Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Tää toimii myös pienemmillä summilla. Toki isommilla summilla saa enemmän painoarvoa sanoilleen. Tervetuloa keskusteluun.

6 tykkäystä

Tämä on kyllä loistava uutinen! Toivottavasti pääomat ja tuotanto jatkavat Kiinasta pakenemista kiihtyvään tahtiin. Mielivaltaiset lockdownithan myös nakertavat yhtiöiden luottamusta Kiinaan toimintaympäristönä.

6 tykkäystä

Kyllähän tässä eletään nyt historiallista aikaa, kun lännen ja idän välit repeävät ja globalisaatiokehitys kääntyy eristäytymiskehitykseksi. En ihmettelisi, vaikka Kiina olisi “seuraava Venäjä”, tosin sen merkitys on paljon suurempi, että ihan näin nopeita käänteitä tuskin nähdään. Tai no, en olisi Venäjänkään kohdalla arvannut tätä nopeutta, maailma on arvaamaton paikka nykyään.

3 tykkäystä

Jonkinlaista globalisaation pakitustahan on ollut jo pitkään, tosin riippuu millä mittaa. Esimerkiksi kaupan osuus maailman BKT:sta on junnannut jo finanssikriisin jälkeen paikallaan:

Mutta muutos on ollut hidasta, kunnes yhtäkkiä tulee tällaisia nopeita käänteitä kuten totesit. Harva arvasi että Venäjä eristäytyisi toimiensa seurauksena näin nopeasti. Ja näitä toimiakin mittakaavassaan harva arvasi oikein vaikka varoittelijoitakin piisasi.

Yhtiöt ovat asiasta hiljaa kun eivät uskalla suututtaa mutta näinhän näyttää hiljalleen käyvän. Tai ainakin Kiinasta halutaan hajauttaa muualle. Kieltämättä maan koronapolitiikka on ollut katastrofaalista ja viime aikojen uutisten perusteella kansallakin on pinna kireällä.

Lännessä sijaitsee edelleen suurimmat kulutusmarkkinat ja länsimaiset kuluttajat ovat, onneksi, ihmisoikeusasioiden suhteen yhä herkempiä.

Kiinan tapauksessahan oikeasti merkittävä osa maan talouden tulokakusta menee hallinnolle. :smiley: Jos ostaa Kiinassa tuotettua, tukee siten paljon enemmän todennäköisesti hallintoa kuin jotain yksityistä yrittäjää tai työntekijöitä joiden osuus kokonaiskakusta on paljon pienempi kuin meillä lännessä.

20 tykkäystä

Postaan taas Zeihanin juttuja, kun sattu sopimaan aiheeseen. Ei tosiaan kannata liian vakavissaan ottaa, vaan sopivasti suolaa mukaan.

1 tykkäys

Hitsi nää on hienoja stooreja jopa katkeralle karhullekin :slightly_smiling_face: On salkussa toki Voxturit, Hyzonit, Orocot ja muut, mutta tää oma Oksaharju-mode menny siihen, ettei nää omat pikkupositiot vaan jaksa nostaa salkkua.

10 tykkäystä

Spliteissä on yleensä kaikenlaista erikoistilannetta, kun osakkeenomistajat pohtivat, mitä seuraavaksi. :popcorn:

Mitäs veikataan

Mitä Marimekon osakkeelle tapahtuu huomenna?

  • Nousee :rocket:
  • Laskee :hocho:

0 voters

Edit:
Päätös tälle päivälle 14,9€
Inderesin tavoite 15€ vähennä
Tänään korkeimmillaan 16,5€

1 tykkäys

Kiinnostuneille hyvä kirjoitus Suomen pankin taseesta ja sen paisumisesta viime vuosina. Liittyy tietysti EKP:n elvytyspolitiikkaan.

Hauskana huomiona, usein unohtuu että käteinen raha on keskuspankin velkaa.

