatiokehitys kääntyy eristäytymiskehitykseksi. En ihmettelisi, vaikka Kiina olisi “seuraava Venäjä”, tosin sen merkitys on paljon suurempi, että ihan näin nopeita käänteitä tuskin nähdään. Tai no, en olisi Venäjänkään kohdalla arvannut tätä nopeutta, maailma on arvaamaton paikka nykyään.

3 tykkäystä

Jonkinlaista globalisaation pakitustahan on ollut jo pitkään, tosin riippuu millä mittaa. Esimerkiksi kaupan osuus maailman BKT:sta on junnannut jo finanssikriisin jälkeen paikallaan:

Mutta muutos on ollut hidasta, kunnes yhtäkkiä tulee tällaisia nopeita käänteitä kuten totesit. Harva arvasi että Venäjä eristäytyisi toimiensa seurauksena näin nopeasti. Ja näitä toimiakin mittakaavassaan harva arvasi oikein vaikka varoittelijoitakin piisasi.

Yhtiöt ovat asiasta hiljaa kun eivät uskalla suututtaa mutta näinhän näyttää hiljalleen käyvän. Tai ainakin Kiinasta halutaan hajauttaa muualle. Kieltämättä maan koronapolitiikka on ollut katastrofaalista ja viime aikojen uutisten perusteella kansallakin on pinna kireällä.

Lännessä sijaitsee edelleen suurimmat kulutusmarkkinat ja länsimaiset kuluttajat ovat, onneksi, ihmisoikeusasioiden suhteen yhä herkempiä.

Kiinan tapauksessahan oikeasti merkittävä osa maan talouden tulokakusta menee hallinnolle. :smiley: Jos ostaa Kiinassa tuotettua, tukee siten paljon enemmän todennäköisesti hallintoa kuin jotain yksityistä yrittäjää tai työntekijöitä joiden osuus kokonaiskakusta on paljon pienempi kuin meillä lännessä.

20 tykkäystä

Postaan taas Zeihanin juttuja, kun sattu sopimaan aiheeseen. Ei tosiaan kannata liian vakavissaan ottaa, vaan sopivasti suolaa mukaan.

1 tykkäys

Hitsi nää on hienoja stooreja jopa katkeralle karhullekin :slightly_smiling_face: On salkussa toki Voxturit, Hyzonit, Orocot ja muut, mutta tää oma Oksaharju-mode menny siihen, ettei nää omat pikkupositiot vaan jaksa nostaa salkkua.

10 tykkäystä

Spliteissä on yleensä kaikenlaista erikoistilannetta, kun osakkeenomistajat pohtivat, mitä seuraavaksi. :popcorn:

Mitäs veikataan

Mitä Marimekon osakkeelle tapahtuu huomenna?

  • Nousee :rocket:
  • Laskee :hocho:

0 voters

Edit:
Päätös tälle päivälle 14,9€
Inderesin tavoite 15€ vähennä
Tänään korkeimmillaan 16,5€

1 tykkäys

Kiinnostuneille hyvä kirjoitus Suomen pankin taseesta ja sen paisumisesta viime vuosina. Liittyy tietysti EKP:n elvytyspolitiikkaan.

Hauskana huomiona, usein unohtuu että käteinen raha on keskuspankin velkaa.

Jos hivelette käsissänne vaikkapa 20 euron seteliä, se on itseasiassa kuin velkakirja Suomen pankilta sinulle. :sweat_smile:

6 tykkäystä

Pakko kommentoida tänne kahvihuoneenkin puolelle tätä Marimekko-keissiä, joka on puhuttanut paljon tänään. Aluksi disclaimerina, että myös omasta mielestäni splitti oli toteutettu huonosti ja tästä kommentoinkin Marimekko-ketjussa.

Sitten itse asiaan.

En vain mitenkään pääse siihen ajatuksenkulkuun kiinni, että joku sijoittaja avaa salkkunsa ja kun hän huomaa, että jokin osake on yhtäkkiä yhdessä päivässä laskenut -80%, hän vain sokeasti toteaa että onpa halpaa ja ryntää ostamaan kaksi käsin! Eikö missään vaiheessa tule mieleen, että ehkä jotain on tapahtunut kun on näin raju kurssiliike ja pitäisiköhän minun ensin selvittää että mitä on tapahtunut ennen kuin painan ostonappia? Tämä -80% on vielä aivan ääriesimerkki, vaikka ei laskisi kuin -8% niin itselläni ainakin olisi heti lähtökohtaisesti se oletus, että jotain on tapahtunut ja jos en tiedä mitä niin otan selvää. Vai onko tämä vain osa nykyajan “stonksit nyt vaan nousee ja laskee kymmeniä prosentteja päivässä ilman mitään syytä”-mentaliteettia?

Ja tarkoitus ei siis ole mollata ketään vaan oikeasti yrittää ymmärtää, että mitä tässä on taustalla kun tuntuu että tämä toistuu aina splittien yhteydessä ja muissa vastaavissa erikoistilanteissa. Voisiko syynä olla se, ettei ymmärretä ylipäätään mikä osake on (osuus firmasta) ja onko tässä samaa ajattelua kuin siinä että “Kone on halvempi kuin QT, koska Koneen osake ei maksa kuin 50€ ja QT maksaa 120€”?

98 tykkäystä


Camp David, 2001


Tukholma, 2022

Ruotsissa ihmeteltiin Marinin nahkatakkia, tuli mieleen tuo kuuluisa ylempi kuva jossa pukeutuminen ja elekieli heti kertovat, kuka johtaa.

50 tykkäystä

Eiköhän täällä foorumilla pidä majaansa se keskimääräistä innostuneempi väki, joka käyttää paljon aikaa osakemarkkinoiden tutkimiseen. Välillä tulee itsekin jonkinlaisena “harrastelijana” hymähdeltyä, miten kasuaalisti täällä puhutaan asioista, jotka edellyttävät käytännössä pitkälle meneviä kauppatieteen opintoja.

Etenkin viime vuosina markkinoille on taas tullut porukkaa, jolle osakkeiden ostaminen on jännittävää ajanvietettä, jolla oletetaan tienaavan jotain joskus. Tälle ryhmälle tärkein kriteeri voi hyvin olla osakkeen euromääräinen hinta (“Marimekko kallis ja Tecnotree halpa”).

Muistelen, että pari vuotta sitten oli vähän samanlainen sählinki Finnairin annin suhteen. Silloinkin osalla sijoittajista oli täysin hakusessa, paljonko osakkeesta kannattaa maksaa ja milloin sitä kannattaa ostaa.

Toki itsekin pidän outona, jos joku on -80% laskuun ostanut ilman tonkimista, mutta eikö tuolla jossain ketjussa jonkun vaimo ollut niin toiminut?

3 tykkäystä

Tulouttaako Suomen pankki ostamistaan velkakirjoista saadut korkotulot valtiolle? Käsittääkseni fed tekee näin?

2 tykkäystä

En omista Marimekkoa, mutta on ostettavien osakkeiden listalla. On jännä huomata miten erilaiselta tuntuu ajatus 10kpl osakkeesta vs 2kpl, vaikka yhtiön arvo ei ole muuttunut. Tuon verran olisin voinut ostaa ennen splittiä/sen jälkeen. Itsellä ei ole kauhean suuria summia kk laittaa osakkeisiin. Joskus oli foorumilla puhetta kuinka ihmiset pyrkivät ostamaan osakkeita sopivien tasalukujen verran. Kai taustalla on vähän samaa.

5 tykkäystä