Jos hivelette käsissänne vaikkapa 20 euron seteliä, se on itseasiassa kuin velkakirja Suomen pankilta sinulle. :sweat_smile:

6 tykkäystä

Pakko kommentoida tänne kahvihuoneenkin puolelle tätä Marimekko-keissiä, joka on puhuttanut paljon tänään. Aluksi disclaimerina, että myös omasta mielestäni splitti oli toteutettu huonosti ja tästä kommentoinkin Marimekko-ketjussa.

Sitten itse asiaan.

En vain mitenkään pääse siihen ajatuksenkulkuun kiinni, että joku sijoittaja avaa salkkunsa ja kun hän huomaa, että jokin osake on yhtäkkiä yhdessä päivässä laskenut -80%, hän vain sokeasti toteaa että onpa halpaa ja ryntää ostamaan kaksi käsin! Eikö missään vaiheessa tule mieleen, että ehkä jotain on tapahtunut kun on näin raju kurssiliike ja pitäisiköhän minun ensin selvittää että mitä on tapahtunut ennen kuin painan ostonappia? Tämä -80% on vielä aivan ääriesimerkki, vaikka ei laskisi kuin -8% niin itselläni ainakin olisi heti lähtökohtaisesti se oletus, että jotain on tapahtunut ja jos en tiedä mitä niin otan selvää. Vai onko tämä vain osa nykyajan “stonksit nyt vaan nousee ja laskee kymmeniä prosentteja päivässä ilman mitään syytä”-mentaliteettia?

Ja tarkoitus ei siis ole mollata ketään vaan oikeasti yrittää ymmärtää, että mitä tässä on taustalla kun tuntuu että tämä toistuu aina splittien yhteydessä ja muissa vastaavissa erikoistilanteissa. Voisiko syynä olla se, ettei ymmärretä ylipäätään mikä osake on (osuus firmasta) ja onko tässä samaa ajattelua kuin siinä että “Kone on halvempi kuin QT, koska Koneen osake ei maksa kuin 50€ ja QT maksaa 120€”?

98 tykkäystä


Camp David, 2001


Tukholma, 2022

Ruotsissa ihmeteltiin Marinin nahkatakkia, tuli mieleen tuo kuuluisa ylempi kuva jossa pukeutuminen ja elekieli heti kertovat, kuka johtaa.

50 tykkäystä

Eiköhän täällä foorumilla pidä majaansa se keskimääräistä innostuneempi väki, joka käyttää paljon aikaa osakemarkkinoiden tutkimiseen. Välillä tulee itsekin jonkinlaisena “harrastelijana” hymähdeltyä, miten kasuaalisti täällä puhutaan asioista, jotka edellyttävät käytännössä pitkälle meneviä kauppatieteen opintoja.

Etenkin viime vuosina markkinoille on taas tullut porukkaa, jolle osakkeiden ostaminen on jännittävää ajanvietettä, jolla oletetaan tienaavan jotain joskus. Tälle ryhmälle tärkein kriteeri voi hyvin olla osakkeen euromääräinen hinta (“Marimekko kallis ja Tecnotree halpa”).

Muistelen, että pari vuotta sitten oli vähän samanlainen sählinki Finnairin annin suhteen. Silloinkin osalla sijoittajista oli täysin hakusessa, paljonko osakkeesta kannattaa maksaa ja milloin sitä kannattaa ostaa.

Toki itsekin pidän outona, jos joku on -80% laskuun ostanut ilman tonkimista, mutta eikö tuolla jossain ketjussa jonkun vaimo ollut niin toiminut?

3 tykkäystä

Tulouttaako Suomen pankki ostamistaan velkakirjoista saadut korkotulot valtiolle? Käsittääkseni fed tekee näin?

2 tykkäystä

En omista Marimekkoa, mutta on ostettavien osakkeiden listalla. On jännä huomata miten erilaiselta tuntuu ajatus 10kpl osakkeesta vs 2kpl, vaikka yhtiön arvo ei ole muuttunut. Tuon verran olisin voinut ostaa ennen splittiä/sen jälkeen. Itsellä ei ole kauhean suuria summia kk laittaa osakkeisiin. Joskus oli foorumilla puhetta kuinka ihmiset pyrkivät ostamaan osakkeita sopivien tasalukujen verran. Kai taustalla on vähän samaa.

5 tykkäystä

En kyllä ymmärrä tuota Evlin tilannettakaan ja kauppojen perumista. Onhan se totta, että kymmenkertaisen hinnan maksaminen osakkeesta ei ole millään tasolla järkevää, mutta eikö se ole jokaisen ostajan vastuulla selvittää ostamansa yhtiön tilanne ja maksaa itse näkemänsä kohtuullinen hinta osakkeesta.

Lopulta Helsingin pörssi perui kaikki perjantain aikana toteutetut kaupat, joissa osaketta myytiin yli yhden euron kappalehintaan. Kauppoja jouduttiin perumaan reippaasti, sillä esimerkiksi Nordnet kertoo perumisten koskettaneen noin 80 yhtiön asiakasta.

Voihan se olla että tämä on käsitelty pörssin säännöissä, en ole niitä juurikaan jaksanut selailla lävitse. Ainakin sieltä löytyy instituutioiden fat fingers -suoja.

3 tykkäystä

Jos on ostotoimeksianto Nordnetissä vaikka 20% halvemmalla kuin päivän kurssi ja seuraavana päivänä tulee splitti, niin huomioiko “automaattiosto” tämän vai toteutuuko osto vaikka osakkeen arvo ei olisi muuten muuttunut?

Heh, itsekin jouduin viestimään jonkun joululahjoituksen kautta taannoin.
Kellari tutumpi kuin lounge, kun minä olin mestari, ei silloin ollut vielä lounges olemassakaan.

3 tykkäystä

Oli kyllä erittäin mahtava uutinen, kun tuossa eräs yrittäjä ilmoitti, ettei vuokraa enää huviloitaan yhdellekkään venäläiselle, perui myös jo kaikki varatut mökkilomat. Tosi hyvä juttu, turha sitä on noille enää luksusta tarjota.

Ihan älytöntä, että yksittäistä venäläistä et saisi syyllistää, vaan pitää osata nimetä sieltä 144,1 miljoonasta erikseen sotilas + kannattaja, kuitenkin kaikkia firmoja saa syyllistää 100-0, mitkä tuolla touhuaa :rofl:

Tottakai joku turvallisesti kotonaan mielensä pahoittaa muiden puolesta tuostakin täällä, sitä pahoitellessa voi mieleen pahoitella näitä, mitä juuri voi olla joku huvilalomailija Ukrainassa tekemässä :face_vomiting::

  • Noin 50-vuotias nainen kertoi olleensa 7. maaliskuuta kotona miehensä kanssa, kun ulkomaalainen sotilas ryntäsi sisään. Naisen mukaan sotilas vei hänet aseella uhaten läheiseen taloon, uhkasi häntä toistuvasti tappamisella ja raiskasi hänet. Naisen BBC:lle kertoman mukaan raiskaaja oli nuori tshetsheenitaistelija.

Nainen kertoi paikalle tulleen neljä muuta sotilasta, jotka keskeyttivät raiskauksen ja veivät tekijän pois. BBC:n mukaan nainen palasi kotiin ja löysi miehensä vatsaan ammuttuna. Mies kuoli vammoihinsa kaksi päivää myöhemmin.

Kiovan alueen poliisipäällikkö Andrii Nebytov kertoi BBC:lle tutkivansa raiskausta, joka tapahtui kylässä noin 50 kilometrin päässä Kiovasta.

Nebytov kertoi, että epäilyjen mukaan Venäjän sotilaita tuli kolmihenkisen perheen taloon 9. maaliskuuta ja ampui aviomiehen pihalla, minkä jälkeen kaksi sotilaista raiskasi vaimon toistuvasti uhaten tätä lapsensa vahingoittamisella.

BBC uutisoi Ukrainassa tapahtuneista raiskauksista tiistaina. BBC:n haastattelema Ukrainan ihmisoikeusasiamies Ljudmyla Denisova kertoi, että sodan aikana on dokumentoitu useita raiskaustapauksia.

Denisovan mukaan useat naiset ja tytöt ovat kertoneet joutuneensa venäläissotilaiden raiskaamaksi Butshassa Venäjän miehityksen aikana.

– Noin 25 14–24-vuotiasta tyttöä ja naista raiskattiin järjestelmällisesti miehityksen aikana yhden talon kellarissa Butshassa. Yhdeksän heistä on raskaana. Venäläissotilaat kertoivat heille, että he raiskaavat heidät, jotta he eivät halua seksuaalista kontaktia kenenkään miehen kanssa estääkseen heitä saamasta ukrainalaisia ​​lapsia, Denisova esitti väitteen BBC:n mukaan.*

6 tykkäystä

Joko voidaan laulaa Wind of Changea?

> Follow the Moskva
> Down to… en muista sanojaaa

2 tykkäystä

Minusta on ihan älytöntä, että pienen (väkilukuun nähden) joukon suorittamista raiskauksista tai muista rikoksista pitäisi syyllistää 144,1 miljoonaa ihmistä. Alkaa olla todella surkealla mallilla jos tekijöiden kansallisuuden, ihonvärin tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella aletaan syyllistämään ihmisiä, jotka sattuvat kuulumaan samaan kategoriaan.

Sodan alkamisen yhteydessä alkoi Venäjällä myös isot mielenosoitukset. Pitääkö niihin osallistuneitakin syyllistää? Entä alunperin “sotaharjoituksiin” lähteneet venäläisnuoret, joilla ei ollut pienintäkään halua alkaa tappamaan ukrainalaisia?

Ilmeisesti noiden raiskaustarinoiden on tarkoitus tukea huvilayrittäjän mahtavaa toimintaa. Tuo logiikka on tuttua lähinnä yhden puolueen aivoituksista.

12 tykkäystä

Minusta tähän on aivan yksiselitteinen syy: paniikki. Kuten uutisoitukin laajasti, niin viime vuosina moni suomalainen on ryhtynyt sijoittajaksi pörssibuumin siivittämänä. Kaikilla ei ole vielä hallussa, että ns. normaalitilanteessakin osakkeen arvo voi näyttää väliaikaisesti -80%, kuten splitissä. Kun nykyaikana parilla puhelimen näpytyksellä voi kurkkaa salkkuun ja vaikka kahvitauolla muiden työn ohella törmää semmoiseen, eikä nopeasti kykene ymmärrä mitä on tapahtumassa, niin voisin kuvitella, että tämä aiheuttaa ihmisille täydellisen paniikkitilan. Että nyt tapahtuu jotain isoa ja minun täytyy reagoida. Siinä tilanteessa sinulle tuijottaa vaan kaksi nappi, josta Osta voi näyttää järkevämmältä. Ihmiset reagoi paniikkitilanteessa intuitiivisesti ja useimmiten ei-loogisesti. Uskoisin vielä, että mistä isompi droppi niin sitä isompi paniikki, eli -8 ja -80kin eroaa sillä tavalla.

Totta kai lopputilanteessa sijoittaja on vastuussa omasta toimeksiannostaan, mutta jos niitä sekoiluja toistuu nykyään aina splittien yhteydessä kuten sanoit, niin minusta yhtiöiden ja välittäjienkin on hyvä tiedostaa tämä, ja tehdä sijoittajille mahdollisimman selväksi tämmöiset tilanteet.

Edit: ja puolisolta terveisiä, hän siis joutui just tähän tilanteeseen eilen Marimekon kanssa. Häntä huvitti kun kerroin hänelle, että käydään tätä keskustelua Inderes-foorumissa, ja hänen ainoa kommenti oli “olinhan mä vähän pönttö” :smile:

13 tykkäystä